Dotazy čtenářů k AFIZ: AlfredD@seznam.cz

Pavel Slavík | 25. 1. 2006

Paní Gellová, děkuji za zveřejnění původních stanov AFIZ. Trošku jsem si oboje stanovy porovnal a vyšlo mně zajímavé zjištění: pěkně jste dali na frak významu fyzických členů! A jim to ani nevadilo? Zajímalo by mě, proč jste změnili tak radikálně celý systém organizace. Připadá mně, že ten původní o dvou komorách byl rozhodně demokratičtější vůči fyzickým členům a možná i malým právnickým členům. A to měly menší společnosti určitě větší váhu při hlasování, že? A co ta hrůza s tou vaší dozorčí radou? Loni měla docela hodně možností jak "pozlobit" hlavouny v představenstvu. Schvalovala přece rozpočet, ne? A mohla svolat valnou hromadu i bez souhlasu představenstva, ne? A všechny firmy tam měli jen jeden hlas, bez ohledu na velikost, ne? A teď může leda tak houby! Kdesi na webu jsem četl povídání vašeho předchůdce o demokratičnosti vašeho spolku, nezměnil náhodou názory v souvislostí se svojí změnou trička? Bližší košile než kabát a čí chleba jíš toho píseň zpívej. Teď asi "we are the champions von OVB" … Co Vy na to?

MG: Nemohu s Vámi souhlasit, pouhé mechanické porovnání dvou variant stanov Vám nepomůže pochopit důvody a výsledek změn. Systém organizace byl změněn na základě požadavků členů a to těch, kteří přišli z AFPZ (původně Komora finančních poradců). Tyto společnosti nechtěli mít činnost asociace rozdělenu na dvě komory. Požadavek zazněl již na valné hromadě asociace v roce 2004 a bylo dohodnuto, že se během roku vytvoří kompromisní model. Tak se i stalo. Sama dost dobře nechápu proč se menší společnosti vzdaly možnosti ovlivňovat fungování asociace prostřednictvím svého členství v dozorčí radě. Můj předchůdce byl (usuzuji podle zápisů z valné hromady, zápisů představenstva a dozorčí rady) zásadním odpůrcem zrušení dvoukomorového systému. Většina členů představenstva byla jiného názoru a zřejmě se jim pana Gardavského podařilo přesvědčit. Na tomto modelu se dohodly OVB Allfinanz, ZFP Akademie, AWD Česká republika a Broker Consulting, u kterých došlo k navýšení plateb. Podmínkou ovšem bylo, že individuální členové budou mít hlasy odpovídající jimi zaplaceným příspěvkům, nikoliv však právo veta, které ve dvoukomorovém systému měli. Změna stanov tedy reflektovala změnu modelu financování asociace. Individuální členové mají 2 zástupce v Představenstvu, což odpovídá jejich podílu na financování asociace. Dozorčí rada byla sloučena s Kontrolním výborem a má funkci čistě kontrolní. Plnou odpovědnost za činnost AFIZ nese Představenstvo, proto má i plné kompetence - tedy i právo schválit rozpočet.
Ke členství pana Gardavského v Představenstvu mi nepřísluší se vyjadřovat, je to věc pouze OVB Allfinanz, koho navrhne a Valné hromady AFIZ, koho zvolí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

AFIZ

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mince s Hradčany: další klacek pod nohama živnostníků

14. 11. 2006 | Simona Ely Plischke

Mince s Hradčany: další klacek pod nohama živnostníků

Již od března v oběhu přibývá počet 50korunových mincí. ČNB to vyhovuje, a to z více důvodů. Nám trošku ztěžknou kapsy, ale jinak se nám dvojbarevná kovová padesátka líbí. Obchodní... celý článek

Ptejte se Marty Gellové!

17. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Ptejte se Marty Gellové!

Proč AFIZ opustila téměř polovina korporátních členů? Co to udělá s vlivem asociace? Jde o spolek, ve kterém mají hlavní slovo zástupci tzv. MLM poradenských firem, zvláště pak OVB?... celý článek

Partners Financial Services