Nabídka ETF je stále pestřejší

Nabídka ETF je stále pestřejší
Exchange Traded Funds získávají stále větší oblibu investorů a obchodníků po celém světě. Velmi žádanou se v poslední době stala oblast fondů nemovitostí a konečně se objevil i dlouho očekávaný "Zlatý ETF". Možností je ale mnohem víc, některé jsou skutečně zajímavé a neotřelé.

ETF nabízejí příležitost sledovat výkonnost přesně definovaného seznamu akcií podle předem určeného kritéria, kromě toho v sobě skýtají řadu výhod a možností, o kterých jsme již psali v článku ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů. Podívejme se, co je v současné nabídce.

Jedním ze sektorů, kde investoři v minulém období potvrdili svou chuť po nákupech ETF akcií, se stala oblast fondů nemovitostí. Ten totiž prožívá poslední dva roky nebývalý růst a akcie IYR vyrostly od počátku roku 2003 z původních zhruba 70 USD až na 125 USD dosažených v prosinci 2004. To představuje značně atraktivní zhodnocení o zhruba 78 % za dva roky (viz přiložený graf). Jenom za poslední týdny tak připlynulo do ETF fondu Ishares Dow Jones U.S. Real Estate (se symbolem IYR) přes 660 miliónů dolarů.

Vedle již zmíněného IYR lze najít i "konkurenční" ETF se symbolem ICF, který sleduje svoji výkonností index realitních fondů s názvem Cohen & Steers Realty Majors Index a který též potvrzuje nebývalý zájem o oblast nemovitostí ze strany investorů.

Realitní fondy jsou oblíbenými investičními produkty, protože vyplácejí svým držitelům významné dividendy. Investoři si tedy u těchto fondů opravdu přicházejí na své, za poslední dobu totiž získali dvojí zhodnocení: dividendou i v ceně akcie.

Konečně i "Zlaté" ETF

Kdo by se nezajímal o cenu zlata a neměl zájem na něm vydělat? Donedávna byla jedinou možností, jak obchodovat se zlatem, derivátová burza s termínovanými kontrakty (futures). V listopadu minulého roku se tedy konečně objevil na amerických burzách dlouho očekávaný ETF, který svou výkonností cenu zlata sleduje. Jeho cena kopíruje v přesném poměru aktuální cenu zlata dosahovanou na burzovních trzích. ETF se symbolem GLD byl dlouho připravován a jeho cesta na burzy byla provázena řadou úskalí. Zmiňme alespoň problematičnost ve vykazování vlastnictví zlata v majetku fondu, protože zatímco jiné ETF mají v držení akcie jiných společností, tento ETF se zaměřil přímo na vlastnictví komodity.
Držení zlata je realizováno prostřednictvím řady instrumentů a nelze říci, že by správci GLD měli vždy kdesi ve svém trezoru množství zlata odpovídající vydaným akciím. Držení je prováděno částečně fyzicky a částečně elektronicky prostřednictvím nákupů u různých dealerů a obchodníků se zlatem. To je právě vydavateli tohoto "Zlatého" ETF (společnosti World Gold trust Services) často vytýkáno.
Přesto se právě tento ETF stal nejpopulárnějším nově vydaným ETF roku 2004, zakončil rok s majetkem, který do něj vložili investoři koupí jeho akcií, ve výši 1,3 miliardy USD. V současné době na svých internetových stránkách správce uvádí neuvěřitelný majetek v rozsahu:

Kolik zlata je ve fondu?
Tun: 155,09
Uncí: 4 986 178
Hodnota v USD: 2 071 398 938,73

Netrvalo dlouho a objevil se konkurenční produkt společnosti Barclays Global Investors, jehož cílem je také sledovat cenu zlata. ETF s označením IAU se pod názvem iShares COMEX Gold Trust začal koncem ledna 2005 obchodovat primárně na American Stock Exchange burze a jeho akcie se díky dohodám mohou obchodovat i na Nasdaq či NYSE. Na rozdíl od GLD tento ETF sleduje cenu zlata, která je dána hodnotou ceny právě aktuálního termínovaného kontraktu na dodávku zlata. Tento termínovaný kontrakt (futures) se obchoduje na americké derivátové burze COMEX. K 10. 2. 2005 držel tento fond majetek ve zlatě v hodnotě zhruba 385 miliónů USD (zhruba 925 000 uncí zlata)

Stříbro a ropa budou dalšími v pořadí?

Vedle výše uvedených "zlatých" ETF se pro investory připravují další produkty, jež budou zaměřené na sledování ceny dalších investorsky zajímavých komodit. Nejčastěji je zmiňováno stříbro nebo ropa. Právě Barclays Global Investors, která je největším vydavatelem ETF v USA, připravuje k obchodování ETF zaměřené na stříbro a ETF sledující celkový obecný index všech komodit.

Často zmiňovaná ropa, jako další možný cíl pro vydavatele ETF, se podle zdrojů blízkých americké komisi pro cenné papíry (SEC) potýká s problémy, které měli a mají i jiné komoditně zaměřené ETF. Tím je fyzické držení příslušného množství dané komodity, což u ropy jako tekutého zboží není právě jednoduché. Je proto otázkou, zda se ETF zaměřeného na cenu ropy investoři v dohledné době dočkají.

"Sociálně odpovědná společnost" nebo "čistá energie"?

Začátkem února 2005 bylo na amerických trzích zahájeno obchodování s akciemi ETF, který je zaměřen na společnosti obsažené v indexu definovaném společností Kinder, Lyndenberg, Domini & Co. Jde o 250 až 350 společností s vysokou kapitalizací, které se nezabývají výrobou cigaret a splňují další velmi specifická kritéria.
Základním společným jmenovatelem těchto úplných začátečníků na burzovních trzích jsou slova "sociální" a "životní prostředí". Společnost Kinder, Lyndenberg, Domini & Co. individuálně ohodnocuje jednotlivé společnosti podle jejich vztahu k životnímu prostředí, zaměstnancům, bezpečnosti práce, výrobě bezpečných a nezávadných produktů, dodržování lidských práv, firemnímu řízení (corporate governance) a další.
Akcie tohoto ETF mají symbol KLD a název iShares KLD Sel. Social Index Fund.

Zajímavým a též neotřelým zaměřením se může také pochlubit zatím ještě stále připravovaný ETF společnosti PowerShares Capital Management. Ten by měl svou výkonností sledovat WilderHill Clean Energy Index, tedy index tvořený společností na American Stock Exchange ve spolupráci s firmou WilderShares.
Index, který obsahuje 37 společností, které se zaměřují na výrobu energie pomocí obnovitelných zdrojů jako jsou voda, vítr či např. vodíkové baterie nebo na uchovávání energie pomocí různých technologií. Mezi nejvýznamnější firmy spadající do tohoto indexu patří společností Distributed Energy Sys, Evergreen Solar či Zoltek Co.
Dosavadní vývoj tohoto indexu za posledních 12 měsíců zobrazuje graf:

Jak se zdá, řady nabízených ETF se pro zájemce úspěšně rozšiřují. To, že se i úplní nováčci ve škále nabízených fondů setkávají s tak živým zájmem obchodníků, ukazuje, že tradiční i nové ETF byly a budou stále v žhavém okruhu zájmu investorů, kterým přinášejí možnost pro zhodnocení jejich vložených investic.

Co si o EFT myslíte? Jaký fond vás láká nejvíc? Je to "váš" typ investování?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2005 16:25, Honzajs

To riziko tam samozřejmě je. Proto j etřeba pečlivě vybírat emitenty.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 10:48, Janula

moja otazka je na redakciu Penazi....urcite by viacrych nas zaujimalo, kde a ako by sa dali najst indexy na madarsku, polsku, pripadne aj bulharsku, rumunsku ci turecku burzu....ak teda nieco take existuje

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

27. 10. 2004 | Richard Koza

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

Chcete investovat do odvětví průmyslu, služeb nebo jiných? Jak na to, aniž byste museli sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem? Zkuste Exchange Traded Funds (ETF). Ty totiž vytvářejí... celý článek

'Malá násobilka' podílových fondů

26. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

'Malá násobilka' podílových fondů

Jaké podílové fondy vynášejí nejvíce a jaké jsou nejméně rizikové? Do jakých aktiv investují? Jak fungují fondy hedgové a co jsou ETFs? Představíme vám je všechny.

Láká vás kolektivní investování?

19. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Láká vás kolektivní investování?

Co jsou podílové fondy, do jakých aktiv investují a proč jim svěřit své peníze? Kolik za investici zaplatíte na poplatcích? Víte, co je fond fondů? Přečtěte si, co ještě nevíte o této... celý článek

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

14. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

Při rozhodování o investici do dluhopisů je základním ukazatelem tzv. vnitřní hodnota dluhopisu. Určit ji ovšem není právě jednoduché, roli tu hraje řada faktorů. Chcete vědět jakých? celý článek

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

14. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního... celý článek

Partners Financial Services