Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.

Můžeme žít bez bankovního účtu? Díl druhý.
Výsledky ankety, kterou zorganizoval portál Bankovnipoplatky.com společně s Peníze.CZ, je dalším důkazem, že si lidé život bez bankovního účtu představit nedovedou. Tento postoj vyjádřilo přes 90 % hlasujících.

Před několika týdny jsem pro Peníze.cz napsal článek o tom, zda je možné či nemožné v současnosti žít a fungovat bez účtu (viz Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.) Společně s tímto serverem jsem poté na portálu Bankovnipoplatky.com zorganizoval anketní otázku na toto téma. Anketa běžela jeden měsíc a výsledky v mnohém potvrzují moje tehdejší slova - ať už z jakéhokoliv důvodu, fungovat dnes bez bankovního účtu je velmi obtížné, ba prakticky nemožné. Připomeňme si, jaké byly hlavní důvody:

  1. Naše pohodlnost - trvalé příkazy na pravidelné platby, využívání bezhotovostního platebního styku, elektronické bankovnictví  - to vše a další služby nám usnadňují život a v mnohém nám také šetří peníze a nervy.
  2. Vliv prostředí - vlivy společnosti, okolí, životních trendů, všudypřítomné reklamy nelze podcenit. Těžko se jim dlouhodobě odolává.
  3. Bezpečnost - velkou roli zde hraje motiv strachu ze ztráty peněz, pokud je máte v hotovosti.
  4. Legislativa - zákony buď přímo či nepřímo omezují (zakazují) hotovostní převody. Do první skupiny patří zákon číslo 61/1996 Sb. a zákon číslo 254/2004 Sb. o omezení plateb v hotovosti a pak zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, který přímo nařizuje, aby se přesuny finančních prostředků nad určitou hranici odehrávaly bezhotovostně. Do druhé skupiny můžeme zařadit celou škálu zákonů, které implicitně vyžadují účet či bezhotovostní platby. S tím se lze setkat například při zakládání obchodních či neziskových společností.

A jak tedy dopadla anketa na téma fungování bez bankovního účtu? Hlasování se zúčastnilo 876 návštěvníků webu. Pouze 5 z nich nemělo vyhraněný názor, takže hlasovali pro "nevím". Podle ankety nemá účet kolem 3 % lidí, celkově takto odpovědělo 24 hlasujících. Největší skupinu podle očekávání tvořili návštěvníci webu, kteří si v praxi nedovedou představit život bez účtu - více než polovina, přesně 55 % (480 hlasujících). Kolem 39 % lidí si to sice představit umí, ale velmi obtížně (343 hlasujících).
Sečteme-li tedy obě tyto skupiny, které vyjádřily názor, že bez bankovního účtu to nejde, a pokud by už se člověk k tomu odhodlal, tak to bude mít těžké, dojdeme k vysokému podílu až 94 %. Dá se konstatovat, že kromě pár hlasujících, kteří nevěděli a těch, kteří už dnes žijí šťastně bez bankovního účtu, to jsou bezmála všichni. A to je jistě velmi zajímavý údaj.

Zkrátka si to bez účtu už neumíme představit, i když z toho mnozí nadšeni rozhodně nejsou a nebo to bez něj ani nejde. To je dobrá zpráva pro banky. Na druhou stranu ale logicky vyvstává otázka, zda-li by se poplatková politika bank vyvíjela stejně i v momentě, kdyby lidé nebyli nuceni (objektivně či subjektivně) využívat jejich služeb. Přesto, a nebo právě proto, že to banky vědí, by mohly být zejména v otázce poplatků vstřícnější. Z dlouhodobého pohledu by se jim jistě vyplatilo.

Lze dnes podle vás fungovat bez bankovního účtu?
ano, ale je to obtížné (343) 39 %
ne, je to prakticky nemožné (480) 55 %
nemít účet je nemoderní (24) 3 %
nemám účet (24) 3 %
nevím (5) 1 %

Autor je provozovatelem serveru bankovnipoplatky.com

 
Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění.  Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše. 

A co vy? Dovedete si život bez bankovního účtu představit?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2006 11:49, Míša

Teď jsem přesně před problémem, kde si založit účet. Mateřská mi končí, tam jsem účet v podstatě nepotřebovala, od nového roku chci pracovat na ŽL jako lektorka výtvarných technik. Kdyby mi na kurzy přišlo 20 lidí denně a každý mi měl kurzovné (150-200,-) poslat na účet, tak si banku od banky spočítejte, na kolik by mě to měsíčně přišlo. Když budou všichni platit cash, tak budu jak trubka vypisovat pokladní bločky (trocha vrozené poctivosti mi brání potvrzení nevystavovat a ulejt si to :-)) a courat se s peňězma do banky. Ještě musím ověřit spoustu věcí a jednou z nich je, jestli jako živnostník musím mít povinně vysloveně podnikatelský účet, jelikož právě tam banky ty poplatky nezrušily. Zatím to vypadá na e-banka Zdarma a FIO. Ach jo...

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2006 14:50, Jarka

Přitom dnes jsou účty i pro děti :-).

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Běžné účty, poplatky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

24. 8. 2006 | Patrik Nacher

Zrušení poplatku za příchozí platbu: "maličkostot", která se vyplatí i bance

Poštovní spořitelna zrušila poplatek za příchozí platbu s účinností od 1. června. V polovině července pak oznámila, že zrušení poplatku znatelně zvýšilo počet zakládaných účtů. Podle... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

11. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

Už tři české banky zrušily poplatek z příchozí platby. Konečně vstřícný krok směrem ke klientům bank, říkáte si? Omyl. Spolu se zrušením tohoto poplatku banky totiž provedly i další... celý článek

Zrušení poplatku za příchozí platbu je jen začátek

18. 7. 2006 | Patrik Nacher

Zrušení poplatku za příchozí platbu je jen začátek

eBanka jako druhá banka u nás, po Poštovní spořitelně, zrušila poplatek za příchozí platbu. Asi není náhodou, že právě tento poplatek leží klientům bank nejvíce v žaludku, zcela suverénně... celý článek

Jak si s námi banky hrály během roku

13. 12. 2005 | Dana Chytilová

Jak si s námi banky hrály během roku

Jednou posíláte příkaz k úhradě za 4 Kč a podruhé za 20 Kč. I takto měnily bankovní domy poplatky během roku. Podívejte se, jak sazebníky k běžným účtům a produktovým balíčkům převlékaly... celý článek

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

26. 9. 2005 | Dana Chytilová

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

Nechcete se smířit s poplatkem za vedení běžného účtu? Platit jej nemusíte. Některé banky vám totiž povedou účet zadarmo. Ale pozor. Většinou musíte splnit určité podmínky. Které to... celý článek

Partners Financial Services