Jistota plastové jistoty

Jistota plastové jistoty
Cestovní pojistka je často součástí či doplňkem platebních karet. Možná jste i s celou rodinou v zahraničí "v bezpečí" a ani to nevíte, nebo naopak spoléháte na pojistku, která vám v případě potřeby neuhradí téměř nic. Některé produkty se například vůbec nevztahují na zimní sporty. Najděte si právě tu vaši kartu v našem komplexním přehledu všech cestovních pojistek k platebním kartám.

V článku Některé cestovní pojistky nekryjí ani běžkování jste si mohli vybrat nejvhodnější produkt pro vaši cestu do zahraničí z toho, co prodávají pojišťovny. Dnes jejich nabídku můžete porovnat s tím, co připravily banky.  Za poplatek, či zdarma totiž můžete získat roční cestovní pojistku k většině platebních karet.
Ačkoli jde o roční produkty, s výjimkou pojistek ČSOB jsou ale všechny omezeny maximální délkou jednotlivé cesty. Doba mezi opuštěním země a návratem domů tak nesmí přesáhnout 45 až 90 dní (viz tabulku níže). Pojistky se liší také v limitech pojistného krytí (často korespondují s bonitou karty) i v množství pojištěných rizik. Mezi čím můžeme vybírat?

Porovnáme-li pojistné limity, bez pochyby jsou na tom nejlépe držitelé exkluzivních karet American Expres a Diners Club (profil, názory), jejichž cena je ovšem dost vysoká (viz tabulku). Kromě toho, že k nim klient získá různé slevy ve světových hotelech, restauracích či půjčovnách aut a zdarma mu umožní přístup do letištních salónků, obsahují i kvalitní cestovní pojištění s vysokými pojistnými limity. Ty zahrnují podle typu karty pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, odpovědnost za škody, ztrátu a poškození zavazadel, zpoždění letu a zavazadel, asistenční služby apod. "Pojištění se vztahuje na běžně provozované sporty, například tedy na lyžování a snowboarding na vyznačených trasách. Lyžování a snowboarding mimo vyznačené sjezdovky, vysokohorskou turistiku, skialpinismus, motorové sporty na ledu a sněhu apod. si klienti musí připojistit," uvádí Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny.

Produkty American Express a Diners Club
AmEx
zelená
AmEx
zlatá
Diners Club
Roční vedení karty 100 USD u ŽB, 700 Kč
u KB
200 USD u ŽB, 5 000 Kč
u KB
5 000 - 6 000 Kč
Nabízí banky KB, ŽB KB, ŽB ČS, ČSOB, HVB Bank, ING, Volksbank, ŽB
Pojistný limit na léčebné výlohy 1,7 mil. Kč 5 mil. Kč 3,5 mil. Kč
Max. délka 1 cesty 90 dní 90 dní 90 dní
Připojištění rizikových sportů Nesjednává se Nesjednává se osoba/den 115 Kč
osoba/měsíc 2 000 Kč
osoba/rok
5 000 Kč
Zdroj dat: American Express, ČS, ŽB, Diners Club

Spolu s držitelem karty Diners Club jsou pojištěni další maximálně tři lidé za podmínky, že cestují společně s ním. Podmínkou platnosti pojištění je v každém případě úhrada nákladů spojených s cestou prostřednictvím této karty. Jde například o platbu letenky, jízdenky, ubytování či pronájmu automobilu. Za náklady na cestu se považuje také nákup pohonných hmot u čerpací stanice na území ČR v den překročení státní hranice, pojištění se v posledním případě ale vztahuje pouze na držitele karty, ne na další spolucestující. Existuje ale možnost sjednat si v rámci doplňkového cestovního pojištění tzv. pojištění zrušení aktivace povinného pojištění. To lze pro samotného držitele získat za 1 400 Kč ročně, pro držitele bez aktivace a nejvýše tři spolucestující s aktivací ročně za 1 920 Kč a pro držitele a 3 spolucestující bez aktivace za 2 640 Kč ročně.

Stránky American Express uvádějí, že "cestovní úrazové pojištění se vztahuje na úrazy a poranění utrpěná během cest na linkové jízdenky, které byly uhrazeny kartou." Například mluvčí Komerční banky Marie Petrovová nám uvedla, že u karet American Express vydávaných Komerční bankou není nutné pojištění takovou úhradou aktivovat a je účinné okamžikem překročení státní hranice.

Kvalitní cestovní pojištění je standardní součástí také debetních a kreditních karet zlatých či platinových. Ani tyto karty ovšem banky neposkytují zdarma, nýbrž za zhruba 2 000 až 7 000 Kč ročně (viz tabulku na konci článku). V podstatě platí, že čím dražší karta, tím kvalitnější pojištění nese. Pokud byste si chtěli pořídit některou z těchto karet jen kvůli kvalitnímu pojištění, příliš byste neušetřili. Spíše naopak, ceny ročních pojistek renomovaných pojišťoven (s omezením maximální doby jednoho pobytu na 28 až 90 dní) se nejčastěji pohybují mezi 4 000 a 5 000 Kč. O cenách a pojistném krytí těchto produktů jsme psali v článku Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?

Nepatříte mezi "smetánku"?

A co má trh pro ty, kteří takto vysoké položky za vedení karty platit nechtějí? ČSOB a Živnostenská banka nabízejí cestovní pojištění pouze k embosovaným kartám, Česká spořitelna, Komerční banka a další i k elektronickým, Citibank zase jen ke kartě kreditní.

Rodina na cestách

Zlaté karty nabízí cestovní pojištění pro držitele i jeho rodinu – tu tvoří partner a nejčastěji dvě děti do věku 18 let, dětem klienta GE Capital Bank může být až 21.
Také "obyčejné" karty ve většině případů pojistí celou rodinu, ale za zvláštní poplatek (rodinné pojištění nelze sjednat v případě eBanky). Pojištění se podle většiny pojistných podmínek vztahuje pouze na osoby mladší 70 let. Pokud je držitel karty nebo spolucestující starší, je nutné se před cestou připojistit nebo pojistit jiným produktem.

Zdarma, respektive v ceně základní ("levné") debetní či kreditní karty, cestovní pojistku získají pouze klienti GE Capital Bank, Komerční banky a Živnostenské banky. S kvalitní ochranou ovšem v případě produktů prvních dvou jmenovaných nepočítejte. GE Capital Bank automaticky ke kartě Maestro "přibaluje" pojistku, která kryje jen riziko smrti úrazem a invalidity následkem úrazu, navíc s maximálním pojistným limitem jen půl miliónu Kč. Pokud si ale tento klient připlatí 83 Kč měsíčně, získá pro sebe i rodinu standardní krytí (limit na léčebné výlohy činí 1,5 milionu Kč.)
Podobný pojistný program nabízí Komerční banka k základní kartě Dynamic VISA Electron, pojištění léčebných výloh kryje klienta také pouze do půl miliónu korun. K embosované kartě Inter Card automaticky nabízí pojištění Interpo - produkt s nízkými pojistnými limity a vyžadovanou spoluúčastí 5 000 Kč.
Pěkné limity v ceně Visa Classic karty nabízí Živnobanka, pojistka ale nekryje zimní rizika (viz dále).

Cestovní pojištění platí při řádném placení pojistného automaticky po celou dobu platnosti karty, k níž bylo sjednáno, a před cestou ho až na výjimky uvedené výše není nutné aktivovat. Pojistné krytí tak začíná okamžikem překročení státní hranice České republiky a končí jejím zpětným překročením při návratu. Velkorysou nabídku má ve svém portfoliu ČSOB, za standardní cenu sjednává nadstandardní pojištění – neomezuje totiž délku pobytu v zahraničí, což je na našem trhu unikátní.

Spolupracující pojišťovna, asistenční služba a platnost pojistek k platebním kartám

Banka Pojišťovna
Asistenční služba
Kontakt při volání ze zahraničí Max. délka jedné cesty
Citibank AIG Czech republic
AIG Assist
+420 222 111 159 45 dní
Česká spořitelna Kooperativa
Coris
+420 261 222 444 90 dní
ČSOB ČSOB Pojišťovna
EuroCross International
+420 296 339 620 Neomezeno
eBanka Česká pojišťovna
AXA Asistance CZ
+420 272 101 072 60 dní
GE Capital Bank AIG Czech republic
AIG Assist
+420 222 111 159 60 dní
HVB Bank Kooperativa
Mondial Assistance
+420 283 002 772 90 dní
Komerční banka Komerční pojišťovna
AXA Asistance CZ
+420 272 101 030 60 dní
Raiffeisenbank AIG Czech republic
AIG Assist
+420 222 111 159

45 dní

Volksbank CZ AIG Czech republic
AIG Assist
+420 222 111 159

90 dní

Živnostenská banka AIG Czech republic
AIG Assist
+420 222 111 159 45 dní
Zdroj dat: banky

Na hory s "pojistkou v plastu"?

Stejně jako v případě jiných cestovních pojistek, i zde je nezbytné důkladně si prostudovat pojistné podmínky, zejména pak část týkající se pojištěných rizik a výluk z pojištění. Platí zde obvyklé výjimky (viz článek Některé cestovní pojistky nekryjí ani běžkování), stejně tak jako výjimky platné jen pro konkrétní produkty.

Do Evropy bez komerčního cestovního pojištění?

Od května máme přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči ve většině evropských zemí za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Je tedy stále nutné komerční cestovní pojištění? A proč jeho cena pro tuto oblast po vstupu do EU neklesla?
Dočtete se v článku  Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

"Pojistka kryje rizika plynoucí z provozování standardních zimních rekreačních sportů, na extrémní sporty se ale nevztahuje," uvádí Pavel Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB. Karty vydané například ČSOB, Českou spořitelnou, Citibank či Raiffeisenbank tak pojišťují lyžování na vyznačených trasách a sjezdovkách, běh či turistiku na lyžích, bruslení, jízda na saních či bobech apod. "Podmínkou platnosti pojištění je vždy dodržování bezpečnostních opatření a používání předepsaných ochranných pomůcek (brýle, přilba...) pro bezpečný výkon sportovní činnosti," upozorňuje Markéta Dvořáčková, mluvčí Citibank. Ve výlukách se pak nachází tzv. nebezpečné sporty jako je horolezectví, rychlobruslení, vysokohorská turistika, akrobacie a skoky na lyžích, snowrafting, motorové sporty všech druhů, skialpinismus, heliskiing či lyžování a snowboarding mimo vyznačené trasy.

Ale například v případě eBanky, HVB Bank či Živnostenské banky pojištění zimních sportů není k platební kartě vůbec standardně nabízeno, týká se jen rekreačních letních aktivit. "V tuto chvíli se připravují nové pojistné podmínky, které budou platné od 1. 1. 2005," říká Petra Kopecká, tisková mluvčí HVB Bank s tím, že se změny budou týkat nejspíš i pojištěných rizik a výluk z pojištění, upraví se i parametry týkající se léčebných výloh a pojistných limitů.
"Zimní sporty si klient může připojistit dokoupením připojištění Holiday. Zároveň s tím si rozšiřuje pojistku na manžela/ku a všechny spolucestující děti do 18 let," informuje klienty Živnobanky Ivo Polišenský, její PR Manager. Pojistné se platí měsíčně, sazba je stanovena od 50 do 120 Kč za měsíc, dohromady pro držitele karty, manžela/ku a děti.

Součástí všech "plastových" cestovních pojistek je také asistenční služba. Jak funguje ta a jak se chovat v případě pojistné události si přečtete v článku Stojí vám za zády kvalitní asistent?.

Cestovní pojištění k platebním kartám
Banka Název platební karty
(pozn.: MC=MasterCard)
Roční vedení karty v Kč/rok Cena cestovního pojištění
1) 2)
D = držitel
R = rodina
Pojistné limity v Kč
Léčebné
výlohy
Odpovědnost
za škodu
(zdraví / majetek)
Zavazadla
Citibank
(profil, názory)
EC/MC kreditní stříbrná 250 D: 39 Kč/měsíc
R: 59 Kč/měsíc
(rozšířená R: 98 Kč/měsíc)
1 mil.
(2 mil.)
500 000
(1 mil.)
15 000
(30 000)
EC/MC kreditní zlatá 500 D: 59 Kč/měsíc
R: 89 Kč/měsíc
(rozšířená R: 158 Kč/měsíc)
2 mil.
(4 mil.)
1 mil.
(2 mil.)
30 000
(60 000)
Česká
spořitelna
(profil, názory)
Maestro Electron
EC/MC Standard Partner
VISA Electron
VISA Classic Partner
Kredit+ VISA Electron2)
Kredit+ VISA Classic Partner2)
Kredit+ MC Classic Partner2)
200
400
200
400
120
300

300

D: 300
R: 450
1 mil. nelze nelze
VISA Business
VISA Business Charge
1 500
2 500
D: v ceně karty
R: 750
1,5 mil. 1 mil. Zpoždění zavazadel:
1500 Kč/hod., max. 6 000 Kč,
spoluúčast 6 hodin
VISA Gold
Kredit+ VISA Gold
Kredit+ MC Gold
VISA Gold charge
VISA Business Gold
4 000
3 000
3 000
5 000
4 000
D: v ceně karty
R: 1 500
3 mil. 2 mil. Zpoždění zavazadel
3000 Kč/hod.,
max. 12 000 Kč,
spoluúčast 6 hodin
ČSOB
(profil, názory)
EC/MC Standard
VISA Classic
500
500
Varianta Standard
D: 300
R: 800
750 tis. 300/100 tis. nelze
Varianta Exklusive
D: 1 000
R: 2 200
2 mil. 1 mil./500 tis. nelze
Varianta Gold
D: 1 400
R: 2 600
2 mil. 1 mil./500 tis. 20 tis.
EC/MC Business
VISA Business
2 400
2 400
D: v ceně karty
R: 2 200
2 mil. 1 mil./500 tis. nelze
EC/MC Gold
VISA Gold
4 000
4 000
D: v ceně karty
R: 2 600
2 mil. 1 mil./500 tis. 20 tis.
eBanka
(profil, názory)
(nezahrnuje zimní sporty)
Maestro
VISA Electron
VISA Classic
EC/MC Standard
EC/MC Standard Charge
240
240
450
450
850
D: 450
R: nelze
cca 750 tis. 4) 500 tis. 10 tis.
EC/MC Gold
VISA Gold
D: v ceně karty
R: nelze
cca 2,3 mil. 4) 1 mil. 30 tis.
GE Capital Bank
(profil, názory)
Maestro 360

V ceně karty je pojištění proti riziku smrti úrazem a těžké invalidity následkem úrazu s max. limitem 500 tis.

Připojištění:
D+R: 83 Kč/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 20 tis.
EC/MC Standard
EC/MC Business
684
684

V ceně karty je pojištění proti riziku smrti úrazem a těžké invalidity následkem úrazu s max. limitem 250 tis. a pojištění léčebných výloh s max. limitem 750 tis.

Připojištění:
D+R: 72 Kč/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 20 tis.
EC/MC Gold 4 788 D+R: v ceně karty D: 2 mil.
R: 1,3 mil.
D: 2 mil.
R: 1 mil.
D: 30 tis.
R: 20 tis.
HVB Bank 7)
(profil, názory)
(nezahrnuje zimní sporty)
EC/MC Standard
VISA Classic
VISA Classic kreditní

600
600
720

D + R: 300
1,5 mil. 1 mil./500 tis. 25 tis.
EC/MC Business
VISA Business
3 000
3 000
D: v ceně karty
R:  v ceně karty
1,5 mil. 1 mil./500 tis. 25 tis.
VISA Gold
EC/MC Gold
EC/MC Gold Charge
4 000
4 000
4 000
D: v ceně karty
R:  v ceně karty
3 mil. 2 mil./500 tis. 50 tis.
Komerční banka
(profil, názory)
Dynamic VISA Electron 270 D: v ceně karty
R: nelze
500 tis. nelze nelze
Inter Card kreditní
Inter Card EC/MC
Inter Card VISA
350
700
700
D+R: v ceně karty 500 tis. nelze nelze
EC/MC Gold
VISA Gold
5 000
5 000
D+R: v ceně karty 2 mil. 1,4 mil. 30 tis.
Raiffeisenbank 6)
(profil, názory)
Maestro

VISA Electron

VISA Classic

EC/MC Standard
905)+180
905)+180
905)+480
905)+480
D+R: 50 Kč/měsíc 1 mil. 500 tis. 10 tis.
EC/MC Business
VISA Business
EC/MC Gold
VIS Gold


4 800
4 800
D+R: v ceně karty 2 mil. 1 mil. 15 tis.
Volksbank CZ
(profil, názory)

Maestro
EC/MC Standard
200
400
D: 940 nebo 79 Kč/měsíc
R: 2 620 Kč
1,5 mil. 1 mil./1 mil. 10 tis.
EC/MC Business


EC/MC Gold

2 000

4 000

D: v ceně karty
R: 4 620
D: v ceně karty
R: 6 100
3 mil.


5 mil.
3 mil./3 mil.


5 mil./5 mil.
20 tis.


50 tis.
Živnostenská banka
(profil, názory)
(nezahrnuje zimní sporty)
VISA Classic 900 D: v ceně karty
R: 50/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 10 tis.
VISA Gold 2 700 D: v ceně karty
R: 80/měsíc
2,5 mil. 1,5 mil. 20 tis.
VISA Platinum 7 000 D: v ceně karty
R: 50/měsíc
3 mil. 2 mil. 25 tis.
VISA Electron 150 D: 540
R: 50/měsíc
1,5 mil. 1 mil. 10 tis.
VISA Business 2 500 D: v ceně karty
R: 120/měsíc
2,5 mil. 1,5 mil. 30 tis.

Vysvětlivky:
1) Pokud není uvedeno jinak, je částka v Kč za rok
2) Do 30. 6. 2005 v prvním roce platnosti karty – zdarma
3) V pojistných podmínkách rozepsáno do 13 konkrétních položek.
4) V případě rodinného pojistného jsou pojistné limity shodné s uvedenými, ale platí pro každého člena zvlášť.
5) Poplatek za vydání karty
6) V rámci balíčků služeb Kompletkonto je vedení i vydání platební karty zdarma, u Kompletkonta Optimum je zdarma i cestovní pojištění
(Kompletkonto Start - vydání a vedení platební karty Visa Electron či Maestro zdarma,
Kompletkonto Klasik - vydání a vedení platební karty Visa Classic či MC Standard + plus vydání druhé karty Maestro či Visa Electron zdarma,
Kompletkonto Optimum - vydání a vedení dvou karet Visa Classic či MC Standard zdarma, cestovní pojištění k jedné z těchto karet pro držitele a rodinu zdarma)
7) V tuto chvíli banka připravuje nové pojistné podmínky, které budou platné od 1. 1. 2005, změny se budou týkat nejspíš i pojištěných rizik a výluk z pojištění, upraví se i parametry týkající se léčebných výloh a pojistných limitů.

Zdroj dat: banky

Spoléháte na pojistku k platební kartě, jaké s ní máte zkušenosti? Máte zlatou či platinovou kartu? Proč jste si ji pořídili? Vlastníte American Express či Diners Card - co vám přináší?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Některé cestovní pojistky nekryjí ani běžkování

8. 12. 2004 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Některé cestovní pojistky nekryjí ani běžkování

České hory nám příliš sněhu zatím nedopřály, chystáte se proto zaútočit na bílé svahy Alp? Všichni asi tušíme, že oddávat se v zahraničí zimním radovánkám bez pojištění se může pořádně... celý článek

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

29. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

Od května máme přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči ve většině evropských zemí za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Jenže spoluúčast na léčení v jednotlivých státech není... celý článek

Na hory jen s miliony v kapse

15. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Na hory jen s miliony v kapse

Ošetření zlomené nohy v cizině může lyžaře stát víc než veškeré náklady na týden v Alpách, a to i v případě, že uzavřel cestovní pojistku. "Skrblení" na tomto krytí či jeho nekvalitní... celý článek

Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy

21. 11. 2003 | Petra Termerová | 1 komentář

Chystáte se na lyže? Pojistěte si nejprve nervy

V rámci našeho zkoumání jak ve finančních institucích fungují moderní informační kanály jsme se zaměřili i na pojišťovny. Zjistili jsme, že ani zde výsledky příliš povzbudivé nejsou. celý článek

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

19. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

Víte, že pojistné riziko vandalismu se nevztahuje na rozbití okna? Víte, že poškodíte-li přední sklo svého auta a promáčknete i střechu, z plnění z pojistky čelního skla nic nedostanete?... celý článek

Partners Financial Services