Česká spořitelna: rušíme bezpečnější Servis 24

Česká spořitelna: rušíme bezpečnější Servis 24
Česká spořitelna zřejmě nepovažuje vyšší bezpečnost přímého bankovnictví za důležitou. Přestala totiž prodávat jednu z nejméně zneužitelných forem, a to autentizační kalkulátory, a nahradila je méně bezpečnými klientskými certifikáty.

Od poloviny prosince loňského roku už v České spořitelně (profil, názory) neseženete autentizační kalkulátor, jednu z nejbezpečnějších forem přímého bankovnictví. Místo něj si můžete pořídit klientský certifikát, který je snáze zneužitelný, náročný na instalaci a svázaný pouze k jednomu počítači. Banka to zdůvodňuje mezinárodními zkušenostmi a trendem ve vývoji zabezpečovacích prvků, jenž prý vede k používání certifikátu.
Přitom podle Jiřího Nápravníka, odborníka v oblasti bezpečnosti informačních systémů, je ve světě jasně vidět příklon bank k používání kalkulaček. Možná má Česká spořitelna k prosazování certifikátů za každou cenu i jiný důvod, a sice že je vydává její dceřiná společnost První certifikační autorita.

Vzácná bezpečnost přímého bankovnictví

Přihlašování do přímého bankovnictví ověřuje banka pomocí uživatelského jména a hesla, což je pochopitelně nejméně bezpečný, ale zato levný způsob, dále pomocí certifikátů, nejbezpečnější řešení pak představují autentizační kalkulátory. Většina bank nabízí možnost certifikátů (uložených na čipové kartě, která komunikuje s počítačem přes čtečku), avšak pouze v eBance (profil, názory) a HVB Bank (profil, názory) dostanete kalkulátor (zjednodušeně si jej představte jako zasílání hesla přes SMS zprávy).

Jak vidí výhody a nevýhody certifikátu a kalkulátoru Česká spořitelna:
  • Zásadní výhodou certifikátu je uživatelský komfort. Použití klientského certifikátu na čipové kartě je výrazně pohodlnější než u autentizačního kalkulátoru. Čipová karta provádí všechny kryptografické výpočty a sama komunikuje se službou SERVIS 24. Uživatel tedy zadá jen PIN k čipové kartě a vše ostatní je provedeno automaticky. U kalkulátoru je nutné všechny relevantní údaje do tohoto zařízení přetypovat a následně vygenerovaný kód zpětně přepsat do služby SERVIS 24. Tento proces je náročnější na čas i přesnost obsluhy.
  • Předností kalkulátorů je mobilita. Certifikát je svázán s instalací obslužného softwaru na daném počítači, což mírně snižuje jeho jednoduchou přenositelnost. Pro použití kalkulátorů není nutné instalovat žádné speciální ovladače.

Máte-li autentizační kalkulátor, používáte pro přihlášení vždy nové heslo, které se vytváří mimo váš počítač, a které nemá pod kontrolou ani provozovatel internetbaningu. Nehrozí tedy možnost opakovaného zneužití. Jedinou možností zneužití je odcizení kalkulátoru, u něhož byl zároveň poznamenán PIN nebo zloděj PIN zná. Máte-li certifikát, existuje kromě odcizení čipové karty, u které byl poznamenán PIN, ještě jedna možnost. "Pokud je možné sledovat stisky kláves, je možné stejně úspěšně sledovat i komunikaci mezi operačním systémem a čtečkou čipových karet, a následně tu samou komunikaci již bez vědomí uživatele zopakovat," vysvětluje Nápravník a dodává: "Znamená to, že data uložená na čipové kartě nebo jiném podobném paměťovém médiu jsou sice bezpečně uložena a bez přístupového PIN kódu se k nim nikdo nedostane, jenže co když škodlivý program získá přístupový PIN?" Navíc skutečnost, že došlo ke zneužití zjistíte většinou až z výpisu z účtu, kdežto krádeže si všimnete dřív.

Porovnání technické stránky čipové karty a autentizačního kalkulátoru
Technická stránka Čipová karta Autentizační kalkulátor
Závislost na napájení Ano, přes čtečku z počítače. Vlastní baterie, podobně jako běžná kalkulačka. Životnost baterií je 12 až 24 měsíců.
Instalace programu do počítače Pouze z počítače, u kterého je připojena odpovídající čtečka čipových karet. Bez omezení.
Možnost zneužití Prostřednictvím specializovaného škodlivého kódu, který odposlechne PIN a následně sám provede komunikaci s čipovou kartou. Nebo po odcizení čipové karty, u které byl poznamenán PIN. Po odcizení autentizačního kalkulátoru, u kterého byl poznamenán PIN.
Identifikace zneužití (nebo odcizení) V případě specializovaného škodlivého kódu velmi omezená. Zneužití klient zjistí až z výpisu z účtu. Rychle, podobně jako v případě platební karty. Klientovi chybí konkrétní předmět.
Další použití Jako úložiště privátního klíče pro zaručený elektronický podpis. V takovém případě je i zaručený elektronický podpis (privátní klíč) ohrožen útokem škodlivého kódu podobně jako řešení pro internetbanking. Nebo jako čipová platební karty, pokud s takovým postupem bude souhlasit příslušná karetní asociace. Identifikace uživatele pro telebanking, GSM banking nebo pro ověření podpisu na papírovém platebním příkazu na pobočce banky.
Zdroj dat: Jiří Nápravník


Dražší a kvalitnější musel ustoupit

Nevýhodou kalkulátoru je, že vyžaduje servis a poradenství. To znamená, že se postupem času vybíjí baterie v kalkulátoru, pokud několikrát zadáte špatně úvodní PIN, kalkulátor se vám zablokuje nebo se po pádu na zem mechanicky poškodí. Nevýhodou certifikátu kromě menší bezpečnosti je nutnost instalace obslužného softwaru na daném počítači, tedy na rozdíl od kalkulátoru, který je přenosný a účet můžete obsluhovat téměř z každého počítače, bezpečně i přes telefon, čipovou kartu můžete použít pouze z počítače, u kterého je připojena odpovídající čtečka.
Za jeden kalkulátor jste v České spořitelně zaplatili 1 350 Kč, za kompletní set pro klientský certifikát (tedy čipovou kartu, čtečka čipových kareta certifikát) dáte 990 Kč.

Ať kalkulátor, tak certifikát, u obou se jedná o vyšší stupeň zabezpečení přímého bankovnictví. Jeden je méně zneužitelný, měl by tedy být šířeji používán, avšak opak je pravdou, navíc dochází k jeho rušení. Česká spořitelna to zdůvodňuje trendem ve vývoji zabezpečovacích prvků a mezinárodními zkušenostmi. Na zkušenosti a požadavky svých klientů se ale asi zapomněla zeptat.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.
 

Dotklo se vás zrušení autentizačních kalkulátorů? Necháte si jednání České spořitelny líbit, nebo budete bojovat za vyšší bezpečnost přímého bankovnictví? Podělte se s námi o své zkušenosti a

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2006 10:59

to je zvláštní, já ho mám 5 let a dosud jsem nazaznamenala žádný problém

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2006 8:57, MarBen

Mě nejvíce vyhovuje zabezpečení pomocí mobilního telefonu ve spojení se zašifrovanými sms zprávami. Používám u eBanky i ČS (zde by to mohli ještě dost doladit).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, heslo, kalkulačky, PIN, servis 24

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Servis 24 České spořitelny má bezpečnostní chybu

6. 9. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Servis 24 České spořitelny má bezpečnostní chybu

Česká spořitelna před časem zavedla nový bezpečnostní prvek. Zjistili jsme, že kvůli chybě v aplikaci je prakticky bezcenný. Ohroženy jsou i další funkce služby Servis 24. Spořitelna... celý článek

Kdo získal titul Internetová banka roku?

25. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Kdo získal titul Internetová banka roku?

Chcete vědět, která banka si odnese titul "Internetová banka roku"? Kdo zvítězil v hlasování čtenářů? A kdo nabízí klientům nejlevnější účet? Dozvíte se i ve kterých oblastech byly... celý článek

Měla by banka hradit internetbankingové škody?

20. 5. 2005 | Jiří Nápravník

Měla by banka hradit internetbankingové škody?

Obsluha bankovního účtu pomocí počítače či telefonu je rychlá, pohodlná a výhodná pro klienta i banku. Není už ale 100% bezpečná. To ale nejsou ani platební karty, za ty ovšem banky... celý článek

Internetbanking ve světle sazebníků

19. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Internetbanking ve světle sazebníků

Důležitým parametrem jakékoliv bankovní služby je její cena. Z našeho testu vyplývá několik zajímavých věcí. Například banky často vnímané jako drahé jsou schopny nabídnout srovnatelnou,... celý článek

Test bezpečnosti internetbankingu: zklamání

18. 5. 2005 | Antonín Beneš | 1 komentář

Test bezpečnosti internetbankingu: zklamání

Které internetbankingové aplikace jsou a nejsou bezpečné? Je zajištěna důvěrnost přenášených dat? Jak banka rozpozná klienta od zlodějského útočníka? Jak je zabezpečeno podání příkazu?... celý článek

Partners Financial Services