Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele

Vyšší paušály potěší jen některé podnikatele
Na první pohled se zdá, že návrh na zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu je konečně vstřícným krokem vlády k podnikatelům. Opravdu si ale podnikatelé přilepší? Například Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR tomu nevěří. Komu se tedy změna vyplatí a kdo si spíše pohorší?

Ministerstvo financí zpracovalo návrh na zjednodušení daní pro podnikající střední třídu, a to v podobě zvýšení výdajových paušálních odpočtů z příjmu. Měly by začít platit od 1. 1. 2006. Systém spočívá v tom, že podnikatel si od příjmu odečte určité procento výdajů a ze zbylé části vypočte daň. Jinak řečeno, nemusí shromažďovat účty za výdaje, složitě je třídit a zapisovat. Z celkového počtu 1,2 miliónu podnikatelů je 865 tisíc těch, kteří si podle současných zákonů mohou odečíst pouhých 25 % výdajů z příjmu, a ti od vlády očekávají výrazné přilepšení.

Pochroumanou reputaci, viz např. nedávné (ne)zavedení povinných účtenek za zboží nad 50 Kč, si vláda chce zlepšit zvýšením odečitatelných paušálních položek z příjmu a zároveň před volbami konkurovat návrhu rovné daně opoziční ODS. Ministerstvo financí odhaduje, že po plánovaném navýšení paušálů, by se mohl zvýšit počet podnikatelů, kteří je využijí o 185 000, to je o 15 % více než dosud. Ministerským lákadlem je plán, podle kterého by podnikatelé měli ročně ušetřit asi 1,9 miliardy Kč a dalších 1,5 miliardy uspoří na nižším pojistném.

Kdo výdajové paušály může využít?

Paušály v současnosti využívá asi 260 tisíc podnikatelů. Týkají se těch, kdo provozují podnikatelskou činnost bez zaměstnanců nebo spolupracujících osob, nejsou účastníky sdružení, které není právnickou osobou, ani nejsou plátci DPH.
Podle současného paušálního systému si nejvíce odečtou zemědělci (50 %), pak podnikatelé pobírající příjmy z autorských honorářů (30 %), nejméně si odečtou pronajímatelé (20 %). Velmi málo (25 %) si dnes může odečíst nejpočetnější skupina podnikatelů – živnostníci, notáři, daňoví poradci, lékaři, umělci, sportovci, tlumočníci apod. Podle Ministerstva financí se z celkového počtu 1,2 miliónu podnikatelů tento 25% paušál týká asi 865 tisíc.

Současný stav
Počet podnikatelů,
kterých se paušály týkají (tis.)
Výdajový paušál
70 50%
Zemědělci
100 30%
Autorské honoráře
865 25%
Živnosti, notáři,daň. poradci, lékaři, umělci, sportovci, znalci, tlumočníci, apod.
165 20%
Pronajimatelé
1 200 Celkem
Zdroj dat: ministerstvo financí

Co by se mělo změnit?

Ministerský návrh počítá s navýšením současných výdajových paušálů a zároveň plánuje rozdělení dosavadních čtyř paušálních skupin na pět. O 10 % vyššími odpočtovými paušály si přilepší poplatníci s autorskými honoráři a pronajimatelé, 15% navýšení pomůže notářům, daňovým poradcům, lékařům, umělcům, sportovcům, znalcům, tlumočníkům apod.

Vznikne nová skupina živností řemeslných a neřemeslných. Ty se budou lišit ve výši paušálů, které budou moci podnikatelé uplatnit. Právě u řemeslných živností si vláda slibuje zvýšený zájem o paušální výdaje. Této skupině, což je asi 200 tisíc živnostníků, vzroste odpočtový paušál o 35 % (na 60 %). Neřemeslní živnostníci (asi 100 tisíc) si budou moci odečíst o 25 % víc (50 % příjmů), tj. o deset procent méně než skupina řemeslná.

Ohraničení výše příjmu, do jaké může podnikatel paušál využít, by nemělo být žádné. Dnešní systém umožňuje paušály využít jen poplatníkovi, u něhož roční výše příjmů v bezprostředně předcházejících 3 zdaňovacích obdobích nepřesáhla 1 000 000 Kč.

Nový stav
Počet podnikatelů,
kteří budou moci paušály používat - odhad (tis.)
Výdajový paušál
70 80%
Zemědělci
365 40%
Autorské honoráře, notáři, daň. Poradci, lékaři, umělci, sportovci, znalci, tlumočníci, apod.
400 50%
Neřemeslné živnosti
200 60%
Řemeslné živnosti
165 30%
Pronajimatelé
1 200 Celkem
Zdroj dat: Ministerstvo financí

Rozčlenění živnosti podle nového návrhu MF
Řemeslné živnosti Neřemeslné živnosti
kovářství zámečnictví, holičství kadeřnictví, kosmetické služby, uzenářství, pekařství, cukrářství, apod. účetní poradenství, provozování cestovní agentury, průvodcovská činnost, oční optika, provozování autoškoly, provádění staveb, projektová činnost ve výstavbě, silniční osobní a nákladní doprava, apod.
Ze stávajících 25 % nárůst na 60 % Ze stávajících 25 % nárůst na 50 %
Zdroj dat: ministerstvo financí

Sdružení podnikatelů je k návrhu skeptické

Podle Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR je skutečnost jiná, než vláda hodlá připustit. Dnes zákon umožňuje živnostníkům paušální odečet výdajů do výše pouhých 25 %, proto tuto variantu využívá jen málo z nich. Návrh ministerstva neupřesňuje jaké procento živnostníků, tj. z 865 tisíc, kterých se paušál 25 % týká, jej opravdu využívá. Sdružení udává, že jsou to asi 2 procenta a připouští, že navýšením paušálů se zvýší procento živnostníků, kteří je budou využívat. Nicméně nepředpokládá, že počet přesáhne 5 %.
Sdružení argumentuje, že živnostníci mají podstatně vyšší náklady než 25, ale i navrhovaných 60 % z příjmu. Předseda Bedřich Danda tvrdí, že podle jejich informací se marže živnostníků pohybují podle profese od 10 do 15 %, a že se jen ojediněle někomu podaří obchod, kterým přesáhne tuto hranici. (Naší žádosti doložit tato tvrzení statistikami ovšem nebyl Bedřich Danda schopen vyhovět). 

Podle sdružení živnostníci potřebují paušál minimálně 80 %. Danda tvrdí, že o tom jednali už v přípravném období. Nicméně vláda prý na tuto výši nehodlá přistoupit kvůli nebezpečí daňového výpadku. "Obavy vlády nejsou namístě, protože 86 % podnikatelů platí minimální daň, a proto k žádnému výpadku u této skupiny poplatníků nemůže dojít," tvrdí Danda.

Kdo by na ministerském návrhu vydělal a kdo naopak? Jak vypadá srovnání ročních výdajů s a bez uplatnění paušálu? Co říká analýza Českého statistického úřadu o vývoji počtu podnikatelů v ČR? To všechno si budete moci přečíst v .

Jak se vám líbí návrh na zvýšení odpočtových paušálů? Myslíte si, že bude přínosem?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2005 12:25, skrblikfe

Klasická ukázka, jak vláda zprznila původně přijatelný Jahnův koncept. Tohle dopadne přesně jak píše Fredy a Jezevec. Jinak ta socialistická demence bohužel ničí celou Evropu, viz: http://hn.ihned.cz/2-16739930-500000_d-cc

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2005 7:01, Fredy

Prosím, opravte si tento text. Jsou tam přeházená čísla:

Vznikne nová skupina živností řemeslných a neřemeslných. Ty se budou lišit ve výši paušálů, které budou moci podnikatelé uplatnit. Právě u řemeslných živností si vláda slibuje zvýšený zájem o paušální výdaje. Této skupině, což je asi 200 tisíc živnostníků, vzroste odpočtový paušál o 35 % (na 50 %). Neřemeslní živnostníci (asi 100 tisíc) si budou moci odečíst o 25 % víc (60 % příjmů), tj. o deset procent méně než skupina řemeslná.

Tato úprava, podle mého názoru, opravdu nic neřeší.
Kdo ji nevyužije?
- Většina zemědělců, neboť se jim zatím vyplatí být plátci DPH a velká část má roční obrat vyšší, než 1 milion Kč.
- Většina řemeslných i neřemeslných živnostníků, kteří mají co do činění s bytovou výstavbou, ze stejného důvodu.
- Většina prodejců, neboť jsou zase plátci DPH a mají marže daleko nižší.
Kdo ji využije?
- různí poradci všeho, jejichž většinou jediným nákladem jsou jízdy autem, nějaké kancelářské vybavení a mnohdy ani to ne. Ale zase jen ti drobní, pod 1 milion Kč. Což se netýká většiny právníků, daňových a účetních poradců.
- Lidé provozující živnost na švarc-systém, kteří již nebudou muset fingovat cesty osobními auty pomocí paušálu a vymýšlet, co od koho koupily do 40 tisíc, jako DKP.
- Ale hlavně lidé, kteří mají podnikání, jako vedlejšák.

Tak že to bude, jak už psal jezevec, nahrávat spekulantům s doklady.
Zase se jedna dobrá myšlenka zpackala na tolik, že nebude efektivní pro nikoho, ani pro stát. Přitom stačilo zvednout limit na 80% a bez nějakého kastování, kdo více a kdo méně. A k tomu volbu, když paušál, tak bez povinnosti DPH.

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Parazité pozor, sociální síť čekají zásadní změny

24. 8. 2005 | Ludmila Řezníčková

Parazité pozor, sociální síť čekají zásadní změny

Nový zákon o životním a existenčním minimu postoupil do druhého čtení. Má za cíl při pobírání sociálních dávek zvýhodnit lidi, kteří pracují za nízkou mzdu, před těmi, kteří se práci... celý článek

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

22. 7. 2005 | Zdeněk Holásek | 3 komentáře

Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými... celý článek

Daňová reforma IV: opatrně, nebo rychle?

15. 7. 2005 | Kateřina Havlíčková

Daňová reforma IV: opatrně, nebo rychle?

Jak zvýšit příjmy a omezit výdaje státu jste si již mohli přečíst. K omezení plýtvání ale vedou i další cesty, například respektování principu subsidiarity. Pro státní rozpočet je také... celý článek

Daňová reforma III: jak uzdravit státní rozpočet

7. 7. 2005 | Kateřina Havlíčková

Daňová reforma III: jak uzdravit státní rozpočet

Opatření ke stabilizaci veřejných rozpočtů je několik. Mohou zvýšit příjmy rozpočtu, snížit výdaje státu, většinou dokáží obojí. Jaké léčebné procedury může státní rozpočet podstoupit?... celý článek

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

29. 4. 2005 | Ludmila Řezníčková

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Novela zákona o státní sociální podpoře připravila lidi s doplňkovými příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (například důchodce či ženy na mateřské) o potřebné sociální dávky. Po... celý článek

Partners Financial Services