Euro dříve či později?

Euro dříve či později?
Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Při rozhodování o tom, kdy euro (profil, názory) přijmout, je potřeba klást si tři otázky - a na základě odpovědí se snažit o to, aby vše fungovalo.


Otázka první - máme na to?

Téměř každý už slyšel o maastrichtských kritériích, které musí země před vstupem do eurozóny splnit. Je jich pět (viz sloupek) a v posledních letech neměla Česká republika - na rozdíl od řady sousedů - problém s plněním většiny z nich. Tato kritéria určují, zdali vůbec můžeme o vstup do eurozóny usilovat a právě na jejich základě Evropská komise a Evropská centrální banka rozhodnou, zdali zájemci vstup do eurozóny nabídnou, či nikoliv.


Co jsou to maastrichtská kritéria?
Kritérií je celkem pět. První dvě se týkají měnové oblasti (úroveň inflace nesmí o více než 1,5 % překročit inflaci měřenou jako průměr tří zemí Evropské unie s nejnižší inflací, dlouhodobé úrokové sazby nesmějí o více než 2 % překročit sazby ve stejných zemích). Třetí a čtvrté sledují fiskální oblast (schodek veřejných rozpočtů nesmí přesáhnout 3 % HDP, veřejný dluh nesmí přesáhnout 60 % HDP). Pátým kritériem je požadavek kursové stability (nejméně dvouletá bezproblémová účast v systému směnných kurzů ERM II, přičemž se kurs měny k euru nesmí odchýlit od stanovené centrální parity o více než 15 % na jednu či druhou stranu).

Jak by mohli nenabídnout, když země kritéria splní? Řada politiků udělala v posledních letech ze splnění (nebo nesplnění) některých maastrichtských kritérií modlu, a tak si řada lidí myslí, že stačí ona kritéria jednou splnit a žadatel o vstup do euroklubu má vyhráno. Jenže hodnocení kritérií je trochu složitější. Splnit je v roce, kdy země žádá o vstup do eurozóny je - řečeno slovníkem matematiky - podmínka nutná, nikoliv však postačující.

Kritéria je totiž nutno splnit ne jednorázově, ale důvěryhodně a udržitelně. Nestačí proto jednorázovými opatřeními stlačit deficit pod tři procenta HDP v roce vstupu, je nutné, aby Evropská komise, Evropská centrální banka a ostatní země eurozóny věřily tomu, že nový člen bude dodržovat pravidla hry dlouhodobě. Musíme se proto ptát, nejen kdy budeme schopni maastrichtská kritéria splnit, ale také jestli jsme schopni přizpůsobit řízení naší ekonomiky tomu, abychom je dokázali plnit dlouhodobě.

Nejde přitom jen o ochotu omezit nepřiměřené sociální výdaje, ale také vyhovět ostatním kritériím. Nejtěžším testem zřejmě bude udržení nízké inflace, ale to je téma na samostatný článek. V tuto chvíli si pamatujme otázku - jsme schopni změnit naše chování tak, abychom uměli maastrichtská kritéria splnit a jejich plnění dlouhodobě udržet?


Otázka druhá - vyplatí se nám to?

Stejně důležitou otázkou ale je, jestli se vstup do eurozóny vyplatí nám. Odpověď hodně záleží na tom, koho se zeptáte. Podnikatel nebo manažer firmy, která často obchoduje s eurozónou, bude vždy pro co nejrychlejší vstup. Používání eura mu totiž sníží náklady na výměnu peněz a hlavně sníží jeho riziko z pohybu koruny vůči euru. Pravidelné analýzy ČNB (profil, názory) a Ministerstva financí o sladěnosti české ekonomiky s evropskou ukazují, že už jsme většinu cesty ušli, a i když bychom měli ještě provést některé změny (zejména na trhu práce), je naše ekonomika té evropské již hodně blízko. Zavedení eura by navíc mělo české ekonomice pomoci k dalšímu růstu. Slovenští odborníci například odhadují, že zavedení eura zvýší růst HDP o 0,7 % ročně, porostou přímé zahraniční investice a zahraniční obchod Slovenska poroste o 50 %.

Bankéři budou v odpovědích rozpolcení. Přijdou sice o část svých příjmů z výměny peněz, hedgování a podobně, na druhou stranu budou těžit z rostoucího objemu zahraničního obchodu a rychleji rostoucí ekonomiky, které zavedení eura přinese. Proti budou samozřejmě bankéři centrální, kteří ztratí většinu své moci - a jako v řadě jiných zemí i u nás někteří členové bankovní rady více či méně nápadně proti euru usilovně bojují.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Pro občany zavedení eura nebude věcně znamenat nic. Bude se muset samozřejmě naučit myslet v nových cenách, ale jinak se pro něj nezmění vůbec nic. Mzda, úspory i dluhy, stejně jako ceny se všechny přepočtou stejným koeficientem, takže poměr mezi příjmy a výdaji rodiny se nezmění. Jde ale o velkou psychologickou změnu, protože místo tisíců budeme najednou počítat ve stovkách, i drobné mince najednou budou mít velkou cenu a bude jasnější, jaký je rozdíl v platech u nás a v západní Evropě (což mimochodem může vyvolat tlak na rychlejší růst mezd…).

Lidé se samozřejmě při zavádění eura bojí inflace a často opakují historky o tom, jak v některých zemích eurozóny vzrostly ceny. Jenže žádná data tyto historky nepotvrzují. S jakoukoliv statistikou jde samozřejmě kouzlit a může se stát, že kvůli zaokrouhlování při přepočtu korun na eura vzroste cena rohlíku o dvacet procent. Ale všechny statistiky ze zemí eurozóny ukazují, že cena průměrného nákupu se kvůli zavedení eura nijak nezměnila.

Velmi důležitý proto bude dobrý komunikační plán. Zavedení eura přinese řadu nejistot a lidem zkomplikuje každodenní život, kdy se budou muset učit nové ceny. Existuje řada způsobů, kterým může stát a spotřebitelské organizace pomoci, velkou výhodou je i zkušenost zemí, které euro zaváděly před námi. Pokud přestaneme zkoušet znovu vynalézt kolo a poučíme se z chyb ostatním, mělo by zavedení eura proběhnout bez větších komplikací.

Zavedení eura se tak otevřené ekonomice, jakou je ta česká, rozhodně vyplatí. Podnikatelé a podniky mají jasno v tom, že čím dříve to bude, tím lépe. Snahou vlády by proto mělo být co nejrychleji se vrátit ke snaze plnit maastrichtská kritéria a dát české ekonomice další impuls k růstu.


Otázka třetí - dokážeme to?

Změna jedné měny za druhou je věc nesmírně komplikovaná a dotkne se každého z nás. A proto je důležité mít dopředu dobrý plán. Plán, připravený několik let dopředu, umožní firmám připravit se na změny, rozložit potřebné investice a snížit tak náklady, které zavedení eura přinese.

Několikaletá příprava také umožní lidem dobře vysvětlit, jak bude změna probíhat, a umožní také dobře připravit nástroje na ochranu spotřebitelů před snahami zneužít euro k umělému zdražování.

Prvním krokem plánu musí být rozhodnutí o tom, jakým způsobem ze tří možných euro zavedeme. Toto rozhodnutí mělo padnout již letos v létě, odcházející vláda ale nechala rozhodnutí na té, která měla přijít po ní. Ta dnešní - opět odcházející - ale při nezájmu o cokoliv evropské rozhodnutí opět nepřijala. Jako by nikomu nezáleželo na tom, že se všichni experti shodli na způsobu, který by měl být nejlevnější a nejefektivnější, jako by nikdo neměl zájem plnit sliby, které Česká republika při vstupu do Evropské unie dala.

Doufejme, že jde jen o dočasný vývoj. Není totiž nic horšího, než ponechat tak významnou změnu improvizaci. Jsme jí sice pověstní a mobilizací na poslední chvíli toho dokážeme hodně - ale často za cenu vysokých nákladů. Jasný plán a jasná cesta k jeho naplnění jsou věci, které by měla chtít každá vláda. Pak budeme vědět, že odpověď na poslední otázku je jasná - ano, dokážeme to.

Chcete euro? Kdy? Z jakého důvodu? Nebo naopak proč jeho zavedení nefandíte? Kdy podle vás ČR do eurozóny vstoupí?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2006 9:22

Pán který se tu prezentuje pod jménem Gabler má zcela jistě velké znalosti. Vzhledem k tomu, že neplatí dlouhodobě sociální a zdravotní pojištění, daně a výživné na nezletilé děti, musí mít velké zkušenosti v ekonomice. Každý normální smrtelník by byl dávno potrestán. Takže, zaveďme Euro, a tento pán zaplatí vše v této měně? Je to výsměch pro tuto společnost, že si nedokáže poradit s takovým "podnikatelem". Nebo jsma opravdu tak neschopní, či nemáme zájem o peníze z daní? Možná je tak dobře zapsán v některých institucích, nevím, ale je mi z toho docela zle. Pot.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2006 10:50, Eric

Jsem pro okamžité (tedy spíše co nejrychlejší) zavedení Euro v ČR. Jen tak konečně bez okrašlujících analýz uvidíme jak na tom skutečně jsme...

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

20. 7. 2005 | Dana Chytilová

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

Víte, z jakých poplatků mají banky největší příjmy? Z mezinárodního platebního styku a z poskytování úvěrů. Při zavedení eura by právě první zdroj peněz výrazně poklesl. Čím jej banky... celý článek

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Partners Financial Services