Zrušení poplatku za příchozí platbu je jen začátek

Zrušení poplatku za příchozí platbu je jen začátek
eBanka jako druhá banka u nás, po Poštovní spořitelně, zrušila poplatek za příchozí platbu. Asi není náhodou, že právě tento poplatek leží klientům bank nejvíce v žaludku, zcela suverénně vyhrál anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek. Podívejme se na "logiku" poplatku a na to, jak veřejná diskuze mění poplatkovou politiku našich bank.

Anketa běžela více než dva měsíce na portálu bankovnipoplatky.com a poplatek za příchozí platbu na celé čáře vyhrál, dá-li se to tak říci. A lze jen suše konstatovat, že oprávněně. Logika zpoplatňovat úkon, při kterém klient do banky přinese, pošle či jsou mu poslány peníze, které jsou zdrojem potenciálního zisku banky, je postavena tak trochu na hlavu.

Banka je v roli věřitele a zároveň vůči vkladatelům v pozici dlužníka. Tato základní rovnice právě u tohoto konkrétního poplatku vzala takříkajíc totálně za své. Přísně vzato (a z logiky věci) je to totiž klient, kdo v momentě, kdy ukládá peníze na bankovní účet nebo mu jsou poslány, vlastně poskytuje službu bance. Notabene se příchozí platbě nelze bránit. Podobnou paralelu najdeme v naší nedávné minulosti u mobilních operátorů, kteří před léty zpoplatňovali přijaté hovory. Bylo tedy jen otázkou času, kdy banky přikročí ke zrušení tohoto poplatku.

Diskuze je účinnější než regulace

Je-li ve společnosti velmi kritická atmosféra vůči poplatkové politice bank, je dobře, že některé banky na ni reagují rušením poplatku, který stojí na samém vrcholu nespokojenosti klientů. Ukazuje se, že ke změně přístupu bank nevedly ani tak aktivity Ministerstva financí, které byly nejen bankovním sektorem vnímány negativně jako zasahování do tržního prostředí a jako určitá forma kampaně před parlamentními volbami, ale spíše veřejná diskuze, která se kolem bankovních poplatků točí řadu měsíců.

Diskuze otevírá prostor pro zamyšlení se nad kvalitou a cenou bankovních služeb i těm klientům, kteří se ještě donedávna vůbec nezabývali otázkou možné změny své banky a chovali se dost konzervativně. V takovém prostředí je pak veřejné vyhlášení o rušení nepopulárního poplatku nejen mediálně vděčné s vysokou mírou průniku, ale je velká pravděpodobnost, že bude pro banku efektivní i po obchodní stránce.

Má-li se tedy v poplatkové politice našich bank něco změnit, bez široké veřejné diskuze to nepůjde. Klienti bank si při ní uvědomí, co od bank mohou očekávat a co by měli vyžadovat, banky zase uvidí, že tu existuje silný tlak na konkrétní změny. Představitelé bank jsou podobného názoru. Nejlepší cestou je například podle Pavly Pasekové z eBanky vzdělávání spotřebitelů a motivování klientů k obezřetnosti na základě různých kampaní spotřebitelských organizací a dalších institucí.

Banky samy od sebe?

Zrušení poplatku za příchozí platbu
U obou bank se jedná o účty pro fyzické osoby, nevztahuje se na firemní konta. Banky shodně uvedly, že tento krok není poslední změnou v oblasti jejich poplatkové politiky. Zrušení poplatku za příchozí platbu tedy lze vnímat jako startovací signál pro další transformaci bankovních poplatků. Do jisté míry ale bude záležet na klientech samotných, kdy se dočkají dalších změn, jaká bude jejich ochota měnit kvůli poplatkům a službám bank svoje finanční ústavy, do jaké míry budou trvat na svých právech a aktivně si vyhledávat informace o konkurenci.
Motivy bank ale pro tuto chvíli nechme stranou, jakkoliv jsou klíčem ke snižování či rušení bankovních poplatků. Ať už se ke změnám rozhodují z jakéhokoliv důvodu, důležité pro klienty je, že se tak děje.

Zajímavý je přitom fakt, že banky samy ve svých prohlášeních o pohnutkách zrušení poplatku za příchozí platbu méně ochotně, než by se očekávalo, uvádějí, že to bylo i na základě určitého tlaku ze strany klientů. Mluvčí Poštovní spořitelny (profil, názory) Martin Orság například říká, že z poloviny šlo o strategii banky a z poloviny o reakci na stížnosti lidí. Ředitelka Divize interní a externí komunikace eBanky (profil, názory) Pavla Paseková na otázku, jaké důvody vedly banku ke zrušení tohoto poplatku, uvádí, že šlo o součást dlouhodobé cenové politiky banky, jejímž cílem je motivovat klienty, aby využívali tento finanční ústav jako svou hlavní banku.

Ale to je koneckonců marketingovou záležitostí dotyčných bank. Pro klienty je podstatné, že se zrušil absurdní poplatek. A že intenzivní diskuze o bankovních poplatcích a různé informační kampaně či ankety mají svůj význam a konkrétní efekt.

Co si o poplatku za příchozí platbu myslíte? Má podle vás logiku? Proč od něj teď banky ustupují?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2006 22:05, Tomáš Marný

S výjimkou zasílání potvrzovacího kódu na mobil, které mně přijde přijatelnější než certifikát, nevidím u internetového bankovnictví jeBanky a FIO velký rozdíl...

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2006 14:56, oddTom

No já nevím, ale četl jsem, že nutnost dvou účtů je dána jen podmínkami té které banky, ne přímo zákonem? Tedy ne že by to ve výsledku nebylo jedno, ale třeba by se našla nějaká hodná?

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, poplatky, Spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si s námi banky hrály během roku

13. 12. 2005 | Dana Chytilová

Jak si s námi banky hrály během roku

Jednou posíláte příkaz k úhradě za 4 Kč a podruhé za 20 Kč. I takto měnily bankovní domy poplatky během roku. Podívejte se, jak sazebníky k běžným účtům a produktovým balíčkům převlékaly... celý článek

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

26. 9. 2005 | Dana Chytilová

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

Nechcete se smířit s poplatkem za vedení běžného účtu? Platit jej nemusíte. Některé banky vám totiž povedou účet zadarmo. Ale pozor. Většinou musíte splnit určité podmínky. Které to... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

4. 8. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky... celý článek

Partners Financial Services