Stavební spořitelny už nemohou měnit pravidla během hry

Stavební spořitelny už nemohou měnit pravidla během hry
V říjnu letošního roku vstoupila v platnost další novela zákona o stavebním spoření a státní podpoře. Novela ošetřuje také oblast poplatků. Spořitelny už nemohou klientům v průběhu cyklu stavebního spoření libovolně měnit výši poplatku za vedení účtu o stavebním spoření. Zákon jim dal na výběr buď poplatek fixovat, nebo stanovit transparentní metodiku jeho výpočtu. Co si na vás spořitelny připravily?

Až do 1. 10. 2005 mohly stavební spořitelny oficiálně kdykoli měnit výši poplatku za vedení účtu nejen pro nové smlouvy, ale také u stávajících smluv. Klient tedy neměl žádnou jistotu, že např. za rok, za dva nebude nucen platit několikanásobně vyšší poplatek, než jaký stavební spořitelna inzerovala při podpisu smlouvy. Pokud by totiž s výší poplatku nesouhlasil a rozhodl se smlouvu vypovědět před uplynutím tzv. vázací lhůty, ztratil by nárok na státní podporu. Tento stav se nelíbil nejen klientům, ale také Ministerstvu financí.

Hlavním iniciátorem novelizace se stal náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Stavební spořitelny kritizoval za sliby, na které potenciální klienty lákají a které pak v průběhu cyklu stavebního spoření nedodrží. Hlavním cílem novely zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, bylo podle Prouzy právě zprůhlednění celého systému poplatků. Ministerstvo financí dokonce klientům doporučilo počkat s uzavřením smlouvy o stavebním spoření až do doby, než novela vstoupí v platnost (původně to mělo být již k 1. 5. 2005). Na toto doporučení stavební spořitelny často reagovaly prohlášeními o garanci fixace poplatků uzavřených v průběhu roku 2005.

Jak vypadá garance poplatků v praxi?

Novela zákona versus obvinění stavebních spořitelen z kartelové dohody
V loňském roce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obvinil stavební spořitelny z protisoutěžního jednání a kartelové dohody právě také v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření. Konkrétně se jednalo o poplatek za vedení účtu stavebního spoření a pokuta pro šest stavebních spořitelen dosáhla tehdy rekordních 484 miliónů korun. V srpnu roku 2005 bylo rozhodnutí ÚOHS zrušeno a případ vrácen příslušnému odboru k odstranění procesních vad. Zda bude stavebním spořitelnám nakonec pokuta udělena a v jaké výši v tuto chvíli není jasné, ale klient se může radovat. I tato kauza bezpochyby měla svůj vliv na novelizaci zákona.

Od 1. 10. 2005 musí smlouva o stavebním spoření obsahovat také informaci, kolik vedení účtu stavebního spoření stojí, nebo jakým způsobem bude výše poplatku stanovena, a to celých 6 let až do ukončení doby spoření (tzv. vázací lhůty). Jak se k novele zákona postavily jednotlivé stavební spořitelny, kterou zvolily možnost – pevný poplatek za vedení účtu, nebo zveřejnění metodiky stanovení poplatku. Jednoznačnou odpověď na tuto otázku najdeme ve formuláři "Návrh na uzavření smlouvy o stavebním spoření a o zřízení vkladového účtu" té které stavební spořitelny.

Českomoravská stavební spořitelna
Liška zvolila fixaci a již od 1. 4. 2005 účtuje svým klientům poplatek za vedení účtu stavebního spoření ve výši 290 Kč.

Buřinka (Stavební spořitelna České spořitelny)
SSČS zvolila systém stanovení horní hranice pro navýšení úhrady za správu a vedení účtu, a to meziročně na 5 %. Ve smlouvě o stavebním spoření je uveden vzorec výpočtu spolu s návodem k jeho použití, tj. klient si může spočítat, kolik maximálně na poplatku za vedení účtu zaplatí za celý cyklus stavebního spoření. Na rok 2005 SSČS stanovila jednotnou sazbu ve výši 285 Kč a první rok vedení účtu o stavebním spoření je u Buřinky zdarma.

Modrá pyramida
Aktuální sazebník Modré pyramidy je v platnosti od 15. 11. 2005 a podle něj činí poplatek za vedení účtu stavebního spoření 300 Kč ročně. Navíc pro starší smlouvy založené od 26. 10. 1995 do 30. 6. 1999 a do věku 26 let účastníka, nebo do první výplaty úvěru ze stavebního spoření mají klienti u Pyramidy vedení účtu zdarma.

Wüstenrot
Stavební spořitelna Wüstenrot stanovila pevný poplatek za vedení účtu ve výši 250 Kč ročně, a to dokonce s předstihem, již od 1. srpna letošního roku. Poplatek je fixován pro všechny klienty, a to po dobu spoření určenou zákonem pro výplatu přiznané státní podpory. Tj. fixace platí 5 let pro smlouvy uzavřené do 31. 12. 2003, u smluv uzavřených počínaje 1. 1. 2004 pak 6 let.

Raiffeisen stavební spořitelna
U smluv uzavřených od 1. 1. 2005 si RSTS účtuje poplatek za vedení účtu stavebního spoření 280 Kč ročně. Poplatek platí v nezměněné podobě již od roku 2003.

HYPO stavební spořitelna
Od podzimu 2005 HYPO klientům garantuje poplatek ve výši 360 Kč na všechny nově uzavřené smlouvy. Výše poplatku je stejná pro stávající klienty i pro nové klienty.

Roční výše úhrady za vedení účtu stavebního spoření
Stavební spořitelna Částka v Kč
Českomoravská stavební spořitelna
(profil, názory)
290
Stavební spořitelna České spořitelny
(profil, názory)
285 pro rok 2005, dále podle vzorce pro výpočet poplatku
Modrá pyramida
(profil, názory)
300
Wüstenrot
(profil, názory)
250
Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory) 280
HYPO stavební spořitelna
(profil, názory)
360
Zdroj dat: stavební spořitelny

Skutečná garance výše poplatku?

Úprava zákona je klientsky vstřícná. Výše úhrady za vedení účtu stavebního spoření je určitým způsobem zaručena na 6 let od podpisu smlouvy, ale to neznamená, že by poplatek spořitelny vůbec nemohly zvyšovat. Spořitelna má právo změnit sazebník a poplatek zvýšit, samozřejmě opět se zárukou na 6 let. Není pravděpodobné, že by spořitelny měnily sazebník každý měsíc, ale růst poplatků do budoucna jistě vyloučit nelze.

Co si myslíte o poplatcích stavebních spořitelen? Očekáváte, že v nejbližších letech porostou? Jaký nejvyšší poplatek za vedení účtu o stavebních spoření jste ochotni akceptovat? Ovlivňuje výše poplatků vaše rozhodnutí, u které stavební spořitelnou smlouvu uzavřete?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2006 0:28, Julie

Ale jo ! Bohužel pravidla mění během hry ! Hlupáky a z klientů dělat nesvéprávné klienty dokáže i jiná spořitelna jako Modrá pyramida a při snaze klienta o zvýšení cílové částky podmiňuje zvýšení cílové částky donucením uzavření jiného nevýhodného tarifu, obere tak Vás o úroky z vkladů !
Uzavřeli jsme stav.spoření u Modré pyramidy v prosinci 2002. Ještě v r. 2003 měla poplatek za roční vedení účtu 240,- Kč, které si další rok klidně zvedla na 300,- Kč. Ve smlouvě stav. spoření máme uveden 3 % úrok ze stav. spoření. V obchodních podmínkách je možnost zvýšení cílové částky, ze které má stav. spořitelna poplatek 1% z navyšované cílové částky. Skutečnost je ale jiná !! Včera dcera zařizovala na pobočce Modré pyramidy zvýšení cílové částky stavebního spoření. Dostala formulář "Návrh na zvýšení cílové částky, Žádost o změnu tarifu". Referentka jí tvrdila, že pokud chce navýšit cílovou částku, musí změnit dosavadní tarif Profit na tarif Kredit (bez toho prý zvýšení cílové částky nelze !!). Na formuláři je skutečně věta : "Beru na vědomí a souhlasím, že v případě zvýšení cílové částky u smlouvy s tarifem Profit musí dojít ke změně tarifu Profit na tarif Kredit." V druhé půlce formuláře je text : Žádám o změnu tarifu stavebního spoření na tarif Kredit (úrok z vkladu 2 % p.a.). V textu dál je tučně uvedeno : "Mám-li uzavřenou smlouvu o stavebním spoření s nárokem na úrokové zvýhodnění, souhlasím s tím, že zvýšením cílové částky nebo změnou tarifu ztrácím v plném rozsahu nárok na toto úrokové zvýhodnění od data uzavření smlouvy. Beru na vědomí a souhlasím, že Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., účtuje úhradu za změnu tarifu ve výši 1/3 připsaných úroků. Úhrada za zvýšení cílové částky činí maximálně 1% z částky, o kterou byla cílová částka navýšena."
Smlouva je smlouva a na ní možnost navýšení cílové částky je umožněna a ani v obchodních podmínkách viz čl. 7 není o podmínce navýšení cílové částky nutnosti změnit tarif na nevýhodný tarif Kredit zmínka ! Dle platných obchodních podmínek jak ve smlouvě v r. 2002, tak současných může stavební spořitelna snížit úrokovou sazbu z vkladů na aktuální depozitní sazbu jen v tom případě, že účastník po splnění podmínek pro poskytnutí přidělení úvěru nabídku nepřijme a ode dne uzavření smlouvy uplyne nejméně 6 let.

+74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

22. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

Poslední bašta věkově neomezených klientů ČMSS padá. Stavební spořitelny omezují své půjčky věkem, ale nejsou ve své terminologii jednotné. Některé omezují již 45leté, jiné až 70leté... celý článek

Hypotéka nemusí být správné řešení

10. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Hypotéka nemusí být správné řešení

"Proč platit vysoký nájem?Kupte si vlastní byt na hypotéku, je to levnější!" Podobnou výzvu jste určitě slyšeli mnohokrát, často doplněnou tabulkami ukazujícími měsíční úspory v řádu... celý článek

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

1. 6. 2005 | Lev Dvorok

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

Po skončení úrokové fixace nabízí hypoteční banky zpravidla horší sazby, než jakými oslovují nové klienty. Jste-li v takové situaci, máte na výběr: novou sazbu přijmete, nebo si vezmete... celý článek

Zdědit stavební spoření? Komplikovanější

23. 5. 2005 | Jiří Šedivý

Zdědit stavební spoření? Komplikovanější

Nový zákon o stavebním spoření přinesl i jinou praxi do situace, kdy účastník stavebního spoření zemře. Dříve "nový majitel" užíval výjimky a mohl čerpat dvě státní podpory. Dnes je... celý článek

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

12. 5. 2005 | Jiří Šedivý

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

Konkurence na trhu půjček na bydlení se přiostřuje. Úvěry, meziúvěry, nové "hypo-top-úvěry", hypotéky a nejrůznější kombinace… Kdo se v tom má vyznat? Setřídili jsme a představujeme... celý článek

Partners Financial Services