Jak investují lidé s miliónem dolarů v kapse? Nechte se inspirovat

Jak investují lidé s miliónem dolarů v kapse? Nechte se inspirovat
Po světě již chodí přes 8,7 miliónů superboháčů. Nejvíce jich žije v USA, ti noví se ale nejrychleji "klubou" v Jižní Koreji, Indii, Rusku a v jižní Africe. Podívejme se, jak světoví multimilionáři zhodnocují své peníze, kam investují, které trhy naopak opouštějí nebo třeba kolika Čechům se podařilo vstoupit do klubu nejbohatších.

Počet velmi bohatých Čechů, tj. osob, jejichž čistý majetek přesahuje hodnotu 1 milión dolarů (bez započtení hodnoty jejich hlavního sídla a spotřebního zboží) vzrostl oproti konci roku 2004 o 10,6 % z 11 800 na přibližně 13 100 osob. Nárůst počtu velmi bohatých osob v ČR tak výrazně předčil růst z roku 2004 (5,7 %), pomohly tomu zejména vysoký růst reálného HDP a rychlé zvyšování tržní hodnoty firem. Data jsou součástí 10. vydání Zprávy o světovém bohatství, kterou včera zveřejnily společnosti Capgemini a Merrill Lynch (profil, názory). Loňské výsledky studie si můžete přečíst v článku Kde se klubou superboháči? A jak investují?.

Obecně bohatství velmi bohatých osob vzrostlo ve světě v roce 2005 o 8,5 % na 33,3 biliónů amerických dolarů.

  • Počet velmi bohatých se zvýšil oproti roku 2004 o 6,5 % z 8,3 na 8,7 miliónu.
  • Počet ultra bohatých (s investičním majetkem přesahujícím 30 miliónů USD) se oproti roku 2004 zvýšil o 10,2 % na 85 400 osob.

"Růst reálného HDP a tržní hodnota firem byly dva hlavní faktory tvorby bohatství. Rok 2005 byl díky nim rokem silného, ale zpomalujícího se růstu pro některé regiony, které následovaly dvouletý růst globální ekonomiky," říká Robert McCann, místopředseda představenstva a prezident Merrill Lynch Global Private Client Group. Dodává ale, že ačkoli tržní výnosy a ekonomické indikátory (viz následující grafy) signalizovaly, že tvorba bohatství v mnoha regionech světa, zejména v severní Americe, zpomalovala, dokázali velmi bohatí jedinci těžit z vysoké výkonnosti předešlého roku.

Po několika letech výrazného růstu se růst HDP v mnoha světových regionech v roce 2005 zpomalil
( celosvětový reálný HDP rostl o 4,3 %, hlavními tahouny byly výrazné růsty v Evropě a jihovýchodní Asii)

Míry růstu tržní kapitalizace firem na hlavních akciových trzích jednotlivých regionů v letech 2001-2005
(od dosažení vrcholu v roce 2003 růst tržní kapitalizace výrazně zpomaluje)

Amerika má nejvíce superboháčů, už ale "nerostou jak houby po dešti"

Poprvé v uplynulých třech letech se nezvýšil počet velmi bohatých občanů Spojených států více než v předcházejícím roce - vzrostl jen o 6,8 % ve srovnání s 9,9 % v roce 2004 (důvody viz níže). Počet kanadských superboháčů vzrostl o 7,2 %. Společně tedy tyto dva národy vykázaly růst počtu velmi bohatých osob o 6,9 % ve srovnání s 9,8 % v roce 2004. Navzdory tomuto zpomalení zůstala severní Amerika domovem největšího počtu velmi bohatých osob a stále disponuje největším objemem nahromaděného bohatství na světě, viz také článek Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat.

I přes dobré finanční výsledky zámořských trhů jsou investiční portfolia velmi bohatých osob v Americe soustředěna na domácí půdu mnohem více než portfolia stejných investorů v jiných zemích. "Výsledkem je, že američtí investoři přicházejí o zisky z investic umístěných v zámoří," říká Bertrand Lavayssiere, generální ředitel divize Global Financial Services společnosti Capgemini. "Celkově je však patrné, že stále více velmi bohatých osob přijímá strategii ultra bohatých osob a otevírá svá portfolia také mezinárodním investicím. Ty generují vysoké výnosy a nejistota investorů se drží spíše kolem dolaru. To je částečně patrné ze zvyšování objemu investic velmi bohatých osob na asijských trzích," dodává Lavayssiere.

Dobré investiční příležitosti nalezli velmi bohatí investoři v regionu jihovýchodní Asie, kde tržní hodnota firem i HDP vykazovaly rovněž v roce 2005 vysoké tempo růstu, viz předchozí grafy. Také Latinská Amerika a Střední Východ se staly regiony s vysokým růstem, ze kterého těžili nejen domácí, ale také zahraniční super bohatí investoři.

Počet velmi bohatých osob tak vrostl dramaticky, o 21,3 %, v Jižní Koreji, v Indii (o 19,3 %), v Rusku (o 17,4 %) a o 15,9 % v jižní Africe.

Jak bohatí měnili loni svá portfolia?

Podle Zprávy o světovém bohatství byly v roce 2005 velmi bohaté osoby více agresivní při alokaci svých aktiv než v roce 2004. Přesto však zůstala portfolia dobře diverzifikována tak, aby maximalizovala bezpečnost investic.

Velmi bohatí investoři zvýšili podíl investic do cenných papírů a alternativních investic. V očekávání růstu kurzů dluhopisů rovněž stahovali peněžní prostředky z instrumentů s pevným výnosem. Globálně rostly investice do podílů v obchodních společnostech, zatímco obliba zajištěných fondů, jejichž výnosy v uplynulých dvou letech klesaly, postupně upadá.

Rozložení investic

Navzdory rostoucím úrokovým sazbám a obavám z poklesu trhu nemovitostí plynuly velmi bohatým jedincům během roku 2005 z investic do nemovitostí vysoké výnosy. Ačkoli byly zisky výrazně nižší než v roce 2004, drželi velmi bohatí jedinci investice v nemovitostech i v roce 2005. "Na základě rozhovorů s velmi bohatými investory a investičními manažery z řady institucí očekáváme, že velmi bohatí začnou redukovat své pozice na nemovitostních trzích v průběhu roku 2006," říkají autoři studie.

Jaké regiony jsou v kurzu?

I když severní Amerika zůstává celosvětově nejvíce populárním regionem pro investování, superboháči pokračují v přesouvání svých investic do jiných regionů. Redukce investic v severní Americe potvrdila v roce 2004 nedostatek důvěry v americký dolar. "I přesto, že se dolar vrátil v roce 2005 na původní hodnoty kurzu, již investoři rozložení svých portfolií kvůli nízkým výnosům neměnili," uvádí studie.

Region jihovýchodní Asie předběhl Evropu a stal se druhým nejpopulárnějším regionem pro mezinárodní investice. Investice v jihovýchodní Asii reprezentují 23 % celkových světových aktiv držených velmi bohatými v roce 2005.

Přesun investic ze severní Ameriky do jihovýchodní Asie

Evropa si udržela 22 % celosvětového majetku boháčů. Silný růst vyzrálých kapitálových trhů spojený s výhodami rozvíjejících se trhů přesvědčil zdejší velmi bohaté k tomu, aby zvýšili podíl investic na domácích trzích ve svých portfoliích ze 40 % v roce 2004 na 48 % v roce 2005.

Chcete letos investovat jako superbohatí?

Výsledky studie naznačují, že i v blízké budoucnosti budou velmi bohatí pokračovat v transferu majetku pryč z vyzrálých trhů směrem do rozvíjejících se trhů. "Také předpokládáme, že jejich investice v severní Americe a Evropě budou nadále klesat v průběhu několika dalších let, protože velmi bohatí investoři přesouvají finanční prostředky do jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky," uvádí autoři.

Pokud jde o skladbu majetku, budou pravděpodobně pokračovat ve tvorbě nepatrně agresivnějších portfolií, budou redukovat svá depozita a investice do nemovitostí a přesunou finanční prostředky do cenných papírů a alternativních investic.

Na závěr se ještě se podívejme, z čeho milionářům jejich bohatství plyne:

Zdroj informací a grafů: tisková zpráva Capgemini a Zprávy o světovém bohatství

Jak byste milión dolarů investovali vy? Jak byste investovali, abyste se dostali k miliónu dolarů? Kterým regionům věříte vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 7. 2006 0:34

to sice jo ale komu bys ty penziony pronajimal když je to na 30 hodin autobusem a letenka stoji 8000,- ? byl si tam nekdy?

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2006 8:18

a ten rust v CR je prece jasny, oslabovani dolaru..:-) zatimco par let zpatky musel mit chudak milonar 40 mega, aby byl $ milionarem, dnes mu staci trapnych 23 :-)

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

29. 3. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

Bill Gates plánoval dobročinnost až na stáří. Při čtení zprávy Světové banky se ale s filantropií rozhodl nemeškat a nasadil tak super bohatým vysokou "charitativní laťku". Podle magazínu... celý článek

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

21. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

Irák, Írán, Nigérie... A kdyby geopolitických rizik bylo snad málo, přijdou letos další Katriny a Rity. Cena ropy již nyní dosahuje hvězdných výšek, co bude dál? Co by její další zdražení... celý článek

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

2. 1. 2006 | Petr Vykoukal

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

Kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly? Přemítání nad touto otázkou by docela určitě mělo být součástí strategických úvah na začátku nového roku. Položili jsme tento dotaz několika... celý článek

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

10. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní... celý článek

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

6. 6. 2005 | Dana Chytilová

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

"Splňte si své sny a přání," lákají letáky ČSOB Klíčového plánu. Otevírá Klíčový plán skutečně ty správné dveře? Nebo jde jen o to naložit vám ty produkty, které ještě nemáte? Případně... celý článek

Partners Financial Services