Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.
Kam ukládáte či investujete prostředky pro nenadálé události a jak velká by měla být tato tzv. likvidní rezerva? A co kritérium 100% bezpečnosti u tohoto fondu? Nemusí pro vás být nejvhodnějším požadavkem.

Tradičně je doporučováno udržovat likvidní rezervu ve výši 3násobku měsíčního příjmu nebo 6násobku měsíčních výdajů. Podle různých zdrojů se výše násobku liší. Tato rezerva má sloužit pro překlenutí období, v kterém by mohly chybět peníze. Např. v případě ztráty zaměstnání, když se rozbije pračka či porouchá auto, při krátkodobé nemoci a tak podobně.

Pokud si neponecháme "likvidní rezervu" a budeme muset pokrýt nenadálý výdaj, nezbude nám než sáhnout po:

  • úvěru, který nemusí být levný (jsou navíc případy, které není možné řešit úvěrem, jako je třeba ztráta zaměstnání a výpadek příjmu),
  • úsporách, které jsou vázané a kde výběry znamenají sankce nebo ztrátu státní podpory (např. stavební spoření, penzijní připojištění, termínované vklady),
  • investicích, které jsou připravené na delší dobu.

Proto se doporučuje ponechat stranou nějaké peníze, které uložíme:

  1. likvidně (aby byly k dispozici během pár dní),
  2. bezpečně, abychom o ně nepřišli.

Většinou se doporučuje uložit peníze do fondu peněžního trhu, který splňuje obě výše zmíněné podmínky.

Seriál Budování majetku...

Seriál o finančním plánování pro fajnšmekry jsme odstartovali článkem Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry. Myšlenky, které obsahuje, nejsou určeny pro poradce ani jejich klienty. Jsou dost nebezpečné. Existuje totiž riziko, že budou špatně pochopeny, že se někde udělá chyba a výsledek bude špatný. Následující teze jsou určené spíše těm, kdo chtějí přemýšlet nad finančním plánováním. Chtějí si rozšířit obzory. Možná i těm, kteří to chtějí vyzkoušet sami na sobě, všechno na vlastní nebezpečí. Takže něco jako finanční plánování pro hazardéry, fajnšmekry a přemýšlivé typy.
Varování: Tyto poučky nepoužívejte, pokud si nejste úplně jistit, co děláte. Autor nenese odpovědnost za to, když si "nabijete nos".

Právě druhá vlastnost ovšem není až tak potřebná. Není nutné trvat na tom, aby peníze byly uloženy velice bezpečně (bezpečně ve smyslu kolísavosti jejich hodnoty).
V investicích platí známá poučka o riziku a o výnosu. Chceme-li vyloučit riziko ze svého portfolia, musíme se spokojit s nižším výnosem. A naopak, chceme-li dosáhnout vyššího výnosu, musíme připustit nějaké riziko.
Velice bezpečnou investici požadujeme z toho důvodu, aby nepoklesla její hodnota. Jednou dáme do likvidní rezervy 60 000 Kč a tato hodnota je tam pořád. Dokonce trochu roste, jak se peníze ve fondu peněžního trhu zhodnocují.

Co se stane, když připustíme nějaké riziko? Prostě nám bude hodnota likvidní rezervy trochu kolísat. Uložíme 60 000 Kč, ale za půl roku tam bude jenom 59 000 Kč. A co se stane? Vůbec nic. Jenom budeme mít špatný pocit, že jsme prodělali.
Výše rezervy byla stejně "vycucána z prstu". Jestli jsme si uložili 2 nebo 3 měsíční platy je daleko větší rozdíl, než jestli jsme prodělali 1 000 Kč při nepříznivém vývoji na kapitálovém trhu.
Navíc investice do fondu peněžního trhu není až tak jistá, za jakou ji považujeme. Máme "jistou" jenom nominální hodnotu, ale nikoli kupní sílu peněz. Stejně nevíme, kolik si za uloženou likvidní rezervu budeme moci koupit za rok. Bude to o něco málo více než letos? Nebo o něco málo méně?

Stejně pracujeme s určitou mírou nejistoty a nevadí nám to. Tak proč nezkusit trochu větší míru nejistoty a investovat likvidní rezervu např. do dluhopisových nebo do balancovaných fondů? Likvidní rezerva není investice na krátkou dobu. Je to investice pro případ, "co kdybychom peníze potřebovali ihned". Pravděpodobně budou naše peníze uložené dost dlouhou dobu a nebudeme na ně sahat. Případně část rezervy vyčerpáme, pokud nás potká nenadálý výdaj, ale zase to doplníme.
Při investici do něčeho rizikovějšího nám hrozí, že nakoupíme třeba balancovaný fond, ten poklesne a my budeme potřebovat rezervu použít. To je nejhorší scénář, který může nastat.

Vše ostatní je optimističtější:

  • Balancovaný fond nemusí ihned prodělat, ale může růst.
  • Peníze nemusíme potřebovat několik měsíců nebo let.
  • Dlouhodobě peníze v balancovaném fondu vydělají více než ve fondu peněžního trhu.

Rozdíl ve výnosu balancovaného fondu a fondu peněžního trhu není nijak veliký. Může se jednat o 2-4 % ročně. Jenže pokud to budeme praktikovat několik let, dojde ke známému efektu nabalování úroků (tzv. složené úročení). Za 10 let již rozdíl bude více než patrný.

Příklad

Investujeme 60 000 Kč (3 měsíční platy) do fondu peněžního trhu (jako likvidní rezervu). Jestli fond peněžního trhu vydělá 1 % nad inflaci, bude za 10 let reálná hodnota likvidní rezervy 66 000 Kč.
Jestli balancovaný fond vydělá 4 % nad inflaci, bude reálná hodnota likvidní rezervy 89 000 Kč. Tedy o 23 000 Kč více (zhruba o jednu výplatu).


Při úvahách, kam umístit likvidní rezervu tedy jistě stojí za zvážení neumisťovat ji do fondu peněžního trhu, kde jsou minimální výnosy. Spíše ji umístit do rizikovější fondů (např. balancovaných). Likvidita je zaručena, případné poklesy jsou vyváženy vyšším dlouhodobým výnosem. Zvýšené riziko (možný pokles) nás nijak neohrozí.

Jak se svoji likvidní rezervou nakládáte vy? Máte vůbec nějaký takový fond? V jaké výši a v jakých případech z něj čerpáte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 10. 2005 11:06, Jirka

Přesně tak. Je hrozně naivní čekat nápravu od politiků. Ti se nám budou smát do očí stejně jako poraděnkové. Obě skupiny totiž drží při životě trumberové, co se nechají opít rohlíkem a nestačí jim spálit se jednou, aby pochopili, na co se nemá sahat. Každý z nás má nějakou negativní zkušenost, jako Michal. Jde o to, abychom se z ní poučili a příště si dali pozor. Mizerné politiky můžeme nevolit a mizerné poradce nechat vyhladovět. Lepší obranu neznám.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 10. 2005 13:49, Honza

Já jsem taky neměl na mysli opradce např. ze spořky, tím méně z malých poboček.

Proto jsem psal o milionech USD. Pak můžeš jít třeba do Julius Baer, Anglo-Irish Bank či jiných privátních bank. Zatím nemám ani milion v Kč, ale cíl je důležitý... A proto sbírám info.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

21. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

Přijetí určitého rizika a nepřenesení jej na pojišťovnu může vést ke znatelné úspoře peněz. Kdy je pro nás pojištění zbytečně drahé a jakou jinou strategii krytí rizik můžeme zvolit?... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

19. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

Mít zbytečně konzervativní portfolio je drahé. Šidíme se o výnosy, kterých bychom mohli dosáhnout, pokud bychom měli více odvahy. Mít pojištěné všechno, do poslední koruny, je nákladná... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.

13. 10. 2005 | Petr Syrový | 2 komentáře

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.

Pro toho, kdo chce investovat, je důležitá otázka, kolik si může dovolit prodělat. Otázka, kolik by chtěl vydělat, sama o sobě nemá smysl. Jak si na tento zásadní dotaz odpovědět? Jaké... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

10. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

Poučky klasického finančního plánování by měly vysvětlovat jak zacházet s vlastními penězi, jak spořit a investovat, jak pojistit příjem a majetek atd. Měly by zároveň být jednoduché,... celý článek

Partners Financial Services