Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů
Peníze.CZ spolu s CRA Rating Agency provedly počátkem roku 2004 podle metodiky CRA Fond Scoringu roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Přinášíme vám informace o tom, jak si loni stály fondy akciové a dluhopisové.

V prvním lednovém hodnocení roku 2003 bylo ve skupině akciových fondů celkem 15 subjektů. Na tomto počtu se skupina stabilizovala relativně na dlouhou dobu, když ke změně počtu hodnocených fondů došlo až v srpnovém hodnocení 2003, které bylo poznamenáno slučováním fondů. Ke ztrátě fondů 1. IN – Akciový fond, ČSOB evropský akciový, ČSOB světový akciový došlo díky jejich sloučení s fondem ČSOB akciový mix, J&T AM Perspektiva – A a J&T AM EURO pak byly sloučeny s fondem J&T Perspektiva (profil, názory). Skupina hodnocených akciových fondů se tak zredukovala na deset subjektů. V říjnu 2003 se potom skupina akciových fondů rozrostla o jeden fond díky zařazení fondu ČSOB akciový mix na jedenáct fondů.

Akciová Mléčná dráha

Scoring fondů - jednoduchý pomocník při volbě fondu

Scoring je nástroj pro rychlou orientaci. Čím více hvězdiček, tím je fond výkonnější nebo méně rizikový. Udělování jedné až pěti hvězdiček je celosvětovým standardem, který milionům investorů říká, na které fondy zaměřit svou působnost. Jde o hodnocení zcela transparentní, které stojí pouze a jedině na propočtech číselných údajů
Cílem scoringu je stanovení pořadí otevřených podílových fondů na základě několika standardizovaných údajů, které jsou pravidelně zveřejňovány a které plně a nezkresleně charakterizují jednotlivé podílové fondy.
Více se dozvíte zde.

Nejvyššího průměru v počtu obdržených hvězdiček za rok 2003 dosáhl v kategorii akciových fondů ČP Invest Fond globálních značek, který neslevil z pětihvězdičkového maxima v žádném v jednotlivých hodnocených měsíčních obdobích. Nebereme-li v úvahu fond ČSOB akciový mix (s průměrem 4,67), který vstoupil do hodnocení teprve v říjnu 2003 a byl hodnocen pouze třikrát, jsou za fondem ČP Invest Fond globálních značek s relativně větší ztrátou fondy pohybující se okolo čtyřhvězdičkového průměru – ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu (průměr 4,33), ŽB akciový (průměr 4,25) a ISČS Sporotrend (průměr 4,00). Na opačném pólu pak stojí zcela osamocený fond AKRO Eurotech s průměrným ziskem 1,00 hvězdičky, což značí, že se tento fond v průběhu celého roku 2003 neodpoutal ode dna skupiny hodnocených fondů. Nejvíce volatilním fondem ve skupině se stal již zmíněný ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu, který v prvním pololetí roku 2003 držel kontinuálně pět hvězdiček, aby v tom druhém osciloval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami.

Díky zmíněnému vývoji v rámci skupiny v roce 2003 zaznamenal fond ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu nejvýraznější propad, když z pěti hvězdiček klesl v průběhu roku 2003 až na tři hvězdičky, nicméně ke konci roku se ustálil na čtyřech hvězdičkách. Naopak ISČS Sporotrend v průběhu roku narostl z počátečních třech hvězdiček až na pět hvězdiček ve třetí čtvrtině roku 2003. Tento výsledek však fond nepotvrdil a ke konci roku se se čtyřmi hvězdičkami zařadil těsně pod vrchol hodnocené skupiny.

Scoring otevřených podílových fondů - 5 nejlepších akciových
Akciové fondy Počet hvězdiček k datu Roční hodnoty
I/2003 VI/2003 XII/2003 průměr rozptyl min. - max.
ČP Invest Fond globálních značek
(profil, názory, koupit)
5 5 5 5,00 0,000 5 - 5
ČSOB akciový mix
(profil, názory)
- - 4 4,67 0,222 4 - 5
ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu
(profil, názory, koupit)
5 5 4 4,33 0,556 3 - 5
ŽB akciový
(profil, názory)
4 4 4 4,25 0,188 4 - 5
ISČS Sporotrend
(profil, názory)
3 4 4 4,00 0,333 3 - 5
Zdroj dat: CRA, Peníze.CZ

Dluhopisové fondy v průběhu roku

V prvním hodnocení roku 2003 byla skupina dluhopisových fondů tvořena celkem deseti subjekty. V únoru 2003 kritérium ročního fungování splnil fond IKS Plus bondový (profil, názorya rozšířil skupinu na jedenáct fondů. Zúžení na deset hodnocených subjektů však přišlo záhy, v březnu byl vyřazen fond Newton konzervativní z důvodu slučování tohoto fondu s J&T Perspektiva – S a J&T Asset Management Balancovaný. Do dubnového hodnocení pak vstoupily premiérově fondy ŽB – obligační fond (profil, názory) a ČSOB nadační (profil, názorya skupina hodnocených dluhopisových fondů tak v dubnu čítala dvanáct fondů. Další změna nastala až v srpnu 2003, kdy vznikl na základech 1. IN – Výnosového fondu fond ČSOB bond mix (profil, názory), který byl sloučen s fondy ČSOB český peněžní trh, ČSOB český dluhopisový, 1. IN – Fond peněžního trhu a 1. IN – Dluhopisový fond. Díky popsanému procesu slučování byly z CRA Fond Scoringu v srpnu vyřazeny fondy 1. IN – Dluhopisový fond a ČSOB český dluhopisový. Celkem tak bylo za měsíc srpen hodnoceno deset dluhopisových fondů. O další hodnocený fond přišla skupina dluhopisových fondů v září, díky žádosti správcovské společnosti fondu Citibond Czech Fund, investiční společnosti Citicorp o odejmutí povolení vydávat podílové listy svých fondů. V září tak bylo hodnoceno devět dluhopisových fondů. V listopadu se skupina rozrostla o výše zmíněný ČSOB bond mix, který vznikl na základech 1. IN – Výnosového fondu. Skupina se tak do konce roku 2003 ustálila na deseti hodnocených dluhopisových fondech.

Kdo má kolik hvězdiček?
Informace o metodice scoringu a aktuálních hvězdičkách všech fondů naleznete zde.
Nejvýše hodnoceným fondem v meziročním srovnání byl v roce 2003 stejně jako v roce předcházejícím ISČS Sporobond (průměr 4,92), který z maximálního počtu pěti hvězdiček slevil pouze v lednu. Mezi nejkvalitnější dluhopisové fondy patřily dále fondy ISČS Bondinvest, IKS Dluhopisový, ČP Invest Fond státních dluhopisů a ČP Invest Fond korporátních dluhopisů, které shodně držely v roce 2003 průměr nad čtyřmi hvězdičkami. Výborného průměru docílil i 1. IN dluhopisový fond (průměr 4,43), jenž byl však naposledy hodnocen v srpnu 2003. Nejhůře si v minulém roce vedly fondy ISČS Trendbond (profil, názory) (průměr 1,08), jenž získal lepší než jednohvězdičkové hodnocení pouze na počátku roku 2003, IKS Plus Bondový (profil, názory) a ČSOB bond mix (profil, názory(oba průměr 1,00), které se ode dna skupiny v průběhu roku neodpoutaly. Nejvyšší rozptyl ve výsledcích zaznamenal fond ISČS Bondinvest. Tato skutečnost byla způsobena především postupem fondu z tříhvězdičkového průměru, ve kterém se pohyboval na začátku roku 2003, až na její pětihvězdičkový vrchol ve druhé polovině roku. Ve volatilitě svých výsledků za tímto fondem pouze mírně zaostal fond IKS Dluhopisový, jenž vystoupal z tříhvězdičkového průměru v němž se pohyboval na počátku roku až k pěti hvězdičkám, nicméně své postavení fond neudržel a v prosincovém hodnocení klesl znovu na tři hvězdičky.

Scoring otevřených podílových fondů - 5 nejlepších dluhopisových
Dluhopisové fondy Počet hvězdiček k datu Roční hodnoty
I/2003 VI/2003 XII/2003 průměr rozptyl min. - max.
ISČS Sporobond
(profil, názory)
4 5 5 4,92 0,076 4 - 5
ISČS Bondinvest
(profil, názory)
3 5 5 4,33 0,521 3 - 5
IKS Dluhopisový
(profil, názory)
3 5 3 4,25 0,139 3 - 5
ČP Invest Fond státních dluhopisů
(profil, názory, koupit)
4 4 5 4,17 0,410 4 - 5
ČP Invest Fond korporátních dluhopisů
(profil, názory, koupit)
3 4 5 4,08 0,000 3 - 5
Zdroj dat: CRA, Peníze.CZ

Jak si vedly fondy peněžního trhu a smíšené fondy, se dozvíte v příštích dnech.

Jak se na scoring otevřených fondů díváte vy? Preferujete spíše dluhopisové nebo akciové fondy? Kterému fondu věříte nejvíce?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: žádné změny trendů

1. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné změny trendů

Sumy přitékající do některých fondů sice oslňují, ale po započtení čtvrtmiliardy opakovaně prchající z dluhopisových fondů není již situace nijak slavná.

Fondy stále čekají na svůj čas

17. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy stále čekají na svůj čas

Loňský nárůst majetku ve fondech přesáhl sice 20 miliard Kč, o nijak úspěšném roce však hovořit nelze. V roce předchozím, tedy 2002, to byl totiž více než dvojnásobek. Rozdíl v tempu... celý článek

Fondy: povstání smíšených

16. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: povstání smíšených

Ani věřit se nechce, ale pohled na týdenní statistiky naznačuje leccos. Vstávají noví smíšení bojovníci? Tak či onak, přesuny investic ve fondech jsou značné.

Fondy: nad akciovými svítá

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nad akciovými svítá

I když lidé stále své peníze ukládají převážně na jen mírně modernizované vklady (peněžní trh), zdá se, že části z nich býčí korida přece jen nedá spát.

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services