HVB: nečinností k průměru

HVB: nečinností k průměru
Vypadá to, že v HVB Bank se zastavil čas, přinejmenším v oddělní pro rozvoj internetového bankovnictví. Její aplikace se za poslední tři roky totiž téměř nezměnila. A tak zatímco tehdy nabízela z pohledu dostupných služeb slušný nadstandard, dnes jde spíše o podprůměr.

HVB na český trh vstoupila už počátkem devadesátých let. To, co je dnes HVB Bank (profil, názory), byly ještě před několika lety čtyři banky – HypoBank, Vereinsbank, Bank Austria a Creditanstalt. Kromě krátké epizody Creditanstaltu v kupónové privatizaci se ani jedna z nich v minulosti příliš v retailu neangažovala. Současná pobočková síť banky čítá 23 poboček, především v Praze a krajských městech. Stejně jako pro řadu již testovaných bank i pro HVB je přímé bankovnictví nejdůležitějším komunikačním kanálem.



Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Podle informací zaměstnanců banky využívalo internetové bankovnictví ke konci roku 2004 asi 14 tisíc uživatelů, což znamená necelou třetinu retailových klientů (kteří mají běžné účty).

Pokud si porovnáte dnešní a minulé hodnocení z roku 2000 , zjistíte, že aplikace doznala spíše kosmetických změn. Chcete-li si chcete udělat svůj názor na ovládání a vzhled aplikace, můžete si ji prohlédnout ve funkčním demu přímo na stránkách banky.

Instalace

HW a SW požadavky
Banka uvádí běžný počítač s internetovým prohlížečem. Tím je však myšleno však běžné PC, protože například na počítači Apple s operačním systémem Mac OS aplikace nefunguje.

Banka k autentizaci operací a vstupu do aplikace používá "Bezpečnostní klíč", laicky řečeno kalkulačku, která generuje vstupní kódy do aplikace. Díky tomuto způsobu zabezpečení není třeba nic instalovat či generovat. V bance si jen vyzvednete bezpečnostní klíč (stojí 490 Kč).





Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Přihlášení

Co umí internetové bankovnictví HVB Bank
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný ANO
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna či zrušení NE
informace o platebních kartách ANO

Vstup do aplikace (její české i anglické verze) najdete přímo na domovské stránce banky. I při surfování stránkami HVB zůstává přihlašovací odkaz na liště vlevo, takže vstoupit do aplikace můžete téměř z kterékoliv stránky.
Po kliknutí na vstup se otevře nové okno, do kterého se začne načítat aplikace. Při prvním přihlašovaní musíte chvilku počkat (řádově do jedné minuty), při každém dalším už je to velmi rychlé. Po skončení načítání jste vyzváni, abyste kurzorem myši přejížděli přes obrázek klíče na obrazovce – tím vygenerujete klíč, kterým je šifrována vaše komunikace s bankovním serverem. Pak už jen stačí zadat Osobní číslo (osmimístné), vygenerovat heslo (sedmimístné) a jste uvnitř.
Našim porotcům se použití "kalkulačky" moc nelíbilo. Jan Komeda z Peníze.CZ vnímá jako mínus to, že klíč je potřeba i pro pasivní operace s účtem. Nutnost použití klíče označil za mínus i Petr Dvořák z katedry bankovnictví VŠE. Výhody v něm ale našla Eva Souhradová. Ta se sice bojí situace, že by "kalkulačku" někde ztratila, současně však poznamenává: "jednodušší než čekat na SMS".

Ovládání a vzhled

Celou aplikaci ovládáte pomocí odkazů v levé části jejího okna. Vždy po kliknutí na některou z možností se rozbalí submenu a z něj si vyberete přímo danou transakci (například příkaz k úhradě). V okně samotné transakce se pak pohybujete i pomoci tlačítek v dolní části obrazovky (více viz obrázky).

Jak se aplikace zamlouvala našim porotcům? Jiřímu Nápravníkovi, Aleně Urubkové a Petrovi Dvořákovi se nelíbilo, že okno nelze zvětšit na celou obrazovku. Jiří Nápravník ještě poznamenal, že okno je malé, a tím komplikuje ovládání. Alena Urubková byla ještě kritická k malým písmenkům a k tomu, že formuláře nekorespondují s navigací. Našli se ale i spokojení testující. Petr Dvořák (až na výše uvedené výhrady) shledává aplikaci přehlednou, ještě více se líbila Pavlovi Slavíkovi z Peníze.CZ. "Přehledné, jasné, bezproblémové," tak shrnul své hodnocení.




Provádění transakcí

Způsob zabezpečení
Veškerá komunikace je šifrována SSL 3.0. Ke vstupu do aplikace a k autorizaci transakcí je zapotřebí osobního čísla a jednorázového hesla generovaného "kalkulátorem". Vstup do něj je chráněn PINem.

Široká nabídka domácích i zahraničních platebních operací je v českém internetovém bankovnictví standardem. HVB tento standard rozhodně naplňuje, takže nabídce plateb není moc co vytknout. Možná uspořádání jednotlivých položek by mohlo být přehlednější. Pokud chcete zadat příkaz k inkasu, musíte jít do Příkazu k úhradě a z horního rozbalovacího menu vybrat pokyn "Výzva k inkasu". Podobnou neintuitivnost asi měl na mysli Petr Dvořák, když do hodnotícího protokolu poznamenal: "ne zcela přehledné uspořádání formuláře příkazu". Podobnou výhradu ale jinými slovy uvedla Alena Urubková, podle níž je "nepřehledné rozmístění pole, špatně umístěná hláška potvrzení".




Zvláštní přístup zvolila banka u vzorů transakcí. Ačkoliv je nabízí, Aleně Urubkové či Danu Lukešovi se je nepodařilo najít. Důvodem je pravděpodobně fakt, že se jmenují "Preferované platby". Jediným porotcem s pozitivním názorem byl Pavel Slavík, který pro hodnocení zadávání příkazu použil slovo "přehledné". Opět ale uvedl i svou oblíbenou výtku (viz předchozí testy), že vyhledávání kódu bank není podle abecedy. HVB je v tomto směru sice lepší než její konkurenti a podle abecedy hledat můžete, abeceda je to ale zvláštní – "Č" je až na konci seznamu.
Kromě tuzemských plateb nabízí aplikace i zahraniční (včetně možnost zaslání šeku) a zřizování termínovaných vkladů. Dan Lukeš k zahraničním platbám poznamenal, že aplikace neumožňuje v rámci EU provádět platby jen na základě IBAN.




Ostatní operace

Ačkoliv v platbách je banka na úrovni českého standardu, z ostatních operací toho už kromě výpisů moc nenabízí. Řadě uživatelů určitě budou chybět informace o autorizovaných transakcích s kartami (nicméně již zaúčtované operace si můžete prohlédnout i s řadou detailů), navázání na další služby banky například v oblasti investování do dluhopisů či podílových fondů. Eva Souhradová k tomu poznamenala "málo funkcí", Petr Dvořák zase "pouze základní produkty".




Aplikace nabízí historii transakcí (až rok zpět), vstoupit do ní můžete rovnou po přihlášení. Z přehledu účtů (vypadá skoro jako tabulka v excelu) si dvojklikem vyberete účet a zobrazí se vám jeho historie. Několika našim porotcům zde chyběla možnost filtrování, jediné co aplikace nabízí je třídění podle jednotlivých položek (datum, částka, popis, zůstatek). Stiskem tlačítka export si můžete vytvořit soubor s přehledem transakcí ve formátu .csv (comma separated value - hodnoty jsou odděleny čárkou). Soubor si můžete otevřít v excelu či jiném tabulkovém procesoru a dále s ním pracovat.

Náklady na služby HVB Bank Počet Konto Pohoda (Kč) Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 64 768
výběry na přepážce 5 za rok 5 30 150
výběry z vlastního bankomatu 23 za rok 23 9 207
výběry z cizího bankomatu 7 za rok 7 9 63
vklady v hotovosti 9 za rok 9 10 90
počet příchozích plateb 20 ročně 20 5 100
počet odchozích plateb 36 ročně 36 3,5 126
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 5 150
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
platební karta elektronická* 1 1 0 0
1 654
* součástí účtu Pohoda je embosovaná karta

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jak se vám líbí internetové bankovnictví HVB Bank? Považujete úroveň přímého bankovnictví za důležitý faktor při volbě banky?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

26. 4. 2005 | Simona Ely Plischke

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat?... celý článek

eBanka: věrná osvědčenému designu

21. 4. 2005 | Petr Vykoukal

eBanka: věrná osvědčenému designu

eBanka byla v minulosti často tím, kdo udával trend v oblasti internetového bankovnictví. Konkurence však nespí, a tak dnes řada bank nabízí srovnatelné aplikace a dotahuje její náskok.... celý článek

Česká spořitelna: viditelný pokrok

14. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: viditelný pokrok

Další bankou, u níž budete moci zhodnotit vývoj internetového bankovnictví za poslední tři roky, je Česká spořitelna. Při porovnání obou aplikací je už na první pohled vidět, že posun... celý článek

Citibank: proč to dělat jednoduše, když to jde jinak…

12. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Citibank: proč to dělat jednoduše, když to jde jinak…

Největší retailová banka na světě v Česku stále spíše "sbírá smetanu". Podle její cenové politiky je jasné, že hledá především klienty s vyššími příjmy – účet za 250 Kč měsíčně rozhodně... celý článek

BAWAG: jednoduše a přehledně

7. 4. 2005 | Petr Vykoukal

BAWAG: jednoduše a přehledně

Jednoduché, s dostatečným množstvím funkcí a "lehkým" designem, tak lze asi nejstručněji shrnout přednosti internetového bankovnictví BAWAG Bank CZ, jedné z menších českých bank. Co... celý článek

Partners Financial Services