Ptejte se Tomáše Prouzy!

Ptejte se Tomáše Prouzy!
Bývalý ředitel Peníze.CZ a nyní náměstek ministra financí Tomáš Prouza jde po krku bankám a stavebním spořitelnám, chystá se na pojišťovny, mění zaběhnuté koleje státní regulace na finančních trzích a dozoru nad nimi. Připravili jsme pro vás výběr jeho názorů z doby, kdy působil jako žurnalista a především možnost mu položit jakkoli všetečnou otázku.

"Rozhazovačnému státu třikrát sláva, volá průměrný volič, kterému slíbili, že si vláda došlápne na zlé podnikatele a zvýší sociální dávky, takže pracovat budou jenom hlupáci, které to baví. Každý rozumný člověk zůstane doma na podpoře a stát, který bohužel nemůže zbankrotovat, bude emitovat stále další a další dluhopisy. O splácení se nikdo starat nebude - alespoň takový dojem získal posluchač rozhovoru s vládním mluvčím Liborem Roučkem, kterého se třikrát zkusili zeptat, z čeho vláda splatí oněch 11 miliard, které si vypůjčila nad plán. Odpovědi jsme se nedočkali. Ale zajímá to vůbec někoho? Zvláště, když prý ´za dvě třetiny funkčního období vláda splnila tři čtvrtiny slibů´ - ale vládní mluvčí neumí říct, jak plnění těchto slibů sledují."

Psalo se v článku Sedm pohledů pro Peníze… Tomáše Prouzy v dubnu roku 2001. Po dalších volbách však ve Strakově akademii zasedla opět vláda se sociálnědemokratickým premiérem v čele. A protože Tomáš Prouza je muž veskrze cílevědomý a aktivní, přijal nabídku ministerstva a vrhnul se sám do soukolí státní mašinérie, aby začal prosazovat své vidění moderních a funkčních státních financí. Od 1. 7. 2004 je náměstkem ministra financí. Díky tomu, že do státní správy putoval ze žurnalistických kruhů a má tak vstřícné pochopení pro bývalé kolegy, objevuje se v médiích výrazně častěji než jeho kolegové dohromady.

Kdo odpoví na vaše otázky?

Tomáš Prouza
* 30. dubna 1973
ženatý

Vzdělání:
Vysoká škola ekonomická Praha, mezinárodní politika a diplomacie
od 2003 - The Open University MBA programme (v běhu)

Praxe:
od 1. 7. 2004 je náměstkem ministra financí.
červenec 2000 - červen 2004 ředitel a předseda představenstva Peníze, a.s., provozovatele finančního portálu www.penize.cz
říjen 1996 - červen 2000 The Prague Tribune
leden 1995 - září 1996 nadace Patriae, Praha
červen - srpen 1994 Velvyslanectví České republiky v USA, Washington, D.C.,
říjen 1993 - říjen 1994 Americká obchodní komora, Praha

Tomáš Prouza má od svého příchodu na ministerstvu na starosti:

  • odbor Cenové politiky,
  • samostatné oddělení Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi,
  • skupina Finančních služeb ,
    • odbor Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění,
    • odbor Finančního trhu,
    • samostatné oddělení Analýz a rozvoje finančního trhu,
  • Středisko cenných papírů.

Od letošního dubna také řídí odbor Finanční politiky, odbor Pro evropskou integraci, odbor Mezinárodních organizací (tedy vztahy se Světovou bankou, MMF, OECD, EIB a podobně) a Centrum pro zahraniční pomoc.

Lovec finančních institucí

Během prvního roku rozehrál několik vysokých her, když si postupně "posvítil" na stavební spořitelny, banky a chystá se i na pojišťovny. (Přednost ale nyní po kauze Helvag zřejmě dostanou distributoři finančních produktů.) Stavební spořitelny se poměrně bez problémů dohodly s ministerstvem na tom, že umírní svou poplatkovou politiku. Výsledkem je tak zmrazení poplatků za vedení smluv v některých spořitelnách. Postupem času prošel sněmovnou také zákon, který stavebním spořitelnám nařizuje informovat klienty již při podpisu smlouvy o vývoji poplatků během celé vázací doby spoření (tedy aktuálně 6 let).

Položit otázky náměstku ministra financí Tomáši Prouzovi můžete zde.
Další poplatkový hit se objevil v souvislosti s bankami a jejich nepřehlednými balíčky, nabídkami, snad i rostoucími poplatky a zisky. Návrh ministerstva směřuje přibližně rok před volbami k pružnějšímu přechodu klientů mezi bankami, přehlednosti trhu, posílení konkurence na trhu a finálně možná i ke zlevnění služeb. (Více si můžete přečíst v článku Banky se bojí konkurence a informovaných klientů.) Přestože nějaká řešení budou otázkou dalšího času, odbouraly již po zveřejnění návrhu některé banky poplatky za zrušení účtu. Udělaly to dobrovolně, a ministerstvo počítá s jejich dobrovolností i v řadě dalších oblastí služeb klientům.

Malí akcionáři již nemají podstatný vliv

Jistě jste zaznamenali nedávný legislativní posun vztahu majoritních a drobných akcionářů (více viz článek Prezident zatloukl drobným akcionářům rakev), který iniciovali poslanci ODS. Ministerský odborník ovšem tyto vztahy sledoval již před svým příchodem na MF. Situace se u nás posunula od greenmailingu k vyvlastňovaní drobných akcionářů.

"Greenmailu by také zamezila větší aktivita Komise pro cenné papíry. Zatímco ještě v roce 2002 hlasitě kritizovala činnost doktora Vokrouhleckého, loni koncem roku již vydala jen nemastné neslané prohlášení. Stejně pochybně reagovala na stížnost vedení Českých radiokomunikací (profil, názory) na možnou manipulaci s kurzem akcií ČRa sdružením minoritních akcionářů Netla, skupiny J&T, penzijního fondu Credit Suisse Life & Pensions (profil, názory) a dalších (viz článek Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem? ). Přestože šlo o jedno z nejvýraznějších upozornění na greenmailing na českém trhu, Komise (která by měla dbát na dobré fungování trhu) stížnost tiše poslala k ledu a odmítá se k ní vyjadřovat. Pokud bude takovou politiku aplikovat i nadále, nedivme se, že odvaha greenmailerů poroste…"

Nutno ovšem dodat, že Ministerstvo financí (resp. Tomáš Prouza) připravovalo vlastní úpravu tohoto problému. Ta údajně některé části řešila významně odlišným způsobem, k malým akcionářům byla vstřícnější. Např. majoritní vlastník by musel držet ne 90, ale 95 % akcií, aby mohl přemýšlet o vyvlastnění. A jinak měly být zajišťovány i znalecké posudky případných stížností malých akcionářů.

Tomáš Prouza se zároveň se angažuje v novém pojetí dozoru nad finančními trhy. Místo postupného slučování do roku 2010 by měl podle jím a ČNB připraveného návrhu jednotný regulátor vzniknout již v příštím roce. Integrovaný dozor by měl působit pod hlavičkou České národní banky (profil, názory) a celý přechod by měl být završen vyhodnocením zkušeností a potřebnou úpravou detailů legislativy o ČNB a dozoru nad finančním trhem v roce 2008.
Tomáš Prouza také mění způsob přípravy legislativy. Na MF vybudoval analytický tým, který se podílí na přípravě zákonů z pohledu dopadu na trh a který sleduje vývoj finančního sektoru. Tým se letos na jaře uvedl Zprávou o vývoji finančního trhu v roce 2004 a ve sledování vývoje bude pokračoval i nadále. Zavedl také předkládání legislativních norem k veřejné diskuzi ještě před odesláním do vlády, aby bylo možno reagovat na připomínky každého, koho se může navrhovaná legislativa týkat.

Podrobněji si můžete prostudovat názory Tomáš Prouzy v těchto článcích:

Greenmail v České republice
Ačkoliv "legální" vydírání malých akcionářů vzniklo v USA, najdeme řadu příkladů také v České republice. Vybrali jsme několik zajímavých.

Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem?
Vedení ČRa odeslalo Komisi pro cenné papíry dopis, ve kterém poukazuje na možnou manipulaci s kurzem akcií ČRa jednou skupinou akcionářů. Objevují se v ní i nečekaná jména, a KCP tak čeká těžké rozhodování.

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?
Sejdete se s finančním poradcem, který slibuje řešení vaší finanční budoucnosti. Vysvětlíte mu své plány a cíle a čekáte dlouhodobé rady. Co se stane? Nabídne vám produkty, na kterých nejvíce vydělá.

Kooperativa a Česká spořitelna: pohádka, nebo omyl?
Sejdete se s finančním poradcem, který slibuje řešení vaší finanční budoucnosti. Vysvětlíte mu své plány a cíle a čekáte dlouhodobé rady. Co se stane? Nabídne vám produkty, na kterých nejvíce vydělá.

Nové pravomoci komisařů: kozel zahradníkem
Minulé úterý odpoledne oficiálně oznámilo prezidium Komise pro cenné papíry, jak si mezi sebou komisaři nově rozdělili pravomoci. Peníze.CZ vám informaci o velmi zvláštním rozdělení moci přinesly exkluzivně - a o den dříve!

Jak si banky rozdělí trh?
Kvalitní nabídka produktů sice hraje při volbě banky velkou roli, ale průměrný Čech je stále velmi loajální zákazník.

Vše pro klienta
Správná banka by se měla o klienta postarat od kolébky do hrobu a dát mu vše, nač pomyslí. Českým bankám pomalu končí čas konsolidace a nastává to, o čem se již dlouho mluví – nesmlouvavý boj o klienta.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Na odpovědi se můžete těšit ve středu 7. září.

Zajímá vás, proč odešel ze soukromé sféry do státní, jak hodlá prosadit své nápady celým legislativním procesem, zda s ním ještě bankéři mluví, proč se rozhodl způsobit v klidných vodách rozruch a jaké má plány o budoucna? Ptát se můžete zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2005 17:06, děda

Ten, kdo si sjedná pojištění Dynamik, by se měl především zamyslet sám nad sebou. Pak možná chtít vědět jak velkou blbost udělal. Jako náměstek ředitele zeměkoule vám radím - zrušte to, dokud je čas. Proděláte na tom méně, než když se vám rozsvítí za pár let.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2005 17:18, Ondra Bezruč

Dobrý den, v březnu se objevila tato zpráva:

PRAHA 31. března (ČTK) - Česká pojišťovna očekává v nejprodávanějším produktu ŽP Dynamik zhodnocení vkladů klientů o hodnotu blížící se 7,5 procenta, tedy číslu z roku 2003. "Nicméně to musí nejprve potvrdit valná hromada společnosti," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Průměrný výnos se u produktového portfolia ČP podle něj pohybuje od tří do 4,5 procenta.


Chci se zeptat, jak má obyčejný klient jako já zjistit:
- zda to skutečně bylo potvzeno a připsano 7,5%?
- pokud bylo, kde na to vzali, když za vložené peníze se nakupují nové dluhopisy a ty neměly v roce 2004 výnos 7,5%?
- pokud nebylo, proč to tedy předem uváděli?
- když nebylo, není to podvod na klienty a veřejnost?
- na koho se obrátit, aby to potvrdil nebo vyvrátil?
Jak by podle Vás mělo fungovat informování o podílu na zisku klientů pojišťoven?

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Čtenářská reforma bankovních služeb

20. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Čtenářská reforma bankovních služeb

Před dvěma týdny jsme vás vyzvali k diskuzi o návrhu Ministerstva financí na změnu podmínek v českém bankovním sektoru. Vašich názorů a připomínek se sešlo opravdu hodně. Co tedy čtenáře... celý článek

Prezident zatloukl drobným akcionářům rakev

24. 5. 2005 | Kateřina Havlíčková

Prezident zatloukl drobným akcionářům rakev

"Nikdo o vás nestojí, ukládejte si peníze v bance a neotravujte," tak by se dal shrnout vzkaz českých politiků drobným akcionářům. K již stávajícím možnostem, jak se jich zbavit, přibyla... celý článek

Malí akcionáři vytlačeni aneb uzákoněné bezpráví

9. 5. 2005 | Kateřina Havlíčková

Malí akcionáři vytlačeni  aneb uzákoněné bezpráví

Nedávno schválený zákon, který umožňuje většinovým vlastníkům odkoupit akcie těch malých proti jejich vůli, je neuvěřitelným projevem neúcty k soukromému majetku a zároveň raritou v... celý článek

Partners Financial Services