Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše
Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou. Poradíme vám, jak se zvířetem cestovat v autě, vlaku i letadle, co musíte udělat, jedete-li se s ním do zahraničí i jak fungují zvířecí hotely v České republice.

Pokud zvíře nemůžete nebo nechcete vzít na dovolenou s sebou, je nejlepší ho svěřit do péče někoho blízkého. Tento názor potvrzuje i Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS ČR). "Plánujete-li v rámci dovolené hodně cestovat nebo jedete daleko, než zvíře vystavovat útrapám cesty, je lepší nechat ho doma v péči někoho z rodiny nebo přítele, kterého pes nebo kočka dobře zná," vysvětluje Duben. "Ten, kdo zvíře hlídá by se měl pokusit zachovat denní režim, na který je zvíře zvyklé. Nejlepší je, když se takový dobrodinec ke zvířeti v období nepřítomnosti jeho majitelů nastěhuje," doplňuje tiskový mluvčí SVS ČR. Zvířecí hotely vidí Duben jako další možnou variantu zajištění péče, ovšem upozorňuje, že ne každé zvíře toto snáší. "Zejména asi kočky, ty jsou velmi konzervativní. Může s nimi mít potíž i rodinný příslušník," uzavírá Duben.

Cestujeme se zvířetem

Ne každý má ale rodinu, která je ochotná se o zvíře starat, hlavně pokud jde o psa případně kočku. Pro kočky cestování rozhodně není, jsou obvykle více vázány na místo, na které jsou zvyklé, ale máte-li psa a nemá ho o dovolené kdo hlídat, asi jako první vás napadne vzít ho s sebou. V rámci České republiky by to neměl být větší problém, počet ubytovacích zařízení, která umožňují za menší poplatek zvíře ubytovat, každým rokem stoupá.

Hodláte-li se zvířetem vyjet do zahraničí, je situace komplikovanější. Z důvodu ochrany před šířením vztekliny, mohou (podle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 998/2003) v rámci zemí EU psi, kočky a fretky od října 2004 cestovat pouze s mezinárodním průkazem pro malá zvířata, tzv. pasem, kde je rubrika pro vyplnění údajů o povinné vakcinaci proti vzteklině. Jestliže se zvířetem zamíříte do zemí mimo EU informujte se na požadavky konkrétní země na českém zastupitelském úřadě v příslušné zemi. Každopádně pokud máte v plánu se spolu se zvířetem také vrátit do České republiky (tzn. např. nevezete štěně svojí vzdálené tetičce do Bulharska), počítejte s tím, že pas a očkování budete muset pro zvíře vyřídit tak jako tak, i návratem do ČR vstupujete do země EU.

Zvířecí pas získáte u některého ze soukromých veterinárních lékařů schválených krajskou veterinární správou (KVS) Jejich seznam najdete zde. Podmínkou vydání pasu je také označení zvířete, musí být buď čitelně tetováno, nebo ještě lépe označeno elektronickým čipem (i toto zajistí veterinární lékař ze seznamu KVS). Očkování proti vzteklině musí být v souladu se zákonem, tzn. první očkování zvířete ve stáří třech měsíců a každoročním povinným přeočkováním.

Navíc zvažte riziko, že v cizích krajích (např. v subtropickém pásmu) se zvíře může setkat s chorobami, které se u nás nevyskytují. Může se jednat jak o infekce, tak choroby způsobované vnitřními i vnějšími parazity. Jan Šimr, předseda výboru pro ochranu zvířat v zájmovém chovu, doporučuje psy očkovat i proti psinkovému komplexu, případně lymské borelióze nebo pyroplazmóze, plus ošetřit psa některým přípravkem proti vnějším parazitům. A po návratu provést důkladné odčervení.

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Požadavky vybraných zemí

Velká Británie, Severní Irsko, Malta a Švédsko požadují potvrzení z EU uznané laboratoře (takovou máme v Liberci a v Praze) o účinnosti vakcinace proti vzteklině. Do Británie, Irska a na Maltu je potřeba toto vyšetření mít 6 měsíců předem (měsíc po očkování a 6 měsíců před vstupem na území jmenovaných států). Švédsko požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené minimálně 120 dní a maximálně 365 dní po očkování proti vzteklině.

Británie, Irsko, Malta, a Kypr též požadují 24 až 48 hodin před vstupem ošetřit psa, kočku nebo fretku prostředkem proti echinokokóze (tasemnicím) a klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem.

V případě Chorvatska, které sice není členskou zemí EU, ale zato jedním z nejoblíbenějších cílů českých turistů, musíte pro zvíře mít potvrzení o vakcinaci proti vzteklině a identifikaci (tzn. stejně jako požadují země EU). Navíc Chorvatsko požaduje potvrzení od veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdravé a potvrzení z místně příslušné krajské, popřípadě městské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace (kulaté razítko).

Se zvířetem autem, vlakem i letadlem

Je na místě připomenout, že jakékoli cesty se zvířaty byste měli podnikat ráno nebo večer, kdy je chladněji, vždy mít s sebou vodu, oblíbenou hračku a deku a v případě veder chladit například hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem. Vezete-li psa, je vhodné dělat přestávky a nechat ho proběhnout, napít se a vyvenčit.

Cestovat se psem můžete vedle auta také vlakem nebo letadlem. Ve vlaku za psa zaplatíte poloviční jízdné. Pes, který doprovází zrakově postiženého člověka, cestuje zdarma. Podobně jako v MHD, i ve vlaku musí mít pes náhubek a vodítko, nebo musí být umístěn v uzamykatelné přepravce s pevným nepropustným dnem (pak jede jako spoluzavazadlo zdarma). V přepravce splňující požadovaná kritéria, podle sdělení mluvčího Českých drah Aleš Ondrůje, dráhy přepraví jakékoli zvíře včetně exotických zvířat jako třeba hadů.

Na palubě letadla ČSA je možné přepravovat pouze psy, kočky a králíky, a to maximálně do 8 kg včetně přepravky (opět pevné a s nepropustným dnem), ostatní zvířata musí do nákladního prostoru. Současně platí, že v kabině pro cestující se mohou přepravovat maximálně dvě přepravky se zvířaty, jedna byznys třídě a jedna v ekonomické třídě. Přeprava zvířete je zpoplatněna a je třeba ji nahlásit už při koupi letenky. Jedná se o poplatek vypočítaný stejně jako nadváha zavazadla (např. z Prahy do Atén si ČSA účtuje 318 Kč za 1 kg, z Prahy do Barcelony 451 Kč za 1 kg a z Prahy do Říma 307 Kč za 1kg). Při cestě do USA nebo Kanady se platí za zvíře jako za přespočetné zavazadlo, jehož základní sazba je 3 950 Kč, ovšem záleží na hmotnosti zvířete včetně přepravky a velikosti přepravky. Zdarma a bez přepravky cestuje slepecký pes, doprovází-li nevidomou, hluchou či jinak postiženou osobu a pes určený pro záchranu lidských životů. Ostatní zvířata, mimo zmíněných psů, koček a králíků, se v letadle přepravují v nákladním prostoru. Každopádně mluvčí ČSA Jana Víšková majitele zvířat ubezpečuje, že teplota v podpalubí je stejná nebo přibližně stejná jako na palubě a zvířata mají po celou dobu letu rozsvícené světlo. Cena této přepravy se liší případ od případu (podle váhy zvířete a přepravního kontejneru, rozměrů kontejneru a destinace). S ohledem na bezpečnost a pohodlí zvířat je ČSA přepravuje jen do přímých destinací (tzn. lety bez přestupu). 

Jak fungují zvířecí hotely?

Zvířecí hotely jsou zařízení, která podléhají registraci a kontrole Státní veterinární správy ČR. Do zvířecího hotelu můžete ubytovat psa, kočku, ale po dohodě s provozovatelem zařízení i téměř jakékoli domácí zvíře. Psi jsou v hotelu umístěni buď ve vnitřním vytápěném kotci, nebo venkovním kotci se zateplenou boudou. Psi by měli mít k dispozici také výběh, někde je i vodí na procházky. Kočky zvyklé žít v domácnosti jsou pochopitelně umístěny ve vnitřních kotcích. V kotci mají zvířata pelíšek, misku s vodou, hračky, kočky navíc i WC misku a případně i škrabadla a vyvýšené místo na odpočinek. Každé zvíře má vlastní kotec, někde si můžete připlatit i za zvětšení kotce propojením dvou kotců vedle sebe. Krmení zvířat probíhá podle pokynů majitele, který současně rozhoduje o tom, zda si krmení přiveze sám nebo jej poskytne zvířecí hotel.

Seznam hotelů najdete u svého veterináře nebo na internetu. Určitě doporučujeme se před umístěním zvířete na vybrané místo zajet podívat a ověřit si, že to, co majitel hotelu inzeruje, odpovídá skutečnosti. Kotce by měly být prostorné, čisté, světlé a dobře větrané s klidným koutkem na spaní. Prohlédněte si venkovní prostory, kde se bude moci váš pes pohybovat mimo kotec. Všímejte si, jak se chovají ošetřovatelé, zda jsou zvířata spokojená apod. Nejlepším vodítkem však bývá osobní doporučení.

Ceny za ubytování včetně krmení jsou různé, za psa se obvykle pohybují v rozpětí od 80 Kč do 160 Kč (někde jsou ceny odstupňovány podle velikosti psa) a za kočku okolo 100 Kč, dost záleží na lokalitě.

I zvířecí hotely mají svá pravidla, obvykle vyžadují potvrzení od veterinárního lékaře o aktuálním dobrém zdravotním stavu zvířete doložené očkovacím průkazem s platným očkováním (psi: vzteklina, parvoviróza, psinka; kočky: vzteklina, kočičí mor, infekční rýma) a ošetřením proti vnějším a vnitřním parazitům. Abyste zvířeti co nejvíce usnadnili přechod do cizího prostředí, je dobré mu s sebou dát oblíbené hračky, pelíšek, deku, misky, vlastní obojek a vodítko apod. Nezapomeňte v hotelu nechat kontakt nejen na sebe, ale i na veterinárního lékaře, ke kterému se zvířetem chodíte.

I pojišťovna umí zprostředkovat hlídání

Zajištění péče o domácí mazlíčky vám v rámci služeb domácí asistence (více informací o domácí asistenci najdete v článku Domácí asistence: ano, nebo ne?) může zprostředkovat i pojišťovna. Konkrétně tuto službu nabízí ČSOB Pojišťovna (profil, názory), a to jako součást produktu DOMUS (pojištění budov pro bydlení a domácností). Doplňkové pojištění asistenčních služeb stojí 292 korun ročně, jeho základem jsou pohotovostní služby při technických haváriích nebo závadách v domácnosti, ale mimo to zahrnuje také zabezpečení péče o domácí zvíře v případě náhlé hospitalizace jeho majitele či o dovolené. Asistenční služba (v tomto případě AXA Assistance) je schopna zprostředkovat buď venčení či hlídání zvířecího mazlíčka, nebo jeho umístění do zvířecího penzionu. Ovšem nepočítejte s tím, že náklady na tyto služby jsou v rámci pojistného plnění, pojišťovna službu pouze zprostředkuje, zaplatíte jí vy. Cenu za umístění ve zvířecím penzionu už jsme zmínili, domácí péče a venčení je logicky dražší (počítejte s asi 500 Kč na den, záleží hlavně na lokalitě, tzn. jak daleko bude muset "hlídač" dojíždět).

Každopádně asistenční služba by vám i v případě péče o domácí zvířata měla garantovat kvalitu i cenu. Podle sdělení Tomáše Mrnky z AXA Assistance si společnost v případě sjednání služeb neúčtuje žádnou provizi. "Naopak s dodavatelem je domluveno poskytnutí stejné ceny klientovi jako naší společnosti, která služby nakupuje ve větším rozsahu. Dodavatel je nám navíc povinen zaslat kopii daňového dokladu (příjmový lístek), abychom si zkontrolovali, že klientovi nenaúčtoval větší sumu, než bylo původně domluveno," doplňuje Mrnka.

Máte domácí zvíře? Jak s ním naložíte o dovolené? Dáváte přednost cestování se zvířetem, domácí péči nebo umístění do zvířecího hotelu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se na dovolené vyhnout okradení

15. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se na dovolené vyhnout okradení

Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak si ohlídat kapsy, věci v hotelu či kempu nebo auto, ať už dny volna strávíte doma, nebo v zahraničí. Podíváme se i na situaci, když by vás... celý článek

Než si koupíte zájezd...

9. 6. 2006 | Dana Chytilová

Než si koupíte zájezd...

Vybrali jste si z katalogu cestovní kanceláře hotel s výhledem na moře? Myslíte si, že v něm strávíte krásnou dovolenou? Aby tomu tak skutečně bylo, měli byste jít do cestovní kanceláře... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

2. 6. 2006 | Dana Chytilová

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda stačí naplnit kapsy bankovkami a mincemi, nebo je třeba přibalit i platební kartu či cestovní šeky? Poradíme vám, kdy se který nástroj... celý článek

Domácí asistence: ano, nebo ne?

11. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Domácí asistence: ano, nebo ne?

Asistenční služby asi znáte spíše ve spojení s povinným ručením či cestovním pojištěním. Hodit se ale mohou i v domácnosti: asistenční služba se postará o okamžité řešení havárií a... celý článek

Partners Financial Services