Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.
Mít zbytečně konzervativní portfolio je drahé. Šidíme se o výnosy, kterých bychom mohli dosáhnout, pokud bychom měli více odvahy. Mít pojištěné všechno, do poslední koruny, je nákladná věc, z hlediska našich financí navíc nepodstatná. Připuštění nějaké nejistoty znamená vyšší výnosy. Změňme pohled na riziko a podívejme se na osobní finance z širšího úhlu.

Kromě toho, že neznáme dobře svoje příjmy, neznáme ani svoje výdaje. Pro některé výdaje se rozhodneme proto, že si chceme dopřát (dovolená, lepší oblečení, více zábavy nebo dražší zábava…) Některé výdaje přijdou samy a nenadále.
Asi nemá smysl vypisovat všechny možné katastrofy, které nás mohou potkat a které nám přinesou vyšší výdaje. Každý si jistě dobře vzpomene, kdy se obsah jeho peněženky ztenčil, aniž to bylo možné dopředu předvídat (např. oprava pračky nebo televize, ukradený nebo ztracený mobil, zdražení benzínu atd.)
Kdo někdy kupoval nějakou velkou a drahou věc, má s odhadem konečné ceny svoje zkušenosti. Při kupování bytu máme představu o ceně, podle které vybíráme. Potom ale přijde koupě samotná a cena se zvedne. Třeba jenom proto, že se nám líbí byt ve vyšším patře, líbí se nám jiné dlaždice, dopřejeme si lepší vanu. Cenu ovlivní i další poplatky - odhad ceny nemovitosti, právní poradenství při sepisování smluv, honorář pro realitní kancelář atp.

Často také chceme mít všechno pojištěné. Abychom dostali i poslední korunu, když nám někdo poškrábe auto nebo utrhne zrcátko. Přitom je ale mnoho situací, kdy nedostaneme od nikoho nic. Musíme sáhnout do vlastní kapsy.
Mít pojištěné všechno, do poslední koruny, je nákladná věc. A z hlediska našich financí nepodstatná. U nepojistitelných věcí dokonalé jistoty stejně nedosáhneme. Tak jako tak musíme počítat s tím, že je mnoho situací, které musíme krýt z vlastních zdrojů.

Připusťme určitou nejistotu, znamená vyšší výnosy

Seriál Budování majetku...

Seriál o finančním plánování pro fajnšmekry jsme odstartovali článkem Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry. Myšlenky, které obsahuje, nejsou určeny pro poradce ani jejich klienty. Jsou dost nebezpečné. Existuje totiž riziko, že budou špatně pochopeny, že se někde udělá chyba a výsledek bude špatný. Následující teze jsou určené spíše těm, kdo chtějí přemýšlet nad finančním plánováním. Chtějí si rozšířit obzory. Možná i těm, kteří to chtějí vyzkoušet sami na sobě, všechno na vlastní nebezpečí. Takže něco jako finanční plánování pro hazardéry, fajnšmekry a přemýšlivé typy.
Varování: Tyto poučky nepoužívejte, pokud si nejste úplně jistit, co děláte. Autor nenese odpovědnost za to, když si "nabijete nos".

Mít zbytečně konzervativní portfolio je drahé. Šidíme se o výnosy, kterých bychom mohli dosáhnout, pokud bychom měli více odvahy.
I pro pojištění, podobně jako u investic platí, že připuštění nějaké nejistoty znamená vyšší výnosy. V tomto případě považujeme za výnosy uspořené pojistné. Ušetřené pojistné by mělo být větší než případné škody.
(Pozor, opět platí v průměru, nemusí platit pro každého. Je řeč jenom o pojistných událostech, které nenapáchají vysoké finanční škody. Mluvíme tedy o delších karenčních lhůtách, spoluúčastech…)

V běžném životě máme nejistotu jak v příjmech, tak ve výdajích. Stejně jsme schopni s nejistotou zacházet. Jenom se na ní díváme jinak, pokud se jedná o nejistotu "z běžného života" a nejistotu "ze světa financí". Z hlediska našich peněz (našeho účtu a peněženky) je jedno, jestli vyhodíme 5 000 Kč za drobnou opravu auta, jestli proděláme 5 000 Kč v našem portfoliu nebo jestli přijdeme o 5 000 Kč proto, že jsme strávili dva týdny s chorobou na lůžku a nebyli pro tento případ pojištěni.

Změňme pohled na riziko

Možná si řekneme, že 5 000 Kč je pro naší peněženku pořád stejných 5 000 Kč. Ale pak na tuto částku pohlížíme jinak. U nemoci si řekneme, že za to nemůžeme (zásah vyšší moci) a občas se to stává každému. V případě portfolia to bereme jako ztrátu svých peněz, které jsme vydělali. Měli jsme je a najednou je nemáme. Můžeme mít podobný pocit, jako kdyby nám je někdo ukradl z účtu. Kdybychom ale investovali 200 000 Kč, během jednoho roku bychom vydělali 10 000 Kč a potom během dvou měsíců prodělali 5 000 Kč, nebude to pro nás tak moc nepříznivá zpráva. Budeme se utěšovat tím, že jsme stále ještě v plusu.

Na své peníze se koukáme podle toho, jak jsme k nim přišli. Možná to není úplně logické, ale v životě je to tak.
Při pohledu na peníze se uplatňuje ještě jeden psychologický faktor. Ztráta je vnímána emotivněji než zisk. Ztrátu 5 000 Kč bereme jako větší zlo než ztrátu šance na vydělání 5 000 Kč. To je důvod, proč hodně investorů investuje konzervativně. Je pro ně důležitější neprodělat 5 000 Kč, než mít šanci vydělat třeba i 10 000 Kč.

Jestliže se nám podaří pozměnit pohled na rizika a na vlastní peníze, máme možnost nakládat s vlastními penězi mnohem aktivněji, výnosněji a rizikověji. Rizikověji ovšem stále nemusí znamenat, že by nás něco mělo výrazně ohrožovat. Pokud si připustíme vyšší riziko, znamená to, že můžeme využít investice s vyšším výnosem. U každého podstoupeného rizika musíme zvažovat, jestli je pro nás stále ještě přijatelné, jestli nám nezpůsobí vážné finanční problémy.

Běžná rizika a finanční rizika jsou nezávislá

Každý investor rád diverzifikuje. Diverzifikace neboli rozložení rizika je způsob, jak snížit celkové riziko portfolia. Když nakoupíme do portfolia akcie i dluhopisy, snížíme tím nebezpečí velkého poklesu hodnoty investice. Když poklesnou akcie, máme ještě šanci, že dluhopisy neprodělají. Samozřejmě, že nás může zradit obojí. Tento scénář je však méně pravděpodobný.

Každý investor se snaží nakupovat aktiva, která nejsou korelovaná (tedy taková, jejichž výnosy se nevyvíjejí shodně.) Existuje mnohem menší závislost mezi výnosy amerických akcií a českých dluhopisů než mezi akciemi velkých společností a akciemi malých společností v USA.
Když se na osobní finance podíváme z širšího úhlu, vidíme následující rizika, která mohou ovlivnit finanční situaci klienta:

  1. přijde pojistná událost (škoda na majetku, výpadek příjmu),
  2. prodělají naše investice (klesnou trhy, na kterých jsme investovali),
  3. poklesnou příjmy (nevyděláme takové peníze, se kterými jsme počítali),
  4. vzrostou naše výdaje (utratíme více, než se dalo předpokládat).

Všechna tato rizika jsou, řečeno investičním slovníkem, nekorelovaná. Tedy nezávislá. To, jestli jsme jeden měsíc nemocní, a tudíž dostaneme sociální dávky místo jedné výplaty, vůbec nesouvisí s tím, jak se daří akciím na trzích nebo jestli se nám rozbila televize a my si musíme koupit novou.

S prvními dvěma riziky se dá zacházet tak, že nám mohou pomoci vydělat peníze. Když se pustíme do rizikovějších portfolií, máme vyšší šanci na úspěch. Když nebudeme pojišťovat některá rizika, máme šanci, že ušetříme pojistné.
V běžném životě žijeme s velkou mírou nejistoty. Nedokážeme odhadnout mnoho okolností, které mění naši finanční situaci. Tím, že přistoupíme na další rizika, příliš nezhoršujeme svoji finanční situaci. Pravděpodobnost jednotlivých rizik je totiž dost malá. Pravděpodobnost toho, že akcie v jednom roce prodělají více než 10 %, je asi desetiprocentní. Když se chceme připravit na situaci, co kdyby nás vyhodili z práce a my museli třeba 3 měsíce hledat jiné zaměstnání, ukládáme si peníze stranou.

Zvažujme 10% pravděpodobnost, že přijdeme o práci. Když si uložíme peníze pro případ nezaměstnanosti do akcií, je pravděpodobnost pouze 1 %, že zároveň přijdeme o práci a zároveň akcie klesnou alespoň o 10 %. K této situaci dochází jednou za 100 let.
Investice do akcií (dlouhodobě a v průměru) může vydělat asi 10 % ročně. Proti tomu uložení peněz v likvidní rezervě na peněžním trhu v současné době nepřinese více než 2 % ročně. Přistoupíme-li na riziko, že "jednou za 100 let budeme mít potíže", vyděláme zhruba 8 % ročně navíc.

Podobná logika platí i pro další rizika. Pravděpodobnost výskytu rizik pojistných událostí, dramatického poklesu trhů, výrazného poklesu příjmů nebo nenadálých výdajů je malá. Pravděpodobnost, že se vyskytnou tato rizika zároveň, je ještě výrazně nižší.

Neustále platí, že se nemůžeme pouštět do rizika, které nás zruinuje. Je zde řeč pouze o rizicích, která dokážeme finančně zvládnout, jenom nám přinesou ztráty. Tyto ztráty však pro nás musí být únosné. (Hlavní živitel rodiny s dvojčaty a manželkou na mateřské s bytem na hypotéku, která byla na 100 % ceny, a bez vlastních úspor nemůže ignorovat životní pojištění).


Jaký je váš přístup k riziku. Zvažovali jste někdy riziko poklesu příjmů? Jaká pojištění a z jakých důvodů máte sjednána?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2005 8:22

V Bohnicích měli vycházky že?

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2005 16:36, Michal Kára

No, ona to take nebyla zadna krize, ale spis splasknutio bubliny technologickych akcii, ktera s sebou castecne vzala i akcie z par dalsich oboru (ale nektere akcie - treba ropne - ji prakticky nezaznamenaly). Navic u nas se neprojevila vubec, protoze internetova bublina k nam diky nasemu zpozdeni za svetem prave zacala prichazet - takze pouze nenastala.

Zobrazit celé vlákno

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

25. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

Kam ukládáte či investujete prostředky pro nenadálé události a jak velká by měla být tato tzv. likvidní rezerva? A co kritérium 100% bezpečnosti u tohoto fondu? Nemusí pro vás být nejvhodnějším... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

21. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

Přijetí určitého rizika a nepřenesení jej na pojišťovnu může vést ke znatelné úspoře peněz. Kdy je pro nás pojištění zbytečně drahé a jakou jinou strategii krytí rizik můžeme zvolit?... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.

13. 10. 2005 | Petr Syrový | 2 komentáře

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.

Pro toho, kdo chce investovat, je důležitá otázka, kolik si může dovolit prodělat. Otázka, kolik by chtěl vydělat, sama o sobě nemá smysl. Jak si na tento zásadní dotaz odpovědět? Jaké... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

10. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

Poučky klasického finančního plánování by měly vysvětlovat jak zacházet s vlastními penězi, jak spořit a investovat, jak pojistit příjem a majetek atd. Měly by zároveň být jednoduché,... celý článek

Partners Financial Services