(Ne)výhodné převody studentských kont

 (Ne)výhodné převody studentských kont
Necháváte za sebe rozhodovat banku? Nemusí to být výhodné. Ukážeme si to na příkladu převodu studentského konta na běžný účet. Pokud si změnu nepromyslíte, budete zbytečně platit víc.

V minulém článku Nekývněte v září na první banku jsme se věnovali problematice, jaký studentský účet zvolit. Ukažme si ale opačný případ. Co se stane s vaším studentským účtem poté, co dostudujete? Pokud si účet nezrušíte sami, banka vás už nepustí. Vychovala si vás. Naučila vás používat své produkty. Účet proto převede na jiný.

Nedejte bance šanci

Předtím, než vám však banka konto automaticky přidělí, máte dostatek času si jej sami zrušit nebo převést na vámi vybraný účet. Studentské konto totiž nezaniká současně s ukončením studia. Buď máte čas do října či listopadu v roce ukončení studia (do této doby musíte totiž bance dodat potvrzení o studiu), nebo do doby, než dosáhnete určitý věk. Některá konta totiž nejsou vázána na každoroční dokládání potvrzení, ale na dovršení horní hranice věku, ta se pohybuje mezi 26 až 30 lety. Skončíte-li studium v 25 letech, můžete se rozmýšlet dost dlouho. Ani v případě každoročního předkládání dokladu o studiu nepřijdete zkrátka. Státnice v červnu? Až do podzimu můžete využívat výhod studentského konta.

Pokud si však změnu účtu nepromyslíte, banka vám účet sama přidělí. Někdy vás pracovník banky před zrušením účtu kontaktuje a zeptá se, zda vám navržený účet vyhovuje nebo máte jiný návrh. Jestli to neudělá, buďte si jistí, že máte další produkt. Nezáleží, že jste o něj neměli zájem. Ukažme si, jaké konkrétní účty dostanete v jednotlivých bankách, když se sami nezajímáte.

Automatické převody studentských účtů na běžné účty
Banka poskytující studentský účet Běžný účet (balíček služeb), na který je převeden studentský účet Cena základních služeb měsíčně
Česká spořitelna
(profil, názory)
Sporožirový účet

zdarma správa a vedení (20 Kč pokud neobsahuje přímé bankovnictví),
25 Kč přímé bankovnictví,
10 Kč kontokorent,
5 Kč výpis z účtu

ČSOB
(profil, názory)
Osobní konto + 50 Kč obsahuje: správu a vedení včetně výpisu, přímé bankovnictví, kontokorent
eBanka
(profil, názory)
Cenový program Základ

51 Kč za správu a vedení včetně výpisu,
45 Kč za přímé bankovnictví,
50 Kč za kontokorent v měsíci jeho využití 1)

GE Money Bank
(profil, názory)
Genius konto 79 Kč obsahuje: správu a vedení včetně výpisu, 2 produkty z nabídky v poznámce,
3. a další produkt z nabídky v poznámce za 20 Kč měsíčně 2)
Komerční banka
(profil, názory)
Perfekt konto 59 Kč obsahuje: správu a vedení včetně čtvrtletního výpisu, telefonní bankovnictví, kontokorent,
44 Kč za internetové bankovnictví
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
Program Klasik 23 Kč obsahuje: správu a vedení včetně výpisu, přímé bankovnictví,
9 Kč za správu a vedení kontokorentu
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Kompletkonto Start 45 Kč obsahuje: správu a vedení včetně čtvrtletního výpisu, 1 nástroj přímého bankovnictví, kontokorent,
35 Kč další nástroj přímého bankovnictví
Sparkasse Mühlviertel-West bank (SMWB)
BASMWB)
Žirokonto 60 Kč čtvrtletně za správu a vedení,
15 Kč za výpis,
20 Kč za telefonní bankovnictví
minimálně 300 Kč ročně za správu a vedení kontokorentu (jinak 1,5 % z částky)
Waldviertler Sparkasse von 1842 (WSPK)
(profil, názory)
Osobní účet 10 Kč obsahuje: správu a vedení, internetové bankovnictví,
11 Kč za výpis
Živnostenská banka (profil, názory) Konto Economy3) 55 Kč obsahuje: správu a vedení včetně čtvrtletního výpisu, jeden kanál přímého bankovnictví, kontokorent,
30 Kč za další nástroj přímého bankovnictví
Zdroj dat: banky
Poznámky: kontokorent je nutné před převodem vyrovnat, pak je jeho převod zadarmo, u výpisů nebereme v úvahu poštovné
1) 89 Kč za změnu programu, jiné banky si za změnu programu poplatek neúčtují
2) nabízené produkty: kontokorent, nástroje přímého bankovnictví, platební karta, internetová karta, spořící účet
3) kromě konta Economy jsou nabízeny i balíčky Osobní menu

Perfektní převod v Komerční bance?

V Komerční bance získáte automaticky Perfekt konto místo studentského účtu. Za 59 Kč měsíčně máte mimo jiné možnost využívat telefonní bankovnictví. Toužíte-li i po internetu, musíte připlatit měsíčně 44 Kč. Dohromady tedy 103 Kč. Zvolíte-li však Expreskonto, máte za 85 Kč měsíčně oba nástroje přímého bankovnictví. Ušetříte tak 18 Kč měsíčně. K Expreskontu je vydávána embosovaná karta. V prvním roce byste měli její vedení zadarmo. Dál už by vás ale stála ročně 700 Kč místo 200 Kč za elektronickou. Rozdíl 500 Kč ročně, přes 41 Kč měsíčně.

Zdá se, že to, co jste získali výměnou konta, jste výměnou karty ztratili. Emboska však skýtá výhody jako cestovní pojištění a větší možnost placení. Hodí se například v internetových obchodech, elektronickou platební kartou takto zatím zaplatit nelze. Samotná internetová karta by zvlášť vyšla ročně na 65 Kč, tedy přes 5 Kč měsíčně. 

Expreskonto pro pohodlné

Počítejme dále. První rok vedení embosované karty je zdarma. Suma sumárum byste za vedení účtu, dva kanály přímého bankovnictví a kartu (i s možností platby na internetu) za tři roky zaplatili u Perfekt konta 4 488 Kč ((103 Kč + 5 Kč) * 36 + 200 Kč * 3) , u Expreskonta 4 460 Kč (85 Kč *36 + 700 Kč *2). Expreskonto vítězí.

Podívejme se na to z jiné strany. Jste-li naopak klient nevyužívající žádnou formu přímého bankovnictví, bude pro vás výhodnější Ideal konto za 39 Kč měsíčně. Pokud vám však telefonní bankovnictví vyhovuje a stačí, je tím nejlepším právě Expreskonto.

Sporožirový účet na pobočkách

Studentský účet v České spořitelně vám banka vymění za Sporožirový účet. Měsíčně byste tak za vedení (0 Kč), zaslaný výpis (5 Kč), využívání přímého bankovnictví (25 Kč) a kontokorent (10 Kč) zaplatili 40 Kč. Za cenu 45 Kč máte však takzvaný Výhodný program, který skýtá další výhody. Například vydání druhé platební karty, výhodnější úročení kladného zůstatku a 2 výběry z bankomatu. Využívání jen jednoho kanálu přímého bankovnictví se v České spořitelně nevyplatí. Zajišťujete-li veškeré transakce na pobočce banky, je pro vás nejlepší právě Sporožirový účet.

Pokud se v ČSOB neobejdete bez dvou kanálů přímého bankovnictví, je pro vás nabízené Osobní konto plus vhodné. Ekvivalentní varianta v podobě běžného účtu s měsíčním výpisem a telefonním a internetovým bankovnictvím by vás vyšla na 70 Kč (30 Kč za vedení a 2 x 20 Kč za přímé bankovnictví). Takhle zaplatíte jen 50 Kč měsíčně. Vystačíte si s jen s telefonním bankovnictvím? Žádný rozdíl. Na poplatcích to nepoznáte. Rádi chodíte do banky? Pak Osobní konto plus není nic pro vás.

Do eBanky s telefonem

V eBance se vyplatí nastavený program Základ. Výhodnější program byste zvolili v těchto případech: posíláte na účet nejméně 15 tisíc Kč měsíčně (neplatíte za vedení účtu a za přímé bankovnictví) nebo účet vám slouží jako rodinné konto (nižší poplatky za příkazy) nebo používáte výhradně telefonní bankovnictví (nižší poplatek za vedení účtu). Všechny 3 programy mají oproti programu Základ nižší poplatky za trvalé příkazy, inkasa, SIPO. Platíte 2,90 Kč místo 6,10 Kč.

Za Genius konto GE Money Bank zaplatíte měsíčně 79 Kč, když byste měli veden například kontokorent a platební kartu. Každý nástroj přímého bankovnictví by vás měsíčně vyšel na 20 Kč. Alternativa Běžného korunového účtu není výhra. Měsíční vedení s výpisem za 35 Kč. Kontokorent za 29 Kč. Nástroj přímého bankovnictví 39 Kč. Elektronická platební karta ročně za 30 Kč. Dohromady jste na tom naprosto stejně, o stokorunu "lehčí".

Klasická Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna nabízí mnoho balíčků. Vybere si však "běžný" klient jiný než Klasik? Pokud veškeré transakce provádíte přes přímé bankovnictví, můžete si zvolit program Elektron. Místo 23 Kč u Klasiku zaplatíte měsíčně 60 Kč. Tedy dobře zvažte, zda provádíte tolik příkazů, aby se vám poplatek vrátil. Výhodněji se tváří program Rodina za 40 Kč měsíčně včetně kontokorentu (který zvlášť stojí 9 Kč měsíčně). Zlevňuje totiž některé poplatky za přímé bankovnictví. Tím by se rozdíl 8 korun měsíčně (23 Kč + 9 Kč = 32 Kč) mohl přinejmenším vyrovnat.

Jste-li zvyklí používat 2 nástroje přímého bankovnictví, Kompletkonto Start v Raiffeisenbank nebude nic pro vás. Za poplatek 80 Kč měsíčně (45 Kč za balíček+ 35 Kč za druhý nástroj přímého bankovictví)  můžete mít jiný produkt. Kompletkonto Klasik vám umožní za těchto 80 Kč mimo jiné 3 nástroje přímého bankovnictví, 2 platební karty a pojištění proti zneužití. Vystačíte-li si pouze například s internetovým bankovnictvím, vyplatí se Kompletkonto Start.

Máte na výběr?

Konto Economy za 55 Kč měsíčně v Živnostenské bance je určeno zejména těm z vás, komu stačí jeden nástroj přímého bankovnictví. Za každý další byste zaplatili 20 Kč navíc. Balíček Osobní menu standard za 99 Kč za měsíc si pořiďte v tom případě, pokud rádi kombinujete používání nástrojů přímého bankovnictví a často vybíráte z bankomatů. 3 nástroje a všechny výběry z bankomatů Živnostenské banky jsou totiž zdarma.

SMWB a WSPK nenabízejí žádné alternativy běžných účtů. Nemáte jinou možnost, jak si změnit konto v rámci dané banky. Ale můžete z ní vystoupit. Stejně jako v ostatních případech.

Jaké závěry vyvodit? Nenechávat převod účtu na bance.  Na třech největších bankách jsme si ukázali, v jakých případech nám může nečinnost pomoct nebo uškodit. U malých bank, jako například WSPK nebo SMWB, výběr mezi účty není možný. Nabízejí jen jeden typ běžného účtu.

Převedla vám někdy banka sama účet? Byli jste s novým kontem spokojení? Nebo jste jej zrušili? Nebo si vybrali jiný v rámci stejné banky? Sdělte nám

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

11. 8. 2005 | Dana Chytilová

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

Přihlašujete se sami, například jako absolvent vysoké či střední školy, k platbě zdravotního pojištění? Postup pojišťoven není jednotný. Někde stačí vyplnit přihlášku, jinde se nevyhnete... celý článek

Poštovní spořitelna: oblíbená dětská banka?

2. 8. 2005 | Dana Chytilová

Poštovní spořitelna: oblíbená dětská banka?

Chcete své dítě vychovat k dobrému hospodaření s penězi? Pak prý mu pořiďte vlastní konto, slyšíme stále častěji. Velkým zájmem o produkty pro mladé se ráda pyšní Poštovní spořitelna.... celý článek

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

28. 7. 2005 | Eva Marzini

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

Na česko-německém pohraničí začala nabízet bankovní služby českým občanům německá spořitelna Kreissparkasse Loebau-Zittau. Na území ČR nemá pobočky, využít ji tak můžeme prakticky jen... celý článek

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Partners Financial Services