Slovenský tygr pod novým bičem zkrotne: reformy reforem

Slovenský tygr pod novým bičem zkrotne: reformy reforem
Smer, strana odštěpená z bývalé Komunistické strany Slovenska, jinak také vítěz slovenských voleb, včera večer oznámila, že vytvoří vládu s extrémně pravicovou SNS radikála Jána Sloty a Mečiarovým nacionalistickým HZDS. Co bude s úspěšnými reformami Dzurindova kabinetu, na jejichž adresu liberální ekonomové chválami nešetří, ale předseda Smeru je naopak tvrdě kritizuje? Co bude s ekonomikou a mezinárodními vztahy Slovenska vůbec?

Dzurindovy reformy udělaly ze Slovenska "tygra východní Evropy", kterého vychvalují ekonomická média po celém vyspělém světě a ostatním transformujícím zemím jej dávají za vzor. Ano, reformy odstupujícího kabinetu rozhodně nejsou bez chyb, např. s nezaměstnaností si moc neporadil a v zemi se v průběhu uplynulého volebního období široce rozevřely "sociální nůžky", přesto si ale velkou pochvalu zaslouží. Podíváme-li se totiž po časové ose o pár let zpět, uvidíme Slovensko, o kterém se tvrdilo, že má blíže k Balkánu než k Evropě a že mu ani nebude nabídnuto členství v Evropské unii. Úspěšné ekonomické reformy dosavadního nebojácného kabinetu ovšem přinesly "tatranský zázrak".

Ten ale bohužel může brzy skončit. Sedmého června dali Slováci 29,14 % hlasů Smeru, levicově populistické straně, která se oddělila od Strany demokratické levice, jinak také předlistopadové Komunistické strany Slovenska. Smer porazil stranu dosavadního premiéra Mikuláše Dzurindy (SDKÚ-DS) o více než 10 %.

Zpět k socialismu?

Právě předseda Smeru Robert Fico včera oznámil, že se stane premiérem nové vládní koalice složené ze zástupců Smeru (11 křesel v nové vládě), extrémně pravicové Slovenské národní strany (3 ministerské posty) a Hnutí za demokratické Slovensko pod taktovkou Vladimíra Mečiara (2 křesla). "Rozhovory ukázaly, že právě koalice ve složení Smer a HZDS umožní v nejvyšší míře realizovat program moderního sociálního státu, posílí princip solidarity ve společnosti a zajistí spravedlivější distribuci výsledků ekonomického růstu," prohlásil včera Robert Fico. Podívejme se, co toto prohlášení znamená.

Smer bude mít ve vládě i parlamentu relativně silnou pozici, a tedy i prostor prosadit většinu bodů svého volebního programu. Obdobně vládní koalice jako celek bude mít ve 150členném parlamentu jasnou většinu, 85 poslanců, na opozici zbývá 65 křesel. "Je pravděpodobná výraznější korekce reforem zavedených předešlou vládou. Kupříkladu kromě zavedení nižší DPH na vybrané skupiny zboží dojde pravděpodobně ke zrušení úsporných opatření ve zdravotnictví. Nelze také vyloučit zavedení progresivního zdaňování fyzických osob, vyšší daň z příjmu pro banky a monopoly či oslabení druhého pilíře důchodové reformy v prospěch prvního," předpovídá budoucí vývoj na Slovensku Mária Fehérová, analytička České spořitelny (profil, názory).

Nová vládní koalice podle ní bude více štědrá v oblasti sociálního výdajů, a lze tak čekat zhoršení rozpočtové disciplíny. Velmi pravděpodobné je také odsunutí termínu pro přijetí eura, jelikož žádna ze stran nové koalice se do eurozóny nehrne. Fico sice zdůraznil, že jeho vláda převezme veškeré závazky Slovenska vůči Evropské unii a chce prý dodržet i plán splnění ekonomických kritérií pro přijetí eura od roku 2009, "nízká vnitřní motivace vlády snižovat rozpočtový schodek je k oficiálnímu posunutí termínu přijetí eura ale nejspíš stejně časem přinutí," odhaduje Fehérová. 

Kvůli vysokému riziku odsunutí termínu pro vstup do eurozóny i slabé kontinuitě v dosavadní hospodářské politice zareaguje podle Fehérové trh na zprávu o nové vládě negativně. "Očekáváme oslabení slovenské koruny (profil, názory) přes centrální paritu 38,455 SKK/EUR. Předpokládáme, že centrální banka zasáhne spíše až v případě, kdyby se koruna dostala přes hranici 39 SKK/EUR," říká analytička.

Oslabit by měly i dluhopisy, a to podél celé výnosové křivky. "Delší konec bude růst kvůli pozdějšímu přijetí eura, zatímco na krátkém konci se začne započítávat výraznější než dosud očekávané utahování měnové politiky," doplňuje Fehérová. 

Slovensko utrpí i na mezinárodní scéně

Nejen ekonomika Slovenska touto vládou, kterou slovenská média nazývají "katastrofickou koalicí", značně utrpí. Jde také o nejhorší možnou variantu z hlediska slovenských mezinárodních vztahů. Každý si asi pamatujeme, že Vladimír Mečiar v době svého "premiérování" v 90. letech zavedl zemi do mezinárodní izolace. Mečiar sice přímo v nové vládě nezasedne a stane se "jen" poslancem, ale to asi Evropskou unii zcela neuklidní, přece jen jde o předsedu vládní strany. Ani SNS není bez černého puntíku - svůj program postavila především na útocích na maďarskou menšinu.

Vedle bývalých komunistů tak Slovensku bude vládnout strana vedená člověkem, jež byl Západem kritizován pro nedemokratický způsob vládnutí (Vladimírem Mečiarem), a strana, jež má nálepku radikálních extrémistů a jejíž lídr Ján Slota proslul vedle útoků na Maďary taky urážkami homosexuálů...

Co si o výsledku slovenských voleb myslíte vy? Co nová vláda povede s ekonomikou a mezinárodními vztahy země? Co bude s reformami Dzurindova kabinetu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

18. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

Ze zemí Visegrádské čtyřky vyděláváme nejvíce. Na vrchol evropského žebříčku to ale máme hodně daleko. Vyděláme si totiž pouhých 13 % toho, co za stejnou práci dostanou Dánové. Jak... celý článek

Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země

28. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země

V Kongresovém centru ČNB se v úterý slavilo přeřazení České republiky mezi vyspělé země, tedy naše vystoupení ze Světové banky, kterým opouštíme skupinu příjemců mezinárodní pomoci.... celý článek

Ekonomické věštění: kam to dotáhne Evropa v roce 2006?

12. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Ekonomické věštění: kam to dotáhne Evropa v roce 2006?

Jak se zemím EU dařilo v uplynulém roce a co je čeká v tom letošním? Jak rychle rostly a porostou a proč? Podaří se snížit nezaměstnanost? Srazí eurozóna inflaci opět k inflačnímu cíli?... celý článek

Doloudáme se až na chvost?

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Doloudáme se až na chvost?

Přesto, že se nám stále daří v různých výkonnostních žebříčcích dosahovat hodnot odpovídajícím "lepšímu průměru", v dynamice vylepšování mezinárodní pozice za mnohými zeměmi spíše zaostáváme.... celý článek

Tygr zařval od Tater

25. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Tygr zařval od Tater

Od rozdělení Československa se Slováky "tak trochu" soupeříme. Ve sportovních utkáních víceméně vyrovnaní, na poli ekonomickém se ale v poslední době zdá, že zůstáváme daleko pozadu.... celý článek

Partners Financial Services