Tisková zpráva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

Pavel Slavík | 18. 8. 2005

AFIZ provede hloubkový audit nových i stávajících členů

Praha, 17. 8. 2005

Dne 17. 8. 2005 proběhlo zasedání představenstva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky AFIZ, které se zabývalo stanoviskem asociace k aktuální kauze společnosti OVB Allfinanz „Helvag“.

Představenstvo se shodlo, že nemůže vyvozovat případnou disciplinární odpovědnost OVB Allfinanz a.s. za zařazení investice Helvag do portfolia ani za způsob jeho nabídky klientům. V letech 1997 až 2001, kdy měla společnost OVB Allfinanz a.s. tuto investici v nabídce, AFIZ neexistovala. Představenstvo AFIZ rozhodlo o dokončení vnitřních norem, které definují standardy pro výběr produktů nabízených členy AFIZ a standardy pro interní postupy členů AFIZ, které zajistí dodržování etických pravidel jednání s klienty všemi obchodními zástupci.

Představenstvo AFIZ již dříve rozhodlo o povinnosti každého nového zájemce o členství v AFIZ (z řad právnických osob) podstoupit hloubkový audit vnitřních procesů a postupů, které uplatňuje při výběru partnerů a jednání s klienty. Tuto povinnost zároveň zavedlo i pro stávající členy.

Jaký je váš názor?

Co si o stanovisku představenstva AFIZ ČR myslíte? Napište svůj názor!

Společnost OVB Allfinanz a.s. se smluvně zavázala, že podstoupí tento hloubkový audit jako první s cílem prověřit a korigovat systém interních pravidel a postupů obchodních zástupců při komunikaci s klienty.

Představenstvo AFIZ svému členovi, společnosti OVB Allfinanz a.s. doporučuje, aby v zájmu zachování důvěry veřejnosti k celému zprostředkovatelskému a poradenskému sektoru zvážila svůj dosavadní postoj k morální odpovědnosti za zařazení neregulované a nedozorované formy investice do veřejné nabídky, byť tím neporušila žádný platný právní předpis a právní odpovědnost za ztrátu investovaných peněz nenese.

Toto doporučení vysvětluje Ing. Martin Gardavský, místopředseda představenstva AFIZ, takto: „Poskytování služby zprostředkování finančních produktů a finančního poradenství je založeno na kvalifikovaném výběru a nabídce produktů vhodných pro konkrétního klienta. Z tohoto důvodu není možné se zcela zříci morální odpovědnosti za doporučení produktu klientovi tak, jako by si klient příslušný produkt koupil zcela bez účasti zprostředkovatele či poradce,“ a dodává: „takový postoj popírá podstatu poskytované služby a narušuje důvěru veřejnosti k celému sektoru zprostředkovatelských a poradenských služeb na finančním trhu.“

Martin Gardavský zároveň jménem celého představenstva vyjádřil upřímnou lítost nad ztrátou finančních prostředků klientů investovaných do aktivit skupiny Helvag, ke které došlo v důsledku trestné činnosti některých členů vedení zahraničních právnických osob ve skupině Helvag.

 

 Více informací:
Ing. Martin Gardavský, generální sekretář a místopředseda představenstva AFIZ
e-mail: gardavsky@afiz.cz
tel. 222 515 567

Co si o stanovisku představenstva AFIZ ČR myslíte? Napište svůj názor!

O AFIZ:

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFiZ) byla založena v prosinci roku 2002 jako reakce na novelu zákona o cenných papírech (308/2002 Sb.), která ustanovila investičním zprostředkovatelů povinnost získat registraci KCP. Do konce listopadu 2004 působila Asociace pod názvem Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů České republiky (ARIZ ČR). V tomto období své existence se AFiZ soustředila na pomoc svým členům při zvyšování jejich odbornosti a získávání registrace Komise pro cenné papíry.

Za poslední rok došlo nejenom ke změně názvu, ale i podstatnému rozšíření činnosti asociace. V současné době již těžiště své činnosti postupně přesunuje do oblasti legislativy, dalšího vzdělávání svých členů, vytváření etických norem a profesních postupů pro práci investičních zprostředkovatelů. Na tomto úkolu spolupracuje s Komisí pro cenné papíry, Ministerstvem financí a UNIS ČR.

V současnosti AFIZ sdružuje 19 právnických osob a 1775 fyzických osob působících v oboru finančního zprostředkování a poradenství.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services