Portfolio, které neprodělá

Portfolio, které neprodělá
Nechce se vám s přebytečnými penězi do banky? Radši byste si sami chtěli sestavit portfolio, které by vyneslo více než fondy peněžního trhu a zároveň "zaručilo", že neproděláte? Máme pro vás historií ověřený "recept". Dnešní menu: konzervativní portfolio.

"Sestavte mi portfolio, které "skoro určitě" neprodělá. Investuji 1 milión Kč a samozřejmě požaduji co možná nejvyšší výnosy. Nebudu je sledovat každý den, propady na týdenní bázi mi nevadí, ale za rok nesmí být mé portfolio ve ztrátě. Neznamená to ovšem, ze chci investiční horizont pouze jeden rok, naopak to bude dlouhodobější investice. Nevím ale, kdy předně budu peníze potřebovat, vím jen, že jeden rok to určitě nebude. Pak se uvidí." Jak tohoto klienta uspokojit?

Portfolio by mělo vynést více než fond peněžního trhu, protože ten si umí koupit klient sám – navštíví banku a koupí fond peněžního trhu. Náš klient chce něco "chytřejšího".

Jak by mohl portfolio vypadat?

Je jasné, že požadované portfolio musíme založit na fondech peněžního trhu. U všech ostatních totiž musíme počítat s tím, že za rok mohou prodělat (i fondy dluhopisové mohou být v ročním horizontu ve ztrátě). Proto jako základ zvolíme fond peněžního trhu a ostatní fondy jenom jako "koření", kterým se pokusíme zvýšit výnos. Nesmíme ale "přesolit", abychom neohrozili výnosy.

Jako "koření" použijeme ostatní typické investiční příležitosti: dluhopisy a akcie. Dluhopisy ještě rozdělíme na dluhopisy v korunách a dluhopisy středoevropského regionu (polské, maďarské, …). Druhé jmenované jsou rizikovější, protože nesou měnové riziko, mají ale na druhou stranu vyšší šanci na výnos. Protože klient preferuje jistotu, použijeme více dluhopisů domácích a méně zahraničních.
Podobně budeme postupovat i u akcií. Zde použijeme akcie světové, zejména z trhů USA, Evropy a Japonska. Jakou druhou třídu akcií pak použijeme akcie domácí a středoevropského regionu. Světové akcie jsou díky vyzrálosti trhů, jejich velikosti a lepší diverzifikaci méně rizikové (volatilní) než trhy cenné papíry ČR a střední Evropy. Proto použijeme více akcií světových.

Navržené portfolio by tedy mohlo vypadat takto:

Dalším krokem je výběr konkrétních fondů. Můžeme využít fondy jedné finanční skupiny (třeba ČS, KB, ČSOB), nebo použít fondy zahraniční. (Pozn.: předmětem článku není diskuse o tom, které fondy jsou lepší a které tedy konkrétně zvolit. Článek je tom, jak si může každý "uvařit" konzervativní portfolio podle vlastního "receptu".)

Když dosadíme konkrétní fondy, může portfolio vypadat takto:

Co lze od takového portfolia očekávat?

  1. Výnos vyšší než samotný fond peněžního trhu (díky "koření").
  2. "Jistotu", že do roka portfolio neprodělá. Fond peněžního trhu by mohl vynést asi 2 % za rok. V portfoliu má podíl 75 %, očekávaný celkový výnos je tedy asi 1,5 %. To je hodnota, kterou můžeme ztratit kvůli rizikovým investicím. Kdyby akcie ztratily 30 % své hodnoty, bude pokles právě 1,5 %. Kdyby se akcie nepohnuly a dluhopisy ztratily (české 2 % a středoevropské 10 %), bude pokles 0,8 %…

Na straně rizika si zkuste dosadit další "kdyby" a podívejte se, co by to udělalo s výnosem portfolia. Takto ujistíte, proč se "jistota" zachování hodnoty portfolia dává do uvozovek. Jistota to totiž není. Umíme najít scénáře, kdy portfolio jako celek prodělá. Tyto scénáře jsou však málo pravděpodobné, leč možné.

Jak se portfolio chovalo?

Toto portfolio bylo reálně sestaveno zhruba před rokem (v listopadu 2003), takže má za sebou asi 15 měsíců života.
Následující simulace nejsou provedeny na základě dnešních informací (kdy víme, co a kolik vyneslo), ale na základě historických rozhodnutí.

Portfolio sledováno na stránkách www.ifondy.cz

Portfolio vydělalo 4,8 % za celé investiční období. Fond peněžního trhu za tuto dobu vydělal jenom 3,1 %, takže vysoký výnos portfolia je zásluhou "koření". Tomu se za uplynulý rok výjimečně dobře dařilo. Podívejte se:

Jak si portfolio vedlo?
zhodnocení zhodnocení p.a. Zisk
Sporoinvest 2,97% 2,42 % 22 312 Kč
Sporobond 8,15% 6,65 % 12 232 Kč
Trendbond 13,00% 10,62 % 6 502 Kč
Globaltrend 7,07% 5,76 % 2 829 Kč
Sporotrend 59,69% 48,74 % 5 969 Kč

Oba dluhopisové fondy zaznamenaly výrazný zisk. Takto velký zisk se asi nebude v příštích letech opakovat a je možné ho označit za "štěstí", které jsme měli při tvorbě portfolia. Podobně tomu bylo u fondu se středoevropskými akciemi, i ten měl silně nadprůměrné zhodnocení. Jenom fond světových akcií předvedl standardní výnos, který se dal očekávat již na začátku.

K největšímu poklesu došlo v období mezi dubnem a červnem 2004. Co se tou dobou dělo?

  • Sporobond prodělal asi 2 %,
  • výnos Sporoinvestu se blížil nule (protože fond obsahuje také dluhopisy),
  • Trendbond poklesl o 4 %,
  • Globaltrend o 10 % a
  • Sporotrend také 10 %.

Přesto celé portfolio kleslo "jen" o 0,8 % za dva měsíce a tento propad se podařilo velice rychle dohnat.

Co s tímto portfoliem dál? Růstu některých fondů zapříčinil současné větší zastoupení "koření" a menší zastoupení fondu peněžního trhu ("koření" má váhu 26,4 % proti předchozí váze 25 %). Jestli nechceme riskovat více než v předchozím roce, měli bychom zastoupení jednotlivých fondů vrátit na výchozí úroveň. Tedy vybrat zisky a zaparkovat je do klidnějších vod peněžního trhu.

Jak se bude vyvíjet portfolio v budoucnu? Uvidíme. Pravděpodobně by nemělo prodělat a má šanci na překonání výnosů "běžného peněžního trhu". Rozhodně by nemělo ztratit zisky, kterých již dosáhlo.

Je konzervativní portfolio "váš" typ investice? Nebo jste spíše naklonění většímu riziku a vyšším potenciálním výnosům? Jak byste s miliónem korun naložili vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2005 19:46, Kubista

Je to cele jako doporuceni investovat do sis. Ne ze by treba Sporotrend nebyl zajimavy, ale dari se i jinym. A penize do Sporoinvestu, to uz je skoro lepsi Ing konto.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2005 21:09, petr

mno, treba ING Cesky Akciovy je od zacatku roku k dnesnimu dni 10,63% v zelenych, coz vubec neni spatne...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není jistota zajištěného fondu příliš drahá?

7. 2. 2005 | Lev Dvorok

Není jistota zajištěného fondu příliš drahá?

Jistý zajištěný fond slibuje za 4 roky a 5 měsíců minimálně 4 %, maximálně však 24 %. Láká vás oněch 24 %? Možná po přečtení našeho článku zjistíte, že jistota je velice drahá a pokud... celý článek

Investování, nebo sázení?

28. 1. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Investování, nebo sázení?

Banky nově lákají tzv. prémiovými vklady, které za určitých podmínek nabízejí zhodnocení např. 4,9 % p.a. Je to hodně, nebo málo a co se skrývá za těmito podmínkami? Má smysl do těchto... celý článek

Východ versus Západ v bankovní Evropě

2. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Východ versus Západ v bankovní Evropě

Střední a Východní Evropa hodlá dohnat životní úroveň západní části v horizontu několika desítek příštích let. Jak se jí to daří v oblasti používání bankovních produktů? Hvězdou je... celý článek

Kurzové spekulace pro každého?

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Kurzové spekulace pro každého?

Na našem trhu můžete narazit na nový typ termínovaného vkladu. Jeho garantovaný výnos je zanedbatelný, ovšem prémie téměř 5 % z něj činí zajímavou investici. Celá věc má ale háček -... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Partners Financial Services