Daňové odpočty pojistného na univerzální životní pojištění

Simona Ely Plischke | 24. 10. 2006

Co se mimořádných vkladů týká, "mimořádné pojistné nelze zahrnout do částky pro odpočet od základu daně z příjmů fyzických osob," říká Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny. (Doplňme, že výjimku "obdrželo" mimořádné pojistné na investiční životní pojištění.)
U mimořádných výběrů je situace jiná: "Stávající podoba daňového zákona akceptuje možnost částečného odkupu bez dalšího dopadu na daňovou výhodu," říká Renata Werliková, tisková mluvčí Generali. S účinností od 1. 1. 2004 byl do zákona o daních z příjmů zaveden pojem "jiný příjem z pojištění, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy". "Jedná se prakticky o výběry z kapitálové hodnoty pojištění," vysvětluje Jitka Polívková, tisková mluvčí ČSOB Pojišťovny a dodává, že jsou-li výběry z kapitálové hodnoty daněny v souladu se zákonem o daních z příjmů (§8- Příjmy z kapitálového majetku), nejsou překážkou daňové uznatelnosti. V tomto smyslu se vyjádřilo i Ministerstvo financí ve své odpovědi (zde a zde - linky na přílohy) na dotazy AFIZ ČR.

Obecné informace o možnosti daňových odpočtů zaplaceného pojistného na životní pojištění naleznete v článku Vyberte si životní pojištění podle fér informací.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

24. 10. 2006 | Simona Ely Plischke

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

Chcete si na stáří spořit pomocí životního pojištění a hledáte co nejpružnější produkt? Univerzální (variabilní, flexibilní) životní pojištění vám umožní zvyšovat či snižovat výši pojistného... celý článek

Partners Financial Services