Ze staré penze do nové: dobrovolně, nebo povinně?

Ze staré penze do nové: dobrovolně, nebo povinně?
V rámci důchodové reformy budeme muset rozlousknout nejeden "dobrovolnostní oříšek", např. míru dobrovolnosti vstupu do nového důchodového systému a "vyvázání se" ze starého. Jaké máme možnosti a co navrhují naše politické strany? Podívejme se na plusy a minusy jednotlivých variant.

V článku Spoření na důchod: dobrovolně nebo povinně? jsme se zabývali otázkou, zda má být účast v kapitálovém pilíři, bude-li zaveden, povinná či dobrovolná. Existuje ale ještě jeden uzlový bod, v němž je nutno učinit podobné rozhodnutí. Tím je samotná účast v novém důchodovém systému.
Na rozdíl od předchozího má toto rozhodnutí navíc přímý vliv na výši nákladů reformy. Zákonodárce musí tedy předem znát finanční důsledky různých variant tohoto rozhodnutí.

Jaké jsou tedy možnosti a kam směřujeme my?

Ve státě s průběžným důchodovým systémem může být zaveden tzv. opt-out. To je možnost dobrovolně se ze státního systému "vyvázat". V uvozovkách proto, že i v takovém případě většinou zbývá povinnost se určitým dílem podílet na solidárním povinném minimu do průběžného pilíře.
Druhou možností je přechod na nový systém povinně. Buď pro všechny, nebo, a to je častější, pro lidi pod stanovenou věkovou hranicí. Někdy je vstup povinný pouze pro ty, kdo se ještě účastníky důchodového pojištění nestali (tento systém zavedlo např. Slovensko).

Názory politických stran i odborníků

Pokud vás zajímá, jak chtějí naši političtí představitelé ozdravit tuzemský penzijní systém a co si o jejich plánech myslí odborníci, podívejte se na stránku    http://reforma.penize.cz  

U nás možnost opt-out navrhuje KDU-ČSL, a to pro všechny, dokonce i do budoucna. Povinný vstup do nového systému pod určitou věkovou hranici a opt-out nad ni (předělem je ročník 1967) pak plánuje ODS. Dobrovolný vstup do systému NDC, rovněž pro ročník 1967 a starší, a povinný pro mladší má ve svém návrhu i ČSSD. Ani ODS ani ČSSD ale mladším nezaručují zachování již vzniklých nároků.

Plusy a mínusy variant

Je nasnadě, že povinný vstup do nového systému pro kohokoli, kdo již byl účasten důchodového pojištění, je v souladu nejen se zákony, ale především s logikou a morálkou pouze v případě, že všechny už vzniklé nároky jsou respektovány. Pokud to nový systém nezaručuje, je třeba, aby byl buď výhodnější než systém původní nebo alespoň nebyl ztrátový. A to pro každého jednotlivce.
Bylo by tedy možné představit si např. povinný vstup do nového systému s tím, že by byl každému důchod podle nového systému porovnán s důchodem, který by dostal v systému původním. Pokud by na novém prodělal, stát by ztrátu dorovnal.

U dobrovolného vstupu tuto podmínku splnit není třeba, záleží na každém, aby si vyhodnotil, čemu dává přednost. Je nasnadě, že z hlediska odpovědnosti státu je možnost dobrovolného vstupu výhodnější. Z hlediska nákladů je tomu ale naopak. Čím nižší je věková hranice pro povinný vstup, tím je reforma celkově dražší (i když v prvních letech je levnější). Je to proto, že do nového systému dobrovolně vstupují především lidé s vyššími příjmy, a poměr výpadku pojistného je tak vyšší než poměr snížení výdajů na důchody (vzhledem k redukcím vyšších vyměřovacích základů).

Dobrovolný vstup také znamená vyšší administrativní zátěž, a to pro stát i zaměstnavatele, protože po desítky let běží paralelně dva systémy a je třeba mezi jejich účastníky rozlišovat.

Působí i psychika

Jedním z faktorů při volbě mezi dobrovolným a povinným vstupem do systému je také to, že starší lidé v průměru hůře snášejí změny a povinná změna by u nich mohla vyvolat obavy. Toto respektují při zavádění reforem všechny státy, takže i u nás musí být pro starší ročníky vstup do nového systému vždy dobrovolný.
(Jiná věc je snaha starším ročníkům ve vstupu do nového systému zabránit. To se nevyplatilo Maďarům, jejichž ústavní soud prohlásil toto omezení za diskriminační a starším ročníkům musel být vstup umožněn dodatečně. Ve světle toho je snaha stanovit horní věkovou hranici, 50 let, pro možnost vyvázat se ze starého systému ze strany KDU-ČSL a ODS dost nepochopitelná.)

Naprosto jasné jsou tedy v současné době pouze dvě hranice: pro osoby pod 18 let zavést povinný vstup, pro osoby nad 50 let dobrovolný. Celá oblast mezi nimi je záležitost zvolené metody, vyhodnocení dopadů na stát i jednotlivce a především politického rozhodnutí.

Jak by systém měl vypadat podle vás? Jaké věkové hranice pro účast v systému byste navrhovali vy? Měli by být staří lidé z nového systému zcela vyloučeni?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-127
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2005 9:54, Jirka

V tom máte pravdu. Některým lidem bude dlouho trvat, než pochopí, že spousta tunelů tu mohla vzniknout právě díky tomu, jak to náš stát legislativně "jistí". Protože nejistí ani ten slamník, spousta lidí si raději řekne: "Co prožeru, to mi neukradnou." Ale právě toho strachu z vlastní odpovědnosti bychom mohli využít k omezení sociálních dávek, jak jsem navrhoval. Nejvíc mě trápí, že rozumná řešení jsou prakticky neprosaditelná, neboť demokratická většina = dav převážně málo vzdělaný, stále moc vystrašený a rozmazlený socialismem, který ne a ne skončit. Jak mi stále připomíná pan kolega Kolda, vedeme tu jen takovou akademickou debatu a stejně nic nezreformujeme. Zázračné řešení, které by se líbilo většině neexistuje a pro bolavou operaci není dost odvahy a vůle.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření na důchod: dobrovolně, nebo povinně?

11. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Spoření na důchod: dobrovolně, nebo povinně?

Diskuze nad mírou státní intervence ovlivňuje i penzijní reformu. Má stát dát každému minimum a dál nechat na lidech, aby se postarali sami o sebe? Nebo vše prošpikovat paragrafy a... celý článek

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

1. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

Pokračujeme v prezentaci dalších částí návrhu důchodové reformy. Povinné pojištění invalidity u zdravotní pojišťovny a motivační snížení pojistných sazeb u rodičů a zaměstnavatelů "ohrožených"... celý článek

Portfolio, které neprodělá

15. 2. 2005 | Petr Syrový | 1 komentář

Portfolio, které neprodělá

Nechce se vám s přebytečnými penězi do banky? Radši byste si sami chtěli sestavit portfolio, které by vyneslo více než fondy peněžního trhu a zároveň "zaručilo", že neproděláte? Máme... celý článek

Jít či nejít do pracovního důchodu?

10. 2. 2005 | Kateřina Havlíčková

Jít či nejít do pracovního důchodu?

Dosáhli jste důchodového věku a máte v úmyslu dál pracovat? Pak byste se měli zamyslet nad tím, jestli je pro vás výhodnější být pracujícím důchodcem, nebo žádost o důchod odložit.... celý článek

Penze jsou udržitelné i bez reformy, říká Thomay

9. 2. 2005 | Martin Zika

Penze jsou udržitelné i bez reformy, říká Thomay

Bratislavský ekonom Martin Thomay v rozhovoru pro Peníze.CZ odhaduje, že čistá výnosnost slovenského průběžného systému je nad 1 %, kdežto reálná výnosnost kapitalizačního pilíře bude... celý článek

Partners Financial Services