Ptejte se Tomislava Šimečka!

Ptejte se Tomislava Šimečka!
Po zástupci nájemníků můžete vyzpovídat také předsedu Občanského sdružení majitelů domů Tomislava Šimečka. Chtějí majitelé větší zisky a "kašlou" na nájemníky, zejména na ty sociálně slabé? Pomůže uvolnit regulované nájemné žaloba majitelů domů na český stát o stovky miliónů korun za "morální újmu" u štrasburského soudu?

Nedávno jste se ptali Stanislava Křečka, předsedy Sdružení nájemníků, který na vaše dotazy odpovídal v článcích Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček a Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček II. Podle vašich ohlasů jste s jeho odpověďmi příliš spokojeni nebyli. Dnes máte možnost klást své otázky "druhé straně". Na vaše otázky je připraven odpovídat předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček.

OSMD se charakterizuje jako zájmové sdružení občanů, které spojuje společný zájem. Kroky sdružení vycházejí ze základního atributu tržní ekonomiky, tedy nutnosti ochrany vlastnického práva, specificky vlastníků domů, bytů a dalších nemovitostí na území ČR.

Na vaše otázky odpoví předseda OSMD
foto

RNDr. Tomislav Šimeček (*1936)

Vystudoval Matematicko fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, pak pracoval jako odborný asistent na katedře fyziky pevných látek MFF-UK.
Od roku 1963 je vědeckým pracovníkem Fyzikálního ústavu Akademi věd ČR. Několik let působil jako hostující profesor na univerzitách v Edmontonu a Vancouveru.
Posledních deset let pracuje ve vedení OSMD, jehož je v současné době předsedou.

"Sdružení usiluje o vytvoření podmínek tržní ekonomiky v oblasti bydlení a využívání nemovitostí," píše se v jeho stanovách. A právě to je jablkem sváru v diskuzi s regulovanými nájemníky, které sdružuje SON. Podmínky tržní ekonomiky jsou jednoznačné a jediné: možnost nakládat svobodně se svým majetkem. OSMD by jistě přivítalo zákon, který by umožňoval zacházet s byty skutečně tržně včetně možnosti uzavírat jakékoliv smlouvy a ty pak také podle dohodnutých podmínek vypovídat. Avšak právní prostředí má v podmínkách Evropy určitá omezení čistě tržní ekonomiky v oblasti bydlení. Tradičně sociální pojetí společenského soužití se projevuje i v mnoha zákazech a povinnostech. Jednou z nich je i právo na bydlení. Stát si jej vykládá dnes tak, že lidem zajistí bydlení na úkor majitelů domů. Případný posun v legislativě by měl přenést náklady na nájemníky samotné a na stát. Otázkou je, zda případné sociální dopady má kompenzovat jen stát nebo i obce.

Zásadní argumentace pro nutnost zdražení

Položit otázky Tomislavu Šimečkovi můžete zde.
Průměrné regulované nájemné je na úrovni 21 Kč/m2 bytu měsíčně, což představuje jen asi 1,2 % ročně z reprodukční pořizovací ceny. Z té logicky vychází i aktuální ceny oprav, údržby, správy, pojištění, a tak dále. Přitom jen ekonomicky oprávněné náklady bez jakéhokoli zisku byly Ministerstvem financí vyčísleny na 4 % z této ceny ročně. S tím koresponduje i "minimální záchovné neziskové měsíční nájemné" zjištěné na základě expertíz Ministerstvem pro místní rozvoj ve výši 45 – 67 Kč/m2 .

Pomůže Štrasburk?

Členové Občanského sdružení majitelů domů chtějí český stát žalovat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku o stovky miliónů korun náhrad za "morální újmu". I o tom se mluvilo na valné hromadě OSMD, která se konala uplynulý víkend v Praze. Regulace nájemného podle OSMD poškozuje majitele domů. Kvůli regulaci nájemného se již dříve obrátilo na štrasburský soud Hnutí na obranu majitelů realit.
Stát se však k podobným stížnostem nezná. Jiří Paroubek, dosud zastávající post ministra pro místní rozvoj k celé situaci poznamenal, že by "majitelé měli šanci ve Štrasburku uspět, pokud by stát ohledně nájemného nic nedělal. V krátké době se ale chystá k projednání ve vládě věcný záměr návrhu zákona o nájemném," dodává Paroubek.
I tak už ale škody způsobené vlastníkům domů dosahují úrovně 30 – 50 miliard Kč. Těch se budou majitelé domáhat pomocí individuálních žalob.

Kam by se mělo zvyšovat nájemné?

Nic proti tomu, že majitelé domů chtějí nakládat svobodně se svým majetkem. Také jistě nemají suplovat úlohu někoho jiného, když dnes musejí dotovat levné bydlení svých nájemníků. Je tady ale jedno "nedorozumění".
Pokud OSMD doporučuje svým členům zvyšovat nájemné v bytech na tržní úroveň, je to ekonomicky možné. Rovnovážný stav na trhu je obecně dán poptávkou a nabídkou, existuje-li převis jedné složky, cena se mění až k rovnováze. Máme-li tedy dnes dva "trhy" bydlení, máme i dvě ceny. První trh dnes není nijak regulován a existuje na něm jakási vysoká cena bydlení. Druhý trh – netrh je bojem o udržení starých dekretů, regulovaných a později zmražených nájmů. Tam je cena nízká.
Pokud by se ceny všeho bydlení zvýšily na dnešní tržní úroveň, bylo by nájemné zákonitě nad rovnovážnou hodnotou, neboť ta leží kdesi mezi dnešními cenami zmraženými a tržními. Majitelé nemovitostí však očekávají že se dnešní tržní nájmy sníží o 20-30 %. Nafouknout bublinu, aby poté praskla, není ani v jejich zájmu. Uvidíme, zda odpovědi Tomislava Šimečka vnesou do problému jasno.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Je Občanské sdružení majitelů domů společenstvím rukojmích, kteří dotují vládní a politickou neschopnost vyřešit problém trhu s bydlením? Nebo je spíše spolkem nenasytných "Krkovičků", kteří se snaží vyždímat ze svých nájemníků maximum, třeba i s pomocí státních příspěvků na nájemné?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2007 21:26, Tomáš Marný

Buď obětujte peníze a sežeňte si informovaného advokáta, nebo to zcela zdarma a nezávazně zkuste na lampárně na Hlavním nádraží.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček II.

31. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček II.

V dnešním dokončení rozhovoru s předsedou Sdružení nájemníků se můžete dočíst o jeho názorech na povinnosti státu. Například majitelé domů podle něj získali nemovitosti s nájemníky... celý článek

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

30. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Problematice příliš nerozumíte, vzkazuje Křeček

Jste zvědaví, jak se Stanislav Křeček vypořádal s vašimi otázkami? Zajímá vás, v jakém bytě bydlí a za kolik? Ptali jste se na všechno možné, také na jeho spánek, ceny nájmů a financování... celý článek

Že by deregulace nájmu nebyla potřeba?

27. 1. 2005 | Jiří Šedivý

Že by deregulace nájmu nebyla potřeba?

To, že je současná podoba regulace nájmů brzdou normálního fungování hospodářství a společnosti v naší zemi, už dnes přiznává kdekdo, dokonce i Sdružení nájemníků. Situace v ČR ovšem... celý článek

Skutečné a oprávněné nájemné: málo známé veličiny

1. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Skutečné a oprávněné nájemné: málo známé veličiny

Názory dvou odborníků směřují k deregulaci nájemného. Argumenty jsou nejen ekonomické, ale dokonce i sociální a poukazují na to, jak dnešní bytová situace nekopíruje základní zásady... celý článek

Ptejte se Kennetha R. McPartlanda!

29. 9. 2004 | Kristýna Havligerová

Ptejte se Kennetha R. McPartlanda!

Jen málokdo nezná název firmy Provident Financial, která není vždy (alespoň mediálně) spojována s těmi nejčistšími podnikatelskými způsoby. Společnost si přesto stojí za tím, že poskytuje... celý článek

Partners Financial Services