Ptejte se Borise Vostrého!

Ptejte se Borise Vostrého!
Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor. Pošlete mu své otázky, nevíte-li proč, čtěte.

Až do pondělí 2. února máte možnost ptát se Borise Vostrého na všechno, co vás zajímá. My vám prostřednictvím e-mailu zprostředkujeme jeho odpovědi a ve středu 4. února najdete na našich stránkách článek s kompletními reakcemi Borise Vostrého na vaše otázky. Pojďme si nejprve připomenout, kdo vlastně je Boris Vostrý.

Podle vlastního životopisu vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou a v roce 1971 nastoupil na Technickou správu federálního ministerstva vnitra (FMV). Tam působil až do roku 1990 v různých funkcích. Podle údajů Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu byl 15. 7. 1981 dočasně pověřen výkonem funkce zástupce náčelníka technické správy FMV (současně pověřen řízením vědecko-technického ústavu), od 1. 11. 1988 zástupcem náčelníka správy, od 1. 8. 1988 zástupcem náčelníka VI. S-SNB, 15. 2. 1990 odvolán z funkce a 2. 8. 1990 propuštěn ze služebního poměru příslušníka SNB. Ač se občas objevují tvrzení, že byl plukovníkem StB, tvrdil to například likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál, v oficiálních seznamech agentů StB ho ale nenajdete.

Pozn. red. 7. 4. 2006:
Podle reportéra Slovenské televize Milana Žitného, který nám poslal email, je to pochopitelné, neboť české oficiální seznamy Ministerstva vnitra neobsahují databázi kádrových příslušníků FMV, pouze spolupracovniku kontrarozvědky (agentů apod.). Vostrý měl podle Žitného skutečně hodnost plukovníka, když odcházel z FMV v roce 1990. Juraj Široky (viz dále) byl podle Žitného kádrovým příslušníkem 1.správy FMV - rozvědky, v 80. letech působil v USA pod krytím diplomata.  

Přes Harvardy do Karibiku

Vyzpovídejte Borise Vostrého!
do příštího pondělí, tj. do 2. února, máte možnost ptát se Borise Vostrého na cokoli co vás zajímá o jeho činnosti, o Harvardském průmyslovém holdingu nebo třeba o Viktoru Koženém. Ve středu 4. února najdete na našich stránkách jeho kompletní odpovědi. Využijte toho a zeptejte se Borise Vostrého na to, co vás zajímá!

Krátce po svém propuštění v roce 1990 se již objevuje v orgánech společností, kde také působil Viktor Kožený a další, které později potkáváme v "harvardech". Zpočátku působil především ve firmách Harvard Capital and Consulting a Credit management. Po skončení kupónové privatizace působil i v představenstvu řady firem, které získaly harvardské fondy v "kupónovce". Do vedení HPH se dostal až na sklonku jeho slávy v roce 1996. To už byla většina českých akcií z jeho portfolia prodána a získané peníze vloženy do společnosti Daventree.

O rok později šel HPH do likvidace a Boris Vostrý se stal likvidátorem. Právě tehdy proběhlo výběrové řízení, ve kterém Koženého firma HCMW získala za dvě směnky na deset miliard korun majetek holdingu. V roce 2000 byl zvolen nový likvidátor a Boris Vostrý se alespoň navenek ztrátil do ústraní. A pravděpodobně od valné hromady HPH v srpnu 2001 (ale možná ještě od doby dřívější), kde se v zákulisí mluvilo o tom, že Vostrého přijde zatknout policie  se už v ČR ani neukázal. Neměl s tím také žádný problém, od roku 1996 žije víceméně v zahraničí a dnes je již občanem středoamerické republiky Belize. Jen pro informaci, občanství této země se dá koupit za řádově 30 tisíc amerických dolarů.

Už nejsou kamarádi

Chronologie událostí v Harvardském holdingu
Nepamatujete si, co vše se v HPH dělo? Přečtěte si report Komise pro cenné papíry.

Bývalí kolegové Viktor Kožený a Boris Vostrý se již spolu nebaví. Alespoň se tak tváří navenek. Viktor Kožený na dotaz, kdy dostanou akcionáři HPH své peníze, odpovídá, že stávající vedení holdingu má k dispozici 200 milionů dolarů z prodeje podílu v ropné společnosti Sidanco. A také dodává, že tyto peníze má dnes Juraj Široký s Borisem Vostrým. Ti spolu s Tomášem Ševčíkem založili HPH Trust a z něj vyplácejí akcionářům část těchto peněz. V tuto chvíli to vypadá tak, že právě Vostrý (spolu s ostatními) budou těmi, kdo přivezou akcionářům HPH jejich peníze. Všichni drobní akcionáři, kteří o výplatu peněz z trustu požádali, dostali 6,9 dolaru na jednu vlastněnou akcii.
Problémy jsou prý jen s některými společnostmi založenými v daňových rájích. Představitelé trustu totiž požadují, aby bylo prokázáno, že nejsou přímo či zprostředkovaně vlastněny Koženým (jeho společnostem se snaží peníze nevyplácet, chtějí je později rozdělit mezi ostatní akcionáře). Nicméně už jsou na světě první pochybnosti, neboť se objevilo tvrzení, že společnosti vlastněné Vostrým byly vyplaceny, zatímco jiné firmy založené například na Kypru, nemající s Koženým nic společného, své peníze nedostaly.

A stejně bude po našem

Boris Vostrý už dokonce připouští (v listopadovém rozhovoru pro Hospodářské noviny), že v Holdingu začne brzy fungovat likvidátor jmenovaný soudem. Nicméně dodává, že by od něj nebylo vhodné rozpouštět struktury založené (například trustů) k vyplácení akcionářů. 93 tisíc vyplacených akcionářů by určitě jen nerado vracelo své peníze zpět do HPH k tomu, aby to po skončení likvidace bylo rozděleno akcionářům.

Zdeňku Častorálovi tak v případě, že jej soud v jeho funkci potvrdí asi nezbude než existenci prvního trustu přijmout. Navíc by snaha o jeho zrušení byla spojena s velkým úsilím, neboť trust je založen jako neodvolatelný. V takovém případě je podle anglosaského práva zrušitelný jen tehdy, bude-li prokázáno, že při jeho zakládání byl porušen zákon nebo že prostředky do něj vložené pocházejí z trestné činnosti. Ač sice trestní stíhání brání Borisi Vostrému, aby si zašel v Česku s kamarády na pivo, přesto stav v jakém je celá kauza Harvard dnes z něj dělá toho, kdo je "na koni". I kdyby soud uznal, že Zdeněk Častorál je oprávněným likvidátorem, bude muset alespoň zpočátku s Borisem Vostrým počítat.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

A jedna konspirační teorie na závěr

Objevila se už dokonce spekulace (v médiích zazněla z úst Karla Staňka, představitele Ochranného sdružení malých akcionářů), že Kožený byl bílým koněm několika bývalých agentů StB. Podle nich naverboval Koženého ještě v USA Juraj Široký (působil také v HPH a dalších společnostech kolem a donedávna byl protectorem prvního trustu) a po návratu do ČR jej představil Vostrému. Kožený pak prý v celé záležitosti sehrál jen roli figurky. Chování Koženého především na počátku 90. let by ale spíše vzbuzovalo dojem figurky utržené z řetězu, a tak jde spíše o výplod fantazie. Tuto teorii by snad mohla podporovat jen skutečnost, že řadu původních Koženého společností nakonec v roli likvidátora uzavíral Boris Vostrý. Možné ale také je, že Vostrý pro Koženého pracoval jen jako manažer a jeho posledním úkolem bylo zlikvidování těchto společností.

Víte o Borisu Vostrém něco zajímavého, co jsme nenapsali? Podělte se o to s ostatními. Máte na něj nějaké otázky?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2004 20:59, Jaroslava

Jste si sám sobě odporný, není Vám hanba před lidmi?

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 2. 2004 21:06, Jak jinak, okradený. ( Anonym proto, abych neskončil ve Vltavě.)

Pane Vostrý, pokoušíte se stejným načasováním mediálně překrýt pokus vašeho blízkého spolupracovníka, Tomáše Ševčíka dále poškodit malé akcionáře na jím svolané VH HPH? ( 4.2.2004 v Táboře )

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

21. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu po mnohaletých snahách nabídnout svým akcionářům nějaké peníze odkupem akcií možná konečně našlo cestu, jak jim dát peníze a nenarazit... celý článek

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

14. 5. 2002 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

Dvě stě padesát tisíc drobných akcionářů přes dva roky marně čeká na peníze. Situace je navíc již tak komplikovaná, že řešení se zdá v nedohlednu.

Chronologie událostí v Harvardském holdingu

14. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Akcionáři Harvardu plačte

16. 8. 2001 | Petr Vykoukal

Akcionáři Harvardu plačte

Na čtvrteční únavné dvanáctihodinové valné hromadě Harvardského průmyslového holdingu byl sice schválen odkup akcií od jejich majitelů, celá věc však má stále příliš mnoho háčků.

Partners Financial Services