Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry II.
Pro toho, kdo chce investovat, je důležitá otázka, kolik si může dovolit prodělat. Otázka, kolik by chtěl vydělat, sama o sobě nemá smysl. Jak si na tento zásadní dotaz odpovědět? Jaké jsou naše šance, že sestavíme prodělečné portfolio? Na co myslet při vyčíslování "nejhorší" ztráty? Nemalé sumy riskujeme v životě běžně.

Je samozřejmé, že od své investice požadujeme co nejvyšší výdělky. Nejprve se ale zaměřme na otázku, kolik si můžeme dovolit prodělat. Až pak se budeme snažit dosáhnout co možná nejvyššího výnosu, právě s touto omezující podmínkou.

Jak si odpovědět?

Spousta lidí se k možnosti prodělku staví radikálně: neprodělat nic! Nebo dokonce: na termínovaném vkladu dostanu např. 1 %, proto potřebuji minimálně takovýto výnos. Takto konzervativní zadání svazuje ruce při sestavování portfolia - musí se využívat ve valné většině konzervativní produkty a akciová složka je minimální.

V běžném životě přitom riskujeme v mnoha oblastech nemalé sumy a jsme zvyklí s tímto rizikem běžně fungovat. Nejsme schopni odhadnout svoje příjmy a výdaje ani s tolerancí +/-10 000 Kč, ale od našeho portfolia bychom to požadovali.

Seriál Budování majetku...

Seriál o finančním plánování pro fajnšmekry jsme odstartovali článkem Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry. Myšlenky, které obsahuje, nejsou určeny pro poradce ani jejich klienty. Jsou dost nebezpečné. Existuje totiž riziko, že budou špatně pochopeny, že se někde udělá chyba a výsledek bude špatný. Následující teze jsou určené spíše těm, kdo chtějí přemýšlet nad finančním plánováním. Chtějí si rozšířit obzory. Možná i těm, kteří to chtějí vyzkoušet sami na sobě, všechno na vlastní nebezpečí. Takže něco jako finanční plánování pro hazardéry, fajnšmekry a přemýšlivé typy.
Varování: Tyto poučky nepoužívejte, pokud si nejste úplně jistit, co děláte. Autor nenese odpovědnost za to, když si "nabijete nos".

Nejdříve si proto odpovězme na otázky, kolik peněz kde riskujeme (kolik peněz můžeme nevydělat nebo kolik jich můžeme utratit) a jak pravděpodobná jsou tato rizika. Tyto odpovědi poté srovnejme s tím, kolik vlastně může naše portfolio prodělat.S tímto přístupem tak pravděpodobně dojdeme k jiné odpovědi než " moje portfolio musí za každou cenu vydělat".

Prodělek portfolia je možnost, která s velkou mírou pravděpodobnosti nenastane. Rozumná portfolia ve většině případů vydělávají. Pak je velká množina případů, kdy se jim daří "kolem nuly" a pak jsou případy, kdy výrazně proděla.

Následující tabulka ukazuje, jaká je pravděpodobnost výnosu, resp. prodělku při investici do akcií na 1 rok (jak dopadla investice do akcií v USA v posledních 85 letech). Např. pravděpodobnost, že v jednom roce proděláme více než 21 %, je pouze 5%. Tedy šance asi 1:20, že dojde k takto velkému poklesu.

Zhodnocení
Pravděpodobnost horšího výnosu
-37%
1%
-21%
5%
-10%
10%
-8%
20%
3%
30%

Při investování musíme počítat s tím "nejhorším", co může nastat. Slovo nejhorší je v uvozovkách, protože se nedá vyčíslit, kolik se dá maximálně prodělat. Nejhorší ztráta je samozřejmě totální ztráta, kdy přijdeme úplně o všechno. Pokud se ale bavíme o investici na akciových trzích a na trzích dluhopisů a pokud neinvestujeme do jednotlivých akciových titulů, nemusíme se zpravidla obávat totální ztráty. Ztráty způsobené poklesy trhů, například akciových, nejsou stoprocentní. U fondu peněžního trhu nás mohou "při nejhorším" potkat nulové (nebo velmi nízké) úrokové sazby. Z toho by plynuly nulové výnosy.
Fond peněžního trhu tedy "nemůže" prodělat. U akcií (akciových indexů na rozvinutých trzích) se uvádí maximální pokles asi 30 %. K tomuto poklesu dojde s pravděpodobností asi 5 %.

Nedá se říci, jaká ztráta je největší. Nejsou omezeny. Dá se jenom říci, s jakou ztrátou lze s určitou pravděpodobností počítat. Kdybychom například chtěli vědět, jakou můžeme čekat teplotu v Praze 21. 6. 2008, nejspíš se podíváme na měření teploty v Klementinu za posledních asi 230 let a omezíme interval minimální a maximální hodnotou. Nemáme však zaručeno, že nepadne teplotní rekord.
Obdobně, zeptá-li se vás někdo, kolik může naše hokejová reprezentace dostat gólů v jednom utkání a v odpovíte, že maximálně můžeme dostat 6 gólů, dá to naprostému neznalci hokeje určitý obrázek. Samozřejmě jich ale může dostat více, i když je to velice nepravděpodobné. Asi takto je třeba brát tvrzení: "Investice může maximálně prodělat".

Jaká ztráta vám ještě nezpůsobí existenční potíže?

Na otázku "Kolik si maximálně mohu dovolit prodělat?" odpoví každý jinak. Jinou odpověď bude mít člověk, který chce budovat svůj majetek a chce spořit, a jinou nám dá ten, kdo již velký majetek vlastní a chce jej chránit a mít z něj pravidelný příjem.

První, má-li investováno 100 000 Kč, vydělává např. 30 000 Kč měsíčně a chce pravidelně investovat 5 000 Kč měsíčně, si může dovolit roční pokles portfolia třeba 20 %. Při investici 100 000 Kč znamená pokles portfolia o 20 % ztrátu 20 000 Kč. To je méně než jeden měsíční příjem. Také je to částka, která za 4 měsíce do portfolia přiteče. Ztráta 20 % u tohoto člověka není nic zásadního. Samozřejmě, že ho to nepotěší, ale nezpůsobí mu to existenční potíže.
Druhý, s velikým vybudovaným majetek, chce-li z majetku vyplácet pravidelnou rentu a preferuje především ochranu tohoto majetku, nemůže si takový pokles dovolit. Kdo má např. 4 milióny Kč a chce aby mu byla vyplácena pravidelná renta 20 000 Kč měsíčně, nemůže si dovolit pokles portfolia o 20 %. Tento pokles by pro něho znamenal ztrátu 800 000 Kč, což je pro něho renta asi na 3 roky. Tento investor musí investovat daleko konzervativněji.

Zakončeme doporučením. Vysoká míra jistoty v dlouhodobém horizontu výrazně snižuje výnosy. Zkusme použít rizikovější portfolia, která mohou přinést vyšší výnosy. Při použití rizikovějšího portfolia vždy kontrolujme, aby nám "největší myslitelný pokles" nezpůsobil neřešitelné potíže.

Jak se k riziku ztráty stavíte vy? Kolik si můžete dovolit prodělat? Chcete vyšší výdělky na úkor vyššího rizika?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-176
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2005 10:32, Jirka

V mém případě jste sice netrefil do černého, protože moje výdaje jsou pro mnohé až neuvěřitelně minimální, ale jinak je to dobrá poznámka. Třeba brácha většinu času vydělával víc, než já a měl příjem už od učňáku, ale pořád mi něco závidí a není schopen ušetřit korunu. Musí být za každou cenu "in" a to něco stojí. Já mám většinu šatníku ze second handu. On by něco takového nekoupil ani dětem na lítání venku. Taky je pořád hlídá, aby se někde neušpinily. I s těmi dárky to mám jednodušší. Jsem svobodný, takže obdarovávám jen matku. A ta má ráda praktické věci a nemá ráda svátky. Takže jí koupím a případně i udělám něco užitečného do domácnosti jakmile na něco šikovného narazím a je jedno, že je třeba zrovna duben nebo říjen. Rád kupuji věci, které třeba ušetří energii nebo jiné výdaje. O svátcích spolu posedíme. Brácha jí každý rok odbyde lahví sektu, i když pokaždé slyší, že to nepije.

Ještě trochu čísel: Minulý rok se mi celkem dařilo, takže Vánoce mě vyšly na 9 tisíc. Letos to vypadá tak, že kromě potravin a dalších nutných výdajů budu mít necelou tisícovku na drobnosti do domácnosti. Kdybych měl ve výdajích rezervu 15 tisíc ročně, vypadaly by mé finanční plány jinak. Zřejmě jsem Vás trochu zmátl tím, že jsem se pustil do akcií. Ale opravdu zatím nejsem milionář. Dnes vidím, že malý kapitál pro začátek není nevýhodou, ale naopak. Nemohu alespoň prodělat velkou sumu. Než si něco přivydělám, alespoň se naučím obchodovat bez zbytečných chyb. A situace mne nutí být k sobě tvrdší.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2005 12:27, Tío Pepé

""přejdu na obchodování s akciemi jako na hlavní zaměstnání, abych kapitál ještě rozšířil""
Nebo bys taky kapital zcela utratil ! ! !
Je dobre vydelavat si penize stale v zamestnani a ze mzdy usetrene penize ukladat na levne zapadni akcie od podniku s kazdorocnim rustem zisku a s 3% az 4% dividendou. A jestli zadnemu podniku nepoklesne rocni zisk , je mozno si vsechny akcie NONSTOP nechat az do dalsiho velkeho krachu roku 2010 nebo potom. A zapomenout signaly prodat na MACD.
Podrob dukladne analyze bilance a akcie za poslednich 10 let a i vyhlidky na rok 2006 a 2007 u podniku : Tesco , Ericsson , Iberdrola , Barclays , Royal Bank of Scotland , Bank of America , Citigroup a Wells Fargo. A povez , co ti vyslo. Vyplati se drzet tyto akcie 5 let pro mirny rust kurzu a solidni dividendy ? ? ? Ja jsem presvedcen , ze za 5 let = do toho krachu 2010 porostou +100% nebo i +200% a dividendy budou stale kolem 3%.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

25. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

Kam ukládáte či investujete prostředky pro nenadálé události a jak velká by měla být tato tzv. likvidní rezerva? A co kritérium 100% bezpečnosti u tohoto fondu? Nemusí pro vás být nejvhodnějším... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

21. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

Přijetí určitého rizika a nepřenesení jej na pojišťovnu může vést ke znatelné úspoře peněz. Kdy je pro nás pojištění zbytečně drahé a jakou jinou strategii krytí rizik můžeme zvolit?... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

19. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

Mít zbytečně konzervativní portfolio je drahé. Šidíme se o výnosy, kterých bychom mohli dosáhnout, pokud bychom měli více odvahy. Mít pojištěné všechno, do poslední koruny, je nákladná... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

10. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry

Poučky klasického finančního plánování by měly vysvětlovat jak zacházet s vlastními penězi, jak spořit a investovat, jak pojistit příjem a majetek atd. Měly by zároveň být jednoduché,... celý článek

Partners Financial Services