Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí
Znáte všechny možnosti vaší platební karty? Víte, jaké služby obsahuje a jaké si lze dokoupit? Vyplatí se například cestovní pojištění, technická asistenční služba nebo sleva na benzín zahrnuté v kartě? Nevyjdou samostatně levněji?

Doplňkových služeb k platebním kartám je velké množství. Můžete si je sjednat dodatečně nebo jsou součástí "vybavení" karty či takzvaného balíčku služeb. Máte-li běžnou elektronickou kartu, většinou budete muset zapomenout na nějaké další služby zahrnuté v její ceně. Důvod je jednoduchý. Vedení této karty stojí ročně kolem 200 Kč, což je příliš nízká částka na úhradu dalších nákladů. Pokud chcete ke kartě něco navíc, musíte si za to připlatit.

Pojištění a zase pojištění

Vlastníte-li embosovanou kartu, je dobré všímat si výhod, které nabízí. Cestovní pojištění nebo pojištění proti zneužití platební karty je často součástí karty. Jestliže se chystáte do zahraničí nebo ztratíte kartu, pamatujte, že s ní můžete ušetřit peníze. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu, že cena embosované karty je minimálně 2x vyšší než cena karty elektronické. Pokud nezřídka navštěvujete cizí země, může se vám tento rozdíl vyplatit.

Pochopitelně nelze srovnávat embosované a elektronické karty jen z pohledu zahrnovaných služeb. Více si přečtěte v naší sekci o platebních kartách. Pokud se rozhodnete pro takzvanou zlatou kartu, odložte si ročně tak 5 tisíc Kč, bude ale obsahovat všemožné služby. 

Podívejme se na jednotlivé "doplňky" ke kartám, které si můžete vybrat a za kolik. V příštím článku se budeme věnovat témuž tématu, ale srovnáme si nabídky jednotlivých bank.

Za tři sta na 90 dní?

Nejčastější službou poskytovanou k platebním kartám (některé služby jsou poskytovány i ke kartám kreditním, ty dostanou prostor příště) představuje cestovní pojištění. Co vše kryje? Většinou léčebné výlohy včetně asistenčních služeb, trvalé následky úrazu nebo smrt a odpovědnost za škodu a za zavazadla. Chcete peněžní satisfakci za zpožděný let? Pořiďte si zlatou kartu.

Pokud není pojištění součástí karty, bude vás ročně stát zhruba od 300 Kč do 3 tisíc Kč. Částka roste s výší pojistného plnění. Pojistit si můžete i celou rodinu, přičemž pojištění se na ně bude vztahovat, pokud cestují zároveň s vámi, tedy držitelem karty. Za uvedený poplatek si kupujete roční pojištění krátkodobých pobytů, což znamená, že pojištěni budete moci opakovaně využít na cesty nejčastěji kratší 90 dní. Většinou ale ani čtvrt roku za hranicemi netrávíme. Pokud jste spíš "domácí typ" je pro vás výhodnější sjednat si pojištění zvlášť přesně na dny, které strávíte mimo republiku.

Pojistit si krádež karty?

Další nabízenou službou je pojištění proti zneužití platební karty. Co všechno kryje a skutečnost, že se nevztahuje na transakce, při kterých byl použit PIN nebo internet, se dočtete v tomto článku. Zaplatíte za něj zhruba 150 až 1 500 Kč ročně, částka je opět odstupňovaná podle výše pojistného krytí, které se pohybuje obvykle v rozmezích 10 tisíc až 200 tisíc Kč. Je otázkou, zda vám toto pojištění skutečně ochrání vaše peníze.

Jste řidičem motorového vozidla? Za 250 Kč můžete mít pojištění právní ochrany pro řidiče motorových vozidel, takzvaný D.A.S., a to až do výše například 300 tisíc Kč. Využíváte technických asistenčních služeb pro motoristy, jako například ABA, AXA nebo ÚAMK? I ty mohou být součástí karty. Tankujete u Benziny? S některými kartami dostanete slevu 2,2 %.

Neplaťte zbytečně

Vlastnictví zlaté karty vám otevře mnoho dveří. Volný přístup do salónků Českých aerolinek, bonusové letenky, vyšší kategorie služeb, vystavení náhradní karty do 24 hodin, slevy v hotelích či autopůjčovnách jsou jen zlomkem toho, co vám karta dovolí.

Znáte svou platební kartu? Víte, proti čemu vás pojišťuje? Zjistěte si veškeré služby, které jsou v ní zahrnuty. Pokud je nevyužíváte, popřemýšlejte o změně karty, případně konta. V mnoha případech bývají totiž doplňkové služby součástí balíčku služeb. Pak nezbývá než zrušit konto a sjednat si jiné, okleštěné o tyto služby navíc, nebo dál platit zbytečně. Jestliže byste naopak některé služby rádi využívali a vaše karta je neposkytuje, zvažte, zda není výhodnější sjednat si je zvlášť.

Využíváte doplňkových služeb k platebním kartám? Víte, jaké služby navíc vaše karta obsahuje? Chystáte se některou sjednat? Sdělte nám

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-128
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

16. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Za hranice autem

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Za hranice autem

Víte, co pro vaši rodinu a vaše auto může v cizině udělat povinné ručení či havarijní pojištění? Jak se zachovat v případě nehody, ať už ji způsobíte vy, nebo do vás někdo "vlítne"?... celý článek

Způsobili jste svým vozidlem škodu v zahraničí?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Partners Financial Services