Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů
Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli. Evropské akcie posílily také, i indikátory ekonomického vývoje byly příznivé. Cena ropy klesla na nejnižší úrovně od března.

Spojené státy

Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli jako jsou maloobchodní tržby nebo týdenními daty na trhu práce. Dow Jones Industrial Average Index (profil, názory) přidal 1,5 % a výrazně posílil zejména technologický Nasdaq (profil, názory) o 3,2 %. Cena ropy klesla na nejnižší úrovně od března letošního roku a investoři tak sázejí především na to, že pomalejší inflace napomůže zastavení zvyšování sazeb. Dow-Jonesův index se přiblížil ke 163 bodům, tedy ke svému životnímu maximu, Standard & Poor's 500 Index (INGSPX) je už jen půl procenta od svého maxima.


Jak se dařilo americkým titulům?

  • Výsledky největšího maloobchodu s elektronikou Best Buy Co. (profil, názory) posunuly jeho akcie o 22 %.
  • Dařilo se také akciím stavebních společností, pro které je velmi pozitivní zastavení dalšího zvyšování úrokových sazeb.
  • Akcie nejziskovější investiční banky Goldman Sachs Group Inc. (profil, názory) mají za sebou nejúspěšnější týden za poslední tři týdny.
  • Čtvrtá největší firma na Wall Streetu Lehman Brothers Holdings Inc. (profil, názory) zveřejnila nejlepší třetí kvartál od roku 1994.
  • Ford Motor Co. (profil, názory) během uplynulého týdne ztratil 8,6 %. Šlo o největší týdenní pokles od roku 2005 a stalo se tak po oznámení společnosti, že její výroba zůstane nejméně do roku 2009 ztrátová. Tato druhá největší automobilka reportovala za 1. pololetí ztrátu ve výši 1,44 mld. amerických dolarů, což znamenalo další zavírání továren, propuštění kolem 10 000 zaměstnanců a pozastavení výplaty čtvtletní dividendy poprvé od roku 1982.


Vývoj cen, průmyslové výroby, inflace a úrokových sazeb 

Podle vedoucího ekonoma Morgan Stanley pro Asii Andyho Xiie se může americká ekonomika ocitnout v roce 2008 v recesi, která bude způsobena tím, že inflační tlaky příští rok dále zvednou dolarové sazby. Podle Xiie poroste spotřebitelská inflace více, než se nyní odhaduje. Jednu z klíčových rolí sehraje dluhopisový trh, který je nyní podpořen výroky FEDu o zvládání inflace. Když se ovšem ukáže, že inflační tlaky nadále přetrvávají, dojde k výprodeji dluhopisových instrumentů a k růstu jejich výnosů. Inflační tlaky přitom budou přetrvávat i nadále a to především díky růstu cen v Asii, který bude tlačit na růst cen v globálním měřítku.

V pátek zveřejněné údaje o americké inflaci zatím předcházející slova nepotvrdily. Ceny energií v srpnu vzrostly o 0,3 % m/m po růstu o 2,9 % m/m v červenci, ceny potravin v srpnu posílily o 0,4% m/m po růstu o 0,2% m/m v červenci. Náklady na bydlení v srpnu rostly o něco pomaleji než v červenci. Po výrazném poklesu cen oděvů v červenci v srpnu tyto ceny silněji vzrostly. Data přesně odpovídají očekávání trhu. Srpen byl charakteristický zpomalením růstu cen energií a také po delší době i nákladů bydlení. Ztlumil se tak růst sledované jádrové inflace (růst spotřebitelských cen bez cen potravin a energií). Jádrová inflace je přiměřená již druhý měsíc v řadě.

V pátek byl zveřejněn ještě jeden důležitý údaj z americké ekonomiky, a to průmyslová výroba za srpen. Meziročně produkce vzrostla o 4,7 %. Zpracovatelský průmysl v srpnu meziměsíčně stagnovala po růstu o 0,4 % m/m v červenci. Produkce těžebního průmyslu klesla o 0,3 % m/m po růstu 0,6 % m/m v červenci a výroba energií v srpnu klesla o 0,8 % m/m po růstu o 1,0 % m/m v červenci. Data jsou slabší, než se čekalo. Aktivita průmyslu roste pomaleji než v předchozích čtvrtletích, zpomalení růstu aktivity jiných segmentů ekonomiky je znát. Projevují se drahá ropa a vyšší úrokové sazby. Obecně ale decentní růst průmyslové výroby je příznivý pro finanční trhy, neboť výsledky nenaznačují výraznější zpomalení růstu ekonomiky ani neprovokují FED, aby zvyšoval úrokové sazby. Finanční trhy na data reagovaly posílením dolaru (profil, názory) k euru (profil, názory) a růstem cen akcií a dluhopisů.

FED zasedá 20. září, trhy očekávají, že úrokové sazby zůstanou ponechány beze změny.


Eurozóna

Evropské akcie posílily ve vyjádření indexu DJ Eurostoxx 50 (profil, názory) o 1,11 %.

Také inflace v eurozóně je pod kontrolou Evropské centrální banky. V pátek byl zveřejněn vývoj spotřebitelských cen za srpen. Na mírném meziměsíčním zvýšení spotřebitelských cen se v srpnu nepodílela výrazněji specifická kategorie spotřebitelského koše. Ceny energií vzrostly o 0,1 % m/m a ceny potravin meziměsíčně stagnovaly. Ukazatele spotřebitelských cen bez cen potravin a energií (ukazatele jádrové inflace) se zvýšily meziměsíčně také o 0,1 % m/m. Kromě kategorie komunikace, ve které ceny vzrostly o 0,6 % m/m, ale která na inflační ukazatele nemá větší vliv kvůli malé váze v indexu CPI, se spotřebitelské ceny vyznačovaly pouze minimálními změnami. Meziročně celková inflace mírně klesla kvůli oslabení růstu cen energií na 8,1 % z 9,5 %, jiné kategorie inflace výraznější změnu meziročního růstu nesignalizují. Ukazatele jádrové inflace i v srpnu byly kolem 1,5 %.

Data jsou příznivá. Obrat trendu silného růstu cen ropy/energií značně v příštích měsících příznivě ovlivňovat i celkovou inflaci, která by se měla více přiblížit 2,0 %. Bez cen energií ale spotřebitelské ceny rostou stále málo. Zpomalující růst ekonomiky dále sníží inflační tlaky.


Evropské tituly

Evropské akcie by díky vyšším dividendám a nižším výnosům dluhopisů mohly v září posílit, i když v tomto měsíci v minulosti vykazovaly nejhorší výsledky. Dow Jones Stoxx 600 Index, který obsahuje akcie evropských firem, od června (kdy zaznamenal letošní minimum) posílil o 9,8 %. Dividendový výnos indexu na konci minulého týdne činil 3,24 %, což je blízko dvouletého maxima 3,47 %, které vykázal v červnu. Z největších společností zvýšily v tomto čtvrtletí dividendy např. farmaceutická firma GlaxoSmithKline (profil, názory) a banka ABN Amro (profil, názory).

Akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů, i když akcie posilují. Rozdíl mezi dividendovým výnosem Stoxx 600 a výnosem 10letých německých vládních dluhopisů v minulém týdnu klesl na 0,54 procentního bodu. Než ceny akcií v květnu a červnu klesly, rozdíl činil 1,25 bodu. Podle Felixe Lanterse z amsterdamské banky Theodoor Gilissen Bankiers jsou výnosy akcií atraktivnější v absolutních číslech i ve srovnání s jinými druhy aktiv. "Proto investoři nadále preferují akcie."

V měsíci září index Stoxx 600 od roku 1990 v průměru zaznamenal pokles o 2,8 %. Pro srovnání, ve stejném šestnáctiletém období průměr za všechny měsíce činil 0,9% nárůst. Jediným dalším měsícem s průměrnou ztrátou je srpen. Po poklesu z minulého týdne index Stoxx 600 v letošním září zatím klesl o 1,1 %.

Akcie v posledních třech měsících posilovaly, protože investoři spekulovali na to, že americká centrální banka přestane zvyšovat úrokové sazby a že zisky evropských firem překonají očekávání. Nejvíce posilovaly akcie těžařských firem a výrobců potravin a nápojů. Druhé čtvrtletí bylo nejlepším kvartálem od roku 2003 co se týče zisků firem z indexu Stoxx 50. Očekávání překonaly zisky 77 % z 48 v indexu obsažených firem. Analytici podle údajů firmy FactSet Research Systems očekávají, že dividendy firem z indexu Stoxx 600 letos stoupnou o 11 % (před třemi měsíci odhad činil 8,5 %). To by bylo více než průměrný roční nárůst 9,3 % dosažený v uplynulých deseti letech. V roce 2005 dividendy stouply o 23 %.

Některé společnosti provádějí jednorázové výplaty nadbytečné hotovosti. Např. těžařská firma Anglo American 4,8 oznámila, že v jednorázové dividendě vyplatí 1 mld. USD. Společnost InterContinental Hotels v červnu vyplatila 500 mil. GBP. Ingo Schmitz, akciový stratég Deutsche Bank, minulý týden řekl, že evropské společnosti mají hotovost v rekordní výši 208 mld. EUR. Podobný trend je i v USA: k 30.8. měly společnosti z indexu Standard & Poor’s 500 rekordní hotovost 614 mld. USD.

Podle Patricka Moonena, šéfa strategie ING Investment Management, však vyšší dividendy nebudou k posílení akcií stačit. "Výhled pro akcie není tak růžový, jak se zdá. Když zpomalí růst hospodářství USA, zpomalí i růst zisků evropských společností. Podle mého názoru mnoho investorů má stále příliš vysoká očekávání." Růst ekonomiky USA (pro Evropu největšího exportního trhu) zpomaluje poté, co FED ukončil období 17 zvýšení úrokových sazeb, které trvalo od června 2004. Podle FEDu výdaje spotřebitelů ve většině USA rostou pomalu a trh obytných nemovitostí je všeobecně slabý.


Česká republika

Vývoj na pražské burze neměl zcela jednoznačný vývoj. Pod prodejním tlakem byl Unipetrol (profil, názory), podobně jako další petrochemické společnosti v regionu. Neudržel úroveň 200 korun, protože na něj nepříznivě působil negativní vývoj ceny ropy. Podobný vývoj na energetických společnostech obecně se projevil i na společnosti ČEZ (profil, názory). Naopak farmaceutická firma Zentiva (profil, názory) strmým růstem až na hranici 1 300 korun překvapila. O více než 10 % stouply akcie televizní společnosti CME (ACCTV) , když po změně vlastnické struktury, když 50% podílu ve společnosti koupil od Laudera investiční investor Apex. Co zapůsobilo pozitivně na jeho akcie bylo oznámení záměru Laudera koupit část akcií zpět na trhu. Telefonica O2 (profil, názory) vyčerpala již svůj růstový potenciál těsně před rozhodným dnem na výplatu dividendy a viděli jsme v uplynulém týdnu spíše vybírání zisků.

Komentář poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

 

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: celosvětová korekce

11. 9. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: celosvětová korekce

Začátkem minulého týdne byly světové akciové trhy naladěny velmi optimisticky, škody způsobené tropickými bouřemi byly jen nepatrné a cena ropy se dostala na nejnižší úroveň od dubna.... celý článek

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

14. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Partners Financial Services