Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu

Pavel Sudek | 16. 10. 2006 | 5 komentářů
Akcie: vlna investičních prostředků zaplavila střední Evropu
Americké akciové trhy opět pokořily nová maxim, k tomu se přidal historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu. FED má překvapivě opět velké obavy z inflace. Rostly i evropské trhy, ty ve střední Evropě navíc zaznamenaly největší přiliv investičních prostředků za posledních 5 měsíců. Přesto se pražská burza dostala jen na úroveň ze začátku roku.

Spojené státy americké

Americké akciové trhy dosáhly opět nových maxim, investoři opět inklinují k technologickým akciím, ale daří se také akciím maloobchodních řetězců. Víra v sílu kupní síly a vůbec v sílu celé ekonomiky je velmi silná. I když se opět rozpoutaly diskuse kolem obav z inflace. 

Zajímavý je zápis o úrokových sazbách ze zasedání FEDu ze dne 20. září, který ukázal překvapivě velké obavy z inflace. Zápis uvedl, že podle členů FEDu je jádrová inflace stále příliš vysoká a že je potřeba zajistit zmírnění. Někteří členové FEDu se obávali, že inflační očekávání by mohla stoupnout a že kredibilita FEDu by mohla klesnout, pokud by jádrová inflace neklesla. Podle zápisu mnoho členů bylo značně znepokojeno inflačním výhledem. Podle FEDu srpnové rozhodnutí o úrokových sazbách bylo velmi těsné. Na druhou stranu menší náklady na paliva a ekonomické zpomalení ukazují lepší inflační výhled. Proto se FED rozhodl úrokové sazby nezměnit. Většina členů se domnívala, že inflační tlaky postupně klesnou a že nejistoty jsou ve smyslu vyšší inflace. Zápis je nečekaně opatrný vůči inflaci, na druhou stranu lze předpokládat, že FED i v dalších měsících úrokové sazby měnit nebude. Ekonomický růst slábne, cena ropy výrazně klesla a inflační ukazatele byly v posledních měsících příznivější. Zápis ale zřejmě pomůže zredukovat názory, že FED bude snižovat úrokové sazby ještě do konce roku. Čekáme, že FED zahájí snižování úrokových sazeb až ve druhém čtvrtletí příštího roku, celkově by měl v roce 2007 snížit svou hlavní úrokovou sazbu o 75 bps.

Naopak Béžová kniha FEDu (29. 8. - 1. 10.) signalizuje spíše pokles inflačních tlaků. Béžová kniha hovoří o růstu ekonomické aktivity, byť uvádí, že posílení růstu ekonomické aktivity evidují čtyři regiony a ostatní registrují jeho pokles nebo stagnaci. FED říká, že spotřeba domácností posílila, i když výdaje za automobily a zboží spojené s bydlením klesly. Podle Béžové knihy pokračoval růst ve službách a v průmyslu. Zpráva potvrzuje oslabení aktivity rezidenčního stavebnictví. To potvrzuje i hlášení finančních institucí o poklesu hypotečních úvěrů, naopak rostou obchodní půjčky. Trhy práce podle zpravodajství zůstávají napjaté, evidován je nedostatek kvalifikované pracovní síly. Zpráva uvádí málo signálů inflačních tlaků. Množství regionů hovoří o poklesu cen energií, ale některé regiony jako Atlanta, Richmond a Philadelphia uvádějí růst cen surovin. Podle Béžové knihy jsou inflační tlaky pod kontrolou, některé zprávy hovoří o přenosu inflačních tlaků. Růst mezd podle Béžové knihy zůstal obecně mírný, avšak řada regionů zmiňuje rychlejší růst mezd kvalifikované síly služeb. 

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

V pátek slabší maloobchodní tržby mírně zchladily akciový trh, když meziročně vzrostly v září o 5,5 % (maloobchodní tržby bez prodeje automobilů se zvýšily o 5,5 %). Důvodem meziměsíčního poklesu maloobchodních tržeb byl historicky nejsilnější meziměsíční pokles cen benzínu o 9,3 % m/m po poklesu o 1,3 % m/m v srpnu. Maloobchodní tržby bez prodeje benzínu v září vzrostly o 0,6 % m/m po růstu o 0,2 % m/m v srpnu, maloobchodní tržby bez prodeje benzínu v září vzrostly o 0,8 % m/m po růstu o 0,4 % m/m v srpnu. Prodeje automobilů v září meziměsíčně stagnovaly poté, co v srpnu klesly o 0,4 % m/m. Data jsou slabší, než se čekalo. Bez tohoto efektu byl růst maloobchodních tržeb stále solidní. I tak maloobchodní tržby rostou postupně pomaleji než začátkem roku. Nepříznivě se projevuje drahá ropa/benzín a vyšší úrokové sazby. Data potvrzují postupné slábnutí růstu ekonomiky. Vyšší úrokové sazby a drahé energií zřejmě pomohou zpomalit růst ekonomiky i v příštím roce, čekáme růst HDP 2,1 % po 3,5% růstu letos.

Eurozóna

Také akciové trhy v eurozóně prošly růstem, i když ECB signalizuje další zvýšení úrokové sazby v prosinci o 25 bps, současně s výhledem na příští rok odmítá dát trhům vodítko směru monetární politiky. Čekáme, že ECB příští rok své hlavní úrokové sazby měnit nebude vzhledem k příznivému inflačnímu výhledu na základě zpomalení růstu ekonomiky a nižších cen ropy. Index DJ Eurostoxx (profil, názory) přidal v uplynulém týdnu 1,1 %. Také vystoupení prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta v Evropském parlamentu potvrdilo rétoriku ECB signalizující zvyšování úrokových sazeb. Vystoupení je v souladu s vyhlídkami, že ECB svou hlavní úrokovou sazbu zvýší o 25bps na svém prosincovém zasedání o úrokových sazbách. Příští rok již zvyšování úrokových sazeb ECB nečekáme vzhledem k příznivému inflačnímu výhledu. Inflace by měla být blízko cíle ECB 2,0 %, inflace bez cen potravin a energií by měla zůstat nízká, inflační tlaky vyvolané zvýšenými cenami energií by měly oslabovat, jiné inflační tlaky nejsou výrazné. Růst HDP je sice nejsilnější za posledních pět let, avšak stále je neinflační, v ekonomice existuje množství kapacit výroby a práce, euro je stále silné.


Česká republika a region střední Evropy

Trhy ve střední Evropě také vzrostly, zaznamenaly jsme největší přiliv investičních prostředků do regionu za posledních 5 měsíců.

Konkrétně pražská burza (profil, názory) se ale dostala jen na úroveň z počátku roku. Dařilo se hlavně akciím společností ČEZ (profil, názory), Zentivy (profil, názory), Komerční banky (profil, názory) a Erste Bank (profil, názory). Akciím rakouské banky Erste Bank (profil, názory) napomohly spekulace o tom, že americká Citigroup má zájem o expanzi do tohoto regionu, kde právě Erste Bank patří mezi největší banky, takže by se mohla stát také i terčem převzetí.

Zentiva (profil, názory) rostla navzdory negativním zprávám, které zasáhly maďarské konkurenční výrobce generik, maďarská vláda vypracovala nový návrh na snížení dotací na léky. Podle tohoto návrhu by výrobci nových léků možná do rozpočtu zdravotnictví spláceli až 10 % prostředků, které jejich léky dostávají na dotacích. Akcie maďarských Egis a Richter Gedeon propadly 14 % resp. 12 %, k tomuto propadu přispěla také zpráva o tom, že ruské úřady s účinností od 1. 11. 2006 provedly změny v seznamu léků, které jsou zdarma poskytovány určitým skupinám obyvatel.

Autor působí ve společnosti ATLANTIK finanční trhy.

Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

9. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na... celý článek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

2. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

Dow Jones Industrial Average překonal své životní závěrečné maximum. Dow Jones Stoxx 600, pokrývající evropské akcie, od března 2003 svou hodnotu více než zdvojnásobil. Propad ceny... celý článek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

25. 9. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

Globální trhy v uplynulém týdnu ztrácely. V USA se sice hlavní indexy dotkly několikaletých maxim, nakonec ale týden uzavřely s mírnou ztrátou. O 0,1 % si pohoršil DJ Eurostoxx 50.... celý článek

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

18. 9. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli. Evropské akcie posílily také, i indikátory ekonomického vývoje byly příznivé.... celý článek

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Partners Financial Services