Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ
Jaké jsou základní typy opcí a co představují? Standardizace opčního obchodování přinesla jasná pravidla pro označování opcí. Orientovat se v opčních symbolech není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jak jsme si řekli v článku Jak na opce: proč je opce finanční derivát, opce jsou odvozené od podkladových aktiv, kterými můžou být např. akcie. V tomto případě je tedy bližší charakteristika opcí následující:
Opce je právo koupit nebo prodat akcie za předem stanovených podmínek, kterými jsou realizační cena a čas. Je to právo, nikoliv povinnost.


O jaké právo se jedná?

Kupující opce má právo koupit akcie (v případě nákupu call opce) nebo prodat akcie (v případě nákupu put opce) v předem určené realizační ceně a čase. Za toto právo platí částku, která se nazývá opční prémie. Protože se nejedná o povinnost, tak pokud opci nevyužije, rizikem je maximálně částka, která byla za opci zaplacena.
Druhá strana, tedy prodávající opce (nebo jinak řečeno vypisovatel), inkasuje opční prémii. Má povinnost dodat akcie, nebo odkoupit akcie, když kupující své právo uplatní. Bez hlubších znalostí přináší prodávání opcí obvykle větší riziko.


Standardizace

Po vzniku CBOE (Chicago Board Options Exchange) v roce 1973 bylo opční obchodování standardizováno. Jako expirační den (den, kdy vyprší právo vyplývající z dané opce) byla stanovena sobota následující po 3. pátku expiračního měsíce.
Standardizovány byly i intervaly realizačních cen. Realizační cena, anglickým názvem "strike price", je cena, za kterou má vlastník opce právo koupit (pokud vlastní call opci) nebo prodat (pokud vlastní put opci) akcie reprezentované opčním kontraktem.
Jeden opční kontrakt představuje 100 kusů akcií.


Jak číst v opčních symbolech?

Symbol opce můžeme rozdělit na 3 části, které reprezentují: symbol akcie, měsíc vypršení a realizační cenu. Ukážeme si to na příkladu.
Jedna call opce na akcie firmy IBM (profil, názory) (právo koupit 100 akcií IBM) s měsícem vypršení říjen a realizační cenou 80 USD bude jako standardizovaný opční kontrakt označena písmeny IBMJP. Symbol tedy rozdělíme na tři části:

1. část: První tři písmena vychází ze symbolu akcie, v našem případě IBM.

2. část: Čtvrté písmeno označuje měsíc vypršení podle následující tabulky:

3. část: Páté písmeno označuje realizační cenu.

Podle těchto převodníkových tabulek můžete nyní číst v opčních symbolech.
Níže uvedená opční data představují seznam realizačních cen pro call opce (levá část) a put opce (pravá část) pro měsíc vypršení říjen (October 2006). Později si vysvětlíme, co znamenají jednotlivé sloupce dat.

V tomto díle jsme si ukázali, jak se orientovat v opčních symbolech. V další části blíže prozkoumáme opční ceny.

Autorka působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.

Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Připadají vám opční symboly složité? Nebo se v nich již orientujete bez problémů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

14. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

Připravili jsme nový investiční seriál, tentokrát se podíváme na opce. Přiblížíme si základy opčního obchodování, projdeme od definic a základních pravidel po praktické ukázky komplexnějších... celý článek

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

7. 9. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

V posledním dílu našeho seriálu si připomeneme rozdělení tradery používaných obchodních systémů a hlavně se podíváme se na příklad typického pracovního dne a obchodního plánu "full-time"... celý článek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

6. 9. 2006 | Lukáš Marek

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

Z hlediska poplatkové politiky lze mezi tuzemskými podílovými fondy najít výjimku. Zatímco většina podílových fondů vám zinkasuje fixní poplatek za správu, ve fondu J&T Opportunity... celý článek

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

5. 9. 2006 | Roman Stuchlík

Jaké ETF existují, kde je koupit a jak pomocí nich investovat

Na tzv. exchange traded funds se často pohlíží jako na konkurenci otevřených podílových fondů. Jsou transparentnější, likvidnější a v mnoha případech levnější. Největším trhem ETF je... celý článek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

14. 7. 2006 | Lukáš Marek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

Snaha investičních společností nenechat ladem cílovou skupinu potenciálních klientů - drobných investorů stojí za vznikem programů pravidelného investování po malých částkách. Investovat... celý článek

Partners Financial Services