Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti
O tom, že se aplikace bance povedla, svědčí téměř jednohlasné "jednoduché a přehledné" od našich porotců. Tento nesporný úspěch ale kazí nulová nabídka doplňkových služeb.

Raiffeisenbank (profil, názory) přišla na český trh v roce 1993 a hned od počátku se ucházela se o klienty jak retailové tak firemní. Obsluhuje je prostřednictvím 49 obchodních míst rozmístěných po celé ČR. Nízký počet poboček předznamenává, že přímé bankovnictví je pro RB (stejně jako pro řadu již dříve hodnocených bank) klíčovým komunikačním kanálem s klienty. Aplikace má v současnosti asi 18 tisíc uživatelů a jak se bance povedla můžete posoudit v našem hodnocení.

Jak jsme hodnotili internetové bankovnictví Raiffeisenbank v našem minulém testu, si můžete přečíst zde.

Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Instalace

HW a SW požadavky
Aplikace vyžaduje internetový prohlížeč podporující standard HTML 4.0. K provádění aktivních operací autorizovaných pomocí podpisového certifikátu je navíc potřeba nainstalovat podporu technologie Java od společnosti Sun nebo Microsoft. Aplikaci lze provozovat nejen v operačním systému Windows, ale i v Linuxu.

Při využití autorizace pomocí SMS kódů je i pro aktivní operace jediným požadavkem internetový prohlížeč podporující standard HTML 4.0.
Pokud se rozhodnete využívat variantu s autorizacemi plateb pomocí podpisového certifikátu, budete si jej muset s použitím jednorázového hesla vytvořit v takzvané "registrační autoritě". Odkaz na ni naleznete vedle odkazu pro vstup do internetového bankovnictví. Takto vytvořený certifikát si pak v aplikaci zaregistrujete. Můžete ale využít i variantu s autorizací pomocí SMS kódů, ta žádnou podobnou "přípravu" nevyžaduje.


Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Přihlášení

Co umí internetové bankovnictví Raiffeisenbank
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný NE
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu NE
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení NE*
informace o platebních kartách ANO
*lze pouze ukončení opakovaného termínovaného vkladu
Na první pokus budete možná vstup do aplikace na stránkách banky dlouho hledat, není totiž nijak výrazně označený a "choulí se" na levé straně domovské stránky banky. Porotkyně Alena Urubková k tomu poznamenala "na webu schováno". Samotné přihlášení je podle Evy Souhradové velmi jednoduché, "zadáte uživatelské jméno a heslo a jste uvnitř". Eva Moniová z Lidových novin k tomu dodává "snadné, ale také asi snadno zneužitelné."

Ovládání a vzhled

Aplikace by se mohla u našich porotců ucházet o titul nejpřehlednější testované aplikace. Téměř všichni totiž do hodnotících protokolů uvedli slovo "přehledné" či některé z jeho synonym. "Menu je přehledné, dobře se v něm orientuje, rychle najdu to, co potřebuji," poznamenala například Eva Moniová. "Dobrá a klidná kombinace barev," přidává Jiří Nápravník ze Salamandru. Jedinou výjimkou byla Eva Souhradová, která se vyjádřila přesně naopak: "Zpočátku trochu nepřehledné, zbytečně nahuštěné."

Negativem (především pro ty, kteří špatně vidí nebo používají vysoké rozlišení obrazovky) jsou ikonky. Nabízí se říci "ikonečky". K provedení některých akcí (například zobrazení detailů transakce) je totiž nutné najít malý, titěrný obrázek a kliknout na něj. Nicméně samotná myšlenka nápověd (velmi malá žárovka vedle pole) je velmi příjemná a používání aplikace rozhodně pomůže.


Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Problémem také může být zobrazování stránek, které není vždy optimální. Například zakládání termínovaného vkladu se nám při testu aplikace roztáhlo na dvě strany horizontálně – po vyplnění viditelné části formuláře přejedete doprava, kde vyplníte druhou, do té doby neviditelnou část (viz obrázky).


Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Provádění transakcí

Zabezpečení
Pro pasivní operace stačí přihlašovací jméno a heslo. Pro aktivní operace je potřeba podpisový certifikát nebo SMS kód. Kromě toho má klient možnost individuálního omezení denní výše plateb.
V odkazech jednorázové a trvalé příkazy najdete širokou nabídku nástrojů platebního styku (domácí i zahraniční). V záložce nastavení si pak můžete předdefinovat účty na které zasíláte peníze pravidelně, a ušetřit si tak jejich opakované vyplňování (obdoba vzorů u jiných bank). Stejně jako v hodnocení vzhledu i zde se často objevovala mezi pozitivy přehlednost formuláře. "Přehledné, jasné," poznamenává Pavel Slavík z Peníze.CZ. Kladné body si u Jiřího Nápravníka a Petra Dvořáka z katedry bankovnictví na VŠE také získala nápověda u příkazů k úhradě.

Najdou se samozřejmě i výhrady. Při zadávání transakcí je poněkud nepraktické to, že se nejdříve zobrazí přehled již zadaných transakcí (příkazů a podobně). Abyste totiž mohli zadat transakci novou, musíte kliknout na odkaz nad seznamem s velmi záhadným názvem "Nová žádost" (u jednorázových transakcí je označení podstatně intuitivnější: "Nový příkaz").


Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Ostatní operace

Narozdíl od designu, s vytvářením historie transakcí si banka moc práce nedala. Musíte se totiž spokojit s přehledem, který se vám aplikace zobrazí. Jde o prostý výpis transakcí provedených v minulosti s jedinou možností seřadit data podle velikosti či datumu. "Nelze nastavit podmínky," poznamenává Petr Dvořák.

Aplikace hodně ztrácí kvůli nulové nabídce dalších služeb. Raiffeisenbanka má přitom v České republice stavební spořitelnu. Proč by si tedy klienti nemohli tento produkt koupit či sledovat jeho vývoj prostřednictvím internetového bankovnictví? To samé by se dalo říci o platebních a kreditních kartách. O transakcích provedených s nimi se dozvíte jen z přehledu zaúčtovaných plateb.


 Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Na závěr se podívejme na náklady na služby:

Náklady na služby RaiffesenBank Počet Kompletkonto Start (Kč) Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 45 540
výběry na přepážce 5 za rok 5 30 150
výběry z vlastního bankomatu ** 23 za rok 23 5 115
výběry z cizího bankomatu ** 7 za rok 7 19 133
vklady v hotovosti 9 za rok 9 5 45
počet příchozích plateb 20 ročně 20 5 100
počet ochozích plateb 36 ročně 36 2 72
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 5 150
podíl mezibank plateb * 0,9 32 1 32
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
platební karta elektronická 1 1 0 0
1 337
* příplatek za mezibankovní platby se vztahuje jen na odchozí platby zadané jednorázovými příkazy
** banka účtuje jinou cenu za první dva výběry (5 korun vlastního či 19 korun z cizího) a jinou za další (9 z vlastního a 25 z cizího), pro účely výpočtu celkových nákladů je uvažována nižší cena, neboť průměr našeho modelu na měsíc je nižší než dva výběry a tudíž předpokládáme, že proběhnou nejvýše dva výběry každý měsíc

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jsou pro vás v internetbankingu důležité nebankovní služby (pojištění, stavební spoření a podobně)? Jak se vám líbí aplikace Raiffeisenbank?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

26. 4. 2005 | Simona Ely Plischke

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat?... celý článek

eBanka: věrná osvědčenému designu

21. 4. 2005 | Petr Vykoukal

eBanka: věrná osvědčenému designu

eBanka byla v minulosti často tím, kdo udával trend v oblasti internetového bankovnictví. Konkurence však nespí, a tak dnes řada bank nabízí srovnatelné aplikace a dotahuje její náskok.... celý článek

Česká spořitelna: viditelný pokrok

14. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: viditelný pokrok

Další bankou, u níž budete moci zhodnotit vývoj internetového bankovnictví za poslední tři roky, je Česká spořitelna. Při porovnání obou aplikací je už na první pohled vidět, že posun... celý článek

BAWAG: jednoduše a přehledně

7. 4. 2005 | Petr Vykoukal

BAWAG: jednoduše a přehledně

Jednoduché, s dostatečným množstvím funkcí a "lehkým" designem, tak lze asi nejstručněji shrnout přednosti internetového bankovnictví BAWAG Bank CZ, jedné z menších českých bank. Co... celý článek

Internetová banka roku startuje!

4. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Internetová banka roku startuje!

Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český... celý článek

Partners Financial Services