Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?

Banky mění svoje sazebníky, čeká nás zdražení?
Které banky připravují do konce roku 2006 úpravy sazebníku poplatků a o jaké změny půjde? Jsou sazebníky bank přehledné? Kdy a jak se o změně sazebníku dozví klient? Platí rovnice "nový sazebník = zdražení služeb"? Jsou sazebníku skutečně dostupné na internetu banky a každé pobočce?

Jak vyplynulo z ankety, kterou zorganizoval portál Bankovnipoplatky.com společně s Peníze.CZ, většina z nás (přes 90 % hlasujících) si život bez bankovního účtu představit nedovede (více v článku Můžeme žít bez bankovního účtu ? Díl druhý.). S vedením a správou účtu jsou spojené poplatky a jak je obecně známo, bankovní služby v České republice nepatří k nejlevnějším. Proto je pochopitelné, že každá změna sazebníku u většiny klientů vyvolá obavy. Automaticky totiž očekáváme, že když banka mění sazebník, svoje služby zdražuje.

A není se co divit, když např. u dvou ze tří bank, které nedávno zrušily jeden z nejkritizovanějších poplatků – poplatek za příchozí platbu – se spolu se změnou sazebníku "svezly" i další úpravy, které v konečném důsledku pro některé klienty znamenaly zdražení (více viz článek Zrušení poplatku za příchozí platbu se může prodražit).

Co můžeme očekávat od dalších letošních změn v sazebnících bank?


Změny sazebníků do konce roku 2006

Ještě do konce letošního roku plánuje změnu sazebníku hned šest z jedenácti dotázaných bank, dalších změn se pravděpodobně dočkáme s příchodem nového roku. Poštovní spořitelna (profil, názory) 1. 10. doplnila svůj sazebník o novinky v účtu pro mladé Mini. GE Money Bank (profil, názory) upravila sazebník k 10. 10. v souvislosti se zavedením nového produktu konsolidace půjček - konsolidaci se budeme podrobněji věnovat v některém z dalších článků. Na konec října plánuje změnu Citibank (profil, názory), opět kvůli novému produktu – Bezpečnostnímu klíči pro internetové bankovnictví, ostatní položky dle sdělení banky zůstanou beze změny.

Od 1. 11. dojde ke změně sazebníků hned u tří bank - ČSOB (profil, názory), HVB Bank (profil, názory) a Živnostenské banky (profil, názory). Všechny tři banky inzerují připravovanou změnu v rámci svých internetových stránek, HVB na tomtéž místě zveřejnila přehled plánovaných změn a na webu ČSOB a ŽB jsou již nyní k dispozici kompletní nové sazebníky. Bank jsme se pochopitelně zeptali o jaké změny se jedná, ale pokusili jsme se je najít i sami, stejně jako to bude muset udělat "obyčejný" klient. Jak hledání dopadlo?

Ostatní oslovené banky - Raiffeisenbank (profil, názory), Česká spořitelna (profil, názory), Volksbank (profil, názory), eBanka (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory) -  zatím podle informací svých tiskových oddělení změny sazebníků nechystají.


Najdi pět rozdílů…

Sazebník ČSOB pro fyzické osoby – občany má celkem 14 stran, sazebník ŽB jich má dokonce 31. Konkrétní změny nejsou nijak graficky vyznačeny a není tedy úplně jednoduché je najít. V sazebníku ČSOB jsme našli celkem 8 změn, přehled úprav zaslaný z ČSOB však k našemu překvapení zabral 4 stránky. Přehled těch nejdůležitějších změn najdete v tabulce níže.

V sazebníku ŽB jsme našli 9 úprav. Podle sdělení tiskového oddělení banky se většinou jedná o formulační změny a upřesnění, případně o změny související se zavedením nových produktů. Změny v cenách základních produktů a služeb včetně cen platebního styku banka nyní údajně neplánuje. Přesto jsme v novém sazebníku objevili několik úprav, které by mohly pro některé klienty znamenat zdražení a několik položek již v novém sazebníku ŽB nefiguruje. Zda je náš výklad správný jsme se bohužel nedozvěděli. Tiskové oddělení zopakovalo informaci, že o žádné změny cen v sazebníku nejde a na infolince nám odpověděli totéž. Přehled nalezených, ale bohužel nevyjasněných změn najdete opět v tabulce.

Náš pokus o nalezení rozdílů mezi starým a novým sazebníkem těchto dvou bank opět potvrdil, že sazebníky bank obecně mají v přehlednosti "jisté rezervy" (viz také článek Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?).

Hlavní změny v sazebníku ČSOB
  • zařazení nově poskytované služby, tzv. cashbacku (více o cashbacku se dočtete v článku Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR),
  • zvýšení poplatku za zpracování odhadu ceny nemovitosti pro potřebu banky u rodinného domu (ze 4 000 Kč na 4 500 Kč),
  • úprava sazby za prověření stavu stavby (z 500 Kč za první prověření a 1 000 Kč za každé další na 800 Kč) - první prověření je dražší, další jsou levnější,
  • změna poplatku za čerpání hypotéky, dříve bylo první čerpání zdarma a další za 300 Kč, nyní jsou zdarma první tři čerpání a další za 500 Kč (dříve i nově vyjma mimořádného čerpání – to je zpoplatněno),
  • zlevnění výpisu z účtu hypotečního úvěru e-mailem (dříve za 4 Kč, nově zdarma),
  • odstranění položky příslib úvěru zpoplatněné 0,5 % z výše úvěru,
  • zlevnění potvrzení o složení kauce pro Ministerstvo financí (dříve za 476 Kč + 19 % DPH, nově za 420 Kč + 19 % DPH),
  • úprava cen a lhůty pro vyhotovení duplikátu výpisu z účtu (dříve do 180 dnů od vyhotovení originálního výpisu 100 Kč, později 200 Kč, nově byla lhůta zkrácena na 90 dnů a poplatek za duplikát do 90 dnů činí 100 Kč, později 150 Kč) – 90 až 180 dnů je dražší, 180 a více dnů je levnější.



Nevyjasněné změny v sazebníku ŽB
Balíčky
  • doplnění o položku "úhrady došlé z účtů vedených u ŽB bez poplatku", není jasné, zda dříve byly zpoplatněny, či nikoliv,
  • doplnění položek "přijetí trvalého platebního příkazu bez poplatku " a "přijetí/změna nebo zrušení souhlasu s inkasem bez poplatku" u 3 balíčků (Osobní menu Standard, Forte, Grand) doplněno o formulaci "předaného elektronicky nebo prostřednictvím telefonního bankéře", není jasné, zda dříve měl klient zdarma přijetí i na papírovém nosiči a nyní za něj musí zaplatit,
  • doplnění o položku "vklady hotovostí v Kč a CM prostřednictvím bankomatu ŽB na účty vedené u ŽB bez poplatku", není jasné zda jde o novou službu.
Platební karty
  • odstranění položky "odblokování karty do 1 měsíce od blokace bez poplatku", není jasné, zda banka již tuto službu neposkytuje, nebo ji "jen" zpoplatnila
Úvěry
  • odstranění položky "výzva k zaplacení dlužné částky" za 300 Kč, první upomínka stojí 200 Kč, upomínka před soudní žalobou 500 Kč, není jasné, jaké a kolik upomínek bude banka od 1. 1. zasílat



Inzerované změny v sazebníku HVB Bank
  • zavedení nového produktu – kreditní karta VISA HYPO stavební spořitelna,
  • zrušení poplatku za zaslání výpisu z transakcí kreditní karty/poštovné u kreditních karet VISA GENERALI a VISA/ČSA (nyní 12 Kč, nově zdarma),
  • u internetového bankovnictví sjednocení položek "zavedení hesla" a změna hesla" (nyní zdarma a za 50 Kč, nově zdarma) a zavedení 2 nových položek "připojení kreditní karty do aplikace IB" a "zasílání informací o zůstatku, transakci na účtu apod. prostřednictvím e-mailu (zdarma).


Jak se dozvědět o změnách v sazebníku a kde ho shánět?

Pátrali jsme také po tom, kdy a jakým způsobem se klient dozví, že jeho banka mění sazebník. Většina bank odpověděla, že svoje klienty o připravovaných změnách sazebníku informuje minimálně měsíc předem, v souladu s bankovním kodexem. Záleží na jednotlivých bankách, ale obecně platí, že není povinností klienta pátrat po změnách, banka by jej měla aktivně informovat. Deset bank z jedenácti uvedlo, že úpravy sazebníku klientům oznamují prostřednictvím výpisu z účtu. eBanka nezmínila výpis, ale svoje klienty údajně informuje prostřednictvím schránky na internetu k jejich účtu. vnitřní schránku. O změnách byste se dle sdělení tiskových oddělení všech 11 bank měli dozvědět také na internetových stránkách banky a pobočkách.

Rozhodli jsme se proto internet i pobočky otestovat. Čekalo nás milé překvapení. Pokud vynecháme hodnocení přehlednosti sazebníků, skutečně jsme je poměrně snadno našli na internetu všech bank - odkaz na "sazebník" či "sazby a poplatky", měly všechny banky kromě eBanky přímo na Home Page. A také ve všech navštívených pobočkách bank, kterých bylo celkem 6, jsme sazebník poplatků bez problému obdrželi.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Je změna sazebníku důvod obávat se zdražení?

Podle sdělení některých bank je změna sazebníku poměrně standardní činností banky a není na místě za každou změnou hned vidět zdražení bankovních služeb. Banky svoje sazebníky obvykle mění i několikrát ročně. Primárním důvodem, proč banky nové sazebníky vydávají, je zavádění nových produktů. Sazebník musí odrážet aktuální nabídku banky, a pokud by banka nabízela produkty či služby, které nemá ve svém sazebníku, nebyla by schopna klientovi doložit jejich cenu. S přidáním nové položky do sazebníku pak mohou být spojeny např. i formulační změny a upřesnění a samozřejmě i změny týkající se cen.

A co si o změnách sazebníků bank myslíte vy? Zkoušeli jste někdy porovnat původní a nový sazebník svojí banky a hledat změny? Uspěli jste s žádostí o sazebník na pobočce banky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2006 8:47, Jarmila

Vážený pane Commente,
on Vás někdo nutí násilím vlastnit ten účet u ŽB? V případě, že budu předpokládat Vaši i lehce podprůměrnou inteligenci a svéprávnost tak si proboha místo pláče a nářků nad výši poplatků ten účet prostě zrušte a těch pár chechtáků si dejte doma do hrníčku.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 10. 2006 0:05, Pavel

Osobně nenávidím články typu "povinné ručení zase podraží" "chleba bude dražší o 30%" a pod., které dotčení poskytovatelé spíše zapírají. Připadá mě to jako placená reklama, která má poskytnout potřebné aranžmá následnému zdražení. Soudný člověk nemůže očekávat zdražení základních bankovních služeb. Je zde minimální, ale zdatná konkurence ING, FIO, WSPK a v některých produktech i Poštovní spořky co do ceny a E-banky co do kvality - vše bohužel jen přes net nebo telefon. Pozor si musí klienti dát jen na kontokorenty všeho druhu včetně kreditních karet. Hypotéky budou tak dlouho zdražovat až klienti zjistí, že SS je lepší (ovšem bez překlenováku, který je taky zlodějina). Věřím, že zlaté časy bank jsou pryč a na poplatcích jim to půjde čím dál víc ztuha.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

26. 9. 2006 | Patrik Nacher

Bankovní poplatky: proč za totéž platíme vícekrát?

Vedle poplatku za příchozí platbu jsou poplatky za položku a za vedení účtu dalšími bankovními poplatky, které jdou lidem "na nervy". A stejně jako poplatek za příchozí platbu, který... celý článek

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

8. 9. 2006 | Martin Zika

Ušetřete na bankovních poplatcích: zrušte papírový výpis

Platba za papírový výpis z účtu patřila k nejkritizovanějším položkám bankovních sazebníků. Některé banky už ale konečně umožňují papírový výpis zrušit a objednat si elektronický. Díky... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

11. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

Už tři české banky zrušily poplatek z příchozí platby. Konečně vstřícný krok směrem ke klientům bank, říkáte si? Omyl. Spolu se zrušením tohoto poplatku banky totiž provedly i další... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

1. 8. 2006 | Patrik Nacher

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda by vám bez bankovního účtu nebylo lépe? Někteří možná i došli k tomu, že by bylo. Je to ovšem v dnešní době vůbec možné? Po důkladném zvážení se zdá,... celý článek

Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem

5. 1. 2006 | Dana Chytilová

Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem

Banky se od začátku ledna předhánějí ve zveřejňování přehlednějších sazebníků. Některé připravily velké změny, jiné se spíše snažily o zpřehlednění a srozumitelnější formu. Někde už... celý článek

Partners Financial Services