ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

Richard Koza | 27. 10. 2004 | 6 komentářů
ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů
Chcete investovat do odvětví průmyslu, služeb nebo jiných? Jak na to, aniž byste museli sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem? Zkuste Exchange Traded Funds (ETF). Ty totiž vytvářejí vlastní akciové koše, které sledují index daného sektoru.

Jistě slýcháváte informace ze světových burz, že například tento den byl velmi dobrý zejména pro sektor polovodičů (čipů) nebo že v jiný den akcie společnosti Microsoft provedly zajímavý pohyb, který  s sebou strhl celý sektor software. Mnoho informačních služeb také nabízí veřejnosti  různá doporučení od analytiků jako Meryll Lynch, Bank of America a jiných,  kteří zmiňují, že např. sektor farmaceutických společnosti není v dané době příliš dobrou volbou pro investici, a naopak sektor telekomunikací, který byl donedávna opomíjen, se začíná znovu těšit zájmu investorů.

Nemusíte sledovat jednotlivé firmy

Jistě jste si již sami někdy položili otázku, jak výhodně a jednoduše investovat do toho kterého odvětví. Řada z vás pracuje v konkrétních firmách, a tak máte přehled o vývoji v daném oboru. Tušíte, jak se vaší firmě či konkurenci daří, zajímáte se o novinky, zprávy a oznámení. Jste tudíž dobře vybaveni pro zralou úvahu o investování právě do "vašeho" sektoru. Jak to ale provést?
Dříve by bylo nutné si vybrat jednoho představitele nebo několik akcií společností z daného odvětví či si vytvořit vlastní balík z akcií firem v daném sektoru. Dnes už je to mnohem jednodušší – můžete obchodovat ETF jednotlivých odvětví.

ETF akcie se staly velmi atraktivními, neboť celou situaci značně zjednodušují a velmi usnadňují investice a obchody s daným odvětvím či sektorem. Exchange Traded Funds (ETF) vytvářejí vlastní akciové koše, které sledují index daného sektoru. Tím odpadá nutnost sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem, nyní stačí zakoupit pouze akcii daného ETF. Navíc akcie ETF jsou na rozdíl od akcií jednotlivých společností jednodušeji "shortovatelné" neboli s nimi lze snadno spekulovat na pokles. A ani investoři spekulující na dividendový výnos nepřijdou zkrátka, protože ETF dividendu získanou od jednotlivých firem v daném koši jednoduše přerozdělí.

HOLDRS

Velmi populární skupinou ETF, které jsou zaměřeny na jednotlivá odvětví, jsou tzv. HOLDRS (Holding Company Depositary ReceiptS) vytvořené společností Merrill Lynch & Co., Inc. (blíže např. www.holdrs.com). Tyto specializované fondy se zaměřují na jednotlivá průmyslová odvětví, která lze nalézt na amerických akciových trzích. Následující tabulka ukazuje nejdůležitější a nejpopulárnější z nich:

Název  Odvětví  Symbol 

Příklad zastoupených firem

Biotech HOLDRS 

Biotechnologie 

BBH

Amgen Inc., Biogen, Idec Inc., Genentech, Inc.

Broadband HOLDRS 

Širokopásmové sítě 

BDH

Nortel Networks, Motorola, Inc.

Internet HOLDRS 

Internet 

HHH

Amazon.com Inc., Yahoo Inc., eBay Inc.

Oil Service HOLDRS 

Ropa

OIH

Halliburton Co., Noble Drilling Corp

Pharmaceutical HOLDRS

Farmaceutický průmysl 

PPH 

Johnson & Johnson, Merck & Co., Inc.

Regional Bank HOLDRS 

Regionální banky 

RKH 

Bank of America Corp., Wells Fargo & Co.

Retail HOLDRS 

Malo a velkoobchod 

RTH 

Home Depot Inc., Wal-Mart Stores

Semiconductor HOLDRS 

Polovodiče

SMH 

Intel Corp., Advanced Micro Devices Inc.

Software HOLDRS 

Software

SWH 

Adobe Systems Inc., Microsoft Corp.

Telecom HOLDRS 

Telekomunikace

TTH¨

AT & T Corp., Sprint Corp.

Utilities HOLDRS 

Utility 

UTH 

American Electric Power, Dynergy Inc.

Wireless HOLDRS 

Bezdrátové komunikace 

WMH 

Ericsson LM, Nokia Corp., Vodafone Group

Všechny tyto ETF jsou kotovány na burze AMEX, tedy The American Stock Exchange, ale díky zákonným úpravám v USA je můžete obchodovat také na trzích NYSE, neboli New York Stock Exchange a také Nasdaq.
HOLDRS nabízejí navíc jedinečnou specifickou vlastnost, kterou jiná ETF nemají. Tím je možnost požádat správce fondu o to, aby vám místo akcií ETF dal odpovídající počet akcií v koši toho kterého fondu – tedy aby došlo k rozdělení koše na jednotlivé akcie.

ISHARES

Kromě HOLDRS od Meryll Lynch jsou další atraktivní skupinou Exchange Traded Funds tzv. iShares vydávané Barclays Global Investors, N.A. (blíže na www.ishares.com). Mezi iShares najdeme kromě celotržních, dluhopisových a mezinárodních ETF také ETF zaměřené na jednotlivé sektory či odvětví americké ekonomiky.
Základní dělení do skupin je provedeno takto:

Financial Services -  sektor finančních služeb, kde najdeme fondy obsahující akcie firem z různých částí finančního odvětví, jako jsou banky, investiční společnosti, brokeřipojišťovny, společnosti poskytující půjčky apod. Mezi typické představitele společností, které se zařazují do indexů těchto ETF patří  Citigroup Inc., American International Group Inc., Fannie Mae, American Express Co., Merrill Lynch & Co. Inc. další.

Health/Biotechnology - sektor zdravotnictví,  farmacie a biotechnologie. Typickými představiteli tohoto odvětví jsou společnosti zabývající se výrobou a prodejem léků, firmy specializující se na vývoj nových léků a společnosti zabývající se zdravotní péčí. Jsou to např. společnosti jako Pfizer Inc. Com, Johnson & Johnson, Merck & Co Inc., Lilly Eli & Co, Amgen Inc., Abbott Labs apod.

Natural Resources - sektor zahrnující společnosti, jejichž aktivity zahrnují využívání přírodních zdrojů a společností, které obstarávající základní produkty pro průmysl, tedy těžařské společnosti, společnosti produkující hliník, železo, chemické produkty, společnosti provozující ropovody a plynovody apod. Mezi představitele této skupiny lze najít např. Exxon Mobil Corp, Chevrontexaco Corp, Conocophillips, Dow Chem Co, Intl Paper Co.

Real Estate - sektor zahrnují fondy obsahující společnosti zabývající se investicemi do nemovitostí (tzv. REIT – real estate investment trusts).

Science/Technology  - tato kategorie zahrnuje technologické sektory jako výrobce polovodičů, software apod. Zde tedy hledejte fondy, které mají v držení akcie společnosti jako Microsoft, Intel, Dell, IBM, Cisco Systems.

Telecommunication - již název napovídá, že zaměřením fondů této sekce jsou telekomunikační společnosti jako AT&T, SBC Communications, Verizon, Sprint.

Utility - tento sektor zahrnuje společnosti, které provozují služby jako je výroba a distribuce energie, vody a plynu. V těchto fondech budou zastoupeny např. Firstenergy Corp., Dominion Res Inc. Va New, Exelon Corp.

Specialty/Misc. - v této zbývající sekci se nacházejí ETF, jejichž zaměření nelze umístit do žádné z předchozích sekcí. Typickými sektory jsou např. maloobchod se zaměřením na věci s trvalou spotřebou, dále např. odvětví dopravy (firmy jako UPS, FedEx,) a další.

Regionálně zaměřené fondy

Kromě odvětvového kritéria nabízejí ETF možnost podílet se také na výkonnosti ekonomik jednotlivých světových regionů. Každý obchodník, který chce investovat do některého světového regionu, si zde může vybrat. ETF fondy zahrnují vybrané akcie z celého světa, pokrývané regiony zahrnují :

China Region - ETF zaměřené na Hongkong, Tchai-wan, nyní se připravuje i ETF přímo zaměřený na Čínu,
Emerging Markets - rozvíjející se trhy jako např. Jižní Afrika,
European Region - téměř veškeré západoevropské státy (Německo, Velká Británie, Francie, Španělsko…),
International - např. Kanada,
Japanese - Japonsko,
Latin American - Jižní Amerika, zahrnující např Brazílii a Mexiko,
Pacific Ex Japan - pacifický region zahrnující Austrálii, Malajsii, Jižní Koreu, Singapur.

V každé kategorii je možné nalézt fondy se zaměřením na jednotlivé státy a nebo ETF, které sleduje celý daný region (více států najednou). Kteroukoliv z těchto možností nabízí výhodnou diverzifikaci portfolia každého investora.

Líbí se vám možnost investice do odvětví, které favorizujete, bez nutnosti přemýšlet, které firmě svěříte svůj majetek? Už jste si podobnou investici někdy pořidili? Je tato nabídka lukrativní i pro našince?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 10. 2004 1:16, bručoun

hm...certfikaty se mi zdaji vyhodnejsi, jak svymi poplatkami, tak i svou pasivni strategii.

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 10. 2004 16:08, Gergi

To bych nerekl, certifikaty maji datum splatnosti, kdezto ETF se chovaji jako akcie a normalne se obchoduji na burze.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

'Malá násobilka' podílových fondů

26. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

'Malá násobilka' podílových fondů

Jaké podílové fondy vynášejí nejvíce a jaké jsou nejméně rizikové? Do jakých aktiv investují? Jak fungují fondy hedgové a co jsou ETFs? Představíme vám je všechny.

Láká vás kolektivní investování?

19. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Láká vás kolektivní investování?

Co jsou podílové fondy, do jakých aktiv investují a proč jim svěřit své peníze? Kolik za investici zaplatíte na poplatcích? Víte, co je fond fondů? Přečtěte si, co ještě nevíte o této... celý článek

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

14. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

Při rozhodování o investici do dluhopisů je základním ukazatelem tzv. vnitřní hodnota dluhopisu. Určit ji ovšem není právě jednoduché, roli tu hraje řada faktorů. Chcete vědět jakých? celý článek

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

14. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního... celý článek

Obligace, pokladniční poukázky, STRIPS... nekoušou

7. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Obligace, pokladniční poukázky, STRIPS...  nekoušou

Co jsou dluhopisy, čím se liší od jiných cenných papírů, jak se stanoví jejich cena, proč je méně rizikové držet dluhopisy než akcie, kdy mluvíme o obligacích, kdy o pokladničních poukázkách,... celý článek

Partners Financial Services