Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo

Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo
Českomoravská stavební spořitelna láká své "klienty-veterány" na možnost prodloužení stavebního spoření za dříve platných podmínek. Tedy na původní státní příspěvek ve výši až 4 500 Kč ročně. Ale to, že přijetím nabídky klient přijde o úrokový bonus i o procento na úrocích, tato lišácká nabídka již neříká.

Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory) spustila v těchto dnech pozoruhodnou marketingovou akci, časově omezenou do 31. 12. tohoto roku. Své klienty se smlouvami uzavřenými do 31. 12. 2000 oslovuje dopisem (vzor v příloze), ve kterém nabízí u těchto starších smluv navýšení cílové částky (CČ) bez poplatku za změnu tarifu. Tento poplatek činí standardně 1/3 doposud připsaných úroků.

Jak je v dopise zdůrazňováno, klient navýšením CČ získá další prostor pro spoření za původních (ze strany státu výhodnějších) podmínek – státní podpora 4 500 Kč k 18 000 Kč naspořených v daném roce (smlouvy o stavebním spoření uzavřené po 1. 1. 2004 umožňují svým držitelům dosáhnout "jen" 3 tisíc Kč státní podpory, pokud uloží za rok alespoň 20 tisíc Kč). Zdůrazňováno je též snížení garantované úrokové sazby z úvěru ze 6 % p.a. na 4,8 % p.a.

Liška všemi mastmi mazaná...

Bohužel se klient ve zmíněném dopise nedozví ani slovo o tom, že tato výhoda není rozhodně zadarmo. Pokud totiž na tuto marketingovou fintu nic zlého netuše přistoupí, snižuje se mu další úročení vkladů ze 3% na 2% p.a. a přichází navíc o 50% úrokový bonus v případě nečerpání úvěru.

Z důsledného zamlčení těchto skutečností v dopise ČMSS je zřejmé, že akce zdánlivě určená ku prospěchu klientů je spíše akcí ku prospěchu ČMSS. Ta se tímto způsobem snaží zbavit pro ni nevýhodných podmínek u starších smluv, které musí úročit 3 % p.a. a ještě musí klientům, kteří nebudou čerpat úvěr, vyplatit 50 % připsaných úroků, čímž se celkové zúročení vkladů dostává nad 4 % p.a. Tedy na dvojnásobek toho, co klient získá využitím nabídky.

Navíc se zde taktně mlčí i o poplatku za navýšení CČ ve výši 1% z navyšované částky – to bude další překvapení pro neznalého klienta, až zjistí, že mu tento poplatek byl z jeho účtu stržen.

Dozore, kde jsi?!

Celý případ mimo jiné ukazuje, jak máme zcela nevyvážený státní dozor na finančním trhu. Kdyby takovýto informačně jednostranný materiál rozeslala jakákoliv investiční společnost, Komise pro cenné papíry by nepochybně zahájila správní řízení a udělila tučnou pokutu. Bohužel v tomto případě je dozorovým orgánem Ministerstvo financí podle úplně jiného zákona, a tak má stavební spořitelna volnou cestu k rozesílání neúplných, a tím v podstatě klamavých informací svým klientům….

O nějaké ochraně klienta ze strany státního dozoru si můžeme jenom nechat zdát. Po právní stránce bude ale jistě vše v pořádku – klient jistě dostane k podpisu dodatek ke smlouvě, kde budou patřičně malým písmem a právním jazykem všechny důsledky napsány. Takže když pod dojmem neúplného informačního dopisu podepíše, má smůlu.

Co si o nabídce Lišky myslíte? Měl by dozorový orgán zakročit? Je podle vás taková nabídka v pořádku? Nebo dokonce pro klienta výhodná?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 55 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2006 23:11, Julie

Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze o zvýšení cílové částky zvýšení podmiňuje a Vás donutí uzavřít jiný nevýhodný tarif, takže Vás obere o úroky z vkladů !
Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Dnes dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena."
Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2005 11:19, zinfo

Já vydělám, že budu i nadále čerpat dotaci 4,5 tisíce za rok namísto 3 tisíc při uzavření nové smlouvy. Něco však tratím. Například se vzávám lepšího úročení z vkladu a to i zpětně a vzdám se práva čerpat úvěr za výhodných podmínek. To, oč přicházím získává spořitelna, tedy zaváže si klienta na alespoň další dva roky při pro ní výhodnějším úročení a to i zpětně a zbaví se závazku dát lacino úvěr. To neznamená, že jej nedá, ale za podmínek které budou pro ni výhodné samy o sobě.Nic je k tomu netlačí. Tento profit spořitelny je navíc nic nestojí, klient se vzdal části svých práv za protiplnění, které ale bude plnit stát.Už je to jasné?

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (55 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny už nemohou měnit pravidla během hry

28. 11. 2005 | Kateřina Boušová

Stavební spořitelny už nemohou měnit pravidla během hry

V říjnu letošního roku vstoupila v platnost další novela zákona o stavebním spoření a státní podpoře. Novela ošetřuje také oblast poplatků. Spořitelny už nemohou klientům v průběhu... celý článek

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

3. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

Jak jsme na tom s podporou bydlení v ČR? Umějí stavební spořitelny lidem půjčovat? V některých disciplínách stavebního úvěrování jsme již pokořili i vzor našeho modelu, Německo. Stát... celý článek

Nový poplatkový model stavebního spoření

22. 9. 2005 | Jiří Šedivý

Nový poplatkový model stavebního spoření

Stavební spořitelna České spořitelny nabídla vzorec, podle kterého si mohou klienti vypočítat maximální výši svých poplatků například v roce 2020. Zřetelně se tak vymezuje vůči konkurenci.... celý článek

Provádíte rekonstrukci bytu? Půjčte si levně od státu!

20. 9. 2005 | Jarmila Píchová

Provádíte rekonstrukci bytu? Půjčte si levně od státu!

Uvažujete o rekonstrukci bytu a sháníte co nejlevnější úvěr? Stát vám jej nabízí. Úvěr za 3 % p. a. s desetiletou splatností může být ideálním řešením. O co se přesně jedná a jak o... celý článek

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

22. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

Poslední bašta věkově neomezených klientů ČMSS padá. Stavební spořitelny omezují své půjčky věkem, ale nejsou ve své terminologii jednotné. Některé omezují již 45leté, jiné až 70leté... celý článek

Partners Financial Services