Poplatková horská dráha

Poplatková horská dráha
Od zdražování, které před časem ohlásila Živnostenská banka, byl na trhu poměrně klid, pomineme-li rušení poplatku za zavření účtu u některých institucí. Včera však oznámila změnu poplatků Česká spořitelna. Od 1. března některé položky zlevní, ale převážně bude zdražovat.

Na včerejším semináři, příznačně nazvaném "cenotvorba", Česká spořitelna (profil, názory) sdělila, že k 1. březnu 2004 změní některé poplatky. Převážně dojde ke zdražení, mezi novinkami budou i nižší ceny některých položek.

Podle ředitele úseku Řízení obchodu Jiřího Škorvagy banka očekává asi 0,9% nárůst výnosů. Oproti tomu však stojí vysoké náklady na zlepšení služeb zákazníků. V minulém roce se investice vyšplhaly na 2,8 miliard Kč. Číslo zahrnuje převážně výdaje na hardware a software, ale i na rekonstrukce poboček, rozvoj klientských center či přečíslování účtů. Nezahrnuje provozní náklady. Investice se v roce 2005 prý rozhodně zvýší, banka plánuje vydat něco kolem 3,4 miliard Kč.

Zdražování převažuje

Změny se dotknou jak klientů, kteří navštěvují pobočky bank, tak i těch, kteří využívají platebních nástrojů jako jsou platební karty nebo Servis 24.

Zákazníci, kteří rádi chodí do banky, zaplatí více za takzvanou papírovou položku, tedy jednorázový platební příkaz podaný u přepážky nebo sběrným boxem. Z původních 6 Kč se cena vyhoupne na 8 Kč. Zdraží i výběr hotovosti u přepážky. Při výběru do 15 000 Kč, tedy sumě, která je denním limitem pro výběr z bankomatu, klient zaplatí místo třiceti 45 Kč. Výběr od 15 000 Kč do půl miliónu se zvýší o pět korun, tedy z dnešních 10 na 15 Kč. Nově banka zpoplatní výběr nad 500 000 Kč, za ten klient zaplatí 45 Kč. Banka tím chce docílit provádění takto vysokých transakcí přes Servis 24.

Poplatková politika bank

Banka v roce 2000 nasadila určité cenové hladiny podle odhadu toho, co bude pro banku dražší a co levnější.
Na klientech ponechala rozhodnutí, zda jsou ochotni zaplatit víc za lepší kvalitu či ne. To například znamená, že záleží pouze na zákaznících, zda zvolí levnější obsluhu přes službu Servis 24 nebo se raději vydají na přepážky.
Poplatky v některých jiných zemích jsou sice nižší, banky s tím prý ale mají v současnosti problémy. V době, kdy zavedly nízké ceny, byly úroké sazby, na kterých banky vydělávaly, vysoké. Po jejich poklesu se ale finanční instituce dostaly do jakéhosi začarovaného kruhu. Potřebovaly by totiž poplatky zvýšit, nemohou si to však dovolit. Klienti jsou za ta léta na nízké ceny zvyklí.
Podobné situaci se chce Česká spořitelny vyhnout a i podle toho nastavuje cenovou hladinu produktů a služeb.

Poznámka: jedná se o vysvětlení hlavního ekonoma České spořitelny Pavla Kysilky a ředitele úseku Řízení obchodu Jiřího Škorvagy
"K prvnímu zdražení plateb na přepážce došlo v roce 2002. Chtěli jsme klienty naučit využívat levnějších kanálů jako je bankomat, telefonní nebo internetové bankovnictví," uvádí Škorvaga. "Zaznamenali jsme určitý odliv, přesto je číslo zarážející. Na přepážkách se stále tvoří dlouhé fronty, lidé chodí do banky i přesto, že mají platební karty nebo internetové bankovnictví."

Novinky se však týkají i majitelů platebních karet. Ti od března zaplatí ročně za kartu o 50 Kč víc. Důvodem jsou podle Škorvagy vysoké náklady na rozvoj kartových center, sítě bankomatů a dalších. Potěšitelné je zlevnění stoplistace embosovaných platebních karet, za kterou už majitel nezaplatí 2 000 Kč, ale pouhou pětistovku.
Pochlubit se může bankovní ústav ještě jedním zlevněním. Poplatek za Homebanking se z 1 900 Kč sníží na 900 Kč.

Královnou koloběžkou se stanou balíčková konta. Ta sice podraží, Výhodný program (profil, názory) zdraží z 35 na 45 Kč a Komplexní program (profil, názory) ze 75 na 95 Kč, budou v nich však nově zahrnuty dvě položky, za které doposud každý klient platil. Majitelé těchto balíčků tak budou mít výběry z bankomatů České spořitelny zdarma a bez poplatku bude i několik transakcí provedených přes Servis 24: díky Výhodnějšímu programu klienti získají zadarmo dvě transakce měsíčně, prostřednictvím Komplexního programu tři.

V červnu loňského roku zavedla banka prodej valut zdarma. To se od března změní a služba bude opět zpoplatněna. Nulový poplatek zůstane jen u výměny hotovosti vyšší než 10 000 Kč. Dojde také ke sjednocení ceny za upomínky na neplacení, hříšník zaplatí 300 Kč.

Od příštího měsíce mohou klienti využít nové služby, budou moci zjistit zůstatek sporožirového účtu i u bankomatů cizích bank, zaplatí za to ale 20 Kč. Za tuto cenu by si to měl každý rozmyslet a stejně jako u výběrů raději najít bankomat České spořitelny.

Nelogický krok

Přinejmenším nelogickým krokem se zdá být zdražení poplatku za vedení Servisu 24. Ten nyní činí 15 Kč, tedy o 5 Kč méně než vedení sporožirového účtu (profil, názory). Každému klientovi, který si Servis 24 zřídí, je odpuštěn poplatek za vedení konta. Banka se tímto krokem původně snažila zákazníky nalákat na využívání jiných kanálů než jsou pobočky bank. Proto se zdá nepochopitelným krok, který přijde na konci února: vedení služby Servis 24 totiž podraží o 10 Kč, a bude tak dražší než vedení sporožirového účtu (nově v něm bude zahrnut i GSM Banking).

Nevyplývá snad ale z toho jasně, že toto zdražení odradí klienty od využívání této služby a vrátí je k přepážkám bank? "Zjistili jsme, že klienti si Servis 24 zřizují pouze z důvodu nízkého poplatku a dále ho už často nepoužívají. My je chceme dovést k tomu, aby jeho funkcí začali využívat," říká Škorvaga.

Změnu poplatku za zrušení účtu Česká spořitelna neplánuje. Podle hlavního ekonoma Pavla Kysilky nechce banka zavést politiku takzvaných křížových subvencí. To znamená, že zlevněním jedné položky by docházelo ke zdražení jiné. V případě zavedení nulového poplatku za rušení konta by navíc došlo ke křížové produktové ale i klientské subvenci, jednoduše řečeno by to odnesl jiný klient. Březnové změny však mohou právě tuto křížovou subvenci připomínat. Zástupci banky nicméně tvrdí, že například u snížení poplatku za stoplistaci o nic podobného nejde. Banka prý v tomto případě nemá vysoké náklady, není proto nutné, aby služba byla tak drahá. Přesto ale, jako při každoročním zdražování banky, je možné sporožirový účet zdarma zrušit po dobu dvou měsíců od zdražení, tedy do konce dubna.

Co si myslíte o změně poplatků České spořitelny? Jsou zlevnění pro klienty výhodná? Připadá vám logické zdražení služby Servis 24?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2004 16:20

Poplatky v bankach jsou nehorazne, prave jsem odesel z ZB, bohuzel
k CS kvuli hypotece, takze tam nejakou dobu budu muset zustat. Jen takova
drobnost: CS je neuveritelne hrabiva organizace, za hypoteku se plati jednak poplatek
110, jednak splatky. ONI to strhavaji na dvakrat,
zrejme aby to mohli uctovat jako 2 ucetni polozky. Pevne verim,
ze po vstupu do EU se tyhle divny praktiky bank budou muset zmenit.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2004 8:31

Nevím co jste viděl na TV NOVA.
Limit 500.000 není moje číslo, byl uveden v diskutovaném článku. AK je možná levný, ale spořitelna už neuvádí že baterie vydrží něco přes rok (v rozporu s manuálem), její výměnu musí udělat specializované pracoviště a součástí operace je zablokování kalkulátoru. Jeho zpětné odblokování je zpoplatněno a stojí 150,- Kč. V tomto světle mi připadá úsměvné pohoršování a diskuse nad zdražením služby servis24 o desetikorunu či kolik ročně. Souhlasím, že každý si musí sám zabezpečit své PC proti nabourání, nikdo jiný to za něj neudělá. Nicméně jsem zažil že při problémech s přihlašováním to byla právě infolinka, která mi doporučila abych úroveň zabezpečení svého prohlížeče nastavil na LOW.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podnikatelův slabikář

3. 2. 2004 | Simona Ely Plischke

Podnikatelův slabikář

Hledáte nejlepší podnikatelský účet? Potřebujete peníze a nevíte, kdo nabízí nejlepší podmínky? Nebo novou kancelář a nevyznáte se na trhu hypoték? Odpověď na tyto a spoustu dalších... celý článek

Nebankovní instituce šlapou bankám na paty

12. 1. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Nebankovní instituce šlapou bankám na paty

Retailové banky se hodně zaměřují na nabídku a propagaci spotřebitelských úvěrů. V nabídce jim ale začínají konkurovat nebankovní společnosti, které hotovostní úvěry poskytují za podobných... celý článek

Další banka ve vodách splátkového prodeje

5. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Další banka ve vodách splátkového prodeje

Splátkové společnosti jsou se svými spotřebitelskými úvěry vážnou konkurencí bank, hlavně díky rychlému vyřízení půjčky a možnosti získat úvěr přímo v místě prodeje zboží. Před nedávnem... celý článek

Vánoční dárky na bankovní sekeru

28. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Vánoční dárky na bankovní sekeru

Chcete se kvůli nákupu vánočních dárků zadlužit? Kromě splátkových společností můžete využít i nabídky bank, které stále zrychlují své služby. Mají pro vás několik možností.

Proč je v českých bankách draho?

12. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Proč je v českých bankách draho?

Několik našich "zahraničních" čtenářů nás upozornilo, že založit si běžný účet v západní Evropě vyjde levněji než v tuzemsku. Zkusili jsme zjistit, jestli to tak je a proč.

Partners Financial Services