Špičky koalice budou hledat shodu o nájmech

Špičky koalice budou hledat shodu o nájmech
Ministr pro místní rozvoj požádal o jednání nejvyšších představitelů koalice kvůli zákonu o nájemném, na němž nabídne kompromis. Pravice a levice se dosud nedokázaly shodnout na roční míře navýšení nájmů.

Rozdíl mezi tržním a regulovaným nájemným by se mohl vyrovnat nejvýše za 12 let. Tento návrh je kompromisem, s jehož pomocí chce ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) konečně prosadit zákon o nájemném. "Pan ministr požádal premiéra, aby na nejbližší možný termín svolal jednání koaliční devítky, na němž by předložil uvedený návrh," uvádí pro Peníze.CZ mluvčí ministerstva Petr Dimun. Koaliční devítka je orgán složený ze tří nejvyšších představitelů každé vládní strany, který hledá řešení ve sporných otázkách.

Projde Němcův návrh?

Regulované nájmy by se podle Dimuna zvyšovaly o fixní částku jednou ročně, dokud by nedošlo ke srovnání s tržním nájemným. "Záleží na lokalitě, v níž byt leží. Například na severní Moravě by se nájmy srovnaly již za dva roky, ale v Praze, kde jsou rozdíly nejvyšší, by k tomu došlo až za oněch 12 let," vysvětluje Dimun. Návrh považuje ministerstvo podle svého mluvčího za průchodný, jelikož již má "některé vstřícné signály od poslanců ČSSD".
Právě rozpory mezi sociální demokracií a zbytkem koalice dosud bránily přijetí zákona o nájemném, který parlament projednává již od dubna loňského roku. Vládní návrh, který předpokládá roční zvyšování nájmů o 10 %, totiž prosadili pouze ministři ČSSD, lidovci a Unie svobody požadovali hranici 15 %. Ve sněmovně hlasovali sociální demokraté a komunisté pro nižší limit, poslanci US, ODS a lidovců pro vyšší. Ani jeden postoj však nebyl většinový, a proto se o návrhu zákona bude opět jednat na únorové schůzi sněmovny.
Kompromisní návrh ministerstva vychází vstříc, i když ne úplně, sociální demokracii. Někteří její představitelé jsou proto v prognózách opatrní. "Sjezd strany uložil vedení, aby tolik neustupovalo menším koaličním partnerům A nájmy se mi zrovna nezdají jako otázka, v níž bychom mohli nějak výrazněji ustoupit. Nevím o žádném svém kolegovi, který by něco takového podpořil," říká poslanec a předseda Sdružení na ochranu nájemníků Stanislav Křeček. Podle něho je nutno celý návrh přepracovat. "V zákoně by měla být stanovena pouze výše nájmů, technické otázky by měly být řešeny vyhláškami," vysvětlil. Současná situace je ale podle něho nepříjemná pro všechny strany, a proto musí být rychle nalezeno řešení. "V únoru o tom bude sněmovna určitě hlasovat, ale jenom Bůh ví, jak to dopadne," dodává.

Náklady majitelů porostou

Majitelé domů prosazují rychlejší růst regulovaných nájmů, protože jinak nebudou mít peníze na nutné investice, které předpokládá členství České republiky v Evropské unii. Pouze rekonstrukce starých výtahů bude stát celkem 60 miliard Kč, což je přibližně 50 000 korun na jeden byt. K tomu je podle nedávného prohlášení místopředsedy Občanského sdružení majitelů domů Libora Dellina nutno přičíst i náklady na rekonstrukce komínů, výměny olověných trubek na pitnou vodu a elektroinstalací. Kvůli normám unie budou muset být podle Dellina opraveny i plynové rozvody, které netěsní. To je dáno tím, že většina z nich byla stavěna ještě na svítiplyn, zatímco dnes je používán zemní plyn. "Závaznost těchto předpisů v našich již tak hluboce zatížených podmínkách, s mnohasetmiliónovými náklady, potřebnými na eliminaci zchátralosti a zanedbanosti objektů, bude – ve srovnání se skutečnými přínosy – znamenat mnohdy téměř zbytečně vynaložené další mnohamiliardové výdaje, kterými budou zatíženi prioritně vlastníci nemovitostí," uvádí Dellin. Připomněl tak skutečnost, že i když unie ponechává veškeré kompetence v oblasti bydlení plně v rukou členských států, ovlivňuje tuto oblast nepřímo. A jednotné technické předpisy jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů, které EU používá.
Dalším z nich je garance "práva na přiměřený standard bydlení", který musí všem svým občanům členské země zajistit. Česká polická reprezentace se podle Dimuna ještě neshodla, jak se budou zvyšovat nájmy po narovnání cen. V některých zemích unie se ročně zvyšují o míru inflace, jinde podle cen stavebních prací a několik států stanovuje maximální možnou míru zvýšení. "Nejdříve se musí nájemné srovnat a teprve potom se dá jednat o takových koncepčních otázkách," uvádí.

Co si o kompromisním návrhu ministra Pavla Němce myslíte vy? Je podle vás politicky průchodný? Ale hlavně - je podle vás dobrý? Jak byste problém (de)regulace nájmů řešili vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

4. 11. 2003 | Martin Zika

Kolik zaplatíme v budoucnu za bydlení

Problematice budoucího vývoje cen nemovitostí se na stránkách Peníze.CZ věnujeme dlouhodobě. Tentokrát jsme se zeptali několika specialistů, co podle jejich názoru máme očekávat v horizontu... celý článek

Češi chtějí bydlení vlastnit

20. 10. 2003 | Martin Zika

Češi chtějí bydlení vlastnit

Porostou v příštích dvou třech letech skutečně ceny nemovitostí, anebo naopak půjdou dolů? Proč si Češi tolik oblíbili hypotéky, přestože bydlení v nájmu se může z jistého pohledu jevit... celý článek

Proč nechci byt na hypotéku

29. 7. 2003 | Jiří Pácal | 27 komentářů

Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v... celý článek

Nemovitosti v nerovnováze

22. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Nemovitosti v nerovnováze

Jedním z indikátorů přehřátí trhu bývá narušení vztahu tržních nájmů a ceny příslušné nemovitosti. Nejen ve vyspělých zemích, ale i u nás se v posledních letech objevuje tento paradox... celý článek

Bezcitné lidské bestie?

2. 7. 2003 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Bezcitné lidské bestie?

Častým a vděčným tématem publicistických pořadů jsou "zlí vlastníci domů". Bídáci účelně znepříjemňující život svých nájemníků. Je to vždycky tak? Majitelka domu tvrdí opak. Její boj... celý článek

Partners Financial Services