Vyplatí se standardní vybavení?

Pavel Slavík | 26. 4. 2006

Co znamená standardní vybavení, se řídí stavebním zákonem, bez splnění náležitostí daných zákonem by byt, potažmo dům nebyl zkolaudován. Kolauduje se celý dům, ale rozepsaný po jednotlivých bytech a nebytových prostorech. A bez kolaudace dům nemá číslo popisné a není v katastru veden jako trvalá stavba a není možné převádět vlastnictví bytů z developera na nové majitele bytů. Cena bytu proto standardní vybavení zahrnuje.

Kuchyňská linka nemusí být součástí standardu a její výběr developer nechává na vás, což je vcelku příjemné. Linka je poměrně důležitou součástí bytu a je lepší si ji vybrat podle svého vkusu. V ceně bytu může být základní linka, za lepší si budete muset připlatit. Developer však obvykle má smlouvu s nějakým kuchyňským studiem (někdy i výrobcem vestavěných skříní a dalšího vybavení) a je schopen sehnat linku levněji. Ověřte si ale, zda cena po slevě není vyšší než běžná cena u jiného prodejce a případně se pokuste s developerem dohodnout, že si linku dodáte sami.

Standardní vybavení je většinou levnější, může být kvalitní, ale také nemusí – ptejte se developera na dodavatele i ceny a zvažte, zda se nevyplatí si něco připlatit. Zvolíte-li jiné než standardní vybavení, developer vám přičte náklady k ceně bytu, práce by měla být součástí základní ceny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

byt

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services