Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže
Ministerský návrh na zvýšení procenta pro uplatnění výdajů paušálem nikomu neuškodí a mnoha lidem pomůže. Paušální výdaje totiž prakticky eliminují kontroly finančních úřadů, náročné na čas a především nervy. Pro podnikatele jsou obecně významným zjednodušením. Podívejme se na klady úpravy, upozorněme ale také na možné problémy.

V článcích Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele I. a II. jsme se o ministerském návrhu na zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu vyjadřovali spíše skepticky. Nyní se podívejme na problematiku z jiného pohledu.

Pro koho jsou vlastně paušální výdaje výhodné?

První skupinou jsou živnostníci, jejichž skutečné výdaje jsou nižší než paušál. Jedná se především o kvalifikované činnosti s nízkými materiálovými a energetickými vstupy a vysokou přidanou hodnotou. Jistěže v mnoha případech jde o "hodnotu" v pravém slova smyslu poněkud spornou, ale to platí pro všechny obory lidské činnosti.

Výhodné jsou ale i pro další skupinu – tedy pro ty, jejichž výdaje se pohybují kolem hranice stanovené paušálem, popř. ji třeba i nepříliš přesahují. Výhodnost nelze redukovat na pouhou úsporu za vedení účetnictví. Úspora je zde rovněž administrativní a časová, ovšem v první řadě je výhodnost daná nekvantifikovatelným faktorem, který by se snad dal nazvat určitou "úřední jistotou".
Paušální výdaje totiž prakticky eliminují kontroly finančních úřadů, náročné na čas a především nervy. Finančnímu úřadu zůstává pouze kontrola příjmů, která je podstatně jednodušší. Nehrozí každému živnostníkovi důvěrně známý problém s dodatečným neuznáním výdaje spojený s povinností doplatit daň, penále, často i pokutu. Připočteme-li známý fakt, že finanční úřady postupují při uznávání výdajů každý jinak, a další možné problémy jako je třeba nečitelnost vyblédajících účtenek, úleva při použití paušálních výdajů je značná.

Co se týče OSVČ, na které se vztahuje povinnost platit minimální odvody a minimální daň, ti si sice nepolepší finančně, přesto se nedá říci, že zvýšení paušálů pro nikoho z nich nemá význam. Význam má pro ty z nich, kterým vyšší paušál umožní platit minimum i nadále, a to díky zvýšení paušálu bez nutnosti evidence výdajů.

Rozhodně pomůžou

Shrnuto a podtrženo, výdaje uplatňované procentem z příjmů jsou významným zjednodušením a čím je procento vyšší, tím více lidí může tento způsob využít. Podle informací Ministerstva financí využívá dnes tento způsob 22 % z celkového počtu 1,2 miliónu OSVČ (viz zde) po zvýšení paušálů očekává MF nárůst o dalších 15 procentních bodů.

Využít paušály může každý podnikatel (s nepatrným omezením účastníků sdružení), tedy i spolupracující osoby, ti, kdo mají zaměstnance, i plátci DPH. Omezení výší příjmu neexistuje. To, že plátci DPH využívají paušály méně často než ostatní, je dáno tím, že pro ně neznamená onu kýženou administrativní úsporu.

Jak vysoké paušály pro které skupiny?

U výdajů stanovených procentem z příjmů je největším problémem zařazení druhů činnosti do jednotlivých skupin. Tady nebudou nikdy všichni spokojeni, protože pro všechny spravedlivý způsob prostě neexistuje. To nejde ani v rámci jednoho druhu činnosti, stačí porovnat výši výdajů např. zubního a praktického lékaře. To samozřejmě skýtá značný prostor pro lobbismus a politické spory.

Ovšem polické ani administrativní rozhodování ve skutečnosti není nutné. Dá se využít flexibilní systém přizpůsobování skutečnosti, což je vždy vhodnější. Spočívá v tom, že se paušály pro jednotlivé skupiny zvyšují do té doby, než jich začne využívat cca 50 % osob, které danou činnost vykonávají. Tím se dosáhne určitého rovnovážného stavu, který významné části podnikatelů ulehčí život a přitom není nevýhodný pro stát.

Argument o administrativní náročnosti pro osoby, které vykonávají více činností, zařazených do odlišných skupin, je nesmyslný. Příjmy je nutné evidovat v každém případě, a jestli si je podnikatel zapisuje do jednoho či dvou sloupců je snad jedno. Už dnes se to týká spousty lidí, kteří mají občasné příjmy z autorské činnosti. Jen by to chtělo mít v daňovém přiznání několik řádků namísto jednoho. Jednak proto, že při kombinaci jsou z výsledného procenta zmatení berní úředníci, a většinou požadují dodatečné vysvětlení, proč to není ani 25, ani 30 % a za druhé proto, že by pak fungovalo automatické statistické vyhodnocování četnosti využívání paušálů, aniž by bylo nutné vyžadovat nové statistické výkazy.

Co se týče výše uplatnitelných výdajů, je třeba nezapomínat na to, že pojistné na zdravotní a sociální pojištění do paušálních výdajů nespadá. Ve skutečnosti jsou tedy výdaje tyto:

Paušální výdaje v % příjmů Odvody v % příjmů 1) Započitatelné výdaje celkem 3) Základ daně (bez odčitatelných položek)
30 0 2) 30 70
40 14,25 54,25 45,75
50 11,9 61,9 38,1
60 9,5 69,5 30,5
80 4,75 84,75 15,25
1) včetně nemocenského pojištění
2) z příjmů z pronájmu se pojistné neplatí
3) bez zohlednění případné min. daně a odvodů

I paušály jsou bohužel zneužitelné

Jediným problémem paušálů je jejich zneužívání. K tomu dochází třemi základními způsoby. Prvním je využívání paušálů při švarcsystému. Výdaje paušálem zde uplatňují lidé, kteří ve skutečnosti žádné výdaje nemají a je jasné, že čím vyšší paušály, tím vyšší daňové úniky.

Druhým je "vzájemná výpomoc" osob uplatňujících paušál osobám, ať fyzickým nebo právnickým, které evidují skutečné výdaje. Ti první předávají účty druhým.

Třetím je větší prostor pro nepřiznávání příjmů, zejména u těch, kdo poskytují služby, zvláště ty nenáročné na materiálové náklady. Ono klasické - "s účtenkou více, bez účtenky méně". Pokud živnostník používá paušál, potřebuje doklady pouze pro případnou reklamaci, prostor pro tyto "obchody" se tedy zvětšuje. To jsou ovšem normální podvody, se kterým si musejí finanční úřady poradit.

Co si o odpočtových paušálech myslíte vy? S kterým z našich článků na toto téma souhlasíte více? Jaká výše paušálů by vyhovovala vám?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2005 15:46, Kateřina

O zpochybňování příjmu přece nemluvím!
S těmi úředníky máte pravdu - nebo by se mohli věnovat skutečným daňovým úníkům.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2005 14:52

Přidám služby typu - úklid, hlídání dětí, opravny - třeba obuvi. Architekti. Určitě nás ještě něco napadne.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele II.

2. 9. 2005 | Eva Marzini

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele II.

Návrh na zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu vypadá jako konečně podaná ruka podnikatelům ze strany státu. Je to tak ale doopravdy? Kdo by na změně zákona vydělal a kdo naopak?... celý článek

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele

1. 9. 2005 | Eva Marzini

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele

Na první pohled se zdá, že návrh na zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu je konečně vstřícným krokem vlády k podnikatelům. Opravdu si ale podnikatelé přilepší? Například Sdružení... celý článek

Parazité pozor, sociální síť čekají zásadní změny

24. 8. 2005 | Ludmila Řezníčková

Parazité pozor, sociální síť čekají zásadní změny

Nový zákon o životním a existenčním minimu postoupil do druhého čtení. Má za cíl při pobírání sociálních dávek zvýhodnit lidi, kteří pracují za nízkou mzdu, před těmi, kteří se práci... celý článek

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

22. 7. 2005 | Zdeněk Holásek | 3 komentáře

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými... celý článek

Daňová reforma IV: opatrně, nebo rychle?

15. 7. 2005 | Kateřina Havlíčková

Daňová reforma IV: opatrně, nebo rychle?

Jak zvýšit příjmy a omezit výdaje státu jste si již mohli přečíst. K omezení plýtvání ale vedou i další cesty, například respektování principu subsidiarity. Pro státní rozpočet je také... celý článek

Partners Financial Services