Burza přeje připraveným

Burza přeje připraveným
Pro mnohé z nás je burza spíše záhadou než místem, kde je možné investovat a vydělávat peníze. Není na čase tuto záhadu prozkoumat a začít využívat jejích možností?

Tak jako každá investice i ty burzovní vyžadují pravidelné úsilí, kdy se rozhodujete kdy a kam nejlépe vložit peníze. Aby ale celé toto úsilí mělo smysl, měli byste všechno dělat podle předem stanoveného plánu a pravidel. Plán by měl obsahovat cíl, tedy čeho chcete investováním dosáhnout. Měli byste mít tedy jasno v tom proč investujete, k čemu a kdy budete chtít nastřádané peníze využít. Plán může být velmi konkrétní. Chcete např. za deset let stavět dům a střádat peníze během této doby na termínovaném vkladu s nízkým úrokem nepovažujete za nejlepší řešení. Nebo byste rádi naspořili svým malým dětem na vzdělání či si vytvořili rezervu na důchod. Ne vždy musí být plán konkrétní, určitě by ale měl být dlouhodobý. Pokud budete investované peníze za pár měsíců potřebovat, na burzu je nenoste.

Druhým důležitým prvkem investování na burze jsou pravidla. Vaše vlastní pravidla by vám měla dopředu dát návod, co například dělat v situaci, kdy cena nakoupených akcií klesá, či kdy nakoupené akcie prodat. Bez takového pravidla uděláte především při klesajících cenách nejvíce chyb. (Příklad investičního pravidla najdete ve sloupku, spoustu dalších příkladů najdete v bohaté literatuře o investování.) Vaše pravidla mohou být naprosto odlišná, určitě by se vám ale nemělo stát, že nemáte pravidla žádná. Nejvíce chyb při investování totiž vzniká kvůli neexistenci vlastních pravidel či jejich nedodržování.

Jak může vypadat investiční pravidlo

Příkladem pravidla pro investování je anglické "cut your loses short, let your profits run" volně přeloženo "držte ztráty zkrátka a nechte své zisky růst". Hlavní myšlenka této strategie je uzavřít všechny ztrátové pozice co nejdříve. Například pokud od ceny, za kterou jste nakoupili, klesl kurz o 5 %, pak prostě prodáte, přijmete ztrátu a investujete jinam. Naopak pokud vámi nakoupené cenné papíry rostou, pak je držíte tak dlouho, dokud se růst nezastaví nebo nezačne padat. Například klesne-li cena o více než 3 % od nejvyšší dosažené ceny, pak prodáte.
Jak si nastavíte horní i dolní hranici samozřejmě záleží na vás. Především pokud chcete nakupovat cenné papíry s dlouhodobějším časovým horizontem, pak je vhodnější nastavit si tato procenta výše. Například prodávat při poklesu o deset procent. Nejvhodnějším způsobem jak si najít vhodné nastavení těchto úrovní je investování nanečisto (viz hlavní text).

Nezapomeňte na trénink

Ideálním prvním krokem k obchodování na burze je vyzkoušet si investování nanečisto. Prvních několik měsíců místo hotových peněz "investovat" virtuální předem definovanou částku. Pravidelně si sedejte k papíru či počítači a sledujte vývoj svých investic, "prodávejte" a "nakupujte". Je dobré, když kromě zisků "zažijete" i ztráty. Teprve tak budete připraveni na skutečnou burzu, protože na ní pochopitelně nedochází jen k růstu, ale i k poklesu. Řada makléřských firem vám nabídne možnost si vyzkoušet investování v demoverzích svých internetových aplikací. Budete si v nich moci sestavit portfolio a v podstatě vyzkoušet stejné úkony, jako byste investovali skutečné peníze. Můžete také využít seminářů o investování na burze pořádaných makléřskými firmami zdarma. Sledujte webové stránky makléřských firem.

Jak vybírat obchodníka

Jak se dostat na burzu
Nakupovat či prodávat cenné papíry mohou na burze pouze její členové, tedy obchodníci s cennými papíry. Ten, kdo chce na burze investovat, tak může učinit jen jejich prostřednictvím. Obchodníci s cennými papíry musí splňovat podmínky dané zákonem a musí mít licenci Komise pro cenné papíry (viz užitečné adresy).
Obchodovat na pražské (či jiné, například americké) burze ovšem můžete i přes licencované obchodníky, kteří na burzu vstupují prostřednictvím některého z jejích členů. Tento princip je důležitý především při investování do zahraničních akcií. Pro české makléřské firmy by totiž bylo získání zahraniční licence a členství na tamní burze příliš nákladné, a tak obchodují (či pro vás zprostředkují obchodování) prostřednictvím jejích členů.
Když už jste investování vyzkoušeli nanečisto a chcete začít naostro, je na čase si vybrat svého makléře (důvod najdete ve sloupku Jak se dostat na burzu). Prvním krokem k jeho výběru by měly být internetové stránky Komise pro cenné papíry (viz sloupek užitečné odkazy). Pokud vám bude nabízet obchodování s cennými papíry firma, která není na seznamu licencovaných obchodníků, vůbec se její nabídkou nezabývejte. Firma, která si nedá práci se získáním potřebných licencí, rozhodně nebude dostatečně profesionální pro vaše potřeby. Využitím jejích služeb spíše riskujete, že o své peníze přijdete.

Jedna z vašich prvních otázek na konkrétní firmu by měla znít takto: Kdo za vámi stojí? Zvláštností řady českých obchodníků s cennými papíry je totiž skutečnost, že se často nedozvíte, kdo je jejich vlastníkem. Nicméně je třeba podotknout, že i když budete jména znát, nemusí to být žádná garance. Vlastníci Private Investors byli také známi a jak skončili…
Lepším vodítkem v tomto směru je tradice. Firmy, které působí na trhu více než pět, lépe deset let, už jsou zárukou toho, že nebyly založeny jen kvůli rychlému zbohatnutí svých majitelů. Výše zmínění Private Investors působili na trhu jen několik let a jejich bankrot nastal především kvůli špatnému nastavení interních pravidel. Firmy s delší historií by se takovým problémům měly být schopné vyhnout.
Pokud už se budete ptát na pozadí vašeho potenciálního makléřského domu, rozhodně se nedejte odbýt tvrzením o tom, že peníze u brokerů jsou ze zákona pojištěné. To je sice pravda. Jenže fond pojištění vkladů v současnosti nemá peníze a již nyní má problém vyplatit vklady, o které přišli klienti zkrachovalých obchodníků. Opatrnost je určitě na místě.

Další kritéria už by ale měla být vaše vlastní. Během výše zmíněného tréninku byste si měli ujasnit detaily svého investování. A to především odpovědi na otázky jak často a jakým způsobem chcete mít přehled o svých investicích a také jak chcete zadávat pokyny k obchodování. Podle toho pak volte svého obchodníka.
Vzhledem k tomu, že to nebude vaše zaměstnání, budete pravděpodobně preferovat možnost zadávat pokyny přes internet. Toto pravidlo vyloučí z potenciálních obchodníků všechny banky, protože ani jedna z nich nic takového nenabízí. Některé jejich dceřiné společnosti se ale na tento segment specializují.
Důležité je také, jaký máte z firmy dojem. Především z počátku, kdy se investování teprve učíte, budete občas potřebovat poradit. A v takovém případě je důležité, aby lidé pracující u vašeho obchodníka byli odborníky schopnými potřebnou radu poskytnout.

Užitečné internetové adresy
Komise pro cenné papíry www.sec.cz
Burza cenných papírů www.pse.cz
RM Systém www.rmsystem.cz
Asociace pro kapitálový trh www.akatcr.cz
Česká asociace obchodníků s cennými papíry www.caocp.cz
Americká komise pro cenné papíry www.sec.gov (v angličtině)

Pozor na poplatky

Při volbě nejen obchodníka ale i investiční strategie je také důležité si porovnat poplatky. Především při malých objemech obchodů do 100 tisíc korun totiž budou hrát velkou roli. Je tedy třeba volit dlouhodobější strategie, tzn. že budete akcie držet déle, s očekáváním vyššího výnosu. Naopak pokud budete schopni obchodovat velké částky, můžete zvolit strategii i krátkodobou, akcie v tomto případě budete držet jen několik dní nebo dokonce hodin. Například u výše zmíněné aplikace pravidla má výnos 2,8 % smysl jen tehdy, bude-li kladný i po odečtení poplatků. Především při malých objemech by totiž poplatky mohly celý zisk vynulovat.

První krok je nejdůležitější

Zdá se vám výše uvedené moc složité? Nikdo učený z nebe nespadl a ani ti, kteří dnes investují na burze stejně snadno jako plavou, kdysi strávili mnoho hodin a dní, než se to naučili. Pokud vás burza zajímá, pak si čas určitě najdete. Máte-li přístup k internetu, spousta informací je tu pro vás doslova na dosah ruky. Začít můžete na adresách ve sloupku Užitečné internetové adresy. Neškodí si také půjčit či koupit nějakou knihu o investování.

Kolik může přinést investování na burze (vývoj indexů Pražské a Newyorské burzy cenných papírů v posledních deseti letech)
Pražská burza za posledních deset let Hodnota indexu Meziroční změna v %
5.1.1995 570,1
8.1.1996 437,9 -23,19 %
6.1.1997 541,6 23,68 %
5.1.1998 487,0 -10,08 %
4.1.1999 395,3 -18,83 %
5.1.2000 484,5 22,57 %
2.1.2001 474,7 -2,02 %
2.1.2002 387,8 -18,31 %
2.1.2003 465,0 19,91 %
5.1.2004 662,1 42,39 %
3.1.2005 1 050,6 58,68 %
19.8.2005 1 290,1 22,80 %
Newyorská burza za posledních deset let Hodnota indexu Meziroční změna v %
3.1.1995 3 843,9
2.1.1996 5 395,3 40,36 %
2.1.1997 6 813,1 26,28 %
2.1.1998 7 906,5 16,05 %
4.1.1999 9 358,8 18,37 %
3.1.2000 10 940,5 16,90 %
2.1.2001 10 887,4 -0,49 %
2.1.2002 9 920,0 -8,89 %
2.1.2003 8 053,8 -18,81 %
2.1.2004 10 488,1 30,22 %
3.1.2005 10 489,9 0,02 %
1.8.2005 10 559,2 0,66 %
Zdroj dat: Pražská burza (www.pse.cz), finance.yahoo.com

Vezměme jako pomůcku index pražské burzy (ve skutečnosti jej koupit nelze, ale poslouží jako dobrý příklad). Pokud byste koupili 17. března po předchozím prudkém poklesu za 1 131,7, pak byste v následujících dnech nemuseli aplikovat pravidlo o 5 % poklesu, protože kurz šel s malým kolísáním v podstatě pořád nahoru. O týden později 25. března vystoupal na 1 175,2 bodu, nicméně podle pravidla necháváme zisky růst a tak čekáme, kam se kurz bude pohybovat dále. O pár dní později se propadl až na 1 137,2. To je oproti nejvyšším 1 175,2 bodům pokles o 2,8 %, pravidlo o prodeji tak zatím neuplatňujeme a čekáme dále. Kurz 13. dubna stoupl na 1 199,9, o pět dní později klesá na 1 163,8, což znamená 3% pokles proti nejvyšší ceně, a prodáváme. Realizovaný zisk je 2,8 % za necelý měsíc (před odečtením poplatků). Pokud byste čekali dále, kurz se postupně propadal až na 1 068,6, v takové chvíli byste smazali veškerý zisk a ještě utrpěli ztrátu.
Pokud byste ale měli nastavena pravidla jinak (například prodej až při 10% ztrátě), mohlo by se také stát, že byste drželi daný titul do dnešního dne a realizovali mnohem větší zisk. Index PX-50 byl v polovině srpna na 1 290 bodech – zisk by tedy byl 13,5 % za 5 měsíců. Při čtení tohoto příkladu ale nezapomeňte, že kurzy nejen rostou, ale i klesají. Daný příklad tedy nemusel skončit ziskem, ale ztrátou, která by však neměla překročit vámi předem nastavená procenta.

Psáno pro MF Plus.

Investujete na burze? Kde a jaké máte zkušenosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-128
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2005 5:33, Juanes Camisa Negra

Vsechny vase machinace a starosti a kratkodobe drzeni akcii z USA nikdy neprekonaly - drzeni blbé akcie CEZ 1 rok - od srpna 2004 do srpna 2005 - to bylo 200% - neboli ztrojnasobeni vsech penez behem 1 roku. Kdyz se tedy nekoukalo na pady akcie a na signaly prodat pri jakemkoliv poklesu kurzu , ale drzelo se pres vsechny zuby a signály v grafu 1 rok.
A drzeni blbé akcie CEZ asi od roku 2000 do 2005 v jednom kuse asi 5 let , to prineslo pres 1000%.
??? Nebo ztrojnasobil za 1 rok nekdo vsechny penize s kratkodobym drzeni akcii z USA ???
??? Nebo vydelal nekdo taky 1000% se vsemi penezmi v USA od roku 2000 do 2005 ???
Pochybuju !!!
!!! Tedy kdyby byl kazdy z vas ucenlivy a poucitelny , musel by jednou na to prijit a podle toho jednat : ze experimentovani s akciemi USA nikomu neprineslo a neprinese tolik penez , jako blbá akcie CEZ drzená 5 let nonstop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Ja akcii CEZ taky nemam , ale ocekavam taky stovky procent se západními akciemi s nonstop drzením nekolik let. Napriklad Ericsson.
Nebot nemá smysl jakoukoliv zapadni akcii prodavat pri jakemkoliv poklesu kurzu dríve nez pred dalsim velkym krachem po roce 2010 !!!!!!!!!!!!!! Tak se vydelaji stovky procent , nonstop drzenim celá leta od krachu minulého az do krachu budoucího !!!!
Na traders.cz jeste nezmoudreli , jeste jsou to deti !!! Nebo se snazi naverbovat lidi na placene semináre a knihy , nebo se snazi pomoci brokerum , bankam a maklerum na burze k penezum , kdyz doporucuji drzet akcie kratkodobe.
Ale zadny z provozovatelu stranky traders.cz nevydelal behem roku 200% s akciemi a 1000% behem 5 let , jako to slo s nonstop drzenim blbé akcie CEZ. Nebo zlaté ceské akcie CEZ.
I v USA se dalo neco drzet nonstop nekolik let a prineslo to stovky procent , ale kratkodobe drzeni jim prineslo houby ( svrab , bídu a nestovice ) Asi pohrdaji Warrenem Buffettem a proto se jim nepovede nikdy dobre s akciemi. A jestli povidaji , ze vydelali stovky procent od roku 2000 do 2005 , tak nemluvi pravdu. Vzdyt internet aosahuje stejne tolik lzi , jako pravdy , tak nekde musí býti ty lzi k nalezení. Hlavne v diskusních fórech jsou ty lzi.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2005 15:30

moc jiného se dělat nedá, protože hypnotizování nabídek a poptávek nepomáhá. Prodává se a nakupuje za jakékoli ceny. Není cena na které by se neobchodovalo.
Ale řekl bych, že 2000 je málo na aktivnější provoz. To chce sledovat pár akcií a udělat tak 4-5 obchodů ročně, neboli nakupovat na hodně nízkých cenách.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

23. 8. 2005 | Petr Syrový

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

Před půl rokem jsme popisovali konzervativní portfolio, které neprodělá. Vyjádřili jsme přesvědčení, že i do budoucna bude vydělávat více než fond peněžního trhu a zároveň se "zaručí",... celý článek

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

28. 7. 2005 | Eva Marzini

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

Na česko-německém pohraničí začala nabízet bankovní služby českým občanům německá spořitelna Kreissparkasse Loebau-Zittau. Na území ČR nemá pobočky, využít ji tak můžeme prakticky jen... celý článek

Evropské akcie v poločase roku 2005: Střed a Východ

19. 7. 2005 | Stanislav Volek

Evropské akcie v poločase roku 2005: Střed a Východ

Podobně jako loni vede žebříček růstu indexů Maďarsko a Rakousko. Ruské akcie letos také rostou, trh je přitom podle všeho teprve na počátku delší vzestupné fáze. Investorsky zajímavé... celý článek

ETF se stále přibližují požadavkům klientů

13. 7. 2005 | Richard Koza

ETF se stále přibližují požadavkům klientů

Novinky mezi ETF znamenají rozšíření nabídky fondů se zaměřením na drahé kovy a měny. Rizika klesají, počty možností rostou. Už jste nalezli své vhodné investice do odvětví, která vás... celý článek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

12. 7. 2005 | Stanislav Volek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

První polovina roku nebyla z hlediska vývoje akciových trhů příliš úspěšná, ale ani budoucnost nevypadá na jistý optimismus. Komu se vedlo více, kam se rozhodně investovat nevyplatilo?... celý článek

Partners Financial Services