Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy
"Vzhledem ke konkurenčnímu boji se nikdy nedozvíte, kolik kusů daného cenného papíru se v portfoliu penzijního fondu nachází" nebo "fondy již sice mohou 70 % majetku investovat do akcií, prakticky to ale možné není". To jsou krátké úryvky ze slov Petra Beneše, viceprezidenta Asociace penzijních fondů ČR, který odpovídal na vaše dotazy.

Z článku Ptejte se Petra Beneše! jste se mohli dozvědět základní informace o druhém viceprezidentovi Asociace penzijních fondů ČR (APFČR) a generálním řediteli ČSOB Penzijního fondu Stabilita (profil, názory). Zároveň jste měli možnost ptát se ho na problematiku penzijního připojištění, důchodové reformy apod. Odpovědi Petra Beneše jsme pro přehlednost rozdělili do dvou článků.

D. Kadanik
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, proč penzijní fondy neposkytují více informací svým klientům o tom, kam investují jejich finanční prostředky. Když jsem se nespokojil s pouhým koláčovým grafem, několik měsíců starým, s kategoriemi typu akcie X %, státní dluhopisy Y %, atd. a požádal penzijní fond aby mě sdělil, do jakých konkrétních cenných papírů investuje (třeba i s mírným časovým zpožděním), bylo mně řečeno, že je to tajné a nemám to rozhodně ani jako klient nárok. Můžete mi prosím říci, zda se jedná o běžnou praxi mezi penzijními fondy a proč? Není mi totiž úplně jasné, proč když někomu svěřuji svoje peníze k obhospodařování, nemám nárok vědět kam jsou investovány.

Petr Beneš: Určitě bližší informace o portfoliu tajné nejsou, na druhou stranu, Vám nikdo přesně nemůže sdělit kolik kusů daného cenného papíru se toho času v portfoliu nachází. Tyto informace by mohly být zneužity konkurenčními hráči na kapitálovém trhu, což by mohlo ve svém důsledku vést k nižším výnosům pro Vás, klienty PF. Určitě ale lze zvýšit detail poskytovaných informací týkajících se portfolia. PF zatím tento požadavek možná trochu nedoceňují a to především proto, že tento požadavek je spíše ojedinělý. Drtivá většina klientů stěží určí rozdíly mezi dluhopisem a akcií a další členění je pod její rozlišovací schopnost. Jsou však i klienti jako Vy, kteří jsou v oblasti financí erudovaní a na určitý rozsah detailu mají právo a měli by ho dostat.


Martin Kasík
Dobrý den, nedávno jsem četl v rozhovoru s náměstkem ministra financí Prouzou, že by se nemusely podporovat jen penzijní fondy, ale jakýkoliv produkt, kde si klient uloží peníze na důchod a nevybere. Měl by pak roční celkový limit státní podpory a sám by si určoval, kam má podpora směřovat. Co si o tom myslíte?

PB: Myšlenka to není špatná, posílilo by to konkurenční prostředí na finančních trzích. Na druhou stranu peníze na důchod chápu tak, že si někdo v produktivním věku spoří, aby v důchodovém věku mu byla vyplácena doživotní renta. Tuto službu a riziko s ní spojené by měly zajišťovat k tomu zařízené instituce – penzijní fondy a ne instituce jiné (životní pojišťovny, podílové fondy), které kryjí jiný typ rizik resp. uspokojují jiný typ potřeb. Peníze na důchod by měly spravovat pouze penzijní fondy. Už v Bibli se píše "Nechme císaři , co je císařovo, a nechme Bohu, co je Boží."

Martin Kasík
Ještě jedna otázka k tomu rozhovoru: zaznělo v něm, že by stát chtěl posílit možnost daňových odpočtů pro zaměstnavatele, kteří přispívají na penzijní připojištění. Je to podle Vás cesta nebo byste raději viděli posílení přímé podpory klientů?

PB: Zvýšení motivace zaměstnavatelů prostřednictvím daňových odpočtů preferuji před přímou podporou klientů ze dvou důvodů:

  1. přímá podpora (státní příspěvek) je administrativně náročná a zvyšuje náklady PF, navíc v případě předčasného ukončeni smlouvy o státní příspěvek klient přijde.
  2. zaměstnavatel může příspěvek na penzijní připojištění využít jako motivační nástroj pro své zaměstnance. Obvykle jsou zaměstnavatelské příspěvky vyšší než státní a lze tak nashromáždit na účtu klienta vyšší částka.

Portfolia postrádají akcie

Roman Kočí
Proč penzijní fondy nejsou donuceny investovat minimálně 1/3 majetku do akcií? Akcie vynášejí v průměru 10 % p.a. oproti 5 % ve státních dluhopisech a za 30 let tak vydělají 4 x více, než dluhopisy. Riziko poklesu akcií je v dlouhém časovém horizontu v porovnání s průměrnou výnosností málo významné (viz ekonomické teorie i skutečný vývoj). V zahraniční penzijní fondy investují do akcií běžně 50 %. České penzijní fondy nás okrádají, neboť preferují krátkodobou výnosnost v zájmu zvýšení tržního podílu.

PB: Sdílím s Vámi plně tento názor. Sice podle novely zákona už mohou PF investovat do akcií až 70 %, ale ve skutečnosti je prostor pro akcie stále malý, protože zhodnocení PF musí být každý jednotlivý rok větší nebo rovno nule, z čehož vyplývá nutnost dodržovat velmi defenzivní portfolio. Řešením je oddělení majetku akcionáře od majetku účastníka, vytvoření více portfolií s různými investičními profily (například akciovým) a klient si bude moci vybrat. Toto řešení je mi osobně velmi blízké.

Ondra
Jaké místo zahrnují v investicích fondů státní dluhopisy? Jaká je podle vás bezpečnost takové investice? Narážím na to, že v momentě, kdy bude narůstat množství lidí v důchodu, tak bude stát muset vyplácet více dluhopisů, než bude vydávat - což se fakticky neliší od průběžného systému. V případě vysokého podílu státních dluhopisů v investičním portfoliu fondu se pak takové spoření neliší od průběžného systému. Jaký na to máte názor?

PB: Státní dluhopisy zahrnují významné místo v portfoliích PF, asi 60 - 70%. Bezpečnost takové investice je zatím velmi vysoká. Nízké riziko však odpovídá i relativně nízkým výnosům. Pokud tato investice bude více riziková, bude i více výnosná a je na portfolio manažerech resp. risk manažerech PF stanovit nejvyšší přípustnou hranici rizika, tak aby nebyly v žádném případě ohroženy závazky PF za klienty.
Bohužel se mi nepodařilo pochopit Vaši paralelu s průběžným systémem, když PF budou více investovat do státních dluhopisů. Nezlobte se.

Anonym
Investovat v penzijním (!) fondu většinu portfolia do dluhopisů je absolutní blbost. Nevím, proč naše penzijní fondy neinvestují alespoň 50 % do akcií. Plánuje se nějaká změna legislativy?

PB: Váš názor je racionální, PF mají dlouhé zdroje (pasiva), ale jsou nuceny investovat krátkodobě z důvodu každoroční garance kladného zhodnocení. V dlouhém období je tak výnos účastníků omezen. APF se bude snažit v rámci velké novely zákona o penzijním připojištění nastavit systém tak, aby si účastník mohl vybrat mezi krátkodobými investicemi do dluhopisů nebo dlouhodobými do akcií. Podobný model, kdy je účastníkům nabízeno větší množství investičních profilů úspěšně funguje v řadě evropských zemí, naposledy tento model využili Slováci. V ČR Vám zatím mohu poradit alespoň tak, abyste investoval do ČSOB PF Progres, který má z našich fondů daleko nejvyšší podíl akcií a zároveň i největší zhodnocení nejen v loňském roce, ale i za posledních 5 let.

Anonym
Zmena legislativy se planuje stale. Pod rouskou "bezpecnosti" se jeste vice omezi moznost investovani do "rizikovych" nastroju a temer jedina moznost bude vlozit penize do STATNICH dluhopisu. Nejak se proste zajistit zajem o dluhopisy zajistit musi...

Honza Hrubý
Tomu bych až tak nevěřil, podle ministerstva financí se naopak má prostor více otevřít. Pane Beneši, jednáte o tom s ministerstvem a jak vůbec komunikace fondů s MF funguje?

PB: Musím říct, že komunikace s MF se výrazně zlepšila v posledních letech, APF pravidelně konzultuje klíčové aspekty odvětví s poradci ministra Sobotky, případně s ministrem samotným. Pro následující rok se chystá příprava velké novely zákona o penzijním připojištění, která by měla reflektovat nejčastější připomínky a výtky z tohoto rozhovoru, tzn. oddělení majetku, více investičních profilů atd.

Další odpovědi na vaše dotazy, včetně konkrétních příkladů, si můžete přečíst zde.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Jak hodnotíte odpovědi Petra Beneše? Co si o systému penzijního připojištění myslíte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 8. 2004 12:08, Trixi

Zvýšená podpora pro příspěvky zaměstnavatele dále znevýhodňuje OSVČ, které tento daňový odpočet nemohou použít.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2004 16:35, Kerry

Jenom ty 60 let staré Benešovy dekrety nebo sekrety trápí tisíce Nemcú a Rakouzú dodnes

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Petra Beneše!

27. 7. 2004 | Martin Zika

Ptejte se Petra Beneše!

Asociace penzijních fondů ČR (APFČR) prosazuje zavedení možnosti dobrovolného částečného vystoupení z průběžného pilíře důchodového systému a zvýšení reálných úspor na stáří každého... celý článek

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

1. 7. 2004 | Martin Zika

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

Druhá česká opoziční parlamentní strana, KSČM, nechce o své vizi penzijního systému prozradit příliš konkrétního. Rozhodně ale odmítá názor, že by současný systém byl neudržitelný,... celý článek

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

29. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

Uskutečnění návrhu ODS by bylo z ekonomického hlediska za určitých předpokladů nejefektivnější, říkaji analytici. Zároveň ale dodávají, že v politice často bývají předpoklady nedosažitelné.... celý článek

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

28. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh.... celý článek

Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá

25. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá

Unie svobody sice navrhuje vícepilířový penzijní systém, ovšem jedna jeho noha by byla od začátku jen málo funkční, říkají analytici. Přestože některé prvky koncepce nejmenší vládní... celý článek

Partners Financial Services