Dotazy čtenářů k AFIZ: Marek Procházka

Pavel Slavík | 25. 1. 2006

Dobrý den, četl jsem Vaši reakci na odchod poradenských firem kde uvádíte, že se bojí samoregulace, Předpokládáte, že odchod je konečný nebo počítáte, že vystoupí ještě další společnosti.
Jedním z důvodů může být i vysoký šestimístný schodek v hospodaření, který vznikl za působení Vašeho předchůdce. Tento schodek pravděpodobně nikdo jiný než stávající členové uhradit nemůže. Bohužel na vyrovnání schodku už je o 9 společností méně... zřejmě se rozdělí ztráta mezi ty kteří zůstali, co když ti co odcházejí jen nechtějí být tím kdo bude v AFIZ zavírat a zhasínat?

Marta Gellová: Zmiňovaný schodek opravdu existuje. Není to však schodek v hospodaření způsobený nějakým tunelováním či neodpovědnou správou cizího majetku. Výdajové části jsou v pořádku, což potvrdily i zprávy z šetření Kontrolního výboru AFIZ. Problém je jinde. V rozpočtu na rok 2005 bylo počítáno s výraznými příjmy souvisejícími se vstupem nových individuálních členů, které navazovaly na dohody o sloučení AFPZ a ARIZ. Rozpočet byl sestaven představenstvem a schválen dozorčí radou, přičemž v obou těchto orgánech jsou zastoupeni klíčoví korporativní členové (v DR dokonce všichni korporativní členové). Situace na trhu jasně ukazuje, že až na několik málo výjimek se potenciální individuální členové AFIZ mohou rekrutovat výhradně z řad spolupracovníků korporativních členů a že pro jejich vstup je nezbytná součinnost (přiměřený tlak) těchto korporativních členů. Bohužel se ukázalo, že přestože tito korporativní členové schválili rozpočet zřetelně postavený na přijetí nových individuálních členů, pro jejich faktické přijetí účinnou součinnost neposkytli. Výjimkou je OVB Allfinanz, a.s., ovšem ani tam nedošlo zdaleka k naplnění očekávaného počtu nových členů, navíc cca 300 spolupracovníků OVB bylo z AFIZ naopak vyloučeno pro neplacení členských příspěvků a dalším vyloučení hrozí.
Co se týká úhrady schodku, všechny (i odchozí) společnosti byly vyzvány k poměrné úhradě. Některé z nich, ještě před náhlým rozhodnutím o ukončení členství v AFIZ svůj podíl uhradily (např. Broker Consulting, IFS, FEDS…).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

AFIZ

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

25. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

"Firmy, které odešly, se aktivně podílely na změně stanov i schvalování rozpočtu 2006. Gardavský považoval AFIZ za své ´dítě´ a byl pro jeho rozvoj ochoten obětovat leccos, včetně vlastních... celý článek

Partners Financial Services