Výhodné vánoční půjčky zavánějí lichvou

Výhodné vánoční půjčky zavánějí lichvou
Toužíte letos po bohatších Vánocích? Půjčte si na ně, nabádají mnohé bankovní domy. Jsou jejich nabídky opravdu tak výhodné, jak inzerují? Můžete vůbec údajům na reklamních letácích věřit? Bohužel, opak je často pravdou.

Pokud vám chybí pár tisíc na přesně takové dárky, jaké by si vaši blízcí přáli, můžete si na ně vzít úvěr. Proč taky ne, když banky na každém rohu lákají nízkými úrokovými sazbami a především úžasně nízkými měsíčními splátkami kolem 500 Kč. Že se ona pětistovka může řádně prodražit a že vám banka může dokonce i lhát, se dozvíte dále. Z větších bankovních domů u nás se na vánoční půjčky soustředily Poštovní spořitelna (profil, názory), ČSOB (profil, názory), GE Money Bank (profil, názory) a Citibank (profil, názory). I ostatní banky pochopitelně nabízejí "atraktivní" úvěry, tentokrát jsme se však zaměřili jen na ty vánoční. Jak dopadly naše bankovní domy v testech "klasických" spotřebitelských úvěrů, se dozvíte na tomto místě.

Poštovní spořitelna jen pro bohaté?

Reklama na Vánoce s úvěrem od Poštovní spořitelny slibuje 20 tisíc Kč při měsíčních splátkách 460 Kč a roční procentní sazba nákladů (RPSN) 14,38 %. Toto napovídá leták, který si můžete prohlédnout zde. Zdá se to jako solidní nabídka. A snad by jí i mohla být, pokud by to, co inzeruje, byla pravda.
Ve skutečnosti si o takovéto RPSN můžete nechat jen zdát. Na internetu i od pracovníků Poštovní spořitelny se dozvíte, že výše RPSN pro zmíněný případ je 18,8 %, a to ještě při splnění daných podmínek. Že můžete navíc zaplatit více než 11 tisíc Kč, což je při půjčení 20 tisíc Kč dost vysoká cena, už letáky nezmiňují.

Pokud by vám vyhovovala měsíční splátka 460 Kč (nezaokrouhleně se jedná o částku 459 Kč), budete při půjče 20 tisíc Kč dlužit bance po dobu 5 let. Za tuto dobu zaplatíte Poštovní spořitelně na splátkách celkem 27 540 Kč (459 * 12 * 5). Sedm a půl tisíce navíc však rozhodně není vše, co od vás banka získá.
Podání žádosti o úvěr vás bude stát 50 Kč, za vyřízení úvěru vám banka naúčtuje 1 % z vypůjčené částky, minimálně 300 Kč (do 30. listopadu banka poplatek za vyřízení neúčtovala). Také vedení úvěru pochopitelně něco stojí, připravte si tedy dalších 33 Kč měsíčně. Že už by to stačilo? Nemáte-li účet u Poštovní spořitelny, budete si jej muset zřídit, což vás bude stát minimálně dalších 23 Kč za nabízený program Klasik. Dohromady z vás banka vytáhne 31 310 Kč (27 600 + 50 + 300 + 33*12*5 + 23*12*5). Zaplatit na 20 tisících Kč navíc dalších 11 tisíc Kč není příliš výhodná vánoční nabídka.

Jeden za 18, druhý bez 2 za 20

Zhruba o 600 Kč dráž vás vyjde podobná půjčka od ČSOB. Měsíční splátka při půjčce 20 tisíc Kč na 5 let je sice "jen" 414 Kč, ale poplatky jsou trochu vyšší. Za vyřízení účtu si banka účtuje stejně jako Poštovní spořitelna 1 % z vypůjčené částky, avšak minimálně 500 Kč. Za vedení úvěru přijdete měsíčně o 60 Kč a v případě, že nemáte účet u ČSOB, vyjde vás ten nejlevnější na 50 Kč měsíčně. Suma sumárum 31 940 Kč (414*12*5 + 500 + 60*12*5 + 50*12*5). Banka však na vánoční trh vyrazila s lákavou úrokovou sazbou 8,9 % p.a. Spokojíte-li se s čtvrtletním zasíláním výpisu z běžného účtu, bude vás jeho vedení stát o 10 Kč měsíčně méně. Ušetříte tak za 5 let celkově oněch 600 Kč, o které byla půjčka od ČSOB dražší než od Poštovní spořitelny, tedy 31 340 Kč. Náhoda?

GE si nevidí na nos

Ani GE Money Bank se slušným chováním ke klientům nemůže chlubit. Přitom to byla právě ona, která nedávno uspořádala takzvaný Týden odpovědného chování, jehož cílem bylo zvýšit povědomí o odpovědném chování banky vůči klientům. "Etiku chování vnímá společnost GE Money jako zásadní prioritu," vysvětloval ředitel divize compliance GE Money Petr Karel.

Z jakého důvodu tedy banka inzeruje zcela nesmyslnou a nepravdivou RPSN ve výši 12,76 %? Tuto sazbu dostanete, pokud si půjčíte 50 tisíc Kč, které budete splácet 72 měsíců po 999 Kč. Avšak jen v tom případě, že nezačnete splácet "ihned", ale požádáte o odklad splátek o 4 měsíce. Prvního čtvrt roku vám tak nebudou účtovány žádné úroky ani splátky, ovšem poplatek za vedení úvěru vám účtován bude. Na to už ale společnost neupozorňuje, a naopak její pracovníci tvrdí, že zaplatíte identickou sumu, jako kdybyste začali splácet "ihned".

Pokud prvního čtvrt roku tedy nic nesplácíte a tato "výhoda" vás bude stát 4x měsíční poplatek za vedení úvěru, což je 4 x 40 Kč navíc. Tento poplatek není zahrnut v RPSN. K čemu se tedy tato sazba uvádí, když neodpovídá skutečnosti?
Jestliže zároveň nemáte účet u GE Money Bank, musíte si jej zřídit, což vás měsíčně bude stát 35 Kč. Splácíte-li o čtvrt roku déle, přijdete navíc o 4 x 35 Kč. Na kolik vás tedy vyjde ona výhodná nabídka v GE Money Bank v případě, že požádáte o inzerovaný odklad splátek? Za vypůjčených 50 tisíc Kč zaplatíte 78 128 Kč, tedy 999*72 + 40*76 + 35*76 + 1 % z vypůjčené částky, minimálně však 500 Kč.

Jak to vypadá, když v Citibank ušetříte 19 tisíc Kč

Citibank poutá mottem "O 19 tisíc bohatší Vánoce". Znamená to, že pokud si do konce tohoto roku půjčíte u banky 100 tisíc Kč a budete měsíčně splácet 2 333 Kč po dobu 5 let, ušetříte 19 tisíc Kč. Za standardních podmínek byste totiž při této splátce dosáhli jen na 81 tisíc Kč. Banka do konce roku neúčtuje žádný poplatek za vedení a nevyžaduje dokonce ani běžný účet.
Poplatku za uzavření smlouvy se však nevyhnete, stejně jako u jiných bankovních domů za něj dáte 1 % z vypůjčené částky, v tomto případě tedy 1 tisíc Kč. Je však rozpočítán do jednotlivých splátek. Celkově tak bance zaplatíte 139 980 Kč.

Zvažte, zda se za těchto podmínek chcete zadlužit právě o Vánocích. Ty letošní by možná opravdu byly bohatší, ale co následující, kdy budete muset splácet vysoké úroky? Je otázkou, proč nelze věřit inzerované RPSN. Ta má přece být ukázkou toho, kolik skutečně zaplatíme a má nám pomoci porovnat konkurenční nabídky. Což v těchto případech možné není, protože RPSN nezahrnuje všechny poplatky. Připomíná to nechvalně známý český přístup: banky sice zveřejňují RPSN, ale... Jisté je, že ani nesmlouvavý boj o klienta nemůže ospravedlnit vědomé lhaní klientům.

Budete si letos žádat o takzvanou výhodnou vánoční půjčku? Už jste si o ni požádali? Nebo splácíte půjčku z minulých Vánoc? Podělte se s námi o

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2005 12:10, Jarek

tAK TO JE CELKEM JEDNODUCHÉ 30 A VÍCE.....

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2005 12:10, Docent

Raiffeisenka má v tomhle ohledu obrovský smysl pro humor. Na svých stránkách inzeruje Rychlou půjčku od 7,9%, nedalo mně to, a zavolal jsem na jejich linku, na kolik by mne to teda vyšlo...
Maličkost - 35 kKč na 18 měsíců na pouhých 19,9% p.a., a ještě k tomu poplateček 80,- Kč měsíčně za vedení účtu...
Obávám se, že magorment RB se zbláznil - za tenhle úrok je možné půjčit si na kreditku a nebýt vázán pravidelnými splátkami...

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle... celý článek

Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %

27. 10. 2005 | Dana Chytilová | 22 komentářů

Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %

"Půjčíme vám rychle a bez ručitele," slibuje Profireal v už tolikrát omílaném sloganu. Co se ale nikde nedozvíte? Úrok 50 %? Spousta poplatků? Že avizovanou sumu v žádném případě nedostanete?... celý článek

... a pak věřte bankéřům!

15. 9. 2005 | Dana Chytilová

...  a pak věřte bankéřům!

Včera jsme se věnovali rozporu mezi inzerovanou a výslednou úrokovou sazbou u úvěrů. Dnes si ukážeme, že není radno věřit první informaci. Poradce na pobočce by vám nepůjčil? Tisková... celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Půjčku půjčkou nesplácejte

27. 7. 2005 | Dana Chytilová

Půjčku půjčkou nesplácejte

Nedostatek peněz na splácení svých úvěrů řeší stále více lidí dalším zadlužením. Většina z nich je přesvědčena, že se jejich situace zlepší, když peníze z nové půjčky použijí na splácení... celý článek

Partners Financial Services