Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích
Někteří obchodníci se etikou obchodování příliš netrápí a závažně se proviňují proti pravidlům na finančních trzích. Nechávají se nalákat na snadnější a rychlejší zisk a upřednostňují svoje osobní zájmy či zájmy své firmy na úkor svých "burzovních" klientů. Jaké využívají techniky a jak je toto zavrženíhodné počínání rozšířeno u nás?

Počátkem dubna tohoto roku média ve Spojených státech informovala o zahájení soudních procesů proti zhruba desítce současných a dřívějších "specialistů", obchodníků na parketu burzy cenných papírů na slavné New York Stock Exchange (NYSE). Podle všech informací hrozí těmto obžalovaným osobám možná rozsudek v rozsahu desítek let vězení a splácení horentní sumy finančních pokut.

Co je jim kladeno za vinu?

Nepostradatelná role komise
Myšlenka možnosti nelegálních praktik se vybaví každému, kdo se setkal s jakýmikoliv aktivitami na finančním trhu. Situace, kde na jedné straně stojí většinou méně (nebo dokonce vůbec) informovaní klienti a na druhé profesionálové, kteří na obchodním parketu doslova žijí, se jeví jako vhodné podhoubí pro takovou činnost. Pokud by neexistovala žádná regulace a stanovená pravidla, jistě bychom v dnešní době mohli předpokládat, že ke zneužití bude docházet velmi často. Právě proto existuje regulační orgán, který vždy v dané zemi fungování na finančních trzích kontroluje, stanovuje rámcová pravidla chování jednotlivých účastníků trhu a samozřejmě také dohlíží nad jejich dodržováním. V USA je takovým orgánem právě již zmíněná Komise pro cenné papíry (SEC). První a dodnes pravděpodobně největší krach na finančních trzích, burzovní krach na Wall Streetu z roku 1929, proběhl v době, kdy SEC a prakticky žádná regulace finančního trhu neexistovaly, a možná proto byly následky tak katastrofální a pocítilo jej hospodářství celého světa..
Tito burzovní obchodníci, kteří pracovali na základě licencí od americké Komise pro cenné papíry (SEC), se závažně provinili proti pravidlům, které Komise stanovuje pro férovou činnost na finančních trzích. Podle všech informací podlehli svodům možnosti snadnějšího a rychlejšího výdělku a upřednostňovali svoje osobní zájmy či zájmy své firmy na úkor svých "burzovních" klientů. Neetické a neférové chování, při kterém jsou klienti významně znevýhodňováni se ale v USA netoleruje, je přísně sledováno a tvrdě postihováno.

Přes přísný dohled SEC se i dnes snaží někteří účastníci na trzích cenných papírů využít či modifikovat situace pro svoje vlastní zvýhodnění, a tím dosáhnout vyšších zisků. Podívejme se na praktiky, které se uplatňují při přímém obchodování s cennými papíry.

1. Front Running

Praktika známá pod pojmem Front Running zjednodušeně znamená situaci, kdy broker vykoná klientův příkaz k prodeji či nákupu v jiném pořadí, než jej obdržel. To znamená, že transakci provede záměrně například dříve než transakci podle obchodního příkazu někoho, kdo přitom příkaz vydal v pořadí dříve. Obchod, který je díky této machinaci vykonán dříve využívá cenového zvýhodnění, neboť vykonáním druhého příkazu dochází často ke změně ceny. Příkaz, který byl takto v pořadí "předběhnut", a tudíž znevýhodněn, je následkem toho často realizován za horší cenu, než za kterou by měl být vykonán.

Tato nelegální činnost je typická v případě, kdy broker obdrží příkaz na nákup či prodej tak velkého množství cenných papírů, které rozhodně zapříčiní pohyb v tržní ceně daného instrumentu. Broker následně tudíž nejdříve zobchoduje svůj upřednostněný příkaz a teprve následně velký příkaz zákazníka, který obdržel. Díky tomu, že dojde díky realizaci velkoobjemového příkazu k pohybu ceny cenného papíru, broker automaticky vydělává.

Druhou variantou tohoto neetického jednání brokera je poskytnutí informace o obdržení tohoto velkého příkazu třetí osobě, která provede svůj příkaz ještě před realizací velkého příkazu daného klienta a tím získá výhodu (a zisk).

2. Churning

Další druh činnosti, tzv. "čeření", anglicky churning, je prováděn neeticky se chovajícím brokerem či správcem majetku za účelem zvýšení počtu prováděných obchodů bez ohledu na výsledek. Obchody jsou buď pouze doporučovány a nebo častěji v rámci správy majetku prováděny přímo pracovníky jednotlivých firem. Jejich cílem je vytvořit maximální množství provizních poplatků. Velmi často se pak stává, že účet zákazníka zaznamená mnoho ztrát a bývá doslova vymazán.

Hon na klienty

Firmy, které používají tyto praktiky, musí neustále vyhledávat nové a nové klienty, jelikož trpělivost a zejména finanční zdroje jejich stávajících klientů postupně mizí. Proto takové společnosti často využívají agresivních praktik při získávání nových zákazníků. Velmi často inzerují a ještě častěji používají tzv. cold calling neboli nekonečný telemarketing, kdy obchodníci na prodejním oddělení neustále obvolávají potenciální zákazníky a snaží se jim vnutit výhodnou obchodní aktivitu, aniž by volaný projevil zájem o takové služby.

Firmy, které praktikují takovýto typ činnosti, si rády vybírají lidi, kteří neumějí se svými penězi dobře zacházet. Zástupci těchto firem s oblibou citují známý citát P. T. Barnuma: "Nový hlupák se rodí každou minutu."

Ochranou proti této činnosti je pravidelné sledování aktivit na účtu klienta. Správná brokerská firma má také svého pracovníka pro kontrolu, tzv. "Compliance Officer", který by měl hlídat neobvyklé aktivity na zákaznických účtech a prověřovat je.

Co na to česká Komise?

S dotazem, zda se již setkala na českém finančních trhu s některou z výše uvedených praktik či zda již dokonce podobné případy vyšetřovala, jsme se obrátili i na českou instituci pro ochranu klientů burzovních trhů, na českou Komisi pro cenné papíry. Jiří Čudejka z odboru vnější komunikace Komise pro cenné papíry nám odpověděl takto: "V souvislosti s případem front runningu nebylo Komisí v minulosti vedeno žádné vyšetřování, které by vedlo k vydání pravomocného rozhodnutí.V druhém případě, tj. v případě provozování nelegální praktiky typu churning, lze konstatovat, že Komise se již s tímto případem setkala a prošetřovala jej. V souvislosti s touto nelegální praktikou však k vydání žádného pravomocného rozhodnutí do dnešního dne nedošlo. Nekalé praktiky typu front running a churning patří do skupiny nestandardních jednání, jejichž sledování Komise věnuje svou pozornost. V současné době tak pokračují práce na metodách, jak v podmínkách našeho finančního trhu tyto negativní jevy efektivně identifikovat a posléze eliminovat."

Jak je z uvedených příkladů zřejmé na burzovních trzích stejně jako jinde v životě se najdou tací, kteří se ne zcela přímou cestou snaží dobrat vlastního finančního úspěchu. Jak moc se jim to daří záleží většinou na právním rámci a jeho kontrole ze strany odpovědných institucí, na klientech burzy a jejich pečlivosti při volbě seriózního partnera, investiční společnosti či brokerské firmy.

Co si o popsaných praktikách myslíte? Rozšíří se i v České republice? Povede se Komisi s nimi dostatečně bojovat?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

4. 3. 2005 | Richard Koza

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

Obchodování na burze je práce náročná jako každá jiná. Vyžaduje nejen svědomitou a náročnou přípravu v podobě sledování nejrůznějších dat, ale zahrnuje také vysoké psychické vypětí.... celý článek

Investování po česku: pasivní a neefektivní

18. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Investování po česku: pasivní a neefektivní

Nejvíce peněz ukládáme na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Finanční odborníci o nás říkají, že využíváme investiční produkty rozhodně pasivněji a méně efektivně,... celý článek

Nabídka ETF je stále pestřejší

16. 2. 2005 | Richard Koza

Nabídka ETF je stále pestřejší

Exchange Traded Funds získávají stále větší oblibu investorů a obchodníků po celém světě. Velmi žádanou se v poslední době stala oblast fondů nemovitostí a konečně se objevil i dlouho... celý článek

Rizika finančních trhů v otěžích

18. 1. 2005 | Richard Koza

Rizika finančních trhů v otěžích

Akciové trhy jsou neodmyslitelně spojené s rizikem. Pokusíme se poradit vám, jak s ním co nejlépe nakládat a dokonce jej využít, abyste se vyhnuli zbytečným ztrátám. Na finančních trzích... celý článek

Na burzu bez výmluv

25. 11. 2004 | Richard Koza

Na burzu bez výmluv

Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a... celý článek

Partners Financial Services