Jistota nad zlato

Jistota nad zlato
Zajištěné fondy začínají válcovat trh. Vysvětlení je nasnadě, marketingově sedí na naše konzervativní klienty. Jaké možnosti "garantovaného" investování mají čeští investoři?

Jistota je přitom slovo přímo čarovné a jeho varianty zajištěný či pojištěný působí na české klienty jako kouzelné zaříkadlo. Jen vzpomeňme na marketingový trumf "jistoty desetinásobku". Zajištěné produkty v nejrůznějších formách (dluhopisy, certifikáty i fondy) mají u nás světlé perspektivy. To bylo zřejmé již zjara roku 2000, kdy se všechny akciové trhy vydaly na prudký a nejistý sestup. Tím dostaly všechny standardní strategie mixů portfolia ránu mezi oči… Jejich argumentář i důvěryhodnost vzaly za své. Alespoň v našich luzích a hájích a mezi naší klientelou.
Jako nepřekonatelný problém se tehdy ukázal názor Komise pro cenné papíry, která, pokud jde o fondy, trvá na využití termínovaných obchodů jen jako jištění rizik, nikoli pro nákup opcí (české investiční společnosti tedy nemohou založit klasický grantovaný fond). Navíc v té době začaly klesat sazby, a tak vyrazily vzhůru výnosy dluhopisových fondů. Ty u nás nakonec v letech 2002-3 převzaly štafetu "moderních" fondů a ony zajištěné začala nabízet prakticky jen ČSOB (profil, názory) ze své belgické dílny KBC. Nutno dodat, že právě KBC zaznamenala s takovými fondy úspěch již v domácí Belgii. U nás se objevily i jiné zajištěné fondy, jako např. HSBC, v dolarech, librách či eurech.

Fond nebo dluhopis

S úspěchem loni vydala zajištěné dluhopisy (výnosový a růstový) banka HVB (profil, názory) a za povšimnutí stojí sám název: pro část naší klientely je stále ještě nepřijatelný sám pojem "fond", kdežto alternativní slova dluhopis nebo certifikát tuto nepříznivou konotaci nemají.
Uvidíme tedy, jak na našem trhu uspěje novinka České spořitelny (profil, názory). Po víc jak dvouletém otálení se totiž konečně rozhoupala i ona. Odbor treasury vyvinul čtyřletý dluhopis s kombinovaným výnosem, který bude v prodeji od 2. února do 12. března. O plánech sester ISČS (profil, názory) a rakouské investiční společnosti Erste Sparinvest se víc dozvíme až koncem měsíce.
ŽB-Trust (profil, názory) s Pioneerem (profil, názory) sice chystají fúzi i ofenzívu, ale zajištěné produkty zatím v plánech hledáme marně, ve formě certifikátu by je měla vyprodukovat až mateřská Živnostenská banka (profil, názory). Nu a kdy políbí Šípkovou Růženku IKS (profil, názory), zakletou ve francouzském trní, nějaký zajištěný princ, tuší snad jen on sám. Podívejme se tedy na ty nejnovější možnosti.

Nové ČSOB zajištěné fondy

Další dvojici stále oblíbenějších fondů z "produktové továrny" KBC nabízí ve svých pobočkách ČSOB – upisovací období obou fondů se zvýhodněným vstupním poplatkem ve výši 2 % začalo 12. ledna a potrvá do 27. února 2004.
Světový Click+ 6 vychází z již "standardní" clickové konstrukce, potrvá 4 roky a 5 měsíců, minimální celkový výnos je stanoven na 8 %, maximální na 24 %. Při splatnosti tedy vyplatí investorům za desetitisícikorunovou akcii částku minimálně 10 800 Kč, navýšenou o další možný výnos odvozený z koše akcií, který se skládá z 50 % z indexu DJ EuroSTOXX 50 (profil, názory) a z 50 % z amerického S&P 500 (profil, názory). Investiční období je rozděleno na 4 mezidobí, výnos za jednotlivá mezidobí se průběžně zaklikává a následně sčítá. Nárůst hodnoty tohoto koše akcií za každé zaklikávací mezidobí se započítává až do 6 %, pokles pouze do –3 %.

Novinkou zejména svou konstrukcí je druhý fond ČSOB Světový Strom 1, který odvozuje svůj poetický název od "košatění" clicků za 5 mezidobí trvání fondu (celkem 5 let a 1 měsíc). Celkový výnos fondu za celé investiční období se bude pohybovat mezi 10,15 % a 51,43 %, tj. 1,92 % až 8,52 % ročně. Fond při splatnosti vyplatí investorům za akcii částku minimálně 11 015 Kč, navýšenou o další možný výnos odvozený z koše 20 vybraných akcií. Názorně je postup započítávání clicků vidět na obrázku (jednotlivé zakliknuté výnosy se sčítají):

 

 

Výnos se totiž počítá podle vývoje hodnoty 20 vybraných akcií za 5 období:
* klik za 1. období je pevně stanoven na 3,9 %,
* pokud žádná akcie nepoklesne pod 85 % své výchozí hodnoty, vynásobí se klik za předcházející období koeficientem 1,5,
* pokud nějaká akcie poklesne pod 85 % své výchozí hodnoty, vydělí se klik za předcházející období koeficientem 1,5,
* akcie s nejhorším zhodnocením se z koše vyloučí.

Další nový zajištěný fond ČSOB Světový Click+ USD 1 je od prosince otevřen zejména pro investory, kteří mají část svých financí v dolarech. Bez nutnosti zbavit se úspor a investic v cizí měně je tak od prosince možné podílet se na výnosu světových akcií až do hrubé procentuální výše 5,01 % z vkladu ročně. Upisovací období trvá do 30. ledna 2004 a investiční období je stanoveno na 4 roky a 5 měsíců. ČSOB Světový Click+ USD 1, stejně jako i ostatní zajištěné fondy, nevyplácí žádné dividendy či procenta. Veškeré výnosy se zahrnují do celkového obchodního jmění fondu, a tedy i do hodnoty podílů jednotlivých investorů. Každý investor může v průběhu investičního období vždy 2x do měsíce své akcie fondu prodat.
Možná leckoho překvapil používaný pojem akcie a nikoli podílový list. Všechny tyto fondy jsou totiž součástí otevřeného fondu Fund Partners, SICAV. Tedy investičního fondu s proměnnou hodnotou akcie, který u nás není možný, ale naštěstí byl založen v Lucembursku a podléhá dozoru lucemburské Komise pro dozor nad finančním trhem. Pro činnost na území ČR obdržel povolení české Komise pro cenné papíry.

ČS nabídne dluhopis s kombinovaným výnosem

Nový produkt se zajištěným výnosem nabídne od 2. února do 12. března Česká spořitelna. Klient nákupem nejméně tří dluhopisů v nominální ceně 10 000 Kč získá za čtyři roky nejen zajištěný výnos 1 % ročně, ale navíc i bonus podle vývoje evropských akciových trhů. Dluhopis bude ke koupi bez vstupního poplatku, jen za nákupní pokyn zaplatí klient poplatek 100 Kč a dále musí mít aktivní majetkový účet ve Středisku pro cenné papíry.
Bonus se bude počítat z hodnot indexu EUROSTOXX 50 vždy ke konci každého měsíce, když jeho výchozí úroveň vyplyne z jeho uzavírací hodnoty dne 30. ledna 2004. S touto hodnotou se budou porovnávat hodnoty závěrů jednotlivých měsíců, ale do součtu se budou započítávat jen kladné hodnoty (místo záporných se započte nula) a výše bonusu je tedy prakticky neomezená. Ze souhrnu 48 údajů za 48 měsíců se 21. ledna 2008 spočte průměr a klient obdrží bonus ve výši 60 % hodnoty tohoto průměru. Také tento dluhopis bude možno zpětně odprodat (spořitelnou odkoupit) za tržní kurz, tedy bez nároku na bonus.
Zajímavá situace navíc nastane těsně před datem splatnosti, protože v období exkuponu bude již známa výše bonusu (bude propočten 21. ledna 2008), ale kdo si dluhopis podrží do splatnosti (2. února 2008), dostane jej vyplacen až po zdanění 15 %.

Co myslíte, dočkáme se letos velkého přílivu do akciových fondů, anebo zvítězí zajištěné? A co vůbec nastane v období exkuponu dluhopisu ČS?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2004 8:05, Honzajs

Příklad: garantocaní fond, doba trvání 5 let, podíl na zhodnocení indexu x%, garance pouze na konci doby. Banka vybere 100.

Za např. 70 (lze přesně spočítat) nakoupé zero-bond tak, aby za 5 let dostala zpět hosnotu 100. Tím má hotovou garanční složku.

Za zbylých 30 by měla nakoupit. opční listy s pákovým efektem na daný index. Tím pokryje výnosovou složku. K takovému nákupu jií stačí třeba je 20. Rozdíl 10 je její zisk.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2004 13:44, TGP

"Az do uplneho konce nebude vedet, kolik vlastne vydela, jestli udelal spravne..." Jenže to přece neví nikdo nikdy. Podle mých zkušeností nikdo do fondů neinvestuje přesně podle investičního horizontu, ale peníze tam ukládá "na neurčito", pouze s odhadem, za jak dlouho je asi bude potřebovat. Takže ani v normálním fondu člověk až do okamžiku, kdy musí peníze vybrat, neví, jak dopadne.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

12. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Šéfové investiček: Pofrčí akciové fondy

Představitelé investičních společností pro tento rok předpokládají růst podílu akciových a smíšených fondů, případně fondů zajištěných. V očekávání výraznější konsolidace trhu jsou... celý článek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

5. 1. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nejasná zpráva o roce 2003

Jednou větou: nic moc. Naše investiční společnosti jakoby zamrzly. Nic nového nepřinesly, ani změn situace na trzích nevyužily (spíše naopak).

Fondy: vánoční poklid

22. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: vánoční poklid

Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

15. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla... celý článek

Partners Financial Services