Bez dotací ani ránu

Bez dotací ani ránu
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké důsledky by měla politika grantů, kdyby systém evropských dotací převzala podle unijního vzoru třeba právě vaše obec? Kateřina Havlíčkova ano. A představy to nejsou právě radostné.

Žiji ve vesnici s třemi stovkami obyvatel. Celkem 120 rodin. V rámci vlastní rodiny žijeme v jakési soukromé obdobě komunismu - finance používáme podle možností peněženky, podle potřeb jednotlivce i rodiny jako celku. Systém obsahuje prvky altruismu - většinou každý je ochoten kývnout na výdaj, který udělá jinému radost, pokud to neohrozí finanční stabilitu. Na větší výdaje šetříme, a taky se o nich domlouváme.

Co se týče ostatních obyvatel, jistým způsobem se s nimi dělíme. Jednak podle velikosti pozemku a domu platíme daň z nemovitosti, jednak má obec určitý díl z našich daní. O použití těchto peněz rozhoduje volené zastupitelstvo. To předkládá občanům své plány investic k diskusi, nedávno uspořádalo referendum. Jsou-li výdaje příliš vysoké - plynofikace - občané, kteří se chtějí podílet, připlácejí. K rozpočtu se může vyjádřit každý občan. Zatím vše v pořádku.

Dovedu si představit, že bude třeba realizovat projekt, na který nebude obec mít a přitom ho my, občané, budeme považovat za nutný. Dejme tomu, že bychom neměli vodovod a dohodli jsme se, že ho chceme. Nechci řešit, jestli by museli souhlasit všichni nebo by stačila nějaká většina, nicméně dovedu si představit různé způsoby "sdružení finančních prostředků na pořízení vodovodu". Například příspěvkem na hlavu. Příspěvkem na hlavu od ekonomicky aktivních. Příspěvkem na domácnost. Příspěvkem jen od těch, kteří budou chtít vodovod. Nevadilo by mi, kdyby obec mohla vypsat na základě referenda daň na vodovod, která by byla v procentech z příjmu v následujících dvou letech - dejme tomu. Vím, že většina těchto způsobů u nás není možná, ale všechny někde ve světě fungují a žádný by mi celkem nevadil.


Co si
představit nedovedu...

... je, že by obecní zastupitelstvo oznámilo, že je třeba vyrovnat finanční poměry jednotlivých domácností v obci, tudíž vypisuje daň v procentech z příjmu, vybere ji ode všech a bude proplácet jednotlivým domácnostem na projekty, které pomohou jejich rozvoji. Okruhy projektů by stanovilo zastupitelstvo - příspěvek by poskytovalo dejme tomu na založení chovu králíků, utlumení pěstování slunečnic s následným zatravněním minimálně poloviny příslušných ploch a na podporu pěstování jablek. Naproti tomu by bylo zakázáno chovat více než jednu slepici, vzhledem k tomu, že pro velkodrůbežárnu v sousedním městě by to byla nekalá konkurence.

Byly by vypsány granty v oblasti životního prostředí na opečovávání zahrádek. Příjemce grantu by se ovšem musel zavázat, že nebude pěstovat pivoňky a tulipány, zato nejméně na polovině plochy bude pěstovat narcisy a růže. Zároveň bude povinen při sklízení zeleniny používat příslušným úředníkem schválené nářadí a zeleninu skladovat podle druhů každou ve zvláštní místnosti.

Seznam lobbistických agentur, registrovaných u EU naleznete zde.
Letos by byly vypsány granty na pořízení kotlů na plyn, za dva roky by se podporovaly kotle na dřevní odpad - obnovitelný zdroj. Úklid obce a péči o veřejnou zeleň by i nadále zajišťovala najatá firma a výkopy při úpravě náměstí Ukrajinci, ale obyvatelé obce by mohli získat peníze na vytvoření pracovního místa pro jiné obyvatele, t.č. nezaměstnané. Na péči o staré občany by mohl získat grant kdokoli, s výjimkou ovšem rodinných příslušníků opečovávaných. Preferován - rozuměj finančně více podporován - by byl projekt na výstavbu domova důchodců. Každoročně by se pak mohl ucházet o grant na provoz, což by stálo takovou část vybraných daní, že na staré občany, kteří by žili jinde než v tomto domově, by už nic nezbylo.

O grant na nové chodníky by se ucházely jednotlivé ulice. Získaly by ho ty, které by měly nejpečlivější projektovou dokumentaci. Za účelem získání zkušeností s vypracováváním projektové dokumentace by obec najala firmu, která by občany školila. Dalším kritériem by byla úroveň průměrného příjmu v ulici. Nárok na chodníkový grant by měly pouze ulice s příjmy do 70 % průměrného příjmu v obci.


Samozřejmá byrokracie

Každý žadatel o grant by musel vyplnit dvacetistránkovou žádost a patřičné přílohy. O pomoc se zpracováním by se mohl obrátit na některou z agentur registrovaných u obecního úřadu za poplatek 10 % z grantu. Žádosti, zpracované firmou starostova bratra, by měly podstatně vyšší šanci na úspěch. Dále by musel prokázat, že má dost peněz, aby realizoval projekt i bez dotace. To by se mu hodilo v situaci, kdy by peníze na granty byly vypláceny v náhradním termínu rok po realizaci schváleného projektu.

Po schválení by každý úspěšný příjemce dotace vyplňoval protokol o průběhu projektu a použití přidělených finančních prostředků se zápisy minimálně jedenkrát týdně. Byl-li by přistižen, že nějaký zápis chybí, byl by povinen vrátit celou dotaci i s úroky ve výši 5 % za každý započatý měsíc od přidělení grantu. Po ukončení projektu by pak vyplňoval závěrečnou zprávu a statistický výkaz.

Samozřejmě, vybírání daní, vymýšlení pravidel pro přidělování grantů, vyhodnocování projektů, kontrola využití finančních prostředků v termínu a v souladu s projektem - to všechno by si vyžádalo nejméně dva úředníky na plný úvazek. Zastupitelé by potřebovali získat zkušenosti, jak se to řeší jinde - značná část z vybraných daní by tedy - v zájmu kvality budoucích projektů - byla vyčleněna na jejich cesty po Evropě, do USA a do Brazílie. Na zahraniční stáž by se jeli vyškolit i úředníci. Během prvních tří let by na dotace domácnostem zbylo 5 % z vybraných daní, v následujících letech by podíl rostl až na konečných 50 %.

Všichni občané by spořádaně topili nejdříve plynem, poté dřevním odpadem, chovali králíky a pěstovali jablka, narcisy a růže. Všichni důchodci by bydleli v domově důchodců.

Že to není zlý sen, ale (nejen) eurounijní realita, je něco, co mě skutečně děsí.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.

Co si o dotační politice myslíte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2006 12:22, Larus

No, nejsem tedy odborník, ale myslel jsem si, že bych to odpálil z nějaké lodě. Nebo bych koupil jenom hlavici, tu zabalil do kontejneru a odeslal FedExem s popiskem např. "sportovní obuv"- to je hodně elegantní řešení, ne? Jako Aikido - využít energie protivníka k jeho porážce. Možná bych měl uvažovat o rekvalifikaci na teroristu...

Vidím, že jste veliký optimista. Já se tedy bojím toho, že na otázku: "Jak to, že se máme tak špatně, když dostáváme ty sociální dávky?" zní většinová odpověď "Protože jsou jsou ty dávky malé, až je zvětšíme (zvolíme někoho, kdo to udělá), budeme se mít líp." Sociální stát je silný nepřítel a čím déle trvá, tím je silnější.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2006 13:30, Larus

Ale nejste :-), to je citát z nějakéhe filmu (tuším od Formana).
Kdybych měl takové peníze, založil bych něco jako Open Society Fund na boj s komunisty mírovou cestou. Stěhovat se ani nemusím, tady v Evropě je moc krásně.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services