Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole

Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole
V červnu jste ukončili studium a zatím nemáte práci? Jaké dávky můžete jako čerstvý absolvent obdržet? Kdy, kde a o co žádat? Na podporu v nezaměstnanosti má po škole nárok jen málokdo, jaká je alternativa?

V minulých letech bylo trendem hromadné evidování absolventů na úřadech práce prakticky ihned po ukončení studia. Absolventi sice vstupem do evidence úřadu práce ztratili nárok na přídavek na dítě, ale získali podporu z úřadu práce (podporu v nezaměstnanosti) a dávky sociální potřebnosti (tzv. doplatek do životního minima). Zatímco  přídavek na dítě činil asi 600 Kč měsíčně, získal absolvent každý měsíc rázem dávky ve výši zhruba 3 000 Kč i více měsíčně. A jak je tomu v letošním roce?

Na podporu v nezaměstnanosti už není nárok

Od října 2004 ovšem začal platit nový zákon o zaměstnanosti. Jednou z velmi podstatných změn tohoto zákona bylo, že se pro nárok na podporu v nezaměstnanosti nepřihlíží k době studia. Aby měl totiž uchazeč o zaměstnání nárok na tuto podporu, musí být v posledních 3 letech alespoň 12 měsíců účasten sociálního pojištění (jako zaměstnanec, OSVČ apod.). Jestliže se studium již nyní za dobu pojištění nepovažuje, znamená to pro drtivou většinu studentů, že je sice na úřadu práce zaevidují, ale žádnou podporu v nezaměstnanosti od úřadu nedostanou. Jen malé procento studentů si totiž při studiu oficiálně přivydělává v pracovním či brigádnickém poměru, ve kterém je za ně hrazeno sociální pojištění.

Nárok na dávky sociální potřebnosti

Co si tedy absolventi v případě absence nároku na podporu v nezaměstnanosti mají počít, jaké mají další možnosti? Velkou změnou, která sice platí již od října 2004, ale v praxi se projevuje až tyto prázdniny, je nárok na přídavky na dítě po dobu prázdnin. Absolventi učebních oborů či středních škol jsou totiž ještě po dobu celých školních prázdnin (tedy až do konce srpna 2005) považováni za nezaopatřené děti. Mají tedy nárok na přídavek na dítě, rodiče na ně mohou uplatnit daňové zvýhodnění a především k nim mají vyživovací povinnost. To platí, ať už jsou na úřadu práce evidováni, nebo se zaevidují až v průběhu nebo až po skončení prázdnin.
Výjimkou jsou pouze absolventi, kterým se podařilo podporu v nezaměstnanosti získat (tzn., že splnili potřebnou dobu pojištění) a absolventi, kteří již nastupují do zaměstnání či začínají vykonávat výdělečnou činnost jako OSVČ.

Tato forma dávek se týká absolventů, kteří studium ukončili řádně (tj. maturitní zkouškou či obdržením výučního listu). Absolventi, kteří studium přerušili či nedokončili, se od data ukončení či přerušení studia již za nezaopatřené děti nepovažují.

Absolventi vysokých a vyšších odborných škol jsou za stejných podmínek posuzováni jako nezaopatřené děti ještě další kalendářní měsíc po ukončení studia. Pokud tedy vysokoškolák ukončí studium např. v průběhu září 2005, je nezaopatřeným dítětem ještě po celý říjen 2005.

O prázdninách nechoďte

Pokud se v současnosti absolventi středních škol a učilišť obrací na sociální odbory se žádostí o poskytnutí dávky sociální potřebnosti, jsou pověřenými obecními a městskými úřady odmítáni. Samozřejmě s odkazem, aby si o dávku přišli požádat po uplynutí školních prázdnin. Dokud jsou totiž považováni za nezaopatřené děti, posuzuje se pro nárok na dávku celá rodina (tj. rodiče i další studující sourozenci), a proto dávka ve většině případů nevyjde.
Po uplynutí uvedené lhůty budou absolventi již posuzováni samostatně, tj. bude se přihlížet pouze k příjmům jich samotných. Podmínkou pro získání dávky pak je evidence na úřadu práce.

Kolik může dávka sociální potřebnosti činit?

Dávky sociální péče se neposkytují zpětně

Náleží ode dne splnění podmínek, nejdříve však od prvního dne v měsíci, ve kterém si žadatel podá na příslušném úřadě písemnou žádost. Také je dobré vědět, že úřad je povinen v každém případě písemnou žádost přijmout a je povinen na ni ve správním řízení odpovědět rozhodnutím (obecná lhůta pro vydání rozhodnutí je do 30 dnů). V případě nesouhlasu má pak žadatel možnost podat odvolání ve lhůtě 15 dní ode dne obdržení rozhodnutí (pak by se odvoláním a celým případem zabýval nadřízený orgán, tím je v případě dávek sociální potřebnosti krajský úřad.)

Životní minimum pro dospělého jednotlivce v současné době činí 2 360 Kč na stravu a ostatní základní osobní potřeby a částku 1 940 Kč na domácnost pro jednotlivce, který žije sám, tedy celkem 4 300 Kč. Při stanovování výše dávky se však vychází z celé řady okolností. V potaz se berou majetkové a příjmové poměry žadatele, prokázání snahy zvýšit si příjem vlastním přičiněním, zejména prací, tj. prokázáním aktivní snahy o hledání zaměstnání nejen prostřednictví úřadu práce, ale i vlastní aktivitou. Dávku přímo ovlivňují i skutečné náklady na bydlení, které žadateli vznikají. Pokud se jedná o dospělé dítě žijící s rodiči, zjistí se skutečné náklady, které na bydlení vynakládá celá rodina, a vypočítá se poměrná část připadající na žadatele o dávku. Také se přihlíží ke zvýšeným nákladům na dietní stravování v případě závažného onemocnění (cukrovka, pankreatická dieta, dieta při dialýze, dieta při onemocnění celiakií a fenylketonurií apod.).

Nelze tedy uvést žádnou konkrétní výši dávky, která by nezaměstnanému absolventovi náležela, je to skutečně zcela individuální.

Na jaké dávky by měli mít absolventi nárok podle vás? Jsou sociální dávky dostatečné a jsou poskytovány správnému okruhu potřebných?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2005 7:52, reznickova

Jo, máte pravdu, zákon o rodině pamatuje i na vyživovací povinnost dětí k rodičům, ale kupodivu ji stanovuje v mnohem menším rozsahu než naopak. Asi si i zákon myslím, že rodiče až tak vyživovat nepotřebují?!?

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když jste místo na lůžku u sousedů na kafi

25. 3. 2005 | Ludmila Řezníčková

Když jste místo na lůžku u sousedů na kafi

"Pletete si" někdy nemocenskou s dovolenou a spoléháte na to, že zrovna vás případná kontrola neodhalí? Jaké sankce vám v takovém případě hrozí? A co nového v oblasti nemocenských chystá... celý článek

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

21. 3. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

Řadíme se k zemím s nejnižší porodností na světě. Příčin je mnoho, nemalou roli ale hraje stránka ekonomická. Období porodu a nejbližší období péče o novorozené dítě finančně pokrývá... celý článek

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

6. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

Také na osoby samostatně výdělečně činné coby poplatníky s dětmi naši zákonodárci mysleli, připravili pro ně ovšem několik odlišností (všechno lze propočítat na naší kalkulačce). Další... celý článek

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

13. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb

Představíme si tři dávky sociální podpory, které nám mají pomoci ve chvíli, kdy nás postihnou finančně náročné události. Kdy máme nárok na porodné, pohřebné a zaopatřovací příspěvek,... celý článek

Partners Financial Services