Více o certifikátech

V uplynulém roce byly zaznamenány rekordní objemy obchodů se strukturovanými produkty, které tak překonaly rovněž rekordní roky 2000-2003. Z roční statistiky lze vyčíst, že německý trh zaujímá s velkým odstupem první místo, druhé místo v tomto pomyslném žebříčku patří Hongkongu a třetí v pořadí je Švýcarsko. Na dalších místech skončila Itálie, za ní Euronext (F, B, NL) a Velká Británie.

Poptávka po investičních certifikátech byla podobně jako už v předchozích letech velmi vysoká. Kromě indexových certifikátů byly velmi pozitivním překvapením i celkové objemy obchodů s discount certifikáty – k tomu přispělo především rozšíření palety nabízených produktů a i zvýšená pozornost finančních médií a rozličných publikací, které dostatečně informovaly investory. Rovněž kategorie bonus certifikátů se v uplynulém roce velmi dobře etablovala a vydobyla si nezanedbatelné tržní postavení.

Na konci roku 2004 mohli investoři vybírat z více než 350 rozličných podkladových aktiv. Velké oblibě investorů se kromě známých a etablovaných akciových indexů těšily investice do zlata nebo komodit.

Na trhu s investičními certifikáty je aktivních zhruba 30 bank. Nesporným tržním vůdcem je Deutsche Bank, která společně s UBS, ABN Amro, Sal. Oppenheim a HypoVereinsbank dosahuje tržního podílu přes 70 procent. Dalších necelých 30 procent trhu připadá na Commerzbank, Dresdner Bank, Société Générale, Goldman Sachs, DZ Bank, Raiffeisen Centrobank a HSBC Trinkaus. U dalších emitentů není stoprocentně jisté, že i v budoucnosti budou chtít usilovat o setrvání v tomto finančním segmentu.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

Informace a aktuální kurzy lze získat zdarma a většinou velmi rychle přímo na burze, kde se investiční certifikáty zpravidla běžně obchodují. Jedná se například o burzu ve Stuttgartu, jejíž segment EUWAX (European Warrant Exchange) nachází po celé Evropě četné napodobitele. V září 2003 zahájil svoji činnost "Deutsche Börse Smart Trading" – nový burzovní segment Deutsche Börse AG, který se rovněž zaměřuje na obchodování s investičními certifikáty a převzal od EUWAX vysoké standardy obchodování. Best-Price-princip, misstrade-hotline a všechny ostatní výhody je nyní možné dostat také ve Frankfurtu. Stačí se přihlásit na hlavní stránku německé burzy. Pokud jde o obchodní hodiny, tak na burze je věc jasná, příkazy se zadávají od 9.00 do 17.30, příp. 20 hodin, mimo těchto jedenácti hodin není možné provést žádnou další transakci. Mnoho emitentů však nabízí mimoburzovní obchodování již od 8.00 hodin a některé bankovní domy končí obchodování až ve 22.00 hodin.

A co v České rupublice?

V České republice je trh s investičními certifikáty a moderními strukturovanými produkty ještě zcela na počátku. Již čtvrtým rokem vychází bezplatný informační newsletter ZertifikateJournal, který přispívá k lepší informovanosti investorů. Na stránkách www.zertifikatejournal.cz lze najít tzv. "Best Buy" - listiny nejlepších certifikátů všech kategorií počínaje indexovými, tématickými a strategickými certifikáty, konče discount a bonus certifikáty. Nabízený ratingový systém vám umožní získat potřebný přehled o celém trhu a vybrat nejvhodnější investiční certifikáty.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

Jestliže jsou investiční certifikáty a jim obdobné investiční nástroje vydávány ve formě cenných papírů, je možné je současně kvalifikovat jako investiční cenné papíry představující právo na splacení dlužné částky. V případě, že jsou splněny i další podmínky, lze je na území České republiky veřejně nabízet poté, co byl uveřejněn užší prospekt cenného papíru nebo prospekt cenného papíru schválený Komisí, popř. poté, co byl uveřejněn český překlad prospektu schváleného dozorovým úřadem jiného členského státu EU po uznání tohoto prospektu Komisí. Obdobná pravidla, vycházející z evropské legislativy, platí ve všech členských státech Evropské unie. Lze proto říct, že ke každému investičnímu certifikátu, splňujícímu příslušné znaky, je možné získat prospekt. Prospekt dává investorům podrobné informace o tomto cenném papíru, resp. jeho emitentovi. Prospekty jsou obvykle k dispozici na webových stránkách emitentů investičních certifikátů, případně na webových stránkách burz (viz výše). V případě, že investor využívá služeb obchodníka s cennými papíry, může od něho vyžadovat informaci, kde prospekt získat.

Na obchodníky s cennými papíry jsou v jednání se zákazníky kladeny přísné požadavky ze strany právních předpisů. Tyto požadavky se vztahují i na poskytování služeb vzhledem k investičním certifikátům. Jedná se zejména o důkladné a jasné vysvětlení povahy a vlastností jednotlivých nástrojů a dostatečné zjištění zákazníkových preferencí, finančních podmínek a znalostí, k nimž je při poskytování investičních služeb nezbytně přihlíženo. Při poskytování služeb je nutno v nejvyšší možné míře přihlížet k individuálním podmínkám zákazníka, jeho znalostem a finanční situaci, podrobně zákazníkovi objasnit strukturu a vlastnosti nabízeného nástroje, upozornit na veškerá rizika s investicí spojená a ujistit se, že klient všem podaným informacím porozuměl.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

5. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

Vedle tradičních investičních nástrojů vzniká nová generace moderních finančních produktů, které jsou schopny uspokojit aktuální přání dnešních investorů. V České republice stojí trh... celý článek

Partners Financial Services