Malí akcionáři vytlačeni aneb uzákoněné bezpráví

Malí akcionáři vytlačeni  aneb uzákoněné bezpráví
Nedávno schválený zákon, který umožňuje většinovým vlastníkům odkoupit akcie těch malých proti jejich vůli, je neuvěřitelným projevem neúcty k soukromému majetku a zároveň raritou v civilizovaném světě. Smutným paradoxem zůstává fakt, že úprava prošla i díky části středových a pravicových poslanců, zatímco komunisté byli proti.

"V červnu 2004 prošel prvním čtením ... návrh novely zákona o akciových společnostech, který zásadním způsobem ohrožuje budoucí vývoj práv minoritních akcionářů a je znám pod označením "squeeze-out zákon". Ten umožňuje držiteli více než 90 % kapitálu akciové společnosti, aby si najal znalce pro ocenění minoritních podílů a použil toto ocenění pro nucený odkup od minoritních akcionářů. Odkup je považován za ukončený v okamžiku, kdy je učiněna nabídka, bez ohledu na nabídnutou cenu či bez ohledu na férovost či nezávislost provedeného ocenění. Jediná obrana minoritních akcionářů je podat u soudu žalobu proti ceně, ale ne proti prodeji jako takovému. Pokud bude schválen tento zákon, pak bude mít devastující dopad."
(William Brader: Beyond Transition, čtvrtletník Světové banky, 4/2004)

Squeeze-out, neboli vytlačení minoritních akcionářů, je institut, který většinovému vlastníkovi (nad určitou hranici, v ČR nad 90 %) umožňuje odkoupit akcie minoritních akcionářů i proti jejich vůli. Používá se ve více zemích, nikde ovšem nemá podobu, kterou schválila česká poslanecká sněmovna. Tedy takovou, že majoritní vlastník sám vybírá znalce, který odhadne cenu akcie a za tuto cenu "majoritář" akcie převezme. Podání k soudu nemá odkladný účinek, majoritní vlastník zůstává vlastníkem i v případě, že nezaplatí. Není řečeno, čím má vlastně zaplatit - teoreticky by mohl poskytnout plnění například ve formě výrobků a podobně. Přesto se takový případ najde - je to ten, o kterém píše William Brader a týká se Ruska. Podobnost čistě náhodná? .

Návrh na vyvlastňování menšinových akcionářů, přilepený poslancem Doležalem k navýsost potřebné novele zákona zrychlujícího zápisy do obchodního rejstříku, vyvolává v občanovi pocit naprostého zmatení. Komunisté hlasují proti vyvlastňování, naopak část poslanců ODS, US-DEU a KDU-ČSL pro. Jak to tedy je s tím respektem k soukromému vlastnictví?

Od sociálních demokratů dnes může člověk bohužel čekat cokoli, US už na něco jako "páteř" dávno rezignovala. Co ale KDU-ČSL, naše nejkonzervativnější strana, a především, co horliví ochránci soukromého vlastnictví, ODS? Aby pravicové, nebo alespoň doprava tíhnoucí strany projevily, byť v případě ODS menšinově, takovouto neúctu k soukromému majetku, to je skutečně na pováženou. Vyvlastnění, navíc bez existence alespoň nějakého náznaku "veřejného zájmu", za cenu de facto stanovenou kupujícím, to už chce opravdu silný žaludek.

Jak podrazit nohy vlastním voličům

Jak hlasovali poslanci...
Senát zákon zamítl. Novela se tedy vrátila do sněmovny, která nejprve hlasovala o senátním návrhu - zrychlené zápisy do rejstříku ano, vyvlastňování ne. Výsledek? ČSSD v poměru 65:3 pro vyvlastňování, KDU ČSL 11:9 pro vyvlastňování, US-DEU totéž, v poměru 5:3. ODS v poměru 40:15 proti vyvlastňování, KSČM 35:2 rovněž proti, nezařazený Vrbík proti.

Tito "pravicoví" poslanci navíc fatálním způsobem narušili důvěru právě svých voličů. Vždyť drobní akcionáři jsou právě ti samostatní lidé, kteří se nebojí investovat, aktivně se o své peníze starat a nespoléhat na stát. Uvědomují si poslanci, jak znovu tyto drobné investory znejistili, jak narušili právní stabilitu?

Ve světle tohoto počínání jsou hlasité protesty představitelů ODS a US-DEU proti vyvlastňování pozemků naprosto nedůvěryhodné. Pouze konzistentní počínání jejich senátorů, kteří hájí soukromý majetek v obou případech, alespoň částečně zabraňuje pocitu, že se v české politice už zbláznili všichni.

Celá věc je o to horší, že například návrh důchodové reformy ODS je založen na možnosti individuálního investování jakožto nástroje zodpovědného občana pro zajištění ve stáří. Jak hodlá ODS přesvědčit občany, že právě toto je správná cesta, když někteří z jejích vlastních poslanců svými skutky ukazují, že ani nejzodpovědnější občan si nemůže být jist tím, jak dlouho si bude moci svůj legálně nabytý majetek podržet? Jestliže neví dne ani hodiny, kdy mu ho někdo proti jeho vůli, za prakticky libovolnou cenu a bez jakékoli náhrady způsobené škody, prostě sebere?

A vůbec nejhorší na celé věci je, že v prostředí našeho kapitálového trhu, už tak velice těžce a pomalu získávajícího ztracenou důvěru občanů, došlo k dalšímu otřesu. Ve chvíli, kdy by se patřilo jednat s každým malým akcionářem v rukavičkách, dostali tito lidé ránu pěstí. Ta přitom přilétla ze strany, kde očekávali naopak podporu, stabilitu a respekt k vlastnictví.

Zrušte nebo změňte, a to co nejrychleji

... a co říká Senát 
"Jistá část malých akcionářů na burze nehraje, koupili si akcie firmy, které věří. Mají je trvale a pomáhají vlastně firmu stabilizovat tím, že tato část nereaguje na krátkodobé pohyby na burze. O tuto část důvěru dodávajících investorů česká burza přijde, a tím přijde o část své již tak malé důvěry vůbec. To má následky. Bude ještě obtížnější získat investiční prostředky a kapitál v mimobankovní sféře, podniky i spořící budou ještě závislejší na bankovních produktech. Banky budou moci zvýšit poplatky a přesvědčovat střadatele, že nejlépe je spořit zdarma u nich."
Jiří Pospíšil, senátor za ODS

Je třeba urychleně předložit návrh na zrušení tohoto zlodějského ustanovení, a to takovým způsobem, aby ho žádný většinový akcionář nestačil využít. Jestliže je možné zajistit změnu zákona o zveřejňování platu manažerů v řádu hodin, mělo by se takové možnosti využít právě v tomto případě. Pokud novelu nebude vetovat prezident, zákonodárci by si navíc tímto postupem mohli zachovat tvář.

A pokud budou možnost squeeze-out, tedy vytěsnění menšinových akcionářů, chtít zavést, udělají to civilizovaným způsobem. To znamená, že cena bude odvozena od ceny tržní a u veřejně neobchodovaných akcií na základě posudku nezávislého orgánu. S tím, že ve všech případech bude povinností majoritního akcionáře tuto tržní cenu navýšit minimálně o 20 % jako odškodnění za "nepřátelské převzetí", duševní újmu a ztracený čas.

EU squeeze-out nařizuje, ale...  
Evropská směrnice 2004/25/ES v § 15 členským státům EU uzákonění squeeze-out, popřípadě jeho úpravu (ve většině států EU tato možnost existuje) nařizuje. Do českého právního systému má být implementována do roku 2006. Pracuje na tom Ministerstvo financí a Komise pro cenné papíry. Doležalova novela tedy není nijak potřebná, ledaže by šlo o to, umožnit vytěsnění menšinových akcionářů před nabytím účinnosti této novely. Ta mimo jiné nařizuje zajistit "férovou cenu" a do jisté míry ji i definuje. Je ovšem otázka, jestli u nuceného prodeje vlastního majetku něco takového jako spravedlivá cena existuje. Tržní cena, ta existovat může, například cena akcie na burze. Ovšem někdo může být ochoten za ni své akcie prodat, někdo nikoli. Někdo nemusí být ochoten prodat vůbec, protože si akcie chce ponechat třeba jako pojistku na stáří nebo pro pravidelný výnos formou dividend. Ve skutečnosti může být cena férová výhradně v případě, že se obě strany na ní dobrovolně dohodnou, v žádném jiném případě nikoli.
Směrnice zavádí zároveň (§ 16) zrcadlovou možnost, tedy možnost minoritního akcionáře vnutit své akcie majoritnímu (sell-out). To v Doležalově novele není. Za zmínku stojí i to, že v USA jsou naopak minoritní akcionáři chráněni až do té míry, že mohou "vytlačit" akcionáře většinového (expulsion) - pokud s nimi nejedná fér a schválí to soud. Charakteristické je, že v USA se označení "squeeze-out" používá v souvislosti s více či méně nezákonnými způsoby vytlačování menšinových akcionářů například neproplácením dividend, vyplácením nadměrných odměn vedení a dalšími způsoby útisku.

Co si o návrhu na vyvlastňování menšinových akcionářů myslíte? V jaké podobě byste jej akceptovali? Co si myslíte o přístupu politických stran?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 66 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2005 13:11

Právě proto je dobré investovat na vyspělých akciových trzích jako NASDAQ nebo NYSE.

--------------
Igor Foltýn
http://usakcie.com

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2005 14:31, teimlm

souhlas, jedina anketa, kt. mi pripada spolehliva v mediich je ta v milionari, kdy se soutezici pta publika... :-) tam snad maji zajisteno, ze jeden muze hlasovat jednou...

dale se da verit pruzkumum od solidnich agentur pro pruzkum verejneho mineni - ty si snad taky zajisti, ze se ptaji cloveka pouze jednou... (i kdyz zde je zvlastni, ze pruzkumy volebnich preferenci byvaji u tech dvouch nejvetsich agentur ruzne...)

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (66 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?

29. 4. 2005 | Radek Létal

Nemravný ČEZ aneb hrozí nám nákaza enronitidou?

Motivační plány českých polostátních firem fungují natolik nestandardně, že se nad jejich absurditou pozastavil i ministr financí a nyní prosazuje změnu. Například bývalý náměstek ministra... celý článek

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

29. 4. 2005 | Ludmila Řezníčková

Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Novela zákona o státní sociální podpoře připravila lidi s doplňkovými příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (například důchodce či ženy na mateřské) o potřebné sociální dávky. Po... celý článek

Komunisté jsou živou hrozbou

15. 4. 2005 | Erik Tabery | 1 komentář

Komunisté jsou živou hrozbou

Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se... celý článek

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

30. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

Jste zvědaví, jak se Stanislav Křeček vypořádal s vašimi otázkami? Zajímá vás, v jakém bytě bydlí a za kolik? Ptali jste se na všechno možné, také na jeho spánek, ceny nájmů a financování... celý článek

Legislativní paskvil motivuje naruby

21. 2. 2005 | Kateřina Havlíčková

Legislativní paskvil motivuje naruby

Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni pracovat, byl přijat nový zákon o dani z příjmů. K němu ale Ministerstvo vydalo ještě pokyn, který jaksi dobrý úmysl vlády zcela... celý článek

Partners Financial Services