Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem?

Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem?
Vedení ČRa odeslalo Komisi pro cenné papíry dopis, ve kterém poukazuje na možnou manipulaci s kurzem akcií ČRa jednou skupinou akcionářů. Objevují se v ní i nečekaná jména, a KCP tak čeká těžké rozhodování.

Existenci dopisu, o kterém jsme byli informováni z důvěryhodných zdrojů, dnes pro Hospodářské noviny potvrdil generální ředitel a člen představenstva Českých radiokomunikací Miroslav Čuřín.

Podle získaných informací informovalo vedení ČRa Komisi, že existuje skupina akcionářů, držících zhruba 6,5 % akcií ČRa (profil, názory), která se pomocí převodů a prodejů akcií mezi sebou snaží manipulovat s cenou. Důvod této manipulace je jednoduchý - očekávaná nabídka na výkup akcií. Při určování ceny při výkupu hraje velkou roli vážený průměr cen při obchodech za uplynulých šest měsíců, což by mohla být pro majitele významnějšího balíku akcií velmi silná motivace ke zvyšování kurzu.

Skupinu, která se vzájemným prodejům a převodům věnuje, tvoří šest firem:

· Netla Management Limited, spojovaná s osobou Pavla Tykače
· Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond (!!!)
· skupina J&T (J&T banka, podílové fondy ve vlastnictví J&T a J&T Securities)
· Venten Management Limited
· Stroden Management Limited
· Hotel Real

Zatímco aktivity Netly jsou v této oblasti dobře známé a nepřekvapí asi ani angažovanost J&T, údajná účast penzijního fondu Credit Suisse Life & Pensions (profil, názory) je poměrně jiná káva. Pokud by Komise dospěla k závěru, že tato skupina investorů opravdu manipulovala s kurzem, mohlo by dojít i k poškození klientů penzijního fondu - nemluvě o významném pošramocení pověsti penzijního fondu Credit Suisse. Co na to představitelé společnosti? "Velmi ostře se ohrazujeme proti tomu, aby jméno naší firmy bylo spojováno s obchody směřujícími k manipulaci s tržním kurzem cenných papírů," prohlašuje Jiří Procházka, finanční ředitel Credit Suisse Life & Pensions v České republice.
Velmi zajímavé bude také sledovat, jak bude Komise postupovat proti obchodníkům s cennými papíry, kteří se na transakcích podíleli. Zákon o cenných papírech totiž jasně zakazuje realizaci podezřelých pokynů, což zúčastnění obchodníci zřejmě nedodrželi.

Struktura podivných operací

Na první pohled by se zdálo, že 6,5 % akcií není dostatečně velký objem, je ale potřeba mít na paměti, že na pražské burze se obchoduje pouze 28 % akcií ČRa. Zmíněný balík akcií tak tvoří téměř celou čtvrtinu obchodované emise!
Většina obchodů uvnitř skupiny nevedla ke změnám skutečných majitelů akcií (bereme-li jako majitele skupinu jako celek). I přes postupné navyšování objemu akcií až na 6,5 % byla naprostá většina převodů postavena na přelévání akcií z jedné firmy v rámci skupiny do druhé bez zjevného ekonomického důvodu. Pokud jsme byli schopni zjistit, skupina akcionářů i přes vlastnictví více než 5 % akcií ČRa nikdy neoznámila jednání ve shodě, i když mnoho indicií takové jednání naznačuje.

Pokud by se podezření potvrdilo, dojde zřejmě k vlně trestních oznámení a Komise bude muset zasáhnout i vůči zúčastněným obchodníkům s cennými papíry. Uvidíme také, jak se dozor ministerstva financí postaví k údajné roli penzijního fondu Credit Suisse v celé kauze.

Co si o této události myslíte vy? Dojde Komise k nějakým závěrům, nebo vše vyšumí do ztracena? Za kolik byste prodali akcie ČRa vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2003 14:18, TGP

Moc se mi líbí formulace pána z CSLP - "Velmi ostře se ohrazujeme...". Proč rovnou neřekne, že to neudělali? Takhle to trošku připomíná jisté proslavené formulace Billa Clintona :-))

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2003 10:54

Neříká se, že ryba smrdí od hlavy?

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services