Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou

Jiří Šedivý | rubrika: Analýza | 17. 12. 2004 | 76 komentářů
Ledy stavebního spoření se (snad) pohnou
Po takřka ročním tlaku klientů, zájmových sdružení i státních orgánů přichází na pořad dne návrh na řešení poplatkové problematiky ve stavebních spořitelnách. Pokud zákon projde, dočkají se klienti normalizace obchodních vztahů. Přečtěte si, co navrhuje ministerstvo a jak se vás to dotkne.

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh úprav pravidel ve stavebním spoření. "Chceme, aby stavební spořitelny nemohly řešit výpadky zisků na úkor klientů. Žádný dlouhodobý vztah nemůže fungovat bez férového přístupu," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.
Peníze.CZ a další média toto říkají již od počátku letošního roku, konečně se ale začalo něco dít i na "místech povolaných".( O rostoucích poplatcích a nestabilitě systému jste si mohli přečíst v článcích: Drží stavební spořitelny své klienty pod krkem? Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?)

Jde to. Pomalu, ztuha, ale jde. Do cíle?

Jak by měl být klient informován

Měl by vše vědět dopředu před podpisem smlouvy. Informace jsou platné po celou dobu spořícího cyklu (6 let), nebo do přijetí úvěru, stane-li se tak dříve.
Součástí smlouvy by měl tak být i ceník na šest let dopředu. Ceny mohou být uvedeny buď absolutní částkou nebo i popisem toho, jak se k nim dojde (započtením inflace apod.). Nedojde-li k dohodě s klientem, nesmí spořitelna jednostranně cokoliv změnit, ani zavést poplatky nové. Naopak možnost snížení poplatků bude podléhat pouze tichému souhlasu klienta, kdo bude proti snížení, musí to dát spořitelně vědět…

Jaké problémy zdůraznilo ministerstvo? Obchodní vztahy musejí být stabilní. Proto je špatné, když klienti netuší, jak se budou poplatky vyvíjet. Stavební spořitelny při vysoké státní podpoře půjčují stále málo. Nevyužívají tedy jako zdroj zisku úvěrový obchod, ale spíše poplatkovou politiku. Proto příliš převažuje vkladová stránka stavebního spoření a je třeba to změnit, neboli zefektivnit státní podporu bydlení. Spořitelny by také neměly mít nadále možnost ponechávat státní podporu celý měsíc od jejího získání na svých účtech, ve svůj úrokový prospěch.
Ministerstvo proto upraví zákon o stavebním spoření tak, aby byl ceník, který platí v okamžiku podepsání smlouvy, platný po celou dobu spoření, tedy do doby, než klient požádá o úvěr nebo dokud neuplyne šest let. Další úprava zákona zajistí, aby byl úrok ze státní podpory klientům připisován již od dalšího dne po převedení státní podpory stavební spořitelně.

Zvolené úpravy zákona nabízí klientům jasné a neměnné podmínky od okamžiku podepsání smlouvy a zajišťují, že jejich nároky budou plněny. "Během jednání se stavebními spořitelnami jsme u většiny z nich zaznamenali ochotu změnit své chování, a proto jsme zvolili míru ochrany spotřebitele obvyklou v Evropě. Pokud by ale stavební spořitelny dále zneužívaly své postavení, bude muset stát v sektoru, který výrazně podporuje, zasáhnout mnohem tvrdším způsobem," dodává Prouza. Novela zákona by mohla platit již od května příštího roku. Záležet bude na vůli zákonodárců a jejich hlasování.
Je dobře, že se spořitelny změnily názor. Před půlrokem se jim zdálo vše v pořádku a fér (více v článku Poplatky jsou oprávněné, říká Trávníček)

Co spadlo pod stůl?

Migrace klientů proti klientům

Dopad případné migrace klientů by se mohl vymstít i klientům samotným, zvláště pak těm méně informovaným. Ve vidině tučné provize za získání migranta by se našlo ještě více neseriózních poradců, než je tomu dnes. Při svém "vábení do stáda" by stěhující se ovečku lapali na chytlavou píseň se zatajením některých nevýhod, poplatků za migraci a podobně. Tomu chce ministerstvo zabránit, a migraci také proto neposvětilo.

Během diskuzí o vzniku návrhu novely jsme zaznamenali i další návrhy. Nemůžeme odpovědně prohlásit, zda pod stůl spadly, byly opatrně vsunuty do zásuvky pod deskou stolu, nebo je někdo rovnou ze stolu smetl, ale víme jedno: prozatím se neuvažuje o rozšíření úvěrových možností, které se líbilo stavebním spořitelnám. Zatím nebude fungovat ani na ministerstvu tak oblíbené úvěrování spotřebitelských aktivit klientů. I když o tom se v delším výhledu uvažuje a již víme, že se jedná o sice spotřebitelské úvěry, nicméně poskytované jen na potřeby související s bydlením (nábytek, vybavení kuchyní, domácí spotřebiče apod.).
Ministerstvo v tuto chvíli nebude zavádět ani tzv. migraci klientů mezi spořitelnami. Analýza ukázala, že by povolení migrace mohlo zhoršit pozici klientů a těm, kteří by přešli, i zhoršit přístup k úvěrům. Spořitelny by si obrovskými administrativními poplatky za migraci de facto vynutily stabilitu bez migrace.


Zdá se, že rozum zvítězil

Po říjnovém semináři jsme napsali, že stavební spoření nesměřuje správným směrem a stát se nemá k ničemu. Dnes je s trochou nadsázky možné říct, že "hlas lidu" (i naši čtenáři - pravidelní diskutéři - byli slyšet) byl vyslyšen. Je nicméně otázkou, zda jeho síla prorazí až do poslaneckých lavic.
Stavební spoření by mělo zažít stabilnější fázi vztahu spořitelna – klient a pokračovat v nastoupeném trendu většího úvěrování. Možná ve spořitelnách nezavládne nadšení, ale podle náměstka Prouzy svůj málo otevřený postoj posledních let přiznaly a hodlají se polepšit. Jinak by stát "ukázal svoji pěst".
Největší stavební spořitelna na trhu bleskově reagovala takto: ČMSS (profil, názory, koupit) vidí řešení otázky poplatků v přesném vymezení podmínek, za jakých by stavební spořitelny směly měnit poplatky účtované klientům. "Smluvní vztah stavební spořitelny s klientem je dlouhodobý, proto považujeme za vhodné, aby změny v poplatcích byly omezeny, například podle inflace nebo souhlasem regulátora," uvádí ve svém vyjádření ČMSS.

Málo úvěrů? Ještě dlouho bude!

Je tu ještě jeden háček, který se sociální vláda prozatím řešit bojí. Stavební spořitelny by měly půjčit nejméně 60 % svých klientů a nejlépe 80 i více procentům. Neboli tak, jak je tomu v Německu. Ale náš systém láká nejen  klienty úvěruchtivé, ale stále v přílišné míře i ty pouze spořící. Srovnejme českou státní podporu až 3 000 Kč s tou Německou, která je cca 50 eur. Srovnání nejen absolutní ale i vzhledem k cenovým hladinám nebo úrovni mezd vychází jednoznačně: u nás se chodí do stavební spořitelny i spořit, v Německu se řeší problémy bydlení.

Je škoda, že celá anabáze kolem poplatků trvala tak dlouho. Stačilo v dubnu na ministerstvu prásknout do stolu… nebo v říjnu, kdy se již o problému vědělo dost (tehdy jsme vyjádřili nesouhlas s představami ministerstva, v článku  Stavební spoření si pod sebou podřezává větev). Ministerstvo zvýšilo svojí aktivitu až po prvoinstančním rozhodnutí o velkých pokutách pro stavební spořitelny za kartelovou dohodu (více v článku Je to kartel, není to kartel...). V každém případě považujeme novelu jednoznačně za krok vpřed.
Nehodláte-li letos uzavírat smlouvu kvůli získání státní podpory, ale příští rok se na to chystáte, bude nejspíš rozumné počkat, zda nový zákon opravdu začne platit. Pak se dostanete do režimu stabilnějších a rovnějších podmínek.

Myslíte si, že problém poplatků bude tímto návrhem vyřešen? Dělá ministerstvo správné kroky? Napadá vás lepší řešení? Netrvalo to příliš dlouho? Předpokládáte, že časem stát opět sníží státní podporu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 76 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2004 18:29, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Potom máte přece jednu další možnost, jak se bránit, a především, když právě Vy vidíte, jak to s Vámi právě ta Vaše banka "pěkně" umí. Nebo jiná banka, která to "umí" ještě daleko "lépe" ale Vy tam už pro další a další náklady navíc z důvodu změny účtu nejdete a trpně u nynější zůstáváte. Ale kocháte se setrvačností a především již asi prokazatelnou slepotou klientů této banky. S radostným výhledem, že banka si "dovolí" za další rok, a poměrně bezpečně, víc a víc. Chicht.
Jaká to je možnost? Nu přece velice prostá: investujte do akcií této banky!
A jistě, u takové banky, bude její dceřinkou také pěkná a šikovná stavební spořitelna, o kterých je zde řeč. Tak vlastně příště zde ani nepište do webu, jak Vám to vadí, a budete si jistě přát, aby poplatky byly co nejvyšší, zásahy ministerstva co nejmenší. Vždyť Vy ten svůj poplatek zaplatíte, ale na dividendách a růstu ceny akcie banky na burze se Vám to vrátí, s velkou pravděpodobnost, i se ziskem. A ani nemusíte být docentem, abyste na to přišel, viďte - zde se omlouvám za svůj možná velmi nevhodný sarkasmus :-))

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2004 11:40, Docent

Protože jí stát, potažmo Ministerstvo financí, ty obchodní podmínky schválil. Protože stát poskytuje státní podporu (jejíž průměrná výše na jednu smlouvu je tuším někde kolem 2.700 Kč) a z této státní podpory spořitelny obratem ukradnou cca 400-550,- Kč, což se mně zdá celkem slušný podíl. Takže buď ať se stát nese*e do ničeho, ani do schvalování podmínek, nebo ať si zkontroluje, jak se s jeho penězi zachází.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (76 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?

15. 12. 2004 | Jiří Šedivý

S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?

Bez problémů. Již dvě stavební spořitelny totiž představily konkrétní "nabídku" jak využít státní úvěr efektivněji. Překvapivě výhodné nabídky však neočekávejte. Jedná se spíše o upozornění... celý článek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

4. 11. 2004 | Petr Šafránek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

Máte-li doma více starších smluv o stavebním spoření, je nejvyšší čas na rozhodnutí, na kterou z nich čerpat státní podporu podle "starých", výhodnějších pravidel. Jak to udělat, čeho... celý článek

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?

12. 2. 2004 | Jiří Šedivý

Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?

Je možná obrana proti svévolnému rozhodování stavebních spořitelen o výši poplatků? Má vůbec spořitelna právo zavádět k již uzavřeným smlouvám poplatky nové? A lze se takovému jednání... celý článek

Partners Financial Services