Když se Flextronics a LG.Philips Displays loučí

Simona Ely Plischke | 3. 2. 2006

Flextronics jako zahraniční investor získal od vlády spoustu pobídek, a to včetně 100% úlevy na daních po dobu 10 let či získání výjimky zákazu veřejné podpory od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Množství výhod firma získala také od města Brna - např. zvýhodněný nájem jedněch z nejcennějších pozemků v okolí města o výměře 64 hektarů a následně jejich nákup za symbolickou korunu. To vše výměnou za závazek vytvořit do 5 let 3 000 nových pracovních míst a minimálně dalších 5 let je udržet. Lukrativní investor po dvou letech zamával Brnu i České republice šátečkem a přesunul se do Maďarska. Halu Flextronicsu se CzechInvestu podařilo obsadit projektem korporace Honeywell, podle slov generálního ředitele CzechInvest projektem prý ještě kvalitnějším .

V současné době má vážné existenční problémy druhá největší zahraniční investice u nás, firma LG.Philips Displays. Hrozí ji, že bude muset propouštět, podnik zaměstnává zhruba 1300 lidí. Závod minulý pátek zastavil výrobu, v úterý se však výrobní linky opět rozjely a továrna má údajně zajištěný roční odbyt pro dvě linky. Společnost získala na svůj závod v Hranicích na Moravě veřejnou podporu v celkovém objemu 1, 53 mld. Kč, a to za podmínky, že do svého závodu v ČR investuje 200 mil. eur (do 20. 6. 2003), zaměstná 3 250 pracovníků (do 31. 12. 2007) a rekvalifikuje 2 000 lidí (do 31. 12 .2008). Mezi podmínky také patří, že do roku 2010 vybuduje v ČR centrum na vývoj a inovaci obrazovek, a že do stejného roku výrazně přispěje k rozvoji subdodavatelské infrastruktury v přilehlých okresech s vysokou mírou nezaměstnanosti.
Mateřská LG.Philips Displays Holding minulý týden oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. A přesto, že je matka v konkurzu, a skleněné televizní obrazovky, jejichž výrobou se LG.Philips Displays zabývá, mají s rostoucí oblibou LCD obrazovek před sebou jen několika málo let, Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že má na zachování výroby v továrně plán. Továrna by tak mohla získat úvěr až 300 miliónů Kč. Jakoby již nedostala podpor ažaž...
"V případě, že by investor nesplnil všechny závazky vyplývající ze smlouvy o poskytnutí veřejné podpory, je povinen poskytnuté dotace a půjčky vrátit. V případě rekvalifikací by LG.Philips musel vrátit celou dotaci ve výši 150 mil. Kč. V případě dotací na nově vytvořená pracovní místa, by vracel poměrnou část dotace, včetně penále z dlužné částky ve výši 140 % diskontní úrokové sazby ČNB," uvádí ve své tiskové zprávě CzechInvest.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

3. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy.... celý článek

Partners Financial Services